Финти

• Креатор на темата Креатор на темата Синдикат
  • Време на започнување Време на започнување
Хахахахахаха..не можеше полесна?

Ова со златниците јака финта.

Спајдер дај бе брат, пиши ги како шо треба задачите, шо муабет вака ми се чини дека ни сам не се разбираш шо сакаш да кажиш. Ако разбрав јас шо сакаш да кажиш со мачките Смугре да се викам или евентуално Цане:kez:

_|Sp|DeR|_ напиша:
Хахахахахаха..не можеше полесна?
Ептен е лесна за 5 одд. ама дај кажете резултат.
П.С. Не знам дали да претерам со тежината па никој да не ми ја реши.

Периметарот на фигурата да не е 30.

По питагорова теорема се наоѓа кракот на триаголниците кој ќе биди квадратен корен од ((8/2*8/2)+3*3) шо е еднакво на 5. Значи 6 такви страни дават 30.

Exact.
Со Питагорова Теорема се наоѓа кракот на рамнокракиот триаголник и 6*5=30. Браво, Sindikat.

Тој триаголник има основа 8 сантиметри додека висината му е 3 сантиметри....според питагоровата теорема b2=a2/2 +h2
=====>b2=4*4+3*3
b2=16+9=25
b=kvadraten koren od 25=5

L=a+2b=8+2*5=18cm....Ama ne e ova dobieniot rezultat....4ekaj jas da si nacrtam pa da vidam koja e novodobienata figura....18+18+24=60 epa ne mi izleguva nad mene.....aaaa ne ne ne....nekoi strani ne se sobiraat ok e....60:2=30

Ок, ти си го пресметал периметарот на рамнокракиот триаголник. Мала исправка: b2 = a2/4 + h2.

П.С. Ај дајте нешто слично.

Да. Ама тука или стави загради или врз 4.
Ај дај нешто друго додека јас да смислам ново.

Најдете ги сите двоцифрени броеви за кои две од овие барања се вистинити а две не се:

1.Бројот е делив со 5
2.Бројот е делив со 23
3.Бројот +7 е квадрат на природен број
4.Бројот -10 е квадрат на природен број

_|Sp|DeR|_ напиша:
Најдете ги сите двоцифрени броеви за кои две од овие барања се вистинити а две не се:

1.Бројот е делив со 5
2.Бројот е делив со 23
3.Бројот +7 е квадрат на природен број
4.Бројот -10 е квадрат на природен број

Двоцифрени бројој шо одговарат на потребите се 35, 46 и 74.
Ако сакаш ете ти и троцифрени 110, 115, 230, 235, 299, 345, 410, 460, 575, 635, 690, 805, 851, 910, 920.

Добро ете ги најдов, само жити детството кажи ми шо е уствари финтата во задачата, и кажи ми како ги пресмета. Јас немав намера да ги пробвам сите комбинаци, си напрајв програмче во Паскал да ми пресмета.:kez:

П.С. И дај кажете го одговорот на она загатката со чоеко шо јадел нешто :icon_lol:

Тој човекот, скитник, питач.... Такво нешто да не е? :raz:

(1*ф+1*у+1*ц+1*к) + (1*0+2*ф) = :bip:

Еве една интересна задача. Пошто финтите се глупави - мисли, мисли и на крај ќе испадне некое глупаво решение.
На секоја од шесте страни на една коцка е запишан по еден природен број. На секое теме го запишуваме производот на трите броеви кои се запишани на страните кои го имаат соодветното теме за заедничко. Ако збирот на броевите запишани на темињата е 2006, пресметај го збирот на броевите запишани на страните.

Пробај, не се откажувај така лесно. Ја дадов затоа што знам дека со мал напор ќе ја решите. Многу е лесна, а и интересна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom