Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 27.936
- Поени од реакции
- 37.370
Ако си во право, а звучиш како да си, тогаш стојам поправен.
Нагласив дека не сум во тек окулу либерализацијата на пазарот, последна информација на која се сеќавам е изјавата дека ја одложуваат за некое време за „да ги заштитат потрошувачите„.
Но од твојот пост, не можам да заклучам дали зборуваш само за правни или и за физичките лица. Пошто јас зборував за физички лица, и нивната неможност да го продадат вишокот електрична енергија. Сигурен ли си дека ова сега е можно?
Како и да е, сакам да се информирам повеќе за ова. Би било љубезно од тебе да посочиш некој извор за подетални (концизни, по можност) информации.
Нагласив дека не сум во тек окулу либерализацијата на пазарот, последна информација на која се сеќавам е изјавата дека ја одложуваат за некое време за „да ги заштитат потрошувачите„.
Но од твојот пост, не можам да заклучам дали зборуваш само за правни или и за физичките лица. Пошто јас зборував за физички лица, и нивната неможност да го продадат вишокот електрична енергија. Сигурен ли си дека ова сега е можно?
Како и да е, сакам да се информирам повеќе за ова. Би било љубезно од тебе да посочиш некој извор за подетални (концизни, по можност) информации.
Овде мислам дека зборуваш за индустриска намена, или ако е за физички лица -за целосно функционирање без приклучок на мрежата. Цените на фотоволтаик панелите постојано паѓаат, прашање е само на време кога цената на струјата ќе биде доволно висока за инвестиција во фотоволтаик панели да биде лесна одлука.Проблем е тоа што сонцето не е константен извор на светлина за да може од соларните централи континуирано да се произведува онолку енергија колку што имаат потреба потрошувачите. Овој проблем е ист и за 100% ефикасни панели и за 1% ефикасни панели. Решенијата за континуирано обезбедување на конзумот се премногу скапи. Едно решение е со батерии, друго е со реверзибилна акомулациона хидро-електрана.