Фудбалски/трансфер дискусии

• Креатор на темата Креатор на темата Dani
  • Време на започнување Време на започнување
А сега, ако сакаш да го дискутираме колку е лошо влагањето на Саудиска Арабија во Европа во фудбалот, кој и веќе е сведен само на пари, ќе дискутираме, меѓутоа тоа е посебна тема не поврзана со ова.

Зашто влагањето на Саудиска Арабија во Европа нема да им негативно влијание врз големите клубови, баш напротив.

Споредбата со зимање на играчи од Источна Европа, Африка и Азија од страна на европски клубови и зимање на играчи од Европа од страна на Саудиска Арабија е искрено неоснована.

Зашто европските клубови освен што нудат подобра плата, им нудат на играчите од Источна Европа, Азија и Африка компетитивност и можност да се натпреваруваат на највисоко ниво за најпрестижните трофеи.

Но, со тоа ги прават сите други некомпетативни, ги сведува на развоен полигон. Имаш само мал број на клубови, не се ни 10, а другите сите се развоен полигон. А надвор од тие неколку лиги не можеш ништо да направиш. Ако некогаш си можел да бидеш компетитивен со ЦЗ, Стеауа, да играш врвен фудбал во аргентинско, бразилско првенство, денес тоа е невозможно.

И сега се трудат да го заштитат тој монопол. Зошто би излегле веднаш да се замеруваат? А и не е дека не галамеле против државни арапски пари. Затоа и воведоа ФФП и пробуваат да се изборат за нови регулации кои ќе им одговараат. Од друга страна, меѓу многуте причини, и поради ова тргна Саудиецот со ваков чекор.

Ако успеат да бидат некаков фактор, ќе мора да ги примат во ЛШ, како и некој американски клуб. А доколку дојдат до тоа, значи дека планот бил успешен, а овие што дошле сега и сигурно жртвувале доста, мотивирани од финансии да направат нешто, што би претставувало промена на тоа како гледаме на фудбалот сега, од тој финансиски аспект и поврзаноста со лигите.

И изјавата на Крос беше само дел, а не цел пост и се вклопуваше во тоа морализирање, осудување.

А и разбирам зошто, на страна тоа што го пишуваш за компетитивноста, гледаме како се случува обид да се промени нешто што ни е познато, убаво, емотивно сме поврзани, што мислиме дека само така треба да функционира.

И мене ми е чудно, но повеќе сум љубопитен да видам до каде ќе отиде ова и што ќе направат, отколку што ми се кука за фудбалот, европскиот фудбал, алчните фудбалери...

А јас да сум му менаџер, би му советувал да не оди во СА, но немам некои претерани негативни емоции и не сум шокиран кога ќе слушнам дека некој отишол таму.

П.С. А зошто мислиш дека арапските пари нема да ги погодат најмоќните клубови, туку ќе страдаат повеќе тие од втор, трет ешалон? Ќе добијат конкуренција уште во некој клуб? Да, но тие и до сега се во сенка и речиси никогаш не стигаат до врвот, а камоли да направат нешто на подолг рок. Во однос на трансфери, ќе имаат поголем пазар кога продаваат фудбалер што е интересен за голем клуб, ќе земаат повеќе пари. Еве да го земеме Белингам, веројатно најзначајниот трансфер во овој преоден рок. Тој или некој таков, којзнае дали ќе отиде во Реал во некои нови околности, кога овие би давале и поголеми плати и повеќе за трансфер.

Милан, Интер и слични, веќе се исфрлени од таа борба и нема да се вратат, тие секако ќе останат во сенка и ќе чекаат да успеат да им се погодат коцките, другите да имаат некои проблеми и да запретат, направат нешто една до три сезони најмногу.
Автоматски споено мислење:

Нека смеат и клубови надвор од Западна Европа, ете Источна Европа, Скандинавија, Средна Европа, па и Јужна Америка мада и тие се ѓупци ама имаат традиција. Ама шо кур да смеат овие арапско муслимански терористи каде национален спорт му е клецкање кози, само се деградира фудбалот за многу нивоа, еј стигнавме главни и најмоќни да бидат козоебачи, наместо господа луѓе како Берлускони, Перез, Ањели итн сите од старата гарда. Малце му е шо купија европски тимој скроз е неприродно и то, па и да играле во Европа сега. Уште то да го дочекаме и да гасниме спортските канали, такво понижување за спортот не смеј да се дозволи. Па која е шансата дека некој муџахедин или исисовец нема да се замаскира и инфилтрира во публиката кога ќе игра некој тим од кај нив во сред Европа и алаху акбар сите да ги крени во воздух. Како прво е нерезонски да се дозволи ова од безбедносен аспект, после натаму се друго, финансии, углед итн.

Ова е веќе и нешто друго...

Македонец, кој во целата своја историја, наебувал од европските господа, има неверојатна голема желба да се стави во улога на бранење на "традиционална Европа", "бела Европа", "христијанска европа", "западната цивилизација", "либерални вредности"... Како и многу други мали народи од Источна Европа, да си додели улога на граничар, бедем на "западната цивилизација" од црнците, муслиманите, жолтите, варварите, додека истите тие господа, гледаат и бетер на нас.

Но, проблемот и е културолошки, затоа се и тие реакции за кои пишував во првиот пост. Ти само тоа го формулираш повеќе директно и од некоја источноевропска позиција.

Последно уредено:
Абе нека идат нека кршат глава, демек нема да се најде друг играч. Наместо овој од Селта ќе се појави друг ваков фудбалер кој ќе го пополни неговото место. И тој ќе напредува секоја година додека овој што отишол во Арабија ќе се уназадува. Зошто реални да бидеме самите услови во Арабија не дозволуваат да ти имаш квалитетен тренинг за да можеш да напредуваш. Кога ќе им помине меракот ќе ги вратат истите играчи во трета лига шпанија.

И слободно нека им дадат едно место да се избрукаат што порано и да кренат раце. Да видиме како некоја германска екипа со деца ќе ги шлака тие пензионерите.

Но, со тоа ги прават сите други некомпетативни, ги сведува на развоен полигон. Имаш само мал број на клубови, не се ни 10, а другите сите се развоен полигон. А надвор од тие неколку лиги не можеш ништо да направиш. Ако некогаш си можел да бидеш компетитивен со ЦЗ, Стеауа, да играш врвен фудбал во аргентинско, бразилско првенство, денес тоа е невозможно.

И сега се трудат да го заштитат тој монопол. Зошто би излегле веднаш да се замеруваат? А и не е дека не галамеле против државни арапски пари. Затоа и воведоа ФФП и пробуваат да се изборат за нови регулации кои ќе им одговараат. Од друга страна, меѓу многуте причини, и поради ова тргна Саудиецот со ваков чекор.

Ако успеат да бидат некаков фактор, ќе мора да ги примат во ЛШ, како и некој американски клуб. А доколку дојдат до тоа, значи дека планот бил успешен, а овие што дошле сега и сигурно жртвувале доста, мотивирани од финансии да направат нешто, што би претставувало промена на тоа како гледаме на фудбалот сега, од тој финансиски аспект и поврзаноста со лигите.

И изјавата на Крос беше само дел, а не цел пост и се вклопуваше во тоа морализирање, осудување.

А и разбирам зошто, на страна тоа што го пишуваш за компетитивноста, гледаме како се случува обид да се промени нешто што ни е познато, убаво, емотивно сме поврзани, што мислиме дека само така треба да функционира.

И мене ми е чудно, но повеќе сум љубопитен да видам до каде ќе отиде ова и што ќе направат, отколку што ми се кука за фудбалот, европскиот фудбал, алчните фудбалери...

А јас да сум му менаџер, би му советувал да не оди во СА, но немам некои претерани негативни емоции и не сум шокиран кога ќе слушнам дека некој отишол таму.

П.С. А зошто мислиш дека арапските пари нема да ги погодат најмоќните клубови, туку ќе страдаат повеќе тие од втор, трет ешалон? Ќе добијат конкуренција уште во некој клуб? Да, но тие и до сега се во сенка и речиси никогаш не стигаат до врвот, а камоли да направат нешто на подолг рок. Во однос на трансфери, ќе имаат поголем пазар кога продаваат фудбалер што е интересен за голем клуб, ќе земаат повеќе пари. Еве да го земеме Белингам, веројатно најзначајниот трансфер во овој преоден рок. Тој или некој таков, којзнае дали ќе отиде во Реал во некои нови околности, кога овие би давале и поголеми плати и повеќе за трансфер.

Милан, Интер и слични, веќе се исфрлени од таа борба и нема да се вратат, тие секако ќе останат во сенка и ќе чекаат да успеат да им се погодат коцките, другите да имаат некои проблеми и да запретат, направат нешто една до три сезони најмногу.
Автоматски споено мислење:

Ова е веќе и нешто друго...

Македонец, кој во целата своја историја, наебувал од европските господа, има неверојатна голема желба да се стави во улога на бранење на "традиционална Европа", "бела Европа", "христијанска европа", "западната цивилизација", "либерални вредности"... Како и многу други мали народи од Источна Европа, да си додели улога на граничар, бедем на "западната цивилизација" од црнците, муслиманите, жолтите, варварите, додека истите тие господа, гледаат и бетер на нас.

Но, проблемот и е културолошки, затоа се и тие реакции за кои пишував во првиот пост. Ти само тоа го формулираш повеќе директно и од некоја источноевропска позиција.
Никакви либерални вредности не браниме, апсолутно сме против истите. Тие европски господа за кои велиш се типови како макрон, меркел, шолц, руте, камерон, џонсон, хан и сите останати лајна. Не се Берлускони, Перез, Морати. Кај нив сме имале место и почит кога имало квалитет, Панчев, Пандев играле за Интер, Новески е легенда на Мајнц, Николов на Ајнтрахт, Попов играл за Вест Бромвич, Несторовски, Трајковски за Палермо, Удинезе, Мајорка, Димитриевски сега за Рајо, Елмас за Наполи итн. Тие "господа" кои ги спомна, во право си не третирале како припадниците на племињата од Блискиот Исток и Африка, па дури и подолу од нив, со векови се обидуваат да не уништат, ама затоа сега се сврти тркалото, истите тие го јадат од племињата, ете шо се случува во Франција, Германија, Британија, за брзо ќе бидат мнозинство и ќе ги истребат тие кои не гледаат на исто рамниште со нив ако не се свестат. И ако му е, како си посеале така ќе си жнеат. И во никој случај не ги браниме нив, ниту ќе ги браниме, ниту пак тие се Европа (кога Александар Македонски ја ширел македонската и европската култура во Азија тие уште биле диви племиња за кои не се ни знаело и затоа не можат тие да бидат Европа), туку го браниме европскиот фудбал кој се знае традиционално каков бил и за кој бил, не можи сега американци да изиграваат газди, или арапи, кинези, или пак нивни екипи да играат во Европа, тоа е неприродно, страно тело, државите од Западна Европа се инфицирани, сега на ред дојде и фудбалот, се што е квалитетно и добро ќе го уништат, не можи држави кои финансираат радикален исламизам кој е насочен кон уништување на меѓу другото и христијанска бела Европа и создавање на исламски калифат среде Европа, да мислат добро на нејзиниот спорт. Туку сигурно се со агенда и ние како Европа, Западна, Источна, Скандинавска, Јужна, Централна, треба да се спротивставиме на таа агенда. Гледајте какви се денес државите од Западна Европа, па и Скандинавија, убиства, дроги, силувања, кражби, алахусовања (за тоа е виновен и либерализмот како идеологија, дотолку повеќе на иста страна се либерализмот и исламизмот во таа агенда на исламизирање и одевропување на Европа), не сакаме тоа да се преслика и во фудбалот кој е дел од нивната агенда, а веќе ги имаме нивните фудбалери кои се клањаат нон стоп на постигнати голој, си праат ифтарски вечери на натпревари, ги имаме и газдите на сити и псж кои ја купија цела уефа, сега уште нивни екипи да играат во Европа тоа е третото ниво, па после ќе си ги монополизираат европските натпреварувања како кај нас шипојте кои ја албанизираа македонската лига, и се така натаму се додека ракот не го изеди здравото ткиво целосно. За среќа има свесни во Средна Европа уште се држат пред либерално исламистичките налети, па и од Јужна Европа трите полуострови, иако тука е повеќe до економската состојба, а не до свесноста, и секако Источна Европа. Ако вака продолжат тенденциите и овие последните издржат, Европа во иднина ќе се подели на три дела: словенска-православна, католичка - двата полуострови од Јужна и словенскиот католички дел од Централна - Полска, Чешка, Словачка, со се Словенија и Хрватска и муслиманска - Западна и Скандинавија. Првите три дела се вистинската Европа и за да се одбранат од налетите на глобалистичко исламистичкиот проект мора да се сојузат и тесно да соработуваат. Има позитивни сигнали, идниот газда на католичкиот дел е тврдо на ставот против примање мигранти и исламизирање, пријател е на македонската заедница во неговата држава и голем навивач на Милан, шо е голем плус.
Screenshot_20230824-172725_Chrome.jpg

Screenshot_20230824-173141_Chrome.jpg

Screenshot_20230824-172732_Chrome.jpg

Ама Израел е членка на УЕФА и игра во УЕФА натпреварувања и како репрезентација. Овие бараат вајлд карта, што според мене би бил голем преседан.

Нека си дојдат во УЕФА ако толку сакаат ЛШ, па да видиме дали некогаш ќе играат на СП во блиска иднина. :D Башка си има рејтинг на првенство, квалификации за ЛШ итн, итн.

Мислам дека нема никад да се деси клуб од С.А да заигра во ЛШ или било кое друго натпреварување на Уефа. Сеуште има во Европа френетични навијачи кои нема да го дозволат тоа.
Затоа пак за тоа Фифа Светско во клупски фудбал кое треба да започне 2025 ќе гледаат арапите да напраат што појаки тимови и да се ложат кога ќе го тепаат Реал како они доминират со фудбалот...

Ако му дат вајлд карта нека се убијат. Како една Бока на пример не заслужила досега а заслужил некој клуб од упички си материна со 0 историја и традиција?

Каква историја какви фанови бре, фудбалот одамна си еба мајката.
Се е сведено на профит, моќ и слава.
Ако се прашуваа фановите немаше светското во Катар да се изигра, немаше супер купот на Шпанија во Саудиска да се игра, не се сеќавам тогаш некој фудбалер да напиша embarrassing :unsure:
Мене ништо не ме изненадува во последно.
УЕФА е корумпирана до даска, ако наумат Арапите ќе му дадат не едно место туку четири како шо пиша некој погоре.

Каква историја какви фанови бре, фудбалот одамна си еба мајката.
Се е сведено на профит, моќ и слава.
Ако се прашуваа фановите немаше светското во Катар да се изигра, немаше супер купот на Шпанија во Саудиска да се игра, не се сеќавам тогаш некој фудбалер да напиша embarrassing :unsure:
Мене ништо не ме изненадува во последно.
УЕФА е корумпирана до даска, ако наумат Арапите ќе му дадат не едно место туку четири како шо пиша некој погоре.
Веќе ФИФА им удоволи на арапите со новото натпреварување Светско Првенство во клупски фудбал. Тука арапите ќе си го мерат со Реал/Сити, а нормално целта им е да си напраат нивна Супер Лига. Тогаш нема да им треба ни вајлд карта ни пичкематернр јер ЛШ ќе биде квалитативно на ниво Руска Премиер Лига.

Клубот е Динамо Сити (до вчера Динамо Тирана се викаше), кој кој има блиска соработка со Манчестер Сити... Види им го логото

-800-0-64bf5c8636a83.jpg

Не знам, ама мене ова ми изгледа на јако тролање од страна на Сити :LOL:

Овој Веига во Саудиска ќе земал 20 милиони евра годишно, договорот му е на три години. За три години ќе наполни 24 и ќе има 60 милиони во џеб и ако сака ќе се врати во Европа да продолжи кариера.
Колку за споредба Наполи му нуделе 2 мил.
Сигурно многу се двоумел во одлуката :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom