"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Ти се смеат вработените кога збориш на твојот селски акцент?
:X3:
--- надополнето: 29 декември 2013 во 05:43 ---
А зашо немаш локација на профилот? Срам ти е да кажеш од кај си? :X3:
--- надополнето: 29 декември 2013 во 05:50 ---
Што му стоело у потпис "ЊуЈорк го има Бруклин , Скопје го има Чаир":pos:
Ти за гревови си бил бе....па па па која љубомора човече

1.Не бе градска лепото, туку вработните молчат кога знаењето зборува и тук там поттрчнуваат по некое кафенце да сварат и да се умилкуват
2.Локација на профилот не морам да имам, ти кажаа и предходно дека ова не е фб, а преку 10 пати го имам споменато моето место на живеење. А сеедно е од кој град или село сум нели сепак не сум од скУпје
3. Да имаше бар повеке интелегенција ке сватеше дека тоа не е љубомора туку прогледување, ама толку ти дал оној од горе иако си роден у скУпје или пак можеби и не си
за грев бе дегенеру си само ти, судејки по твоиве постови и твојата интелегенција
--- надополнето: 29 декември 2013 во 12:26 ---
Hahaha pa tebe 100 pati te prasaa na temava sto rabotis i sto si postignal vo zivotot - ne odgovarash. Oh, the irony.
A patuvam bidejki soprugot mi raboti vo Tetovo.

Imam ziveeno vo Skopje 2 godini na fakultet. Slednite 2 odvaj gi ubediv moite deka istiot uspeh ke go postignam i so patuvanje. Ama za toa ne se bunite, vi odgovara studentarija vo Skopje neli? Toa se tie dvojni standardi.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5020X using Tapatalk
исто и јас иако патувањето ми беше по час ипол во правец, сепак несакав да останам во ск повеке од 4 месеци и тоа кога беше најтешката сесија и праксата. Тогаш престојував во Ѓорче блиску пекара Блажески, кога првото утро ме разбуди кукурикање од петел. Бидејќи навечер се сместив во станот, утрото ме шокира, покрај петелот и кокошките имав и бавча у двор со засадени домати, краставички и др растениа кои не ги разликував. Подоле од пекарата кога излегував после станицата има некоја септичка јама која ја труе пола населба, ама се тоа не е битно, битен е филингот у скУпје.
Колегата мој, живееше во зграда, блиску до мене и секогаш викаше дека се чуствува како да живее во село, иако неговите се 4 генерации во ск, не се лупаше од земја туку беше многу реален и за тоа добиваше почит.
За колегите од Кисела В. и Драчево не ни сакам да објаснувам иако често одев натака.
Мојот град има повеке асвалт, по средени улици, по цивилизирани луѓе од пола скУпје и најбитно нема кокошки и свињи по дворови.
Сепак ги разбирам и тие што се од ск и околината, па човек мора од нешто да живее, небитно дали е сточарство или пак мерак за сточарство.
А да и газдата на куќата беше стар скопјанец ама ... само од кирија живееше а за 40 квадрати земаше 130 евра, па си реков што да ги давам на некоја шупелка, ке патувам и ке имам пари за искаЧање
Ова го кажував пред неколку месеци на друга тема, ама исто некое искомплексирано скУпјанче ( кое пред тоа се лупаше во гради дека има 300000 стари скопјани) на крај рече дека скопјани после земјотресот во скопје нема ( всушност на крај призна дека е дошлак) и баш таквите ( не сите се разбира) се лупаат од земја за “благородничката“ крв-типично гејски
--- надополнето: 29 декември 2013 во 12:38 ---
Hahaha pa tebe 100 pati te prasaa na temava sto rabotis i sto si postignal vo zivotot - ne odgovarash. Oh, the irony.

па кажа детето, дека пред искаЧање вика “ мамооооооооооооо дај едно доларчееееееее“
а за образование и работа ни стана јасно по постовите

Не ја и викам мамоооооо дај едно доларчееееееее :unsure:

Доста вреѓаш без потреба бе! Не зимам јас пари од дома си имам мои. Си работам повремено во странство и онлајн а ти молзи ги провинцијалците кога незнаат да се борат за своите права и работат за 8000.
:facepalm: кажи дека си неспособен и неписмен и тоа што си сонувал да го работиш, го работи некој писмен не-скопјанец

Другарка ми кажа дека пред извесно време група од 10 души им викале пред студентскиот Пелагонија провинцијалци, некои песни пееле и пцуеле.
Е тоа може само прост човек да го направи и напален пуберитетлија на кого му кажувале како провинцијалците на скопјаните им ја земаат работата па така вториве немале работа. Паметните ќе си ја гледаат својата работа и ќе се замараат за својата иднина. Ако сметаш дека провинцијалецот ти е конкурент за работното место тогаш земи усовршувај се па да те вработат тебе а не да пееш песни пред студентски. Глупости:sick:. Исто така прочитав дека многу им сметал дијалектoт. Јас само ќе дадам еден пример во Сити мол кога се разминуваш со луѓе поголема е веројатноста да слушнеш албански јазик отколку македонски дијалект. А тоа ме интересира не ви смета?:eek:

batkava for real e?

No, for Barca

Oнтопик
Погледнете си у личну карту беее
на деду,бабу,татка,мајку бееее
сфи сељаци сте,сфи дошљаци сте
за кое Скопје ви ни зборитееее

бееее бееееееееее , јарци!

Не озбиљно овај песна на Кумани сфе кажуе, штокур има некој да ги дели људи на провинцијалци и скопјани
И што ако си од Скопје кд потекло ти е селско,збирштина од македонски запустени села, курнази и тепачке на сфаку страну,фраерски фаце и празноглави шмизле
АБе сори за хејт, ама овој е хејт за дигноглави скопјани кои што мислиф ако се родиле у главан град, мислиф главну улогу играф, осфен таблу и по дискотеке, ви друго и не ни знаете да играте : )

Конкретно, леб од уста ми има земено братучед ми и девојка му негова. Осум години мајка ми ги чуваше под наш покрив. Јадеа, пијеа, спијеа се ебаваа цели 8 години. Мрсулот кажувал по дома дека спиел под кирија и сам се хранел а парите што му ги давале на него од дома си ги трошеле со девојка му. Мајка ми ради нив двајца четири кредити имаше земено и потрошено преку 6000 евра. Си најде работа сега и го нема да се јави да ја праша мајка ми дали е жива или не е!
Паразити се тоа, ништо повеќе.

Koнкретно ти фамилијарни фрустрации имаш човече, дома решавај си ги. Се глеа дека се труло ви е у фамилијата, меѓу кои и ти.
Туку, прати го Номчета и брат му у Струга, Манасков мали у Велес шо туку ги величиш коа трчаат за Металург, ебате тролот ебате.
Шо мерак ми се праи вака коа цмиздриш ко пичкиче некое, се смеам на секоја твоја плачка :pos:

Еднаш го напшав ова на една друга тема: ако Скопје претендира да биде метропола, тогаш „родените“ скопјани треба малку да си ги отворат умовите.
Знаеш колку скопјани знам кои успеале во Белград и Загреб кога Скопје било провинција?! И никој не ги вика провинцијалци. Да не зборувам за оние по дијаспората...

Задолжително четиво: „Философија на паланката“ Радомир Константиновиќ

Што „дискусија“ ќе беше ова на претходниве страници :facepalm:
Секој сака подобар живот. Бидејќи во поголемот дел од РМ шансите за егзистенција (со ретки исклучоци) не се за машала, јасно е дека чаре ќе се бара на друго место. Сосем малку непристрасност е доволна да се забележи дека колку што е важна работливоста, важно е и каде се работи и што се работи.
Во Скопје има повеќе можности за каков-таков финансиски успех отколку во други делови од државава. И луѓето го прават она што чувствуваат дека мора да го направат, се снаоѓаат. Во Скопје или во странство.

Конкретно, леб од уста ми има земено братучед ми и девојка му негова. Осум години мајка ми ги чуваше под наш покрив. Јадеа, пијеа, спијеа се ебаваа цели 8 години. Мрсулот кажувал по дома дека спиел под кирија и сам се хранел а парите што му ги давале на него од дома си ги трошеле со девојка му. Мајка ми ради нив двајца четири кредити имаше земено и потрошено преку 6000 евра. Си најде работа сега и го нема да се јави да ја праша мајка ми дали е жива или не е!
Паразити се тоа, ништо повеќе.
Абе и се ебаваа кај вас дома,кој паразити еј,страшно!

ако Скопјаните се против провинцијалците, тогаш зошто владата и министерствата не ги избркаат од Скопје ... па нели премиерите и министрите (некои) сегашни и минати не се од Скопје ...

Толкава омраза према свои луѓе некој да покаже немам забележано и што е најтрагично е ги презира бидејќи се од друг град.

Е од вакви мрсули си патиме ние.

Цел живот сум од Скопје ама неам ништо против тие што доаѓаат да студираат/работат тука бидејќи сите бараме подобар живот.

2500 "провинцијалци" да го натртат Летмиси најдобро ќе биде.

Picture 1191.jpg мамо сакам да си се вратам назад ,овде не се дише,а има и разни говеда овде по улица, полоши и пострашни од оние кај нас во село,слушнаPicture 1177.jpg не мрчи многу мори козо па што си дошла овде,па и јас сакам да си се вратам, мислиш ми се стои овде на плочкиве и секој да те плука и си ќутам.

Бев пишувал на една слична тема некаде по форумов...
И тогаш, и сега, пак ќе напишам:
Да, живеев како студент во Скопје пет години од 1 октомври 1996 година до некаде крајот на јуни 2001 година.
Стекнав многу пријателства, проживеав убави, скоро пет, години во Скопје.
Ми останаа прекрасни чувства, таму ја запознав сопругата... имаше се и сешто за тоа време.
Затоа, Скопје ми остана мило, на мој некој начин... познат само и исклучиво за мене, тоа не се објаснува.
Но, ќе бидам искрен, јас никогаш не сакав да останам да живеам таму. Едноставно... не сум скроен за Скопје. Имав шанси и понуди да останам, најверојатно ќе бев дел од некоја адвокатска фирма, најверојатно ќе заработував повеќе од тоа што сега го заработувам, ама не... се вратив дома, таму кајшто припаѓам.
Решив животот да го градам тука, во Струмица. И, не се каам за тоа.
Да се вратам на темата... провинцијалци... да, тоа сме ние кои не сме од Скопје, тоа е факт, и нема тука што да се дискутира понатаму.
Терминолошки коректно...
Од друга страна се Скопјани... од оние старите со генерации, од оние чии родители биле провинцијалци, па дошле во Скопје, па се до оние кои пред Х години дошле во Скопје...
Исто така терминолошки коректно...
И, проблемот е во оние кои тек имаат намера да се поскопјанчат :)
Ме потсеќа на онаа струмичката која сега веќе и не е толку актуелна, а беше некогаш, поделба на струмичане и сељаци.
Демек индустријализација, трудово интензивни текстилни фабрики се отвараат (60-ти и 70-ти) и народот од селата иде во Струмица како работници во фабриките.
Демек, јас сега треба да се бунам оти дошол некој од Бајково, се снашол во Струмица, и ајде...
Не бе луѓе... тоа е, таков е животот... секој бара нешто поубаво. Јас тоа сум го нашол во Струмица, некој во Скопје, трет во Ванкувер... се е тоа лично, се е ствар на тоа како ќе се снајдеш.
На крајот само уште нешто, од лично искуство: Од мојата генерација луѓе, кои ги знам, кои таа `96-та отидоа да студираат во Скопје, имаше неколку такви кмои се оженија/омажија во Скопје и таму останаа. Некои останаа и до ден денешен не се мажени/женети. Неколку, пак, донесоа снаи Скопјанки... е ај фати му крајот?!
Тоа за тоа... темата де!
Интересни ми се паушалните муабети у стилот „ Ќе продадеш нива, стан у Скопје ќе си купиш“. Не бива.... треба огромни парцелишта нива да се за да се купи еден пристоен стан у Скопје. Земјоделското земјиште е ужасно ефтино. Или... те праша некој од кај си, велам од Струмица и ај одма нешто у стил како чушките/френките... и обично им одговарам дека такво нешто ни сум одгледувал, нити имам таква намера... па мора да објаснуваш (ако се културни) дека не сите имаат ниви, дека, замислете, постои некоја градска класа и култура таму некаде во Струмица... и така...

Прегледај го приврзокот 80917 мамо сакам да си се вратам назад ,овде не се дише,а има и разни говеда овде по улица, полоши и пострашни од оние кај нас во село,слушнаПрегледај го приврзокот 80918 не мрчи многу мори козо па што си дошла овде,па и јас сакам да си се вратам, мислиш ми се стои овде на плочкиве и секој да те плука и си ќутам.
ова ќеркати?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom