Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Liechtenstein
  • Време на започнување Време на започнување
Па и тоа го кажувам цело време бе.Се работи за менталитет и култура.Не знам шо не ти е јасно.Дали си за Македонија да се насели со мигранти од некоја вукојебина како Авганистан?И јас и ти да се родевме во Бангладеш ќе имавме сосема различен менталитет.Јас пак сум верник и ги презирам партиските војници шо ја уништија државава.Тоа е разликата меѓу тебе и мене!
Kolku so sum jas partiski vojnik ti tolku zdravje da imas. A toa mentalitetot i kulturata oti se takvi kakvi so se treba malce istorija da citnis. Zborot mi e ne si nisto niti poseben niti popameten od random crnec, indiec ili bilo koj, samo si imal ete srekja da se rodis vo Evropa, i benefitite sto gi imas kako belec se dolzi na drugite belci od kontinentot, ti nemas nikakov ucinok vo toa tuku se slepas so niv kako parazit. Zatoa i bese taa sporedbata so toa nase famozno topce od drvo, ete tolku nie sme bistri kako belci. I da ne ti pocnuvam za toa sto si vernik oti ke se navredis, no generalno zatucan vernik od bilo koja religija ne odi vo ista recenica so inteligencija.

Kolku so sum jas partiski vojnik ti tolku zdravje da imas. A toa mentalitetot i kulturata oti se takvi kakvi so se treba malce istorija da citnis. Zborot mi e ne si nisto niti poseben niti popameten od random crnec, indiec ili bilo koj, samo si imal ete srekja da se rodis vo Evropa, i benefitite sto gi imas kako belec se dolzi na drugite belci od kontinentot, ti nemas nikakov ucinok vo toa tuku se slepas so niv kako parazit. Zatoa i bese taa sporedbata so toa nase famozno topce od drvo, ete tolku nie sme bistri kako belci. I da ne ti pocnuvam za toa sto si vernik oti ke se navredis, no generalno zatucan vernik od bilo koja religija ne odi vo ista recenica so inteligencija.
Колку шо имам јас здравје толку и ти да имаш!За верувањето,тоа е слобода на избор,никој со сила да те тера да веруваш.Инаку за шлепањето на бенефитите ги имаш и ти.И ти си се родил во Европа немаш никаков учинок во напредокот и се шлепаш како паразит.Значи тоа ни е заедничко.

Владе, ти да си читал Историја .....
Знаеш веќе да не се повторувам

Евангелијата се класифицирани како биографии, не како митови
Да беа митови, така и ќе беа класифицирани, ама на човек можеш да му земиш само , неможеш да му дадеш со сила , дај му ќе го фрли :toe:
Dosta be i ti so verski prikazni, ne sme vo crkva. Si imas tamu versko katce na forumot, tupete go tamu so evangelija, biblii, pasusi i so sakal avtorot da kazi. Mu se smejte na Zurla okoli ramna zemja a realno ne ste nisto poarni. Samo veruvate vo drugi gluposti i nisto povekje. Aj toa i licemerni ste. Ke se razbolite i odma na doktor trcate. So ne odis vo crkva maslo da odnesis i svekja za zdravje da zapalis za da ozdravis.

Владе ти да си читал Историја..
Знаеш веќе

Евангелијата се класифицирани како биографии , не како митови
Да беа митови, така и ќе беа класифицирани

Ама на човек можеш да му земиш само, неможеш да му дадеш, дај му ќе го фрли :D

@Erikson
Извини друже, по грешка на тебе ти одговорив
Автоматски споено мислење:

Dosta be i ti so verski prikazni, ne sme vo crkva. Si imas tamu versko katce na forumot, tupete go tamu so evangelija, biblii, pasusi i so sakal avtorot da kazi. Mu se smejte na Zurla okoli ramna zemja a realno ne ste nisto poarni. Samo veruvate vo drugi gluposti i nisto povekje. Aj toa i licemerni ste. Ke se razbolite i odma na doktor trcate. So ne odis vo crkva maslo da odnesis i svekja za zdravje da zapalis za da ozdravis.
Приказни да беа, така ќе беа класифицирани
Јас не те мавав по прсти за ти да пишуваш кој е затуцан а кој не е.
Затоа ќе си трпиш

Ти како ги толкуваш работите и е мање више битно, да беше маж ќе си го покажеше знаењето околу таа тема, а не како посран голуб да ги испревртуваш работите
За тебе човек е тој што не е верник,таа е твојата логика

Додека во науката 70 % се верници , и тоа без конкуренција се на врвот на листата
Теши си се ти со твојата логика..
И дај не ја терај на расправање работата, може нормално муабет да си праиме , или? :D

Последно уредено:
Додека во науката 70 % се верници , и тоа без конкуренција се на врвот на листата
Да бе се научници со крстот на чело ;)
Нај нај интересни ми се лекарите верници, па коа не дај боже ќе има некоја потреба од лекар се прашувам дали е подобро да се оди на лекар или во црква, мислам што би било пополезно де

Да бе се научници со крстот на чело ;)
Нај нај интересни ми се лекарите верници, па коа не дај боже ќе има некоја потреба од лекар се прашувам дали е подобро да се оди на лекар или во црква, мислам што би било пополезно де
Не извини , таксисти се ;)

толку од твојот интелект, повеќе не се верници ами таксисти, тоа што нема врска едно со друго е небитно :yid::yid:
Уште не разбра :pos:

Има друго место каде што може да се разбереме , оф-топик е.

Нормално е дека едното нема врска со другото,јас не реков поинаку, малце те закачам да видам што ќе иштракаш.

Ама ова интересна тема е,секако ако тргнеме заебанции на страна

Уште не разбра :pos:

Има друго место каде што може да се разбереме , оф-топик е.

Нормално е дека едното нема врска со другото,јас не реков поинаку, малце те закачам да видам што ќе иштракаш.

Ама ова интересна тема е,секако ако тргнеме заебанции на страна
многу комплексни коментари пишуваш така да тешко се разбира ;)

Темата е сериозна ама дефицит од компетентни коментари.
Инаку во право си религијата воопшто земено има сериозни импликации врз геополитиката, се разбира секогаш се злоупотребува, до сега не сум наишил на некој што ќе се занимава со тоа прашање.

многу комплексни коментари пишуваш така да тешко се разбира ;)
Абе комплексни што да ти кажам :pos:
Нема врска , малце шала, се разбравме

Темата е сериозна ама дефицит од компетентни коментари.
Инаку во право си религијата воопшто земено има сериозни импликации врз геополитиката, се разбира секогаш се злоупотребува, до сега не сум наишил на некој што ќе се занимава со тоа прашање.
Повеќе за општествените процеси во однос на геополитика
Тука спаѓа моралниот компас

Ајде за Православие ќе кажеме нешто..
Православието не е само религија, многу повеќе од религиозно гледиште кое има само правила и прописи
Конкретно македонскиот збор асоцира на религија и затоа кај нас тоа е така толкувано.
Пример „Orthodox“ може да се однесува и на гледиште на наука и филозофија,конкретно традиционален, класичен и општоприфатен поглед.
Терминот се појавува со Аристотел и античките, па опстојува низ средните векови каде што Христијанската теологија се развивала низ традиционални концепти и вредности од Месијата, додади на тоа смисла, логика итн..
После доаѓа Ренесанса и Просветителство, научниот метод и негово развивање, па врз основа на тоа се разделуваат филозофија и науката.
Филозофијата станува концептуална и логичка, а науката практична и експериментална

Значењето на зборот е „Of the right opinion“
Исто може да значи „that which was from the begining“

Нејсе, поентата е дека таква методологија и тоа толкување е основа за се што е постигнато до денеска.

Абе комплексни што да ти кажам :pos:
Нема врска , малце шала, се разбравме

Повеќе за општествените процеси во однос на геополитика
Тука спаѓа моралниот компас

Ајде за Православие ќе кажеме нешто..
Православието не е само религија, многу повеќе од религиозно гледиште кое има само правила и прописи
Конкретно македонскиот збор асоцира на религија и затоа кај нас тоа е така толкувано.
Пример „Orthodox“ може да се однесува и на гледиште на наука и филозофија,конкретно традиционален, класичен и општоприфатен поглед.
Терминот се појавува со Аристотел и античките, па опстојува низ средните векови каде што Христијанската теологија се развивала низ традиционални концепти и вредности од Месијата, додади на тоа смисла, логика итн..
После доаѓа Ренесанса и Просветителство, научниот метод и негово развивање, па врз основа на тоа се разделуваат филозофија и науката.
Филозофијата станува концептуална и логичка, а науката практична и експериментална

Значењето на зборот е „Of the right opinion“
Исто може да значи „that which was from the begining“

Нејсе, поентата е дека таква методологија и тоа толкување е основа за се што е постигнато до денеска.
Во ред, држи вода.
Религија која и да е имала/има и ќе има влијание врз пред се политиката но колку има влијание во геополитиката.
Зошто ваква дилема. Ако ги делиме велиме внатрешна, надворешна и глобална политика, првите две знаеме кој ги креира и операционализира што е со третата кој е тој?
Според твоево постои радикална разлика помеѓу “космополитизмот“ (во основа процес на глобализација) и разбирањето и пласирањето на денешниот процес на глобализам (инаку сватен како процес на западна доминација) па куде е излезот затоа што рамнотежа мора да постои инаку???
Останува уште едно прашање, зошто ако е така како си напишал Ниче се мачи и го пишува “Антихрист“

Инаку морал не оди со политика(денешна) затоа и е на столбот на срамот иако е врвна дејност која управува со процесите.

Но повторно е надвор од темата а тоа е Македонија и геополитички процеси кои имаат влијание на опстанокот и развојот на Македонската држава, барем јас така ја перципирам.

Пред неколку години на Путин му дојде во посета некој си црнец африкански претседател, не знаеше слушалката да си ја намести на уше да слуша превод, два сати му покажуваше Владимир како да ја намести.
Од напредни цивилизации потекнувале тие, нивните блиски роднини мајмуните разбираат и учат побрзо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom