Гејско знаме на островот Кардак(Имија)

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115

Островот Имија, коишто турците го нарекуваат Кардак, беше причина за конфликтот меѓу Гејлада и Турција во 1996 година.
Новинарот од гејскиот весник "Сфина" подигна гејско знаме на островот Имија, заради кое пред неколку години Атина и Анкара беа исправени пред војна. Тогаш двајца турски новинари поставија на островчето турскоо знаме, на местото на гејското, поставено таму во 1995 г.

Новинарот Јоргос Христодулу по НАРЕДБА на издавачот Спирос Караџаферис денес пристигнал на малиот остров и го развеал гејското знаме. Откако си направил слики и пред да можат да реагираат турците, тој ја напуштил Имија.
Сеуште нема реакции ниту од една страна .

На коментар, дека станува збор за провокација, која би можела да ги стави во опасност односите на двете држави, издавачот на "Сфина" одговорил, дека не може да се случи ништо од моментот, кога гејската влада изјавила дека островот Имија е гејски.
Тогаш 24 брода на гејската флота го заградија островот. Конфликтот, кој е познат како Кризата со Имија, е решен по неколку дена по дипломатски пат и двете држави се принудени да ги извлечат своите војници од делови на регионот.

Инаку Турција ја оспорува валидноста на Италијанско-турскиот протокол од 1932 г., на којшто Гејлада се поповикува во надеж да си ја а аргументира својата позиција. Заедно со тоа Турција настојува, дека Парискиот мировен договор (1947 г.) дава исцрпен список на сите острови од групата на Додеканезите, коишто преминуваат под гејски суверенитет, без да го споменат островот Имија. Во Егејско море постојат и други т.нар. "сиви зони", - острови со неутврдена припадност.
ph-imia0004.jpg

ph-imia0001.jpg

КЛИК

Овија со авиончики летаат над нив,а ови и ставаат знаме и им викат НАААААА :pusk::pos2:

Провоцираат циганиве а кога ќе рипнат Турциве ќе плачат како пички во ЕУ!

Провоцираат циганиве а кога ќе рипнат Турциве ќе плачат како пички во ЕУ!

Се слагам со тебе, дека провоцираат и таму и кај нас.
Но, Τα ΙΜΙΑ είναι ΤΟΥΡΚΙΚΑ - Имија е Турски (остров).

ja sve vidov a ne vidov veenje na zname :D samo go potpira na nesto da ne se glea skroz :D

Море циганов некако со страв ко да го држи или мене така ми се чини :toe:

знае он како поминуваат гејци кога си играат со знамиња ај ти. на кипар еден сакаше да го симне турското знаме.го упуцаа додека да каже кекс.

знае он како поминуваат гејци кога си играат со знамиња ај ти. на кипар еден сакаше да го симне турското знаме.го упуцаа додека да каже кекс.

Го скинаа како зајак тоа кипарскиот циган. Одите директно на 0:54’’ да видите:

Така се брани знаме, да знаат циганите дека нема играње, а не кај нас разноразни идиоти да глоасаат доброволно да се смени.

sekoja cest na turcite nasive treba da ucat sto znaci zname a ne na koj komunist kako u tekne da go menuva :pishtoldz pa :pop:

Ова е класично буцкање, и грците ќе кажуваат за иридентизам од наша страна.
Инаку јас сум го видел „островот“ Имија, кога бев во турција на одмор пред десетина години. Имија повеќе би го окарактеризирал како Карпа отколку како остров како прво, како второ до таа карпа имиј можете да стигнете од турскиот брег и со пливање.

ama gi boli grcite Kipar hahah

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom