Гитара (почетник)

• Креатор на темата Креатор на темата Xfire
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум почетник ама имам почетнички проблем, више трет ден го вежбам и се сецкам на интрово секој ебан пат. :facepalm:

Не сум почетник ама имам почетнички проблем, више трет ден го вежбам и се сецкам на интрово секој ебан пат. :facepalm:

Сигурно си приметил дека кога вежбаш некоја работа во примеров интрото со тапинг, таква механичка работа и треба време да легне како што треба. Пример вежбај ја 3 дена нонстоп и дај и 1-2 дена одмор т.е уопште не ја вежбај. Ќе видиш после наредниот ден ќе ти лизга :D

Drugari,jas sviram opredeleno vreme na gitara,ama sum obvrzan so pesnarka,kako na gi sovladam akordite za da gi sviram po sluh??

Научи нешто за прогресии (гуглај за chord progressions), да ги препознаваш и да ги свириш во секоја скала.
Ако ги препознаваш, не би гарантирал дека во точен тоналитет би ги свирел песните (освен ако имаш развиено perfect pitch), ама лесно би транспозирал во бараниот.

Дали има некој софтвер кој може да ја мери висината на мојот глас,нешто слично како со штимањето на гитара со компјутер,имам проблем со интонацијата на гласот,не го пеам истиот тоналитет со гитарата,па ми треба мала помош :rolleyes:

Ај некој нека ми каже како да наштимам гитара? Некој програм или нешто така?
Тоа највеќе мразам.:mad:
Инаку јас пак планирам да почнам,одев предтоа 3 години, 1 во приватно,2 во државно.

http://truefire.com/guitar-tuner/?gclid=CJ_WkPqtkrICFYS9zAods3IApA (ако имаш електрична, стави ја во влезот за микрoфон)
http://www.123guitartuner.com/

Или инсталирај guitar rig и имаш прецизен тјунер.

НИКОГАШ во влезот за микрофон. Може да ти рокне звучната. Ќе ја ставиш во line in со кабел од која на едната страна имаш голема моно банана (гитарата) и мала стеро банана (line-in)

НИКОГАШ во влезот за микрофон. Може да ти рокне звучната. Ќе ја ставиш во line in со кабел од која на едната страна имаш голема моно банана (гитарата) и мала стеро банана (line-in)
Ајде бе, ја откоа сум чепнал електрична пошто скапо ми е да купувам процесори и сл. си инсталирам гитар риг или ампли тјуб и си ја ставав во влез за микрофон, па еве досега не рикнала ниедна звучна.

Ајде бе, ја откоа сум чепнал електрична пошто скапо ми е да купувам процесори и сл. си инсталирам гитар риг или ампли тјуб и си ја ставав во влез за микрофон, па еве досега не рикнала ниедна звучна.

Убаво ти кажа ... може. Тоа што ти си имал среќа незначи дека и друг ќе има :)

Am I too old for this sh*t ? Веќе неколку години слушам метал и рок музика, и гитарата почнува да ме „влече“ во последно време.. Но ме обезхрабрува тоа што сум малку компетитивен (по долго време вежбање, не би сакал да гледам 7 годишни деца како свират подобро од мене) и „постар“, моите омилени гитаристи Jimmy Page, Tony Iommi, Jake E. Lee, Buckethead и мојот идол Zakk Wylde. Секако јас не планирам да станам најдобар во свет, но ете да знам што е што.
Доколку мислите дека е вреди да се проба, препорачајте ми некоја акустична гитара со цена до 5000 денари. Или доколку мислите дека за таа цена нема да се најде доволно добра за учење, кажете вие цена и модел по ваш избор. Секако мене не ми треба некоја многу опасна, сепак сум почетник, само да не ми „ѕвони“ и убаво да се препознаваат акордите. Може да биде и половна, со линк до огласот. иии последно, да не биде многу голема.

Поздрав!

You old? Ти пред малце си се откажал од млеко од цицка бе. Kids this days...

Не си стар јас на 17 почнав да учам :D.
Не купувај нова гитара, земи си на старо колку да видиш дали воопшто те бидува и можеш да свириш.Ако ти оди, свири ја старата одредено време, па ако сакаш уште повеќе да навлезеш во свирењето купувај нова(електрична).
Со среќа.
П.С. Има тема гитара(почетник)-предлог до модератор да се спојат двете:)

Знаете каде има курсеви за гитара во Скопјево?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom