- Член од
- 19 ноември 2013
- Мислења
- 4
- Поени од реакции
- 0
Упс.грешка,350 евра.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Упс.грешка,350 евра.![]()
http://www.saturn.pl/bydgoszcz/aparat-hybrydowy-fuji-x-e1-czarny-18-55mm
ова во евра е 1100 евра.
Лет, за тебе имам конкретно прашање.
Лет, за тебе имам конкретно прашање.
На памет сум prime да си купам....читам многу позитивни критики, ама дилемата ми е 35 или 50мм.
http://www.dpreview.com/products/co...oducts=nikon_50_1p4_g&products=nikon_50_1p8_g
Планирам од Германија да купувам, околу 170 евра се, не е нешто многу поефтино, ама посигурно ми е некако. Сега имам класичен kit-lens 18-55mm - дали вреди инвестицијата во прајм? Архитектура и природа ми е во прв план, као планинар...па и портрети ми се нешто интересни во последно време...
Во овој опсег со цени, ама друга намена се овие зум објективи -
TAMRON AF 18-200mm F/3,5-6,3 XR Di II LD и SIGMA 18-200mm F3,5-6,3 II DC OS HSM
Никон во овој ранг има прилично повисоки цени (сигурно е и поквалитетен), ама не би идел со толку пари...
За намената каде да се фокусирам?
Не бе, одлично.Секако дека ова е мое лично мислење а не некое правило или закон, некој нема да се сложи со мене а и јас не сликам баш природа а ни архитектура баш многу така да можеби некој со повеќе искуство во таа област би дал и свое поинакво мислење.
Кои ти се финансиските рамки?Aj вака сега
Благодарам
Поздрав.
Не бе, одлично.
Го знам овој 24-70мм, сепак цената е цирка 1500 евра, далеку од се' ова за што збориме.
А што мислиш на пример за 55-200, 70-300 во однос на vigneting, острина, изобличеност?
f-stop од 4,0-5,6...веројатно и на послабо светло се послаби (претпоставувам!?)....
Пошо кит-леќава мислам дека за пејсажи е добра, има релативно широк агол, па да ги менувам...
За Сигма и Тамрон читам генерално критики дека се поспори во фокусирањето, што не ми менува многу, не сликам спорт...и изработката не им е којзнае каква - поефтина пластика , а од друга страна гледам дека имаат и некоја макро варијанта (мада бара поголема дистанца од објектот што е чудно)....
Мислиш на астрофотографија преку телескоп или обична фотографија на ноќно небо?Aj вака сега
Прво, се надевам дека нема да ми замерите и ќе бидите стрпливи на некој начин со мене, затоа што немам многу познавање од фотографија (прочитав неколку теми од базата на знаење).
Е сега, ми треба апаратче за кое не знам да ви набројам карактеристики како што сите тука набројувате кога ви треба помош при избор на фотоапарат и тука лежи мојот проблем.
Значи ми треба апарат за астрофотографија во главно. Немора да е некој си профи, туку да е пристојно доволен за астрофотографија. Може дури и да е обичен но да ги има карактеристиките со кои ќе можам да правам вакви фотографии. Можно е и препораки на старо.
Благодарам
Поздрав.
Мислиш на астрофотографија преку телескоп или обична фотографија на ноќно небо?
Ако сликаш преку телескоп пожелно е да земеш посебен или модофициран апарат - нив им ги ваѓаат филтрите пред сензор за да можат да ги фатат и боите на звездите и галаксиите кои не поминуваат преку филтер, а ако мислиш само на сликање на ноќно небо - можеш со стандарден дслр апарат и добар трипод. За да ја сликаш месечината ќе ти треба зум објектив за да се видат колку толку некои детали, но ако ти се само звезди ноќе на небо и не треба толку. Мене таква фотографија не ме привлекува и немам сликано многу освен месечината, еве како тоа изгледа со обичен апарат и малце појак зум објектив и трипод:
Не ми треба за сликање со телескоп или фаќање на останатите бои од спектарот. Така пристоен фотоапарат со кој ќе можам да сликам обично небо, ѕвезди, метеори, комети.
Океј, јасно до тука.
Некој предлог за фотоапарат или одредени карактеристики кои ќе треба да ги земам во предвид кога ќе купувам?