Значи сакам приоритет да ми биде дизајнот како примарна дејност, а програмирањето нешто како хоби или така не толку битно. Па затоа сакам да ми помогне некој во кои програми да почнам за дизајнирање ( се однесување и на веб дизајн и на било како дизајн што се бара на пазарот). Поздрав.
1. ако сакаш приоритет да ти биде графичкиот дизајн ќе треба за почеток да почнеш да чачкаш по веб сајтови на кој се собират графички дизајнери
Веб Сајтови (
abduzeedo.com, Behance.net, Devianart.com ellf.ru, cooleria.mk, dezen.mk,) натаму сами ке ти излегуваат веб страни
2. Мораш да почнеш за почеток да размислуваш концептуално, за се што сакаш да направиш прво скицирај на хартија, Секоја идеја запишувај ја на лист) за учење че ти бидат од корист програмите од Адобе софтверот(
Photoshop, Illustartor, Flash, Indesign, Affter Effects) се што е пожелно да знае еден графички дизајнер
3. Одкако ќе ги сфатиш сите овие работи... почни со листање на страниците
Tutorialoutpost.com, Psdtuts.com i photoshoplady.com набилдај се со туторијали, учи финтици како да си го направиш дизајнот како да си ја реализираш идејата,
4. Секој графички дизајнер знае да направи ВЕБ САЈТ. Немора да знаеш dremwwer за да бидеш WEB дизајнер потребно е да знаеш добро да составиш свој сајт у .PSD или .EPS формат.. има луѓе кои се викаат програмери и знаат да ги кодираат тие формати и да ги претворат у Веб СТрана (
таа соработка за жал ретко се применува во македонија Дизајнер и Програмер) обично програмерот сака да биде дизајнер и обратно па затоа се користат готови јомла темлејти и 30 веб страни имаат ист дизајн....лошо.
5. Одкако ќе бидеш усовршен во идеите и софтверот.. пробај да си задаваш сам некои брифови,, прави си реклами за Фирми, Автомобилски компании, АВио компании, Постери за забави.. Тренирај го твојот капацитет..
6. Почни да кажуваш по другари по пријатели дека си дизајнер прави профили на креативни веб страници закачувај твои ствари да гледаат луѓето што си работел...
Ова се само неколку точки под кои можеш да се ориентираш во насока Графички Дизајн... (Процедурата може да трае и 1-година) Треба многу фурни леб прво да се изедат, Натаму почнуваш да ги учиш соте пречки и финти и работи кои ќе ти го олеснуваат и отежнуваат патот... Барај и некоја литература по книжарниците, Книги за Дизајн, Инспирација, Брендирање, Типографија, Лого......
Со Среќа