Финти

• Креатор на темата Креатор на темата Синдикат
  • Време на започнување Време на започнување
_|Sp|DeR|_ напиша:
Во една соба има неколку мачки.....во секој агол по една мачка....позади секоја мачка има по три мачки а позади другите три мачки одзади секоја мачка има по една мачка....Колку мачки има во собата?....Ова мислам да е лесно....Го погодив одма

20 мачки?

Замислете си да е тесна собата....Одговорот не е 20

40? ако се бројат и горните агли? не ме бива баш за математика...

абе гледај - во 4 агли (ваљда не стојат на таван мачките) има 4 мачки позади нив по 3 (4*3 =12) и позади тие 12 уште толку (12).
Конечно има (4+12+12=) 28 мачки. Или нешто јас не разбирам или не е добро поставена.

Сталинград:Или нешто јас не разбирам или не е добро поставена.
Па може и тоа и тоа во предвид што не ги кажувам најдобро задачите и што не зимате во предвид тесна соба....сакате ли да ви го кажам одговорот?

Ајде кажи го. Последна шанса: да не се 25? Ако не - кажи го.

Еве една загатка
Некој човек оди по улица.Го јаде тоа што го нема.Ако го има тоа што го јаде не би бил тоа што е.
Што јаде човекот и која е неговата професија?

_|Sp|DeR|_ напиша:
Во една соба има неколку мачки.....во секој агол по една мачка....позади секоја мачка има по три мачки а позади другите три мачки одзади секоја мачка има по една мачка....Колку мачки има во собата?....Ова мислам да е лесно....Го погодив одма

Хехехехе...не се мачите со големи бројки...со мала тесна соба замислете си правоаголник и четири мачки....позади секоја мачка бидејќи се четири стојат три....што се добива дека сеуште се само четири.....позади овие други три мачки што стоеле зад четвртата стои четвртата....и пак си останав на четири....ах таа пуста мала соба

Човекот би бил....хммммм машко а јадел пички....ако го имал тоа тогаш би бил женско :pos: :pos: :pos:

_|Sp|DeR|_ напиша:
Човекот би бил....хммммм машко а јадел пички....ако го имал тоа тогаш би бил женско :pos: :pos: :pos:
И мене кога првпат ми ја поставија загаткава мислев така,ама не е.Да бидеш женско НЕ Е професија :icon_lol:

Еве ви една математичка задача што сам ја измислив:
Над страните на рамностран триаголник со страна а=8см. Конструирани се складни рамнокраки триаголници чии основи се совпаѓаат со страните на триаголникот. Ако секој од рамнокраките триаголници има висина h=3см, најдете го периметарот на новодобиената фигура.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom