Game of Thrones

Член од
30 октомври 2010
Мислења
919
Поени од реакции
907
Освен првата епизода, успеав да се воздржам да не ги глеам, за да не се нервирам со чекањето една недела, него фино лепо да си седнам една вечер и се да изглеам.
Се беше убаво испланирано, нешто за грицкање, цедевита, крофни од хром и мајката у пи*ка!
Би ве замолил да ми цитирате некое мислење после деветата епизода, што ќе ме утеши, пошто решен сум да ги искинам книгиве што мислев да ги читам.

Ако мислев дека најлошо нешто до сеа е државава никаква, од сеа најлошо нешто ми е серијава.
Да нема никаква смисла у ова што споредувам, ама немаше смисла ни да ги убијат така.
Десетата епизода не ја глеав, не ни планирам да ја глеам, избришете ја и темава

Како не јадев некој спојлер, па 10 другари ја гледаа на време, вака не сум бил изнервиран од коа Агуеро ни го зачука у 94-та лани.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Некој беше кажал на форум кога се правеше муабет за Санса. Дека речиси се поклопуваат годините 3 години е серијата а дека нејзиниот лик е постар моментално за 3 години од првата епизода во серијата.

А како би стигнала Арја до другото копно ? Кучето да ја пренесе не верувам дека и он би одел таму, а таа сама нема како да си го плати патувањето со неа не поседува ништо вредно.
Јок, дејството во книгите е година/година ипол поминато од почетокот на серијата, може и некој од „книгочитателиве“ да потврди.

Еве и тука извадок за потенцијалните проблеми.

The third season is complete. The fourth is coming. Yet HBO’s Game of Thrones faces a potentially complicated future. Below Thrones showrunners, author George R.R. Martin and HBO’s programming president talk to EW about how the hit series might navigate the franchise’s uniquely twisting road ahead. “There is a ticking clock here,” says writer-executive producer David Benioff.

Of greater concern is the pace of books vs. seasons. It’s an issue that fans pointed out from the moment the show was greenlit and now even HBO is beginning to realize there could be an issue. Book 5 took Martin six years to write and it was released in 2011. “I finally understand fans’ fear — which I didn’t a couple years ago: What if the storytelling catches up to the books?,” says HBO programming president Michael Lombardo. “Let’s all hope and pray that’s not going to be a problem”

Martin, for one, isn’t worried. (каков трол :pos:) The way the author sees it, producers have plenty of material to keep Thrones rolling. “I think the odds against that happening are very long,” Martin says when asked about the show catching up to his novels. “I still have a lead of several gigantic books. If they include everything in the books, I don’t think they’re going to catch up with me. If they do, we’ll have some interesting discussions.”
Martin points to Starz’ Spartacus, which interrupted its main storyline with a prequel season. As it so happens, Martin has discussed with HBO the possibility of developing a series based on his Hedge Knight books, which are prequels to Ice and Fire.
Yet HBO and Thrones producers are wary of stretching the series, for both monetary and creative reasons.

We can’t wait too long because of the kids,” Benioff says. “Issac’s [Hempsted Wright] voice is changing. Everyone is getting bigger. We have this wonderful cast, but we don’t have an infinite amount of time … We don’t want to become a show that outstays its welcome and tries to turn each book into three seasons. Part of what we love about these books and the show is this sense of momentum and building toward something. If we tried to turn this into a 10-season show we’d strangle the golden goose.”

Or behead it. Another potential hurdle is salary negotiations with the cast. This is normally not a huge deal, but Thrones has an extremely large cast (roughly 25 series regulars) and is very successful. If the cast held out for large raises once their contracts expire, their demands could shorten the show’s eventual lifespan. Lombardo is confident the production will clear this one.
“We’ve managed this before with successful shows like The Sopranos,” Lombardo says. “That’s a journey we’re ready for. When there’s great storytelling, actors will continue to want to perform their roles. The challenges here are more in the storytelling.”
If the production does reach a crux point — if the fifth or sixth season wraps, say, and there’s no new book on the shelf, well … you might then see some maneuvering that would impress even Tywin Lannister. Martin has told the showrunners his top-secret end-game plan for Ice and Fire, but wouldn’t be thrilled with the TV series progressing into that territory before he published his books. “I don’t think I’d be happy with that,” the author says. And neither would the producers. “We still have our fingers crossed that George will get there,” Weiss says. “That’s what’s best for us, it’s what’s best for the fans. We’ll cross that bridge when we get there.” Adds Benioff: “Ideally the books come out first.”

“We can’t wait too long because of the kids,” Benioff says. “Issac’s [Hempsted Wright] voice is changing. Everyone is getting bigger. We have this wonderful cast, but we don’t have an infinite amount of time … We don’t want to become a show that outstays its welcome and tries to turn each book into three seasons. Part of what we love about these books and the show is this sense of momentum and building toward something. If we tried to turn this into a 10-season show we’d strangle the golden goose.”
Or behead it. Another potential hurdle is salary negotiations with the cast. This is normally not a huge deal, but Thrones has an extremely large cast (roughly 25 series regulars) and is very successful. If the cast held out for large raises once their contracts expire, their demands could shorten the show’s eventual lifespan. Lombardo is confident the production will clear this one.

“We’ve managed this before with successful shows like The Sopranos,” Lombardo says. “That’s a journey we’re ready for. When there’s great storytelling, actors will continue to want to perform their roles. The challenges here are more in the storytelling.”

If the production does reach a crux point — if the fifth or sixth season wraps, say, and there’s no new book on the shelf, well … you might then see some maneuvering that would impress even Tywin Lannister. :D Martin has told the showrunners his top-secret end-game plan for Ice and Fire, but wouldn’t be thrilled with the TV series progressing into that territory before he published his books. “I don’t think I’d be happy with that,” the author says. And neither would the producers. “We still have our fingers crossed that George will get there,” Weiss says. “That’s what’s best for us, it’s what’s best for the fans. We’ll cross that bridge when we get there.” Adds Benioff: “Ideally the books come out first.”
Thrones could take a hiatus to let Martin catch up. That would be very expensive, or very risky — TV shows are like sharks, they have to keep moving forward to survive. You either have to pay actors or release them from their contracts (showrunners too, for that matter). Once released, there’s no assurance HBO could book the show’s talent again (Josh Holloway as Jaime Lannister, anyone?). :icon_lol:

There’s been one report quoting a producer that Thrones aims for seven seasons, ultimately. That’s a nice number, but it’s by no means decided at this point.
Еден од главните проблеми за 5 сезона е тоа шо дејствието од 4 книга има мноооооогу нови ликови, а голем дел од поглавните ликови во досегашниот дел од сагата немаат ниту една страница во 4 книга, односно од 3 идат директно у 5. (И јас сеа претпоставувам дека 4 книга е посветена на досега необјаснетите работи како White Walkers, Valyria, Martel...)

И самите продуценти кажаа (затоа го пишувам ова, пошто не е некој спојлер) дека 4 книга има многу праволиниско дејство и е (според фановите) најслабата книга на Мартин, така да ќе им биде огромен ризик работењето на тоа, од тие два аспекти, немањето многу твистови во книгата и новите ликови на сметка на старите. Затоа размислуваат таа сезона да ја работат од двете книги 4 и 5, пишувајќи паралелно како не би ги изоставиле тековниве ликови/актери.

Сепак, најверојатно е доколку се „стегне“ времето меѓу книгите и серијата да има прикавел, од останатите три книги на Мартин (кои се многу помали) во кои се обработува дејството пред Roberts rebelion.

Јас лично пак не сфаќам зошто серииве се толку буџетски лимитирани во споредба со филмовиве кога во последниве години тв-проектите се со даааааааааааалеку поголем квалитет од филмското платно. (n)

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јок, дејството во книгите е година/година ипол поминато од почетокот на серијата, може и некој од „книгочитателиве“ да потврди.

Еден од главните проблеми за 5 сезона е тоа шо дејствието од 4 книга има мноооооогу нови ликови, а голем дел од поглавните ликови во досегашниот дел од сагата немаат ниту една страница во 4 книга, односно од 3 идат директно у 5. (И јас сеа претпоставувам дека 4 книга е посветена на досега необјаснетите работи како White Walkers, Valyria, Martel...)

И самите продуценти кажаа (затоа го пишувам ова, пошто не е некој спојлер) дека 4 книга има многу праволиниско дејство и е (според фановите) најслабата книга на Мартин, така да ќе им биде огромен ризик работењето на тоа, од тие два аспекти, немањето многу твистови во книгата и новите ликови на сметка на старите. Затоа размислуваат таа сезона да ја работат од двете книги 4 и 5, пишувајќи паралелно како не би ги изоставиле тековниве ликови/актери.

Сепак, најверојатно е доколку се „стегне“ времето меѓу книгите и серијата да има прикавел, од останатите три книги на Мартин (кои се многу помали) во кои се обработува дејството пред Roberts rebelion.

Јас лично пак не сфаќам зошто серииве се толку буџетски лимитирани во споредба со филмовиве кога во последниве години тв-проектите се со даааааааааааалеку поголем квалитет од филмското платно. (n)

Може прво да ја снимат 5-та книга, па после 4-та, а сепак да ја прикажат прво 4-та книга, за да не се изгубат актерите како што стареат и раст. Ама за тоа, пак треба да се прави година пауза или пак да снимаат двете книги во исто време па да бидат поделени екипите. Како и да е, зафркнато ќе биде после 4-та книга, кога ќе се појават децава веќе возрасни, иако според книгите не би поминало време, според тоа што викаш...

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Може прво да ја снимат 5-та книга, па после 4-та, а сепак да ја прикажат прво 4-та книга, за да не се изгубат актерите како што стареат и раст. Ама за тоа, пак треба да се прави година пауза или пак да снимаат двете книги во исто време па да бидат поделени екипите. Како и да е, зафркнато ќе биде после 4-та книга, кога ќе се појават децава веќе возрасни, иако според книгите не би поминало време, според тоа што викаш...
Пишува погоре, исклучена им е можноста да снимаат две сезони одеднаш, и од финансиски и од временски план неизводливо.

Али шо знам, за тој проблем, со возраста на актериве, единствено според мене проблематично е со Брен и Рикон, и со Џонџеон (или како и да е правилно) и сестра му. Арја не верувам толку многу да се промени (може само по bad-ass да стане), Санса ќе се разубави уште повеќе :love:, и тн...

Поголем проблем е ова со „губењето“ на дел од ликовите, и додавање на многу нови. Овие викаат дека и сегашниот каст им е преголем (шо е точно, има преку 25 лика шо имаат добар скрин тајм) и дека некој можеби нема да сака неговиот лик да паузира... ма да не знам шо торко треба да си а да не сакаш да работиш у оваа серија, макар и беспари! :D

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.751
Поени од реакции
9.786
Не ги споредувајте годиниве на ликовите во серијава со годините во книгата. Различни се.

Како и да е, ќе ја средат работата уживајте.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
некој да покаже статистика за гледаност на сезонава, колку профит имаат направено ??
или уште е рано ??

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.107
Поени од реакции
9.047
Дејствијата во 4та и 5та книга се одвиваат паралелно па нема да биде погрешно 5та сезона на серијава да ги опфати првите половини на двете книги. Уствари воошто немора да се следи концизен тајмлајн пошто HBO ги има откупено правата за сите книги, се додека не забегаат и не го извртат тајмлајнот премногу може да ги претстават ликовите и дејствијата онака како што е најлогично за динамиката и драматичноста на шоуто. Доказ за ова беше 3та сезона која изостави настани кои веќе се случија во книгите и вклучи настани од 5та книга (делот со трансформацијата на Theon во Reek). Така да тајмлајнот и случувањата не мора да одат во ист редослед со книгите.

Она што навистина е проблем е стареењето на младите актери и мислам дека ќе биде многу погрешно да ги сменат со други. Подобро прифатено решение е да се остават старите актери, какви такви, сепак гледачите се приврзани со нивната интерпретација на ликовите.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
делот со трансформацијата на Theon во Reek

Добро, ние не видовме за некаква трансформација (секако освен таа физичката) на Теон во Рик, па така да не мора многу да се збори сеа за сеа за ова. :)

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
ElNinho
Не е баш таков проблемот со четвртата и петтата книга. Дејствијата во тие две книги се одвиваат паралелно, само од различни перспективи, така да нема никаква причина за тргнување на досегашните ликови од серијата за цела една сезона. Нивните приказни ќе си продолжат нормално, како досега, само што ќе се вметнат и нови ликови.
Е сега, возраста на децата е веќе проблем. За Thomas Sangster (Jojen), не, бидејќи актерот веќе има 23 години, сигурно нема да се менува до толку.
А најголемиот проблем е тоа што како тргнала серијата ќе ги стигне книгите пред the Fat Man да го заврши серијалот. Winds of Winter можеби ќе успее да ја напише до крајот на 2014, или почетокот на 2015, ама за последната ептен тешко.
Мислам дека првите поглавја од четвртата и петтата книга ќе почнат да се обработуваат уште во наредната сезона. Considering that, со право се крева паника.
Едно време по интернетов го правдаа со коментари од типот на George is not your bitch. Ама пак 20 и кусур години за серијал од седум книги е стварно премногу, и не е фер за неговите фанови, особено за оние што почнале да ги читаат книгите уште во 1996. Не е дека не може да ги напише, не сака. Последните две книги всушност требало да бидат една. Па после се премислил, и ги поделил на две, со тоа што A Dance With Dragons требало да излезе само една година после A Feast For Crows (така пишува на крајот од четвртата, и тоа писмо напишано од страна на George). Наместо една година подоцна, цели шест години подоцна излегува. Што по ѓаволите правел тие шест години?! И тоа без лектор, колку страници од тие две книги само можеше да се скратат.

Искрено, повеќе ги почитувам Weiss и Benioff, многу повеќе се посветени на серијалов некако. И сега стариов поради неговата мрзеливост може да им ја уништи серијата на дечкиве.
Единствено се надевам дека ги има веќе напишано книгите, и дека A Dance with Dragons беше одложена баш поради серијава, и издадена во момент кога би се остварила максимална продажба. Па тоа да биде причина за одложување и на последниве две книги. Ама мала е веројатноста за тоа.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.107
Поени од реакции
9.047
Добро, ние не видовме за некаква трансформација (секако освен таа физичката) на Теон во Рик, па така да не мора многу да се збори сеа за сеа за ова. :)
Да де, за истото зборам. Од моментот кога е заробен, неговото измачување па се до моментот кога во серијата го прифаќа името Reek. Ме читаш 2 години вајда знаеш дека не ставам ниту маскирани спојлери. :)

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Најбоље ќе биде, пример сите мислиме Џон Сноу преживеа и покрај што има 3 стрели во него, и онака на почетокот на следната сезона - умре додека го оперираат. (знам дека нема ама ете пример)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.423
И Мелисаднре ќе ја глуми некоја друга во 4та сезона ???? WUT ??? :confused:
Не, мислам дека водителката глумеше Миланка, демек актерката ќе игра главна улога во нешто па понатаму нема да ја викаме Мелисандре. Колку Шон Бин што не го викаме Нед Старк :)
--- надополнето: 15 јуни 2013 во 14:30 ---
Просто - не можат да заработат колку што може да заработи еден филм.

Pece4ever

Скопјанишен
Член од
19 ноември 2009
Мислења
577
Поени од реакции
186
Имаше едно интервју со Мартин, во кое кажува дека поради продукцијата морале да ја сменат возраста и дека он во договорот нема право на вето, таков бил договорот. Што значи дека имало многу измени во сценаријата и дека се разликува со книгит.
Дасе пример со Даенерис, дека та во книгите има 13 години, и дека он го истражувал периодот за кој пишува и дека тогаш немало малолетност или полнолетност и дека со самото добивање на двејчињата тие биле спремни за раѓање.
Денес правилата тоа не го дозволуваат. Кога за нејзиниот лик сакале да земат 17 годишно девјчи им рекле дека има многу голотија, па тие тогаш ја земале Емили, 22-годишна да глуми 17 годишна Даенерис, колку што има во серијата.
За ова, Мартин рече, дека може да има батерфлај-ефект, бидејќи Даенерис мора да биде 13-годишна, бидејќи на нејзиното раѓање се случиле многу важн настани, кои не ги специфираше и дека тоа може многу да се одрази во понатамошниот тек на анстаните во среијата, за кои ни сам незнае како ДиД ќе го изведат.
И не е само тоа, да не го тупам сеа.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Просто - не можат да заработат колку што може да заработи еден филм.
Јасно, пиратеријата тука си го прави своето. Би можело да има премиера на епизадата во кино, но тука би губела телевизијата. Да сите десетици милиони гледачи беа регуларни претплатници на HBO профитот ќе беше неспоредливо со сегашниот, вклучувајќи го и поголемиот интерес од спонзори. Сеа не знам како стои HBO со ова, дали пред емитувањето на епизодите емитува реклами, пошто никад не сум претплатник на HBO. :D

Инаку, јас мислам дека Мартин е блиску до финиширање на книгите и има напишано многу, само стариот си игра таквото со нас!

Kajgana Shop

На врв Bottom