Грав v.s. леќа

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Повод за отварање на оваа тема е следниов:
Вечерва бев во една продавница и забележав дека цената на половина килограм леќа беше 30 денари. Во истата продавница забележав дека цена на половина килограм грав е 75 денари. Значи за сума од 300 денари, по Ваш избор, ќе купите 5 килограми леќа или 2 килограми грав, што е огромна разлика.
Јас леќата ја подготвувам едноставно: По требењето и миењето, ја варам кратко. Потоа ја исфрлам првата вода. Налевам со свежа вода додавам масло за јадење и ја варам околу половина час. Пред да биде готова, додавам две чешниња лук, црн пипер, посолувам и по 10 минути ја сервирам.
Гравот го варам на следниов начин: Навечер го покиснувам со вода. Утредента налевам свежа вода и кратко го варам. Ја исфрлам првата вода.Повторно налевам свежа вода, масло за јадење и цело главче громид. Гравот се вари подолго и пред да да биде готов, кромидот го гмечам со вилушка, додавам сол, црвен пипер, посолувам и по 10 минути го сервирам.
Значи подготвувањето е исто, само што леќата пократко време се подготвува, а плус леќата не создава „ стомачни проблеми “
Каква е разликата во хранливата вредност?
Главна состојка на двете јадења се белковините. Леќата има до 30 % белковини, а гравот до 26%.
Еве што има за леќата и гравот во Википедија
http://en.wikipedia.org/wiki/Lentil
http://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_vulgaris
Според Ваше мислење, кој е во предност, леќата или гравот?
Но сепак ние, во исхраната, повеќе користиме грав од колку леќа. Зошто?
Дали не знаеме да ја подготвиме?
Ја отварам оваа тема и да разменуваме мислење и рецепти за подготвување на леќа и и грав

Леќа, грав не јадам одкако знам за себе ако мајка ми е од таму. :pos: Кога ќе ја видам мајка ми и ќе ми каже: За тебе има друго, не ни прашувам што имаат они за ручек. Зимам и бегам. :ROFLMAO:

Јас гравот го поштуем повеќе од леќата. А и од гравчето добро се прди :pos:
i-zenite-prdat.jpg

Порано не ја сакав леќата многу, ама во последно време ја обожавам и јадам доста почесто, но ако морам да бирам помеѓу леќа и грав гравче тавче > леќа
:)

Леќа е супер, грав е ок. Генерално за стомак и цревна флора и двете се многу здрави. Мислам и дека поради нашиов затуцан земјоделски систем до нив е стигнат ГМО и сличен булшит (освен од Кина ако се увезени и тие). Леќа ми е некако за сама за себе, а грав со ребра, сланина или некоја добра плескавица е страшна комбинација. Скоро јадев една опасна комбинација, некој мексикански грав со мелено месо, чили сос - страва!
И јас порано не ги поштуев, ама како поминува време, се повеќе се навикнувам....изгледа дека здосадува и од јадењава како од се друго.

Леќа си е леќа гравот некако премногу тежок ми е за јадење посебно откако ќе јадам па потоа мака мачи со стомакот а и без разлика дали тоа се работело за тавче гравче или пак манџичка исто ми е... сепак кога би бирал секогаш прв избор би бил ЛЕЌА!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom