Не знам зашто забегуваме со муабетите.

Не знам кој од вас кога почнал со гејминг, али ние во 2001/2002 се ПЛАШЕВМЕ да купиме PS2. Глеј, тогаш, ако го купиш, ќе пројдеш поефтино од PC да склопиш, ама радоста ќе ти трае година/две максимум. Еи, тогаш на PC искачаа бомба игри, во графика, во се ЖИВО И ДИВО беа класи над оние од конзолите. И ти ако купиш PS2, главиш со истата графика 5 години, а на PC за пет години знаеш дека ќе има ебено јаки игри, во секој аспект подобри и помоќни од оние на PS2.
Да не збориме за Кантер и Дота, нешто што беше поим за тогашниот гејминг.
И сега, flashforward во 2010, каде што една PC игра ги шие овие во графика - Crysis.
Па ко воли, нек изволи, али израчунајте колку пари ќе потрошите за Crysis на макс да ја вртите, при 1280*720 резолуција еве. 
Од друга страна, Forza Motorsport, Gran Turismo, God of War, Tekken и слични ѕвездени игри нема никогаш да ги видиме.
Од трета страна, додека некој ја плеска Conviction на Xbox360, јас на мојот PC за кој во последните 2 години сум фрлил само 700 евра (нова матична, квад кор, 6 гига рам, графичка со DX10) ќе се мучам и ќе ја вртам на 1024*768 и пак ќе ми сецка и прави проблеми. Решение, нова графичка - 200 евра. И за кој ќар?
Кога 10% изгледа играта подобро на PC него на конзола.
Ерата на PC заврши. Ја убија EA пред се, па и Ubisoft. Сите други само ги следеа. Сега ем е поскапо да имаш PC за гејминг, ем не ти НУДИ ништо повеќе (океј, MMORPG и Blizzard настрана, за нив не ни треба прејак PC), те дупат со кракови, те дупат со закаснети наслови.
Купете си Xbox, верувајте дека кога играте од 3 метри далечина на телевизор, нит ќе приметувате дали има пуштено АА, AF или која резолуција била играта...