„Голема Албанија” е спас за Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Рунчев
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Mavnete ja taa bugarashka budala, shto pomalku vnimanie da mu se dava kako na nego taka i na tie shto go poddrzhuvaat (vkl. gi tie shto nauchile makedonski na forumov) - toa podobro za site. Gi povtoruva kako papagal tezite servirani od Bugarija i drzhi tenzija.

Tie shto kje se drznat da ja delat Makedonija ovoj pat kje se soochat so masoven vooruzhen otpor - i kje izgubat.

Vo situacijava e odlichno toa shto delchevskiot shizofrenichar e vekje prochitan od narodot, toj nikogash povekje nema da mozhe da gi zloupotrebi chetirite zlatni bukvi za svoja polza ili pak vo polza na Bugarija.

Ne zaboravajte, shizofrenicharot e ucenet za kriminal i zatoa ne mozhe da se vrati na vlast, barem ne direktno. Da pochekame ushte formalno da padne Branko Crvenkovski i da se mavnat zasekogash ili kje zaigra gomnena motka po nivnite grbovi. SDSM i taka e vo raspad i bukvalno nishto ne mozhe da ponudi sem kriminal, pa mozheme samo napred da odime, se nadevam.

Чекај сеа, не ми е јасно што се случи за време на кризата кај нас? Нели овие си бараа голема Албанија па го попија ко млади мајмуни од нашиве сухои и хеликоптери, па после немало леб у тероризам, па ај политичари ке стануеле и свиткаа опаш и потпишаа некој кретенски договор (Рамковен) и ене ги сеа у парламент заедно со бугаринов. Море ножот на спиење и ајт со здравје. Ама нашиве се пизди за тоа, играат како ке им засвири Буш......

Само едно е сигурно - кога (ако) влеземе во ЕУ, секој со барем еден грам памет ке кидне нагоре. Шо ке остане од Македонија? Историја?

Ме боли глаа више....

Марс напиша:
За таа идеја вреди да се размислува.Факт е дека Албанците веќе ја контролираат западна Македонија и дека со нивниот наталитет ќе ги истиснат Македонците и од местата каде до ден денес опстојуваат.Тетово , Гостивар и Дебар се едвај 8% од вкупната територија.Ќе ги задржиме Куманово, Скопје, Кичево, Струга и ќе живееме во етнички чиста држава со 90% македонско население при што ќе ни се отвори можноста да се посветиме на други актуелни проблеми.
Е да бе после ќе се зафатат за Охрид и други градови, и шо остана од Македонија? НИШТО!!

Sega Albancite se fatile za juzhna Srbija. Veteranite na UCK od Preshevo i Bujanovac baraat prikluchuvanje na juzhna Srbija kon Kosovo:

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=31611

Ne znam dali ova Albancite samoinicijativno, ili e pritisok vrz Srbija od Zapad zaradi Kosovo. Vo sekoj sluchaj pochnaa da azdisuvaat i mislam toa nema dobro da se odrazi na niv.

Putin beshe jasen: poraneshniot SSSR koga se raspagjashe dade "svoi" teritorii (Estonija, Latvija itn.) koi se egitimitani od dogovorot so Germanija i ne gi bara nazad. No dokolku ima promeni vo granicite denes, cela Evropa potpagja pod znak prashanje. Shto e najinteresno, Grcite molchat kako posrani!

Misirkov напиша:
Sega Albancite se fatile za juzhna Srbija. Veteranite na UCK od Preshevo i Bujanovac baraat prikluchuvanje na juzhna Srbija kon Kosovo:

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=31611

Ne znam dali ova Albancite samoinicijativno, ili e pritisok vrz Srbija od Zapad zaradi Kosovo. Vo sekoj sluchaj pochnaa da azdisuvaat i mislam toa nema dobro da se odrazi na niv.

Putin beshe jasen: poraneshniot SSSR koga se raspagjashe dade "svoi" teritorii (Estonija, Latvija itn.) koi se egitimitani od dogovorot so Germanija i ne gi bara nazad. No dokolku ima promeni vo granicite denes, cela Evropa potpagja pod znak prashanje. Shto e najinteresno, Grcite molchat kako posrani!

добро човек, како модератор барем мислам дека би требало малце посериозно да си ја сватиш работата и да почнеш да го употребиш вистинскиот термин а не Албанци...

па иди бриши го постов како модератор

Ajde da te zamolam da mi se skinesh od sega natamu so takvi opaski ako ne diskutirash po temata. Ne mislam nishto losho kon tebe so ovoj post, no ne dozvoluvam ti da si mi lektor.

Da ne se objasnuvame sega deka izrazot "Albanec" e sosema regularen i koristen od samite Albanci za da se opishat sebe si. Jas toj izraz go znam i upotrebuvam i nieden Albanec nemal protiv kako vo Makedonija, taka i vo Crna Gora ili Bosna. Toa shto toj izraz tebe ne ti se bendisuva e sosema druga rabota, no ne mi nakalemuvaj mene neseriozen odnos kako moderator.

Vidi vo CIA Factbook:

convemnmtional long form: Republic of Albania
conventional short form: Albania
local long form: Republika e Shquiperese
local short form: Shqiperia

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html

Misirkov напиша:
Da ne se objasnuvame sega deka izrazot "Albanec" e sosema regularen i koristen od samite Albanci za da se opishat sebe si. Jas toj izraz go znam i upotrebuvam i nieden Albanec nemal protiv kako vo Makedonija, taka i vo Crna Gora ili Bosna. Toa shto toj izraz tebe ne ti se bendisuva e sosema druga rabota, no ne mi nakalemuvaj mene neseriozen odnos kako moderator.

local short form: Shqiperia

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html

Па и не е баш исто нели? ти фали едно Q, користи го, и нема да звучи така како што моментално звучи...
Не е исто Македонци и Maqedon

Албанци е вистинскиот термин.
Кога одев во Албанија, тамошните се изјаснуваа како Албанци а не како албанци.
Албанија е англиско име за Шќипитарија.
А ние овде не дискутираме на англиски.

kalpazan напиша:
Албанци е вистинскиот термин.
Кога одев во Албанија, тамошните се изјаснуваа како Албанци а не како албанци.
Албанија е англиско име за Шќипитарија.
А ние овде не дискутираме на англиски.
Како прво глупо е да се форсираш себеси да се обидеш да ми тврдиш нешто што и самиот знаеш дека грешиш.

Албанци никогаш не бил вистинскиот термин. Тоа таквите провокатори го користат со намера да навредат, да провоцираат. Мене лично, Shqiptar не ми е навредливо, но намерното некористење на правилниот збор, е навредливо. Тамошните (Во Албанија) никогаш не се изјаснуваат Албанци, а баш би ми било мило да те слушнам ти сред Тирана така да ги наречеш, Албанци :):).
Шќиптарија како збор, не постои, дали во албанскиот, македонскиот или англискиот уатевер. Државата е Shqipлria а народот Shqiptar.
А тоа дека Албанија е само англиско име, момче само се навредуваш себеси како личност а и како народ. Јас колку што знам по Македонски речници, го има зборот Албанија....е сега, дали авторот на речникот не знаел, или ти не знаеш кој е правилниот термин по македонски јазик, е знак прашање веќе....

И не се секирај, јас не се осеќам навреден ако некој ме нарече албанец, баш напротив, се гордеам со себеси и се смеам на негово незнаење.

Од сега и јас ќе се обраќам на Македонија со актуелното име ФИРОМ, па да видам дали тоа ќе те боли тебе, дека според цел свет, ООН, и НАТО, ние сме ФИРОМЦИ....

rymz напиша:
Како прво глупо е да се форсираш себеси да се обидеш да ми тврдиш нешто што и самиот знаеш дека грешиш.

Албанци никогаш не бил вистинскиот термин. Тоа таквите провокатори го користат со намера да навредат, да провоцираат. Мене лично, Shqiptar не ми е навредливо, но намерното некористење на правилниот збор, е навредливо. Тамошните (Во Албанија) никогаш не се изјаснуваат Албанци, а баш би ми било мило да те слушнам ти сред Тирана така да ги наречеш, Албанци :):).
Шќиптарија како збор, не постои, дали во албанскиот, македонскиот или англискиот уатевер. Државата е Shqipлria а народот Shqiptar.
А тоа дека Албанија е само англиско име, момче само се навредуваш себеси како личност а и како народ. Јас колку што знам по Македонски речници, го има зборот Албанија....е сега, дали авторот на речникот не знаел, или ти не знаеш кој е правилниот термин по македонски јазик, е знак прашање веќе....

И не се секирај, јас не се осеќам навреден ако некој ме нарече албанец, баш напротив, се гордеам со себеси и се смеам на негово незнаење.

Од сега и јас ќе се обраќам на Македонија со актуелното име ФИРОМ, па да видам дали тоа ќе те боли тебе, дека според цел свет, ООН, и НАТО, ние сме ФИРОМЦИ....

Јас па мислев дека името Шqиптар не им се бендисува на Албанците оти ми асоцира на предметот скиптар кој изгледа вака како овој што го држи во рака:

Attachments

• ова е скиптар.jpg
    ова е скиптар.jpg
    7,5 KB · Прегледи: 62
ABC напиша:
Јас па мислев дека името Шqиптар не им се бендисува на Албанците оти ми асоцира на предметот скиптар кој изгледа вака како овој што го држи во рака:
Е па си грешка си бил. By the way, темава е за изјавата на Љубчо, а не за тоа како се нарекуваат албанците себеси.

Па тоа така колку да се разјасни дилемата со поимот албанец.
Инаку што се однесува до лудите Бугарски ставови на ЛуБчо а кој се знаеа или се насетуваа уште од `91 наваму,ама голем број Македонци па и овде на форумот не сакаа да поверуваат на фактите и слепо му веруваа до последен здив на "војводата" дека се бори за Македонија се додека овој не излезе јавно со своите проБугарски ставови и ги разочара голем дел од своите верни следбеници кој денес го плукаат своето ЈАС што само до вчера им се чинеше најпогодно и најисправно,за жал.

ABC напиша:
Па тоа така колку да се разјасни дилемата со поимот албанец.
Инаку што се однесува до лудите Бугарски ставови на ЛуБчо а кој се знаеа или се насетуваа уште од `91 наваму,ама голем број Македонци па и овде на форумот не сакаа да поверуваат на фактите и слепо му веруваа до последен здив на "војводата" дека се бори за Македонија се додека овој не излезе јавно со своите проБугарски ставови и ги разочара голем дел од своите верни следбеници кој денес го плукаат своето ЈАС што само до вчера им се чинеше најпогодно и најисправно,за жал.
Љубчо беше донесен да служи само какофигура а чело на партијата, други беа тие кои ги влечеа конците на марионетата, барем ова многу добро го знам...На Љубчо паметот му го сврте Доста, таа му ја намести целата компетенција во партијата и затоа доби на сила...ДПМНЕ од 93та до 23та не беше тоа што беше замислено да биде...Откога искочи бугарското од ДПМНЕ, тргна на прав пат партијата, иако се наоѓа чат пат по некое -филче ама кратки им се канџите...

TpH_Bo_OkO напиша:
Љубчо беше донесен да служи само какофигура а чело на партијата, други беа тие кои ги влечеа конците на марионетата, барем ова многу добро го знам...На Љубчо паметот му го сврте Доста, таа му ја намести целата компетенција во партијата и затоа доби на сила...ДПМНЕ од 93та до 23та не беше тоа што беше замислено да биде...Откога искочи бугарското од ДПМНЕ, тргна на прав пат партијата, иако се наоѓа чат пат по некое -филче ама кратки им се канџите...

Мое мислење е дека сеуште не е "искочено" Бугарското од ДПМНЕ,туку напротив тоа се наоѓа во Централниот Комитет иако малку е зачмаено во последно време со оглед на моменталната аверзија од Македонците кон Бугарските антиМакедонски ставови и особено моронското инсистирање на Бугарите да ги прикажат Македонците како дел од себе,иако знаат дека тоа не било целосно возможно никогаш а и нема шанси да биде некогаш од постоењето на Бугарската држава до денес,па и во иднина.

Гледам дека изјавите на нашите “политичари“ мошне добро го постигнуваат она за што се наменети. Кога еве овде на форумот каде што има голем број на членови кои претпоставувам дека сепак имаат тронка свое јас, имаат нешто повеќе читнато, видено, научено... се препираат за глупости што останува на понеедуцираната народна маса во државата.

Еве едно сценарио, спрема Љубчо:
Пример на 1 јануар 2008 сите територии кои се предвидени за формирање на Голема Албанија се припојуваат кон Албанија.

Сега ме интересира што мислите, кој ќе биди односот ЕУ -ГА , САД- ГА, дали таа творевина ќе биди примена во НАТО, ООН ... Дали за нив ќе важат сите реформи кои треба да ги спроведат сегашните држави во овој регион. И дали ќе можад брзопотезно и без кочници да се спроведат?

Па какво ќе биди внатрешното уредување на државата, дали таквата држава ќе има контрола врз целата територија, дали ќе го решат проблемот со организираниот криминал и дали ќе се намалат убиствата?

Каква би била економската моќ, дали сите тие поборници за ГА ќе успеат да најдат вработување, дали нафтата ќе поефтини, дали едукацијата на населението ќе се зголеми?

Доколку сево ова може некој да го постигни, кај треба да се потпиши за прифаќање на каква била ГОЛЕМА __________ (име на која било држава од регионов). Со две раце ќе потпишам

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom