Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Liechtenstein
  • Време на започнување Време на започнување
Ako ja potcenuvas Vinca, stvarno diskusijava mora da zavrsi vlade, uzivaj vo Netflix.
Vinca kako arheolosko naogjaliste, znaci na obid za civilizacija voopsto ne go sporam, uste pomalce go potcenuvam. Ednostavno sporedbata ne ti e na mesto. Kako da sporeduvas Mercedes najnova klasa so Lada od 1983 i da tvrdis deka tehnoloski se ramo do ramo. Vo tvojot slucaj bi bilo Mercedes so zaprezna kocija ama ajde me sfati so mi e bese poentata.

Баш на денешен 8ми септември ли вакви карти се прават, малер ќе не бие

И од словенските Срби и Бугари, ти на Грците не припои, не планира народов јазик да ти учи
8ми септември за мене нема никакво значење одамна, дури и заборавам дека е 8ми септември. Ти слави си, то е до тебе. Јас си кажав моето.

Искрено, Македонија ѝ припаѓа на Грција. Античките македонци биле дел од хеленистичките племиња, така што цела македонија историски и територијално ѝ припаѓа на Грција. То шо татарите и сервите јадат трици отпосле нема никакво значење. Најубо Метатрон објаснува

Грчките војници викале болгарос на комитите. А комитите шо носеле на капите? Симболот на Болгарија, трите лава. Носеле и „слобода или смрт“ ама главно се бореле за Царството Бугарија.

Грците шо вела знајш? Ако сте стварно сте потомци на александар оти не го носевте како симбол туку лавовите болгарски?

Значи секој народ си има свој ИЗРОД ама како Македонскиот народ нема ниту еден со толку ИЗРОДИ.
Овде под секој камен ќе најдеш изрод, чудо едно колку ги “раѓа“ оваа земја Македонија!

8ми септември за мене нема никакво значење одамна, дури и заборавам дека е 8ми септември. Ти слави си, то е до тебе. Јас си кажав моето.

Искрено, Македонија ѝ припаѓа на Грција. Античките македонци биле дел од хеленистичките племиња, така што цела македонија историски и територијално ѝ припаѓа на Грција. То шо татарите и сервите јадат трици отпосле нема никакво значење. Најубо Метатрон објаснува

Грчките војници викале болгарос на комитите. А комитите шо носеле на капите? Симболот на Болгарија, трите лава. Носеле и „слобода или смрт“ ама главно се бореле за Царството Бугарија.

Грците шо вела знајш? Ако сте стварно сте потомци на александар оти не го носевте како симбол туку лавовите болгарски?
А што правиме со Пелазгите , претходници на Елените?
Тие кој ги ебе, А?

Woow me otepa so argumenti. Vinca be, Vinca ja zede za reper. Vinca e dokaz deka na ovie prostori imalo nekakvi znaci na civilizacija i tolku. Ni oddaleku sofisticirana kako Nubijskata za koja ke najdis pisani zapisi, kralevi i kralici, dinastii, gradbi i se so mu lici na edna napredna civilizacija. Vo Vinca najdoja nekolku glineni grnija i statuetki.
Rimjanite ne se zamarale da ja osvojat i sto so toa ? Od kaj da znam sto im bilo interesno za osvojuvanje na Rimjanite.
A ja odbrav cisto da vi dolovam poenta deka imalo razvieni civilizaci mnogu pred belcite da stignat do toa nivo na razvienost, ama ete ti so Vinca me pobi. I vo Stonehenge imalo znaci za civilizacija, naredile kamenja vo krug.
I Egipet bil vo sklop na Numibija, nastrana sto Egipjanite bas i ne bile pripadnici na belata rasa :toe:
Автоматски споено мислење:

Mozime i taka da igrame, ne e problem samo razgovorot nema da vi odi bas vo posakuvanata nasoka oti nekako mi ste alergicni na pusto tursko. Cesto se slusa toj muabet Turcite ni se krivi sto sme dno dna vo Evropa. Po logikata vasa, e pa pojaki bea, ne pokorija i ne unazadija i zatoa sme tamu kade sto sme i takvi sme kakvi sto sme. Gledas nekoj slicnosti so muabetot nekoj drug mu e kriv na tie sto bile kolonii?
Druze djabe se cukate po gradi kako nesto sme superiorni samo zatoa sto pripagjame na belata rasa. Vo sto toa sme superiorni?
Kaj nas vrv na tehnolosko dostignuvanje bi ni bilo sahtata da ja izramnime so asfaltot . Kolku sto imam zabelezano i toa slabo ni odi, a od poznacajnite tehnoloski dostignuvanja vo poslednite 200 godini ke go spomnam cresovoto topce .
Abe vrv sme vo civilizaciski razvoj, nema zbor tuka, ili bi bile ama pusto tursko. Ah da ne bea tie kojznaj kaj ke bevme sega :pos:
Абе ти си паднал под нео-либералнава пропаганда или така ми се чини?Ево вака.Ако владава реши да досели во Ротино 50 фамилии од страна поради намелен природен прираст,Кој би сакал да донесат во комшии кај тебе? Под А.Полјаци, Италјани и Норвежани.или Под B.Авганистанци,Суданци и Нигеријци?​

Последно уредено:

Tebe ti nema spas covek.
Vaka oti nikoj ne diskutira za potekloto na francuzite ili na anglicanite, dosadni ste.
Ako ne ti e praznik odi na rabota, zameni nekoj dezuren kolega.

Абе ти си паднал под нео-либералнава пропаганда или така ми се чини?Ево вака.Ако владава реши да досели во Ротино 50 фамилии од страна поради намелен природен прираст,Кој би сакал да донесат во комшии кај тебе? Под А.Полјаци, Италјани и Норвежани.или Под B.Авганистанци,Суданци и Нигеријци?​
Interesno prasanje. I jas istoto mozam da te prasam ama da se vratime malce vo soznam, ajde 9 vek n.e . Bi sakal Norvezanite, Svegjanite i Dancite da ti bidat prvi komsii ?

Pa deka ne pratis zatoa. Muabetot bese za superiornosta na belata rasa sporedbeno so drugite rasi istoriski gledano, posebno crnata. Im dadov primer za crnecka razviena civilizacija i toa vo vreme koga na belcite vrv na tehnologijata im bilo da napravat glinen sad i da naredat kamenja vo krug.
Pa ete sega se prpelkaat so muabeti blisku bile do Egipet, Rimjanite ne gi osvojuvale i valjda ke im tekni uste nesto. A prasanjeto bese ednostavno, da mi kazat koja bilo taa bela civilizacija vo Evropa koja bila barem blisku vo tehnoloski razvoj so Nubijcite vo toa vreme pa ete makar i kopirana ( da ne placi Darlingot ). Patem receno ni Egipjanite ne pripagjaat na belata rasa.
Da ti skratam, takvo nesto ne postoi, razviena civilizacija od beli ljuge vo toj period. Nemalo ni nisto slicno na toa togas i ke nema uste iljadnici godini posle toa. Tehnicki gledano belcite togas civilizaciski bile poblisku do Neandretalcite otkolku do Nubijcite :toe:
Ти го посочив Гобекли Тепе за да видиш што е археолошко наоѓалиште големо колку 12 стадиони.. башка старо околу 12 000 години
Бидејќи збореше за цивилизации
Само 5 % истражено е до сега иначе
Е за таква градба треба познавање на геометрија.

Некако не ги спомнуваш Пелазгите и Бригите, познати по слична архитектура како стар Египет.
Стар Египет значи првите династии.
Првите династии не се пред 5000 г, во тоа може само да веруваат тие што немаат познавање на таа тематика.

Цртежот во музејот во Асван им стои како доказ за постоење на пирамидите најмалце 7000 години
Формата на Сфинксот е таква поради ерозија од вода, не од ветер.
Затоа и се смета дека сфинскот е многу постар од тоа што денес се тврди.

Ама добро , црнците и кинезите со нивните цивилизации.. :pos:

Последно уредено:
Ти го посочив Гобекли Тепе за да видиш што е археолошко наоѓалиште големо колку 12 стадиони.. башка старо околу 12 000 години

Некако не ги спомнуваш Пелазгите и Бригите, познати по слична архитектура како стар Египет.
Првите династии не се пред 5000 г, во тоа може само да веруваат тие што немаат познавање на таа тематика.

Цртежот во музејот во Асван им стои како доказ за постоење на пирамидите најмалце 7000 години

Druze ne e bitno dali imalo razvieni civilizacii pred 5000, 10000 ili 100000 godini, drugo bese muabetot tuka, aman :facepalm:

Ne mi se veruva deka kje treba da se soglasam so Vlade za bilo sto, ama se iznalupavte gluposti. Normalno deka civilizaciite na belcite vo minatoto, nekogas i bile po razvieni od crneckite/indijskite/kineskite drzavi, no toa vo nikoj slucaj ne e pravilo. Pocesto tie (Indijcite/Kinezite) bile daleku porazvieni, ponapredni, pomoknji. Baska sto i tie belci sto imale nekakov impakt vo minatoto, ne gi ni smetaat kako belci vo novava klasifikacija.

Drasticnata razlika vo sila, razvoj, kultura sto ja gledate e vo izminatite 200 godini e isklucok, a ne pravilo. Prasanje e samo dali kje doziveeme da gi vidime rabotite da se vratat vo prirodnata sostojba ili belcite kje ja zadrzat taa razlika ovoj vek.

Ниту еден од тие народи немале поима за вредноста на ресурсите во земјите кои ги населувале се додека не дошле белците и им ја откриле. Како може некој да ти ги цица ресурсите, кога ти првично немаш поима дека можеш да ги користиш истите? Откако белците ги научиле на вредноста и концептот на трговија почнува цимолење дека им било крадено богатството.
I dvete raboti se tocni. Ne go pravele toa od humanitarni pricini, tuku da gi eksploatiraat. Indirektno gi razvile tie drzavi za toa vreme, megjutoa i go zgolemile jazot megju niv i togas nerazvienite zemji.

Ako mislis deka eden Englez ima genetska superiornost nad eden Kinez, treba da imas epten nepoznavanje na istorija ili da imas zaglaveno na jaka propaganda. Momentalnata situacijata neprirodna i prasanje na vreme e koga kje si gi smenat mestata.

Последно уредено:
Ne mi se veruva deka kje treba da se soglasam so Vlade za bilo sto, ama se iznalupavte gluposti. Normalno deka civilizaciite na belcite vo minatoto, nekogas i bile po razvieni od crneckite/indijskite/kineskite drzavi, no toa vo nikoj slucaj ne e pravilo. Pocesto tie (Indijcite/Kinezite) bile daleku porazvieni, ponapredni, pomoknji.Baska sto i tie belci sto imale nekakov impakt vo minatoto, ne gi ni smetaat kako belci vo novava klasifikacija.

Drasticnata razlika vo sila, razvoj, kultura sto ja gledate e vo izminatite 200 godini e isklucok, a ne pravilo. Prasanje e samo dali kje doziveeme da gi vidime rabotite da se vratat vo prirodnata sostojba ili belcite kje ja zadrzat taa razlika ovoj vek.
Ок друже

Има многу што да се додаде на целава дискусија , не ни стигнав да кажам што како , се надоврзав првично за цивилизациите, ама ете донесовте веќе заклучоци.

Не го ни остави да се фати на јадицата.. ни да се искажам до крај.

Druze ne e bitno dali imalo razvieni civilizacii pred 5000, 10000 ili 100000 godini, drugo bese muabetot tuka, aman :facepalm:
Знам владе,читам.
Само од негде треба да се почне со твоите заклучоци

Не може тоа да ти биде спакувано во 5-6 реченици.. јбг

Последно уредено:
Ne mi se veruva deka kje treba da se soglasam so Vlade za bilo sto,
E so sega ke se vregjame :cautious:

Не го ни остави да се фати на јадицата.
Axa taka bese toa, od vcera sum jas. Uste baagji furni leb ti falat za da duri i pomislis na toa ;)

Знам владе,читам.
Само од негде треба да се почне со твоите заклучоци

Не може тоа да ти биде спакувано во 5-6 реченици.. јбг
Ete mozelo.

Ne mi se veruva deka kje treba da se soglasam so Vlade za bilo sto, ama se iznalupavte gluposti. Normalno deka civilizaciite na belcite vo minatoto, nekogas i bile po razvieni od crneckite/indijskite/kineskite drzavi, no toa vo nikoj slucaj ne e pravilo. Pocesto tie (Indijcite/Kinezite) bile daleku porazvieni, ponapredni, pomoknji. Baska sto i tie belci sto imale nekakov impakt vo minatoto, ne gi ni smetaat kako belci vo novava klasifikacija.

I dvete raboti se tocni. Ne go pravele toa od humanitarni pricini, tuku da gi eksploatiraat. Indirektno gi razvile tie drzavi za toa vreme, megjutoa i go zgolemile jazot megju niv i togas nerazvienite zemji.

Ako mislis deka eden Englez ima genetska superiornost nad eden Kinez, treba da imas epten nepoznavanje na istorija ili da imas zaglaveno na jaka propaganda. Momentalnata situacijata neprirodna i prasanje na vreme e koga kje si gi smenat mestata.
А да провериш некој да не ти го (х)акнал налогот, ова пред да напишам дека горе долу го имам истото мислење за прашањето кое сакаат да го објаснат од денешен аспект без да водат сметка за контекст.

На цивилизација може да се гледа како на империја, има свој почеток, зенит и умирање, па така некогашна (развиена) цивилизација денес го нема истиот статус, времето се менва условите итн итн.
Ама кога се “напојуваш“ од сомнителен извор без при тоа да провериш барем основи нормално е да се забегва.

Кина е вонземска суперинтелигенција за црнците од Африка. Отсекогаш и била. Прво, просечниот IQ им е небо-земја разлика. Они почнуваат да каскаат зад западот негде околу 14ти век, отприлика затоа што не го фаќаат чекорот со прекуокеанска трговија. Тоа го надокнадуваат сега. Ништо заедничко немаат они со унга-бунга племињата што немале никаква идеја за општествено уредување и вредност на ресурсите што ги опкружуваат.

Кина е вонземска суперинтелигенција за црнците од Африка. Отсекогаш и била. Прво, просечниот IQ им е небо-земја разлика. Они почнуваат да каскаат зад западот негде околу 14ти век, отприлика затоа што не го фаќаат чекорот со прекуокеанска трговија. Тоа го надокнадуваат сега. Ништо заедничко немаат они со унга-бунга племињата што немале никаква идеја за општествено уредување и вредност на ресурсите што ги опкружуваат.
Би кажал и барутот кога им го претставиле, без него Европа немаше да биде тоа што е денес, најверојатно. И светот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom