Идеи за Македонија

Formiranje na makedonska radikalna partija, ama ne od tipot na Sehtanski koj do nekni davase izjavi deka koj ke go smeni imeto nema ziv da izleze od Makedonija a sega veke mu e prifatliv kompromisot.
:bravo:
Sum zboruval za vakvo nesto dolgo vreme.

Vo Makedonija ima golema potreba, a i ima donekade kapacitet za Makedonska Radikalna Partija.
Vistinska Makedonska desnica...
Kauzata e edna Makedonija, Makedonci, makedonsko, Makedonska nacionalna drzava...
Sekoj sto e vo bilo kakva forma protiv toa e neprijatel.

В понеделник Собранието ќе расправа за прифаќање на последниот предлог на Нимиц, со кој референцата ПЈРМ ќе биде заменета со „Република Македонија (Скопје)“.
Јавноста во изминатите неколку денови главно позитивно гледа на новиот предлог. Со него се задржува уставното име, а само во меѓународните организации на него се додава „Скопје“ како географска одредница. Со земјите што не признале како Република Македонија останува уставното име.
Во пресрет на гласањето, пак, зоврива политичката тензија. ВМРО-ДПМНЕ бара изјаснување за предлогот на Нимиц на референдум. Централниот комитет на партијата смета дека ниту една партија нема право да го прифати и да даде конечен одговор без да ги праша граѓаните.
Партијата, согледувајќи го распоредот на силите во Парламентот, тврди дека ќе направи се во нејзина моќ да не биде надгласана и за тоа ќе ги применела сите демократски средства.
Според СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ создава разногласие во јавноста, а всушност од нив зависи дали ќе има седница или не.
„Ако ВМРО-ДПМНЕ не сака да има седница на Собранието, седница на Собрание нема да има, бидејќи претседателот на Собранието е од редовите на ВМРО-ДПМНЕ“, рече Радмила Шеќеринска, претседател на СДСМ.
„Јас се плашам дека некои луѓе ја згрешиле професијата. Кога си на власт, одговорот дека нема нешто да направиш не е доволен. Треба да кажеш што ќе направиш. Денеска ние велиме како опозиција дека нема да ја искористиме оваа шанса да ја нападнеме Владата на ВМРО-ДПМНЕ, иако таа тоа го заслужува“, додаде Шеќеринска.
Се уште не се знае какво ќе биде сценариото. Се очекува пратеничките дискусии да бидат ограничени, за да се има доволно време сите да го кажат своето мислење. Седницата би почнала околу 1 часот.
Експертите сметаат дека за првпат Парламентот ќе одлучува по вака важно, а невообичаено прашање. Оттаму дилемите како тоа треба да се изведе.
Според професорот по уставно право, Светомир Шкариќ, Парламентот треба да расправа самоиницијативно, на предлог на Владата или на предлог на Претседателот и да донесе одлука со мнозинство гласови. Со таа одлука нашите претставници да заминат во Букурешт.
На истата седница би било добро Собранието да изгради свое мислење дали прашањето за промена на името да се стави на референдумско изјаснување на граѓаните, вели професорот Шкариќ.
Други експерти и поранешни министри, членовите на Македонската академија, сите изминативе денови во медиумите го анализираа последниот предлог. Сметаат дека е добра шанса за замена на референцата ПЈРМ.
Професорот Љубомир Фрчкоски смета дека предлогот е максимум што можевме да го добиеме и Македонија треба да го прифати.
Аналитичарот Мерсел Биљали верува дека со прифаќање на ова име Македонија добива многу поволна позиција пред самитот на НАТО во Букурешт.
Според Димитар Мирчев, компромисот треба да се бара само во името, но не и во другите точки. За професорот Владо Поповски, предлогот е коректен и прифатлив.
И МАНУ излезе со став во кој пакетот на Нимиц го оцени како добра база за договор со Грција.
http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=91234

Од каде заклучи новинарката дека јавноста гледала позитивно на предлогот?! И натаму продолжуваат и продолжуваат да перат мозоци.

Испраќајте сите мејл до новинарката на овој линк:

http://a1.com.mk/vesti/novinar-email.asp?NovinarID=48&VestID=91234

Да и докажиме дека јавноста не се сложува со предлогот.

ponedelnik vo 17:00 na plostadot pela protest protiv promena na imeto bez partiski obelezja da bideme vo pogolem broj.

Целава расправа на форумиве ми личи на сцена од филмот на Монти Пајтон "Life of Brian", кога се тепаат меѓу себе Judian People Front со Peoples Front of Judea:toe:

Целава расправа на форумиве ми личи на сцена од филмот на Монти Пајтон "Life of Brian", кога се тепаат меѓу себе Judian People Front со Peoples Front of Judea:toe:

ne ja zaboravaj ANTOLOGISKATA scena so SAMOUBISTVENIOT BATALJON... :)

држете се до темата, идеи размислувања предлози....

ја мислja, Република "Македониja" ке загуби 6000 кв.км. от териториjaта. И ке се казва веке Република Скопje. Тогава ке влезе в НАТО и ЕУ, но "македонците" ке разберат за своja бугарски корен.

Македонија има потреба од КОМУНИСТИЧКА партија која ќе работи во духот и принципите на комунизмот...
..Која ке промовира вистинска социјална плаформа....и политика насочена кон развојот на земјоделието и почитување на слободата на работникот да биде господар на својот труд!!!

Interesno da se procita....od eden gooolem um, na denesen den...lani :
(intervju so Ivan Supek (1915-2007) – prezemeno od statijata "Kapital protiv Svijeta" vo Feral Tribun, 13. april, 2006.)

Mi smo imali divnu šansu. Hrvatska je imala radničko samoupravljanje, a to je, ja mislim, jedna vizija budućnosti. Mi smo mogli od radničkog samoupravljanja preći u postkapitalističko društvo. Čak jedan od zastupnika liberalizma Friedman, kad je bio u Zagrebu je rekao: "Imate divnu priliku da pređete iz toga u jedan uređeni svijet", gdje postoji i tržište. Međutim šta se dogodilo? Ova grupa koja je došla na vlast, najprije je učinila da se ukine radničko samoupravljanje, kao najgora tekovina, kako su oni govorili "tog komunističkog pakla". A u stvari to je bila najpozitivnija stvar, ono najbolje što je bilo u prošlom sistemu. To radničko samoupravljanje nije funkcioniralo zbog totalitarizma partije. Da nije bilo partije ono bi procvalo i donijelo mnogo koristi Hrvatskoj. Dakle trebalo je ukinuti partiju, a ne samoupravljanje. A šta se dogodilo? Oni su to najprije podržavili. To je bilo narodno vlasništvo, narod je to stvorio. Narodno, društveno vlasništvo postalo je državno, a onda je država, tj. oni koji su bili na vlasti, to podijelila. Te tvornice i poduzeća dobili su oni koji su bili, ja bih rekao, uz Tuđmanai njegovu grupu. To je bila jedna grupa koja je odmah uzela vlast. Većina od njih su bili nesposobni i to što su dobili su odmah prodali, uništili i radnike ostavili na cesti. Pretvorba je bila jedna obična pljačka. To čak nisu bili ni poduzetnici. To su bili obični razbojnici, koji su htjeli da se domognu zemljišta, terena i to poslije rasprodaju, briga njih! A najgore je bilo to, što bivša komunistička partija koja se prefarbala u socijal–demokratsku nije ni branila radničko samoupravljanje. Bila nas je tek nekolicina koja se usudila reći - pa zadržimo to samoupravljanje.

Mal e svetov , a??? A nie pak na negovoto dno....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom