Говор на телото

Говорот на телото доаѓа природно и инстинктивно заедно со самодовербата и други работи. Говорот на телото не се учи и свесно да се применува пошто дел од тие работи кои ќе ги научиш на курсевите се комплетно бескорисни, други изгледаат многу глупо и „промислено“ додека ги правиш, а останатиот дел од тие кои се стварно „говор на тело“ и имаат утичај на луѓето околу тебе, си доаѓаат природно исто како што и детектирањето на истите доаѓа природно зависно од човек до човек.

Има и аспекти кои ги учиме како некои гестикулации и манеризми. Најчесто потсвесно или свесно ги превземаме од другите луѓе (најчесто тие кои ги поч. Али не постои универзален „закон“ кој ќе покаже кои од тие манеризми и гестикулации ќе бидат привлечни кај кого.
Ако типка пуши цигара со дланка на страна и свиткана нагоре, кај едни тоа може да значи „дамство“ и да е привлечно и сензуално, кај други комплетно истата гестикулација да подразбира „шмизла“.

Гоооооооолема грешка. Нема нешто што не се учи. Само за да го научиш говорот на телото, тоа повлекува и многу други промени во карактерот, да не речам скоро цел карактер. А говорот на телото е најважната работа во комуникацијата. СИТЕ славни личности (најмногу мажите) имаат тренери за говор на тело. Види го еден Шон Конери, Ди Каприо и од минатото познати актери како Кери Грант ќе видиш што е говор на тело. Не зборуваш ништо, а кажуваш милион работи со телото. Не за џабе се вели Една слика - 1000 зборови. Истото важи и за говорот на телото. Ако го смениш говорот на телото, инстиктивно го менуваш својот живот.

Поздрав

Ми се допаѓаат мислењата на @turvior и @Naked Gun , ако имат искуство и би можеле да споделат некои книги како се учи говор на телото. Ви благодарам и би сакал да слушнам уште Ваши мислења околу темава.

Ми се допаѓаат мислењата на @turvior и @Naked Gun , ако имат искуство и би можеле да споделат некои книги како се учи говор на телото. Ви благодарам и би сакал да слушнам уште Ваши мислења околу темава.
Kaко за почеток, еве една интересна документарка.

За почеток - Body Language For Dummies
Доста е голема книгата, ама доста и корисна, нешто како азбука или буквар за говор на тело. После тоа има доста материјал за тоа како тој говор на тело да се примени - пократки ама појасни и поквалитетни книги. А и видеа како ова погоре на другарот се и тоа како добри.

П.с. мислам дека најдобар говор на тело од претседателите на САД има Клинтон.

што значи она што политичарине мафтаат со рацете наоколу само?
Toa samo kaj nasive politicari go ima... Bukvalno mavtanje so racete sto nema harmonija so toa sto go zboruvaat. Sega pocnale kako sto slusnav eden muabet deka vezbale retorika vo nekoja akademija vo Skopje. I mladite clenovi ke ucele retorika... Kolku prazna rabota seto toa za edna zabegana cel... Da se drzi pod kontrola narodot i da se lazhe sto po uverlivo.[DOUBLEPOST=1412793374][/DOUBLEPOST]
Доста е голема книгата, ама доста и корисна, нешто како азбука или буквар за говор на тело. После тоа има доста материјал за тоа како тој говор на тело да се примени - пократки ама појасни и поквалитетни книги. А и видеа како ова погоре на другарот се и тоа како добри.

Od politicarite najveke mi se dopagja govorot na teloto na Putin. Stalno e krajno smiren, krajno samouveren nikako ne pokazuva emocii, postojano se kontrolira i tocno znae sto da kaze. Ne me interesira politika ali govorot na teloto na covekot fascinira.

Последно уредено:
Toa samo kaj nasive politicari go ima... Bukvalno mavtanje so racete sto nema harmonija so toa sto go zboruvaat. Sega pocnale kako sto slusnav eden muabet deka vezbale retorika vo nekoja akademija vo Skopje. I mladite clenovi ke ucele retorika... Kolku prazna rabota seto toa za edna zabegana cel... Da se drzi pod kontrola narodot i da se lazhe sto po uverlivo.[DOUBLEPOST=1412793374][/DOUBLEPOST]

Od politicarite najveke mi se dopagja govorot na teloto na Putin. Stalno e krajno smiren, krajno samouveren nikako ne pokazuva emocii, postojano se kontrolira i tocno znae sto da kaze. Ne me interesira politika ali govorot na teloto na covekot fascinira.

Путин во говорот на телото ја форсира физичката доминација, додека Америте повеќе форсираат повисока доминација како способност да се владее со светот на интелектуално ниво, со разумот и политиката која ја водат. Тука е основната разлика.
Нешто слично во одот на Путин и нашиов пробува, оној боксерски рс рс став. :D

Путин во говорот на телото ја форсира физичката доминација, додека Америте повеќе форсираат повисока доминација како способност да се владее со светот на интелектуално ниво, со разумот и политиката која ја водат. Тука е основната разлика.
Нешто слично во одот на Путин и нашиов пробува, оној боксерски рс рс став. :D
Pokraj toa sto Putin forsira fizicka dominacija tocna znae sto saka da kaze koga e na govor i koga ke go prasaat nesto. Inache stavov na nasiov stvarno ne e za komentar. :D

Еве добра серија од National Geographic опфаќа повеќе теми но имаат посветено доста и на говорот на телото.

Незнам дали сте забележале неколку мк политичари колку исто се понашаат пред камера, сигурнo на исти тренинзи имаат одено.:icon_lol:

Се повеке ми е јасно другарчиња кајганџии дека не е битно колку е една личност убав/а, или знае да се облече туку најбитно е колку знае да се носи со себе. Многу интересна тема за истражување и размислување.

Говорот на телото доаѓа природно и инстинктивно заедно со самодовербата и други работи. Говорот на телото не се учи и свесно да се применува пошто дел од тие работи кои ќе ги научиш на курсевите се комплетно бескорисни, други изгледаат многу глупо и „промислено“ додека ги правиш, а останатиот дел од тие кои се стварно „говор на тело“ и имаат утичај на луѓето околу тебе, си доаѓаат природно исто како што и детектирањето на истите доаѓа природно зависно од човек до човек.

Има и аспекти кои ги учиме како некои гестикулации и манеризми. Најчесто потсвесно или свесно ги превземаме од другите луѓе (најчесто тие кои ги поч. Али не постои универзален „закон“ кој ќе покаже кои од тие манеризми и гестикулации ќе бидат привлечни кај кого.
Ако типка пуши цигара со дланка на страна и свиткана нагоре, кај едни тоа може да значи „дамство“ и да е привлечно и сензуално, кај други комплетно истата гестикулација да подразбира „шмизла“.
Не секогаш, понекад и свесно може да се изглуми говорот на телото со цел да се постигне нешто.

значи не е возможно да применуваш свесно говор на тело, прекмногу е истошувачко
Говорот на тело е природен и потсвесен процес и со него не можи да се манипулира
Со одредени вежби и практикување можи да се подобри говорот на тело, но поголемиот дел е природен процес, проследен од начинот на кој се чуствуваме во тој момент. Кога на човек му оди од рака се, кога се чуствува убаво, среќно и позитивно, кога е полн со самодоверба говорот на тело е отворен, течен и природен. Кога има проблеми, грижи и маки, говорот е затворен, блокиран, стегнат. Во тој момент колку и да се труди свесно не можи да го манипулира.
Влијание исто има и човек колку е активен физички, исполнет душевно, и ослободен психички

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom