Големите "патриоти" од ОМД го наградуваат Киро Глигоров.

• Креатор на темата Креатор на темата vancevtodor
  • Време на започнување Време на започнување
ти правам компарација бре...одма се фати тенкови авиони
зборуваме за безрбетноста на Македонските политичари во време на независноста, на кои повеќе им било гајле што ќе каже белград отколку сопствениот народ.
значи сега би излегло дека оружјето на ЈНА било по касарните низ Србија. тогаш зашто имаше битки за касарните? за оружје. За Хрватите не беше битно дали се борат против ЈНА или српските паравојски, нивна задача беше да спречат навлегување на ЈНА (ЈНА под контрола на генерали од Србија - зашто Југославија остана само со Србија и Црна Гора)

јас ти кажувам дека дел од оружјето на ЈНА беше и во Хрватска, што забега сега за оружје во Србија, а касарните беа опколени за да се изврши притисок за напуштање на Хрватска на југословенските единици, но при тоа дојде до улични вооружени престрелки во кои пред војната паднаа и жртви.

Еве што кажува тој што го постави видеото

Dana 25.08.1991 godine okupatorska vojska potpomognuta domaćim četnicima žestoko je napala Vrliku. Kao protumjeru za taj napad pripadnici ZNG-a Sinj opkolili su vojarnu okupatorske vojske Tadija Anušić u Sinju. Oko13:30 došlo je do pucnjave i počele su se voditi prave ulične borbe između slabo naoružanih pripadnika ZNG-a Sinj i pripadnika tadašnje JNA, pri čemu su živote izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude

Да го немаше Киро, Македонија ке ја снајдеше она што ги снајде Хрватска, Босна и Словенија и денеска многу лесно можевме да бидеме квази држава од типот на Босна. ФАКТ е дека Киро беше причината поради која во Македонија немаше пост Југословенски конфликт!

не е верно. Една од причините е дека немаше големо српско малцинство во Македониjа, т.е. дека српските колонисти беа воглавно протерани во време на бугарското управление во WWII. (Киро го видовме дека не ги тераше а, напротив, увозваше "динароиди" од Србиjа...)

А со што да се бориме, со камења и стапови против тенкови, топови и авиони. Ќе не смачкаа за 24 часа
Абе како Афганистанците ќе се боревме ако требаше ама важно се е подобро од денешнава срамна ситуација каде имаме вентилатор за знаме и понижувачко наводно привремено име благодарение на едно окиот... а ич да не почнуваме за 150 000 ако не и двеста илјади дрѓавјанства што им ги доделија на косоварите Киро и тие од неговиот табор.

не е верно. Една од причините е дека немаше големо српско малцинство во Македониjа, т.е. дека српските колонисти беа воглавно протерани во време на бугарското управление во WWII. (Киро го видовме дека не ги тераше а, напротив, увозваше "динароиди" од Србиjа...)
Не си ни ти свесен колку е верно. Оружјето и најголем дел од трупите на ЈНА беа од српско потекло, војната немаше да почне од БиХ, Хрватска или Словенија, први на удар ќе бевме ние и најверојатно со цела сила, плукајте вие по дедо Киро, ама човекот ви ги спаси животите на најблиските.

Немаш име, немаш грб, немаш знаме, не знам што ни остана?

РАБОТА работа пријателе за идните генерации,а полека се ќе си дојде на ред па штом и турско сме издржале ќе го пребродиме и ова за Киро само почит како екс претседател-ништо повеќе.

Не си ни ти свесен колку е верно. Оружјето и најголем дел од трупите на ЈНА беа од српско потекло, војната немаше да почне од БиХ, Хрватска или Словенија, први на удар ќе бевме ние и најверојатно со цела сила, плукајте вие по дедо Киро, ама човекот ви ги спаси животите на најблиските.

Како НИ ги спаси животите на најблиските??? Со тоа што ги испрати војниците да се борат за Сербите против Хрватите, Словенците, Босанците... Најискрено, што ми е мене гајле за другите држави и народи? Поранешниот Претседател Глигоров НЕ спаси со тоа што не мрдна со мал прст за да си бидеме Македонија туку сме со референцава? Ни помогна со тоа што му дозволи на поранешниот Претседател Црвенковски да ја раскрчми Македонија? Што дозволи Љубчи да биде инфилтриран во ВМРО?

Е, фала му многу, ама не требало толку да се мачи. Ќе преживеевме и без него!

Да го немаше Киро, Македонија ке ја снајдеше она што ги снајде Хрватска, Босна и Словенија и денеска многу лесно можевме да бидеме квази држава од типот на Босна. ФАКТ е дека Киро беше причината поради која во Македонија немаше пост Југословенски конфликт!
Тоа што им смета на голем дел од денешните патриоти од друга страна, е тоа што Киро припаѓаше на една друга идеологија, а не на Анитчката која денеска е модерно да се фура. Според ова излегува дека иако некој правел добро за државата, а не е со двојно лавче, автоматски е предавник. Така не се гради национално единство.

Од друга страна, колку што можам да видам, голем дел од постовите се пишувани од луѓе родени пост 1991... Не си бил таму, не суди.
Што друго да се очекува од типичен титов пионер ко тебе освен рекла-казала муабет ко некоја стрина на плот..?
Нешто поткрепа, докази, аргументи за силниве "ставови" коишто си ги начкрапал овде, или јок тоа е непознато во твојот ментален склоп и способност за дискусија..?

Holy Temple напиша:
А со што да се бориме, со камења и стапови против тенкови, топови и авиони. Ќе не смачкаа за 24 часа
Со што тоа се бореа Словенците?
Ај да не ти цртам земи прелистај ја темава што е поставена тука пред 2-3 години, па после пак врати се да кажуваш гачки тука и преќутно да го бодриш старчево.

Глигоров не го сакаше оружјето на ЈНА

Васил напиша:
1. Болгарче гледај си го твојот Болгаристан и мисли му ја како тоа измеќарот на бај Тодорче ви стана премиер, и не ми го мешај носенцето кај што не му е местото. ЈАСНО?
2. Воена агресија се почнува за било што ако некој кретен намислил така и успее да убеди доволна маса на абдали да го следат.
3. Никакви српски колонисти вие не сте избркале, а за тоа прашање страдаа МАКЕДОНСКИТЕ патриоти како Шарло, Ченто и другите.

Angelikus напиша:
Ти повели одбрани го со ФАКТИ и АРГУМЕНТИ, во спротивно гушни си го и одлетајте заедно во вечните ловишта за век и веков да му се восхитуваш и да му заблагодаруваш за НАШИТЕ животи.

Целосно погрешно согледување.

Како НИ ги спаси животите на најблиските??? Со тоа што ги испрати војниците да се борат за Сербите против Хрватите, Словенците, Босанците... Најискрено, што ми е мене гајле за другите држави и народи? Поранешниот Претседател Глигоров НЕ спаси со тоа што не мрдна со мал прст за да си бидеме Македонија туку сме со референцава? Ни помогна со тоа што му дозволи на поранешниот Претседател Црвенковски да ја раскрчми Македонија? Што дозволи Љубчи да биде инфилтриран во ВМРО?

Е, фала му многу, ама не требало толку да се мачи. Ќе преживеевме и без него!
Глигоров беше тој кој ги повлече македонските трупи од ЈНА или грешка сум? На почетокот на разединувањето на СФРЈ Македонија сеуште беше дел од наведената заедница, а со тоа и македонските војници сеуште беа дел од ЈНА. Тоа со мрдањето прст е незгодна работа, изборот беше името да ни биде Македонија и да се соочуваме со трговско ембарго од сите членки на СТО, тоа ОН и ЕУ се ситница во однос на ембаргото,од другата страна можеше да бира референца и одстранивање на ембаргото, незнам колку сте свесни, но пред 20-тина години Македонија беше никој и ништо на светската сцена, не постоевме за нив, едноставно не постоеше противтежа за да можеме да поставиме барање. За раскрчмувањето нема да зборам, не е само до Црвенковски и Глигоров, скоро сите тогашни политичари го прифатија тој модел и што е најтрагично народот наседна на тоа. И HITCH знаеш ли дека Љубчо е(беше) еден од оснавачите и двигателите на ВМРО, не ова сегашното, она од пред години, кога формирањето партија можеше да значи и губење глава? Она што човекот се полакоми не може да му се препише на Глигоров.
--- надополнето: Sep 10, 2011 12:47 PM ---
Целосно погрешно согледување.
Да? Ај разјасни ми те молам:coffee:

На нашиот Хајлендер треба да му се даде оскар за глумење лудило....
од кога татарите станаа експерти за македонците? или се многу зад нас па ни гледаат во задникот?
вие гоневте се живо и диво во WWII,се што не е бугарско, или одбивало да стане бугарско

Глигоров беше тој кој ги повлече македонските трупи од ЈНА или грешка сум? На почетокот на разединувањето на СФРЈ Македонија сеуште беше дел од наведената заедница, а со тоа и македонските војници сеуште беа дел од ЈНА. Тоа со мрдањето прст е незгодна работа, изборот беше името да ни биде Македонија и да се соочуваме со трговско ембарго од сите членки на СТО, тоа ОН и ЕУ се ситница во однос на ембаргото,од другата страна можеше да бира референца и одстранивање на ембаргото, незнам колку сте свесни, но пред 20-тина години Македонија беше никој и ништо на светската сцена, не постоевме за нив, едноставно не постоеше противтежа за да можеме да поставиме барање. За раскрчмувањето нема да зборам, не е само до Црвенковски и Глигоров, скоро сите тогашни политичари го прифатија тој модел и што е најтрагично народот наседна на тоа. И HITCH знаеш ли дека Љубчо е(беше) еден од оснавачите и двигателите на ВМРО, не ова сегашното, она од пред години, кога формирањето партија можеше да значи и губење глава? Она што човекот се полакоми не може да му се препише на Глигоров.

Ммм, мислев дека подобро ти се познати некои работи, но сум погрешила. Не можам овде да ти објаснувам како се споија ВМРО и ДПМНЕ, па како и зашто настанаа МААК и останатите партии со предзнакот ВМРО. Ми нема смисла да објаснувам за поранешниот Претседател Глигоров и за неговите „добри“ дела, а Претседателот Црвенковски е сосема друга приказна.

Според твојот одговор можам да заклучам дека воопшто немаш познавање за тој период и секоја понатамошна распрва би била јалова. Запознај се подобро со работите од тој период, па потоа ќе разговараме на оваа тема.

Само морам да кажам 1 работа, а тоа е: ЉУБЧО НИКОГАШ НЕ БИЛ ДВИГАТЕЛ НА ВМРО!

Секое добро!

Прееска ја зачитав темава, и сега додека чепкав по интернет, најдов на еден сајт интервју (ваљда) со Фрчкоски и таму зборува за ова време за кое расправате во темава.
Еве ќе го постирам тука, најдов доста слични објаснувања во текстов и во некои од мислењата на темава. :)

Според Славој Жижек, прославата на нашата дваесетгодишнина на независноста и мотото од говорот на премиерот на неа би биле означени како ФЕТИШИЗАМ: имено, одбивање да се восприеми очигледното - жестоката, до коска, поделба во македонското национално и граѓанско ткиво и неговото идеолошко покривање, односно потиснување, со идеофлоскулата на повикот за национално единство!ДПМНЕ има хронично, болно отсуство на втемеленост во македонската држава и во нејзината независност. Со одбивање да воспостави, да се вгради некако во континуитетот со таа државност (АСНОМ- 1991), таа невтемеленост станува шизофренична! Како излуден боксер, Груевски мавта наоколу да воспостави „нов почеток“, доволно сјаен, доволно блескав и сериозен, за да му се верува!

Кичот и помпата, променадата на неубедливите политички фигури, кои отпоздравуваат на масите – сето тоа беше болно да се гледа. Говорот на премиерот беше катастрофа. Дозволи Хорхе да одржи попристоен говор. Од него се виде само парасимптомот , скриената желба - многуповторуваниот повик за единство.

Две големи дупки зјаат во колективната политичка меморија на ДПМНЕ: формирањето на Македонија со АСНОМ (каде полууспешно парираат со Ченто,што воопшто не е доволно ) и секако 1991-ва, формирањето на независна Македонија , каде не парираат никако,откако го прогнаа и Љубчо Георгиевски.Бидејки ДПМНЕ става се на колективното, органското единство на „народот“ и на неговата хероска историја и традиција - ваквите дупки во главните осовини на државноста, се несовладливи, фатални и создаваат рани за ДПМНЕ. Оттаму нивната политичка шизофренија, забеганоста во кичот, фараонската прослава, драмата.

Но, полошо од тоа, се обидуваат да направат нешто непростиво - да лажат и да фалсификуваат моменти од таа современа историја , за да се вградат себеси, онака како што сакаат да изгледаат . Како Сталин или Кинезите во културната револуција- прекројуваат слики и настани.

Никој не смееше да „прдне“ од страв од ЈНА

Ќе се задржам на еден драстичен пример за оваа погубна пракса за националната меморија, која ДПМНЕ си ја дозволува.Како функционираше и кој беше кој во првата македонска, експертска влада на Никола Кљусев?

Јас во неа бев министер без ресор,со триесети две-три години и бев сведок, практично, на сите одлуки кои ги донесе таа влада.Владата на Кљусев немаше партиско-политичка потпора во парламентот и зависеше критично, до детаљ, од поддршката на Киро Глигоров и неговото влијание во Собранието. Преку него, индиректно, таа ја добиваше поддршката од парламентарците за одлуките што ги носеше. При првиот обид тоа да го провери,со гласање за доверба, таа влада падна, бидејки сите пратенички групи се дистанцираа од неа.

Сите владини одлуки ги одобруваше Глигоров, за да поминат во парламентот.Тој лобираше кај СДСМ, кај либералите и кај ДПМНЕ, за да поддржат некоја одлука.Да се случеше владата самоиницијативно да предложи одлука во парламентот, сите партиски пратенички групи (ДМНЕ,СДСМ, либералите,ПДП и останатите) ќе ја изгледаа како „крава мртво теле“ и ќе ја обореа одлуката, ако воопшто ја ставеа на дневен ред (од инает, ако не од друго). Владата беше непопуларна во парламентот.

Поради тоа, како што сведочев неброено пати, Кљусев и Блаже Ристовски понекогаш со тефтерчиња одеа кај Кирота и запишуваа „ шта им је радити“, молеа за помош и лобирање некоја одлука да помине, а најголем број од иницијативите беа, всушност, од Глигоров. Спрема тоа, правењето драма околу улогата на таа влада, без да се спомне Глигоров, е бесрамна травестија и фалсификување на историјата.

Од друга страна, мора да се има предвид и ситуацијата - закана од ЈНА и операцијата „Опера“ – со кои бевме соочени во тоа време. Страв ги имаше зафатено сите, посебно постарите членови на владата. Тие не „прднуваа“ во владината сала, од страв ЈНА да не ги слуша, а не да се осмелат да носат самостојни одлуки или да даваат изјави во јавноста . Се се одвиваше во стивнато заедништво, со истурање напред на претседателот Глигоров и на неколку личности од министрите (на нивен соптствен ризик и без поддршка). Оттаму, крајно смешно е она геријатриско перчењето на некои маргиналци, дека тие му туриле под нос на Глигоров список, тој да избира премиери, или дека имале било каква друга, освен чутеечка улога (можеле да мрчат по кулоарите, ама тивко, ЈНА да не ги чуе).

Кој беше кој во владата на Кљусев?

Кој беше кој во владата? Надворешната политика скоро целосно му беше отстапена на Глигоров, со оперативно полномоштво за Малевски и тоа функционираше како издвоен сегмент од владата. Клучниот момент на мирното повлекување на ЈНА во 1992 година од Македонија го одработи Глигоров (на масата за преговори, во вилата на Водно, бевме уште Кљусев, Андов,јас и некои воени лица).

Оперативното економско-финансиско преживување на државата, целата работа во економијата и нејзиното функционирање во полувоени, екстремно тешки услови, тогаш од владата ја водеше Јован Андонов, во консултација со Кљусев и со Глигоров. Малку се мешаа тогашниот гувернер и, строго како извршител, министерот за финансии Тошевски.

Политичките реформи , пред се Уставот, ги работев јас, со Лазар Китановски и со Владо Поповски. Бевме скоро целосно оставени сами на себе.Јане Миљовски го почнуваше проектот за приватизација во Македонија.Декларацијата за самостојност ја одработи главно Стојан Андов,во консултација со Глигоров.

Точно е тоа што го вели Андов, дека имаше резерви и во владата и во ДПМНЕ за рефрендумот за самостојност (и тоа беше основано, не е за обвинување), бидејки со присуство на ЈНА и имајки ги предвид збунетоста и стравот на граѓанството (се проценуваше дека Албанците може да не излезат, што и се случи), резутатот од референдумот можеше да биде тесен. Тоа ќе го зголемеше притисокот на Милошевиќевска Србија кон нас и ќе ни создадеше повеке, а не помалку проблеми.Ни требаше резултат со голема маргина за „самостојност“, која немаше да остави дилеми и основ за притисок од север.

Но, од друга страна, референдумот беше силата на осамостојувањето и беше неопходен. Затоа моравме да го конструираме прашањето така несмасно, но без повреди на самостојноста (самостојна држава ионака може да одлучи што сака и со кого сака да прави сојуз). Тоа прашање го правевме во мојот кабинет, како и плакатите за референдумот, со М. Х . Пуља (наспроти изјавите на онаа тушлана). Резултатот на таа операција и направените предвидувања беше повеќе од одличен.

Геријатриска комедија

А на епизодата со „одземањето списоци на регрути за ЈНА“, посебно ќе се задржам, заради елементите на геријатриска комедија во неа.Никој од владата ( ни јас ) незнаевме за подготовките на таква акција. До тогаш имаше неколку обиди на Борис Змејкоски за враќање на наши регрути од фронтовите во бивша Југославија и тоа беше вредно за почит. Никој од владата (ни Глигоров) не писнуваше за тоа што ќе се случува со нашите деца, ако бидат масовно збирани од воената полиција на ЈНА. Единствената јавна изјава да не се одзиваат на мобилизацијата и на повиците за регрутација ја дадов јас (без консултација со никого) , во интервју на МТВ со Јадранка Костова. За тоа не ме подржа ниту Глигоров (одмолчи), а Кљусев ме подржа индиректно – „сум бил млад и сум имал право на свое мислење“.

Тоа беше се! Акцијата за одземање на списоците на нашите регрути потоа ја организираа двајцата потсекретари во МВР (иако јас не ги „обичам“ нив, тоа е вистината ) и некои млади полицајци и воени лица со пониски чинови (меѓу кои и мојот покоен другар Душко Димитров). Комичниот дел од сторијата е што после акцијата, Кљусев и неколку министри се криеја, демек, од реакцијата на ЈНА, во т.н. сигурни куќи на Водно. Тие „сигурни“ куќи беа сите на КОС и таму можеа најлесно да бидат фатени.Но, тоа беше филмски фолклорно. Ептен влегоа во филм,овие повозрасниве господа!

Почестите, гледам, денес ги примаат други лица, но – „почестите знаат да обесчестат“!

Се друго беше на маргините, драги мои, во тогашната влада.Какви академици,какви бакрачи! Тие не дишеа, имено прашуваа дали да дишат! Колку сакаат нека се „потсетуваат“ на храбрите денови,јас им ги знам лицата и срцата во тие денови. Јас ги гледав секој ден, а и никој не ги третираше сериозно.

Тоа е тоа! Нека слават до сто и една. Ако ДПМНЕ нема му.. да се соочи со вистината и со вистинските актери и настани, неговата конструкција на историјата ќе трае колку и неговата власт . Ни секунда повеќе!

Ццц, пак бркање на мувата. Не било ова пред 500 години него пред 20. Уште ќе испадне марсовците се виновни за приватизацијата, непочитување на химната, противењето за независност...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom