- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.544
- Возраст
- 71
Повод за отварање на оваа тема е следниов:
Вечерва бев во една продавница и забележав дека цената на половина килограм леќа беше 30 денари. Во истата продавница забележав дека цена на половина килограм грав е 75 денари. Значи за сума од 300 денари, по Ваш избор, ќе купите 5 килограми леќа или 2 килограми грав, што е огромна разлика.
Јас леќата ја подготвувам едноставно: По требењето и миењето, ја варам кратко. Потоа ја исфрлам првата вода. Налевам со свежа вода додавам масло за јадење и ја варам околу половина час. Пред да биде готова, додавам две чешниња лук, црн пипер, посолувам и по 10 минути ја сервирам.
Гравот го варам на следниов начин: Навечер го покиснувам со вода. Утредента налевам свежа вода и кратко го варам. Ја исфрлам првата вода.Повторно налевам свежа вода, масло за јадење и цело главче громид. Гравот се вари подолго и пред да да биде готов, кромидот го гмечам со вилушка, додавам сол, црвен пипер, посолувам и по 10 минути го сервирам.
Значи подготвувањето е исто, само што леќата пократко време се подготвува, а плус леќата не создава „ стомачни проблеми “
Каква е разликата во хранливата вредност?
Главна состојка на двете јадења се белковините. Леќата има до 30 % белковини, а гравот до 26%.
Еве што има за леќата и гравот во Википедија
http://en.wikipedia.org/wiki/Lentil
http://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_vulgaris
Според Ваше мислење, кој е во предност, леќата или гравот?
Но сепак ние, во исхраната, повеќе користиме грав од колку леќа. Зошто?
Дали не знаеме да ја подготвиме?
Ја отварам оваа тема и да разменуваме мислење и рецепти за подготвување на леќа и и грав
Вечерва бев во една продавница и забележав дека цената на половина килограм леќа беше 30 денари. Во истата продавница забележав дека цена на половина килограм грав е 75 денари. Значи за сума од 300 денари, по Ваш избор, ќе купите 5 килограми леќа или 2 килограми грав, што е огромна разлика.
Јас леќата ја подготвувам едноставно: По требењето и миењето, ја варам кратко. Потоа ја исфрлам првата вода. Налевам со свежа вода додавам масло за јадење и ја варам околу половина час. Пред да биде готова, додавам две чешниња лук, црн пипер, посолувам и по 10 минути ја сервирам.
Гравот го варам на следниов начин: Навечер го покиснувам со вода. Утредента налевам свежа вода и кратко го варам. Ја исфрлам првата вода.Повторно налевам свежа вода, масло за јадење и цело главче громид. Гравот се вари подолго и пред да да биде готов, кромидот го гмечам со вилушка, додавам сол, црвен пипер, посолувам и по 10 минути го сервирам.
Значи подготвувањето е исто, само што леќата пократко време се подготвува, а плус леќата не создава „ стомачни проблеми “
Каква е разликата во хранливата вредност?
Главна состојка на двете јадења се белковините. Леќата има до 30 % белковини, а гравот до 26%.
Еве што има за леќата и гравот во Википедија
http://en.wikipedia.org/wiki/Lentil
http://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_vulgaris
Според Ваше мислење, кој е во предност, леќата или гравот?
Но сепак ние, во исхраната, повеќе користиме грав од колку леќа. Зошто?
Дали не знаеме да ја подготвиме?
Ја отварам оваа тема и да разменуваме мислење и рецепти за подготвување на леќа и и грав