Генерален штрајк на СОНК

• Креатор на темата Креатор на темата alex-st
  • Време на започнување Време на започнување
не е можно.... таман јас решив да одам редовно на факултет и ова да се деси..... уким е член на синдикатот или не?

што знам, од една страна, добро ке ми дојде продолжен викенд неделава, а од друга страна кога си помислам дека и у сабота ке треба да ги гледам тие фаци... :nesvest:

не е можно.... таман јас решив да одам редовно на факултет и ова да се деси..... уким е член на синдикатот или не?

Мислам дека не. Факултетите ќе си работат редовно.

Инаку, во однос на СОНК и неговите штрајкови. Овој Дојчин почна да го претерува. Секоја година наоѓа некаква причина за штрајк - уште од времето кога јас бев во средно. Чоекот „се бори“ за правата на професорите, користејќи го како главно оружје ученикот, кој, без разлика каков и да е исходот од целиот тој проблем, може само да изгуби, а не добива ништо. Ученикот губи викенди (и без разлика колку се буните дека нема да одите на училиште, ќе одите пошто нормално, моќта повторно ќе падне на професорот и казната од неоправдани часови ќе си ја кркате вие), го нарушува системот на континуитет на наставата, руши се. Да не навлегувам и да не ги поврзувам оваа тема со темата подолу, во врска со нереалното, или престрого оценување на учениците, поради крајните „испити“. Како и да е, не го поддржувам штрајкот, не сум го поддржувал нити како средношколец, кога една година, скоро цел месец штрајкуваа, повторно под водство на овој.

Ќе ја еб*м ја ваа вака ја па во сабота ќе штрајкувам :ban?:,ако сакат нека штрајкуват ама што мора после да го одучуваме

да не се учи топ ќе биде ама после ако треба сабота да идеме на школо:jaj:

Од сајтот на СОНК:
Во СОНК во месец август 2008 година функционираат 541 основни организации и тоа во: 49 градинки, 311основни училишта, 92 средни училишта, 21 факултети и научни установи и 68 установи во културата.

Дали ова значи дека и факултетите штрајкуваат:toe:

Ја мислам не високото образование.

Лелелеле, се молам ова да трае два до три дена само (колку да ми помине писмената утре :)) и потоа во школо пошто од саботи поминати во училиште ми е преку глава.

Дали се сеќавате кога 2ро полугодие во 2003/2004 започна негде средина на февруари??
Потоа на што видовме викенд!

Лелелеле, се молам ова да трае два до три дена само (колку да ми помине писмената утре :)) и потоа во школо пошто од саботи поминати во училиште ми е преку глава.

Дали се сеќавате кога 2ро полугодие во 2003/2004 започна негде средина на февруари??
Потоа на што видовме викенд!

Да бе, месец дена го проседовме дома. Корења пуштив пред телевизор. Да не ми беше тренингот и англиски како во затвор ќе се чувствував + ладно беше, не можеш да излезеш дома.
Се сеќавам тогаш, немавме класен час во понеделник и наместо класен имавме по некој предмет и секоја прва сабота од месецот ја учевме. Глупости на кило :lud:

најдоцна вест...

23.11.2008, 14:59
УТРЕ
СОНК НАЈАВИ ГЕНЕРАЛЕН ШТРАЈК ВО ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И КУЛТУРАТА
Вработените во градинките, основното, средното и високото образование, науката и културата утре ќе стапат во генерален штрајк.
Дојчин Цветановски, претседател на Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) изјави оти по повеќе месеци преговори со ресорните министерства не се изнајдени решенија за клучните барања. Цветановски додаде дека штрајкот ќе трае се додека не се изнајде решение.
B7E84C655A7114439947379FB24EB03F.jpg

Со штрајкот се бара најдоцна до крајот на годинава да бидат потпишани колективните договори за дејноста згрижување и воспитание на деца, за високо образование, за наука, измените и дополнувањата на колективниот договор за култура, и сите да се применуваат од први јануари следната година. СОНК бара надоместокот за храна да се исплаќа во износ од 20 проценти од просечната плата на ниво на држава и да се применува од почетокот на следната година, а надоместокот за превоз да биде во висина на реалните трошоци на работникот што ги плаќа за одење до работното место и враќање дома. Дел од барањата на СОНК е и трансформација на договорите за работа на вработените во образованието, науката и културата на определено време, во договори на неопределено време.

Претседателот на СОНК појасни дека во текот на штрајкот, вработените во институциите кои ќе штрајкуваат ќе бидат на работните места, но нема да изведуваат настава и воспитни дејности. Ќе се згрижуваат децата од целодневна настава и од градинките, исто така без воспитно образовни активности.

1. Генералниот штрајк се организира и одржува согласно Одлуката на Советот на СОНК донесена на седницата од 9.11.2008 година.

2. Штрајкот се организира во работното време во просториите на установата кои претседателот на основната организација на СОНК, во договор со директорот на установата ќе го определат.

3. За време на штрајкот во установата се извршуваат работи кои се нужни за функционирање на установата и тоа: хигиенско-технички работи кои се итни и неодложни и работи сврзани со безбедност на лицата и објектот.

4. Штрајкот во градинките, основните училишта што имаат целодневна настава (продолжен престој), ученичките и студенските домови обезбедуваат згрижување и исхрана, без воспитно-образовна програма.

5. Генералниот штрајк на ниво на СОНК во својство на Шрајкувачки одбор го води Претседателството на СОНК; штрајкот на ниво на Регион го води Штрајкувачки одбор од 3 до 5 члена што ги избира Регионалниот одбор на СОНК, а штрајкот на ниво на установа го води Штрајкувачки одбор од 3 члена.

Претседателот на СОНК по функција е претседател на Штрајкувачкиот одбор на СОНК, претседателот на Регионалниот одбор на СОНК по функција е претседател на Штрајкувачкиот одбор на Регионот а претседателот на основната организација по функција е претседател на Штрајкувачкиот одбор на ниво на установа.

6.Штрајкувачките одбори да обезбдат непречна работа на работниците кои нема да учествуваат во штрајкот како и влез на деловни и други службени лица во просториите на утановата.

7.Во штрајкот може да учествуваат и работниците кои не се членови на СОНК и истите за време на штрајкот ги имаат истите права и обврски како и членовите на СОНК.

8.Штрајкувачките одбори во установите веднаш да ги пријавуваат до Штрајкувачкиот одбор на Регионот лицата кои ќе вршат притисоци и други активности кои ќе го попречуваат слободното одржување на штрајкот. Штрајкувачкиот одбор на Регионот веднаш да ги известуваат надлежните инспекциски служби во општината, како и Штрајкувачкиот одбор на СОНК и истиот да покрене соодветна законска постапка против тие лица.

9.Учесниците во штрајкот треба да изразат достоинствено и демократско однесување и да спречат секој обид на насилие и недисциплина во спроведување на штрајкот.

10.Советот на СОНК донесува Одлука за прекинување на Генералниот штрајк откако претходно за истото ќе се произнсат најмалку 2/3 од вкупното членство на СОНК преку регионалните одбори на СОНК.

Доколку Барањата бидат во целост прифатени, тогаш Советот на СОНК може самостојно да донесе одлука за прекинување на Генералниот штрајк.

На 10.11.2008 година писмо со иста содржина заедно со Одлуката за организирање и одржување на Генералниот штрајк во СОНК и Упатсвото кое е составен дел на Одлуката доставено е и до: господинот Џељаљ Бајрами, министер за труд и социјална политика и госпоѓата Елизабета Канческа Милевска, министер за култура.

и сеа треба да се иде или не?

eve edno resenie, site ucitelki, nastavnicki, profesorki, magisterki, doktorki i direltorki i ministerki da se izbrkaat od rabota i da im se dadat na mladi zdravi selani da im napravat pio 1-0-20 deca i tie ke rastat u dom ke gi vospituva drzavata vo voini, ako nejkat koj gi ebe, mora so sila, mi se sere od nivnoto pravo na izbor i ja iam pravo na izbor pa koj me ebe nikoj, memeto nivno sve nekla gi isterat os rabota i topa sttarcite sve neka gi oteraat u penzija mameto nivno komunjarsko, nie ne mozeme da doeme do penzija oni barale prava, krv da im ebam i na toa kurvite so so gz vlegle na rabota da im se seram na faca!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom