Филозофија или Философија?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
абе филозофија се изговара, а философијаа е прабилно.

Philosophy se izgovara filozofi, inace naseto e FILOZOFIJA, so Z. Pisuvaj kako sto citas, citaj kako sto ti e napisano. Ili pak uste eden test: kako poubavo vi zvci na uvo? FILOSOFIJA ili FILOZOFIJA? mene licno FILOZOFIJA so nezno Z :D.
SVE SE TOA KAPITALISTICKE TRIKOVE! DZINGO DZINGO DZINGO ke izgrademe fabriki za gusti sokovi . . . . . . .

Абе филозофија си е по македонски!!!!!Сеа грците шо свршуват се на ос....нивен проблем тогаш.....нашиот јазик е звучен.....неможе да кажеш сграда(како бугариве) али зграда.Нема да кажеш Ливан ами Либан....то по македонски јазик се учи...а и е направено така за полесно да си го изговараме....не да си мачиме и кршиме јазикот....додека да кажеме философија....тогаш ако е така како шо викате ми да го пишеме и како филоссофија со две сс пошо првиот свршува на с вторито пак почнува на с та да Е ПРЕВОДОТ ТОЧЕН!!!!......и сте чуле ли за линиен превод....та ако се се преведува како што е напишано на другиот туѓ јазик....нема ништо да се добие ...никој ништо нема да разбере.....така да филозофија си е!!!!!!!!!!!!:salut:

Нас проферсорката македонски не учеше дека се вика философија, заради Софија - божицата на мудроста. Е сеа, имам видено и тоа и тоа да се употребува така да...шознам, како сакате користете, ќе ве разберат.

A што е тоа толку битно, кога и така сите знаеме за што се работи.
"наречете ме како сакате ,јас пак ќе бидам јас"

Whatever:wink:
Moze i dvata termina da se upotrebuvaat bidejki idavta se prifateni.Filozoija e spored Germanskiot jazik bidejki kaj niv se izgovara so Z,dodeka spored iGrcite e filosofija so s.
Inaku jas mislam deka treba da se izgovara kako filosofija bidejki znaci ljubov kon mudrosta,dodeka filozofija znaci ljubov kon temninata.

Мојот професор е и автор на учебникот за 4та година и рече дека е сеедно како ќе кажуваме бидејќи и 2те се правилни. Сепак мислам дека философија е поправилно сепак кај нас е поприфатено филозофија со З.

Правилно е филозофија.Инаку доаѓа од старогрчкиот збор филос што значи мислител.

Правилно е филозофија.Инаку доаѓа од старогрчкиот збор филос што значи мислител.

Инаку доаѓа од старогрчкиот збор филос....на на на на на на на на.....јас сум плачко....кенкам по форуми....на на на на на на......!

И не е правилно филозофија.

Затоа што не е зофија, зофос, туку софиа, софос, што на старогрчки значи мудрост. Креле.

Инаку доаѓа од старогрчкиот збор филос....на на на на на на на на.....јас сум плачко....кенкам по форуми....на на на на на на......!

Затоа што не е зофија, зофос, туку софиа, софос, што на старогрчки значи мудрост. Креле.

Кој ти е тебе проблемот?Ако нешто незнаес не се буни и не замарај.Јас не зборам како тебе од памет туку тоа што сум студирала.А прво провери па пишувај.

Философија..според едни

ФилоЗофија според други....Според мене Философија

А знајш дека кај нас има едначење по звучност и дека безвучните согласки пред звучните преоѓаат во звучни?
И дека доколку согласката се наоѓа меѓу два вокали ја засилува својата звучност?

Зато е филоЗофија, а не философија.

Жифти мајка! Мамиш ре. А? Али не?
Едначење по звучност, нели.

Месо се пишува со С или со З, оти е меѓу две самогласки??

Според тебе има мелено меЗо, јунешко меЗо, свинско меЗо??!!!! Или сето тоа е меСо???

Како ќе кажеш за песољубец?? со З??? ПеЗољубец???
Бесилка е со С или се пишува и чита БеЗилка???

Весел или ВеЗел???

Како беше онаа.....тесен ми го скрои мамо, тесен ми го скрои....или теЗен е поправилно???

Бесен или беЗен????

Оди купи една една (најлон) пластична ќеЗа и натни ја на глава, види дали ќе можеш да дишеш. Или беше кеса???

....И не оди боЗа по таја роЗа.... Додуше не се оди боСа по таа роСа, а ни по роЗа, оти розата е убав цвет, а бозата напиток.

Ти текиња на градот РеЗен?? Долу во преспанско е. или сепак беше РеСен...со С...!!!

ФилоСофија злато.

Кој ти е тебе проблемот?Ако нешто незнаес не се буни и не замарај.Јас не зборам како тебе од памет туку тоа што сум студирала.А прво провери па пишувај.

Кенкаец, што ти си студирала ме заболе.

Јас сум магистер по философија, тоа имам завршено, дипломирано и магистрирано.
За тебе не знам.

Ама е ФИЛОСОФИЈА, не филозофија.

Гит.

Ау, ме запрепасти лее..
Очигледно не знајш за исклучоци..Ок е, простено ти е.

Баш денес на факултет ја прашав професорката по фонетика и фонологија.
Видиш, таа е лектор, и истото ми го кажа.

Ама ок, биди си ти фолоСоф.

Гит.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom