Марс напиша:
Сите вие кој сте против изјавата на Љубчо изгледа тргнувате од верба дека ќе се задржи статус кво и на безбедносен и на политички и на демографски план.Повеќе од јасно е дека сосема сигурната независност на Косово ќе го радикализира овдешните Албанци.И не е сосема јасно што таа независност ќе изроди во пракса во и околу Косово.Какво решение би понудиле вие?
Umoren sum vise od vakvi repliki...cesen zbor.
Pari da mi davaa ke se otkazev...
Ova ke da e edna od poslednite...pa ke zaobikolam forum politika,istorija i dnevni vesti.
Prvo...prosetaj malku po svetov,vidi kako ziveat lugjeto,kolku auslanderi ima sekade...i nikade nema takvi tenzii kako na balkan!Ako ne mozes da ja prifatis vistinata deka e taka i taka...i deka albancite se sostaven del od naselenieto na Makedonija...onda prifati gi kako vlijatelna grupa na auslanderi koja sto doprinesuva za opshtoto dobro i dava dobar del od bruto godishniot dohod na nasata zemja,R.Makedonija.
Isto...nikogas ne zaboravaj deka zivees u prilicno mala zemja od 200 na 250 km,i deka mnogu lesno moze da se zaobikoli ako mnogu mnogu...pravi problemi.I sega od takva pojdovna tocka...sto ke trampas ti be?I sto ke ti ostane?Ti pravi sence u glavata takvata moznost?Znaejki gi teritorijalnite pretenzii na sosedite pogotovo?
I ne veruvam deka nekoj sto e pameten ke ja prifati takvata getoizacija na smetka na moznosta za napredok.
Slednoto prasanje ke da e :
Kakva e moznosta za progresija i napredok na R.Makedonija?
Kratko i jasno,u deset tocki::pos2:
1.Ekonomski rast.
2.Ekonomski rast
3.Ekonomski rast.
4.Silna edukacija.
5.Liberalnost.
6.Ekonomski rast.
7.Silna edukacija.
8.Ekonomski rast.
9.Ekonomski rast.
10.Liberalnost.
Makedonija moze da opstane samo ako ekonomski napredne.Inaku...kolku i da sme dobri ili losi u politikanstvoto,gordi na istorijata i na samite sebe si,kolku i da si ja sakame drzavata...prosto nema da izdrzi vo novite tekovi i ke propadne!
Kako ke napravis Makedonija da bide sakana i od drugite nacionalnosti koi sto ziveat u nea?
Pa so tepanje sigurno ne...So povtoruvanje siptare,siptarcino...glup bosanac...cigane...cetniku itn nula...nisto!
Koga ke mu ovozmozis ramni prava i moznost za napredok,ekonomska stabilnost i ednakvost vo sekoja edna sfera...(sega ke ti kazam i eden aspekt od silna edukacija-) koga ke gi naucat od mali albancite vo Makedonija deka se ednakvi vo pravata,zaslugite i obvrskite kon nivnata drzava R.Makedonija...pa normalno deka on poise ke saka da ostane,raboti i doprinesuva za dobroto na negovata drzava koja sto mu dava se,i na krv ke ja brani...otkolku da ide u Kosovo ili Albanija i da sonuva za nekoja panalbanska drzava koja sto???-prasalnik e sto i kakov prosperitet mu nudi!
Sega...moze da me prasas natamu a kakvi prava na albancite im se nuzni uste?Dali takvite prava nema da donesat kantonizacija i moznost za secesija?
Albancite se prilicno isplaseni od se sto se slucuva isto...i nemaat doverba.I tocno ona nemanje doverba...sekogas ke tera podsvesno sekoj eden albanec da glasa za `svojata` albanska partija,baranja za novi garancii i prava...itn.
Secesija?Da ne se lazeme...ako sakaat utre ke ja proglasat.Ama kako sto gledas...ne ja pravat.
Cvrsta garancija nema od dvete strani...ali dobriot pat koj sto treba da pomine niz mnogu dlaboki ambisi e eden:
DOVERBA i zaedno spravuvanje so problemite i zelba za progres i ekonomska blagosostojba...
Parite se osnovna mok vo ovoj denesen svet drugar...
Edno vreme devizata bila at,jatagan i para,pa kola pistol i para...sega e samo pari!
Parite i onoj stoi gi raspredeluva davaat vozmoznost za pravenje novi...davaat ili zemaat...
I preku nivnoto imanje ili nemanje,prema moznostite ,kapacitetite i resursite te vrednuvaat i na svetsko nivo...
A ne sme nesto pofalno vrednuvani sega za sega...fakat!