Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Готово, Купен е !! :icon_lol::icon_lol:
Со здравје да си го користиш и многу фотографии со него.
Можеш редовно да го пратиш подфорумот за фоторафија и да учествуваш на натпреварите за забава и да видиме кој што може :)

@Let 3, деновиве ги разгледав двата апарати што ми ги предложи неколку страни поназад, се работеше за Canon sx510 i Nikon s9300, Canonot повеќе ми фаќа око...
Е сега, во тој буџет спаѓаат и Fujifilm sl 300, Olympus xz10 и Nikon L830. Ме интересира твое мислење и за овие апарати. Во Pix plus Fujito и Olympusot ми ги фалат највеќе за тој будџет до кај 15 000 ден, во Анхоч Nikonot L830, па да одберам нешто од нив или сепак да одам на Канонот ?

@Let 3, деновиве ги разгледав двата апарати што ми ги предложи неколку страни поназад, се работеше за Canon sx510 i Nikon s9300, Canonot повеќе ми фаќа око...
Е сега, во тој буџет спаѓаат и Fujifilm sl 300, Olympus xz10 и Nikon L830. Ме интересира твое мислење и за овие апарати. Во Pix plus Fujito и Olympusot ми ги фалат највеќе за тој будџет до кај 15 000 ден, во Анхоч Nikonot L830, па да одберам нешто од нив или сепак да одам на Канонот ?
Jac ти кажувам врз основ на интернет тестови и мислења, значи не сум сликал ниту користел ни еден од тие апарати, но од она што видов, прочитав, мојот редослед би бил
1. Никон 9300
2 Канон 510
3 Олимпус
4 Фуџи
воглавном се базирав на пристојна слика до ИСО 800 (во таа категорија апарати над 800 не треба ни да очекуваш нешто добро), острина, purple fingering и некои други показатели. Значи да повторам нбе од лично искуство туку врз основ на прочитаното. Не ме интересираше (ниту пак погледнав) колку мегапиксели се, колкав зум имаат, дали имаат ГПС, wifi... а не обрнав ни внимание на батериите (колку сликања издржуваат) пошто мене лично тоа не ми е битно

ПС
доколку сакаш мануелно да фотографираш (шутер, бленда, програм АЕ, скроз мануел...) стави го на прво место канонот, Никонот нема мануел мод али има еден куп програмирани сцени

то е најосновен и можеби најефтин апарат од никон, и резултатите со него се основни

До кај 5000 што апаратче би ми понудиле, не барам да вади професионални слики зошто и да сакам нема.. Некоја препорака?

До кај 5000 што апаратче би ми понудиле, не барам да вади професионални слики зошто и да сакам нема.. Некоја препорака?
Сите апарати во таа категорија патат од слични маки, гледајќи неколку (кои ги има овде) не знам стварно што да ти препорачам, ептен се основновни моделите, но еве на пример за тие пари не е многу подобар (но ни многу полош) FujiFilm FinePix T350

Prvo pozdrav do site, bi sakal da kupam dslr kamera, stvarno ne se razbiram nesto mnogu no izborot mi padna na dve kameri. Sony A58 i Nikon D3200, dvata se so 18-55mm objektiv, cenata e slicna, Nikonot e nekoi 1500 denara poevtin. Znam deka se so slicen kvalitet i deka licen izbor e presuden, koga gi zedov dvata da gi probam primetiv deka malku povece mi odgovara raspored na komandite na Sony, podobro mi "lezi" vo racete, a znam deka kaj nas pretezno se koristi Nikon i Canon pa me interesira mislenje, sugestija od nekoj postrucen od mene, a takvi se poveceto od vas ovde....

Јас кога бирав, немав никакво искуство со дслр...отворете си фликр во неколку прозорчиња и во секое внесете го името на апаратот:::ќе ви најде слики сликани со тој модел:::така отприлика ќе знаете какви слики вади моделот и дали се блиски до тоа што сакате да го постигнете:
Апаратот инаку си го купив од тука за ефтини пари :)

Јас кога бирав, немав никакво искуство со дслр...отворете си фликр во неколку прозорчиња и во секое внесете го името на апаратот:::ќе ви најде слики сликани со тој модел:::така отприлика ќе знаете какви слики вади моделот и дали се блиски до тоа што сакате да го постигнете:
Апаратот инаку си го купив од тука за ефтини пари :)
Што апаратче зема и за колку пари ако не е тајна. Чисто да споредам со цени од тука.
ја земав никон д3100 + 18 - 55 вр пред 3-4 месеци за 400е од анхоч.

Никон Д70 скоро нов на 3000 окидања, со Никкор 1.8 Д објектив, 270 еур :) ...малку чудно ми беше кога го најдов, но испадна супер и стварно е без никакви белези по него дека е на старо. Јас ги споредував тие новите серии на никон 3000,3100,3200 и тие постарите 40,50,60,70,80 и повеќе ми се допаднаа сликите од старите серии...инаку тие се со малку пиксели, али тоа нема врска. И старите модели на канон исто вадат многу добри фотки, тие 30,40,50,60.... За моите потреби сега за сега е топ, јас точно знаев што сакам, зошто гледав слики на фликр, кој какви вади...

Поопширно малце. Модели да кажеш. Што до колку пари?

Ќе ти кажат тие што ги следат моделите и спецификациите, Сони ако земеш ем потешко ќе најдеш леќи на ново, ем тешко на старо. И кога ќе сакаш да правиш апгрејд на телото некад многу тешко ќе го продадеш телото и/или некоја леќа.

Затоа ти пишав дека најдобро е да земеш или Канон или Никон.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom