Финти

• Креатор на темата Креатор на темата Синдикат
  • Време на започнување Време на започнување

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Немоев да нам ваква тема, ако има спојте ја.

Темата е уствари да напишиш некоја интересна загатка, математичка, логичка, каква било. Само креативно да е, не да почните со загатки од Бушавата Азбука.

Пример,

Одат тројца другари во кафана, пијат по една ракија. Ракијата ги кошта по 10 денари, вкупно то се 30 денари. Му плаќат на келнеро 30 денари и келнеро ги носи парите кај газдата. Ама газдата му вика на келнеро, има попуст, оди врати му на луѓето 5 денари. Овај ги зема 5 денари и незнаел како да ги подели на тројца, па на тројцата му дал по 1 денар, а за себе си задржал 2 денари. Значи муштерите платиле по 9 денари (еден му враќа келнеро!), значи 9 по 3 еднакво на 27 денари и 2 денари шо ги зеде келнерот то се вкупно 27+2=29 денари. Кај исчезна 1 денар ???????????

Мојот мозкок моментално: ERROR ERROR ERROR ERROR ERROR ERROR.

Лесно е така, не е тоа финтата. :icon_mrgr

Нели дале по 10 денари. Келнерот на сите им вратил по 1, и испаѓа дека дале по 9 денари. 3 * 9 = 27. И 2 денари келнерот што си ги задржал, 27 + 2 = 29. Е ај сеа... Мора да има нешто заебано знам. Кога ке дознаам ке викам како можев да не приметам. :bip:

Додадено:
Грешката е кај 3 * 9. Затоа што резултатот испаѓа 27, а ако им ги врати тие 3 денари, 25 + 3 ќе биде 28. Али пак неможам да сватам зошто би било тоа грешка... Sindikat дај кажи неможам да спијам сега. :icon_lol:

Ни јас не можам да сватам...има таква финта и со слики....покажуват два триаголника различно распоредени.....и двата имаат исто квадрати ама првиот со толку квадрати е направен...а вториот со толку квадрати различно распоредени му фали еден квадрат....многу е забегано....сега да ми текне адресата ќе ви кажам и други финти....еве еден:

Засмислете еден број од 2-9 и помножете го со 3...потоа соберете ги цифрите на пример да ми испадне 25 2+5=7....потоа на бројката што ви испаднала...на таа буква замислете си држава....а на последната буква од таа држава замислете си овошје....ќе видите после дали ќе можам да ви ги прочитам мислите :D)

IGI напиша:
Лесно е така, не е тоа финтата. :icon_mrgr

Нели дале по 10 денари. Келнерот на сите им вратил по 1, и испаѓа дека дале по 9 денари. 3 * 9 = 27. И 2 денари келнерот што си ги задржал, 27 + 2 = 29. Е ај сеа... Мора да има нешто заебано знам. Кога ке дознаам ке викам како можев да не приметам. :bip:

Додадено:
Грешката е кај 3 * 9. Затоа што резултатот испаѓа 27, а ако им ги врати тие 3 денари, 25 + 3 ќе биде 28. Али пак неможам да сватам зошто би било тоа грешка... Sindikat дај кажи неможам да спијам сега. :icon_lol:

Фората кај оваа загатка е што се мешаат баби и жаби. Колку ракијата ги коштало , колку тие платиле и колку им вратиле.
Иначе решението е подоле од Garfield, а во задачата намерно ти го дава тоа 3*9 за да те насочи кон погрешно решавање на задачата.
Garfield напиша:
30-5=25
25+2(kenler)+3(musterii=30!

Гарфилд е во право, само шо вистина е дека кога така ќе се постави не збунува воопшто, зошто сите знаеме каде отидоа тие 5 денари и дека останаа уште 25 кај келнерот.

П.С. За да не бидам досаден сеа ќе ви кажам кај е илузијата. Значи сите дале по 9 денари то се вкупно 27, финтата е тоа шо на овие 27 денари се додаваат двата денари кои веќе спаѓаат во нив. Наместо двата кои ги зел келнерот за него треба да се додадат тие што им ги вратил на муштериите значи 3, 27+3=30. Колку и да ви звучи едноставно сега, сигурен сум дека ако прв пат го слушате ќе ве збуни до максимум.:icon_lol:

Еве уште една, полесна и помалку збунувачка.

Оди некој чоек на бербер, се стрижи и на крај берберо му вика:
-Остај во касата толку пари колку шо има во неа и земи си 100 денари кусур.
После него исто и другиот муштерија, се стрижи и берберо му вика:
-Остај во касата толку пари колку шо има во неа и земи си 100 денари кусур.
И на крај се стрижи и третиот муштерија, берберо му го кажва истото. Арно ама ко ја видол овај касата таа била празна.

Прашањето е: Колку пари имало во касата на почетокот?

имало 75ден

Точно. Малку глупаво звучи зашто за стрижењето берберот не само што не им наплаќа, туку и им дава пари.
Решение:
x+(x-100)+[(x+x-100)-100] = 0
2x-100+(2x-200) = 0
4x-300 = 0
x = 300/4
x = 75

Ананас - ја знам финтава. Еве ви нова.
Имаме 10 вреќи со различен број на златници кои тежат по 10 грама. Само во една вреќа златниците се фалсификувани и тежат по 9 грама. Со само едно мерење на електронска вага* да се утврди вреќата во која се наоѓаат фалсификуваните златници. Можете да мерите што сакате - вреќи, златници од било која вреќа, се...
----------------------------------------------------------------------------------
*Електронска вага - вага што покажува точна мерка на тежина. Значи не станува збор за вага со тасови.

_|Sp|DeR|_ напиша:
Засмислете еден број од 2-9 и помножете го со 3...потоа соберете ги цифрите на пример да ми испадне 25 2+5=7....потоа на бројката што ви испаднала...на таа буква замислете си држава....а на последната буква од таа држава замислете си овошје...после кажете ми дека сте замислиле...и јас ќе ви кажам што добивте

5*4 = 20

2+0 = 2

Бугарија

и?

Јас мислам дека газдата го зел тој денар =)

Ама јас објаснувајќи ја таа прееска сум направил милион грешки...не дека не ме сфатифте туку јас грешка до грешка...место да се помножи со 9 јас пишам со 3....сум заборавил да напишам и -4...лелелееее

Епа затоа нешто не ми излагаше исто со секој број. Нема врска, ајде префрлајте се на мојата финта со вреќите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom