Филозофија или Философија?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
ФилоСофија гад дејмет..... има едно чудо лексикони.

Инаку доаѓа од старогрчкиот збор филос....на на на на на на на на.....јас сум плачко....кенкам по форуми....на на на на на на......!

И не е правилно филозофија.

Затоа што не е зофија, зофос, туку софиа, софос, што на старогрчки значи мудрост. Креле.

А да не значеше зофос, нешто у стил мрак на грчки?
Па ако кажеме ФилоЗофија, по грчки тоа би било љубов кон мракот, ама на грците тоа не им одговара, и затоа ај нека биде Философија.
Да ти кажам право сеуште нема оформено некој конечен одговор околу тоа дали треба Филозофија или Философија да се пишува, а и убеден сум дека е избубена смислата на било каква потрага по овој спор, така да, и на самиот филозофски факултет, поточно, од катедрата филозофија, самите професори, некои од нив велат Филозофија а некои Философија, така да ако се доведам јас во прашање, би рекол Филозофија!

Filosofija ili Filozofija...kako i da e... RUZATA ISTO BI MIRISALA I SO DRUGO IME... :kajg:

Постојат луѓе задолжени за то шо е и како е правилно. А тука ние шо си кажваме и шо си се убедваме-џабе е. Да беше правилно со С, досега ќе беше сменето во филоСофија,немаше сегде да се пиши филоЗофија.

Епа овде уште се нема покажано дека грешеле, ко ќе се покажи, ќе отвориме посебна тема: Гарфилд беше во право! И сите ќе имат шанса да ти честитат таму.А дотогаш...останва филоЗофија...се дури не се најди некој шо ќе го смени то. :smir:

ФилоСофија гад дејмет..... има едно чудо лексикони.

Вистина гад демет!? Кај провери ле?..
Ај провери овде и овде и види дали ќе ти извади запис филоСофија, или ќе ти извади запис филоЗофија.

После врати се тука и попрај се.

Рипкајте рипчиња, да не доскокате само кај што не треба.

Не е важно како мислите вие или другите, важно е како е правилно и вистинито, а вистината се тенчи, не се кини и секогаш на виделина излегува. Споро, но сигурно, ќе се покаже.

А чичо Гарфилд дали е во право и дали вие ќе му кажете аферим не е важно оти никому нема да му купи леб за јадење. Мене, философијата ми носи храна на маса. Индиректно. Онаа со С!

П.С. И векови се тврдеше дека земјата е центар на космосот, дека сонцето и ѕвездите се вртат околу неа. Дури и учени луѓе се гореа на калди за тврдење спротивно, на крај, после многу векови, се утврди дека грешно верувале и за грешки убивале, палеле, мачеле. Да се разбереме. Едно е да грешиш, а друго е слеп да бидеш при очи.

~*~

Рипкајте рипчиња, да не доскокате само кај што не треба.

Не е важно како мислите вие или другите, важно е како е правилно и вистинито, а вистината се тенчи, не се кини и секогаш на виделина излегува. Споро, но сигурно, ќе се покаже.

А чичо Гарфилд дали е во право и дали вие ќе му кажете аферим не е важно оти никому нема да му купи леб за јадење. Мене, философијата ми носи храна на маса. Индиректно. Онаа со С!

П.С. И векови се тврдеше дека земјата е центар на космосот, дека сонцето и ѕвездите се вртат околу неа. Дури и учени луѓе се гореа на калди за тврдење спротивно, на крај, после многу векови, се утврди дека грешно верувале и за грешки убивале, палеле, мачеле. Да се разбереме. Едно е да грешиш, а друго е слеп да бидеш при очи.

Интересна работа, поради темава бев кај професорката по педагогија (инаку дипломиран педагог и философ) да ја прашам, зошто би била философија а не филозофија.
Госпоѓата има околу 50 години, и ми кажа дека одамна велела дека треба да биде со С, затоа што не е зофија, туку софија, мудрост.
Така да, мислам дека Гарфилд веќе и ви објасни погоре се околу тоа ... само сакав да посочам дека и пред тоа, некој дошол до истиот заклучок.
:plete:

Вистина гад демет!? Кај провери ле?..
Ај провери овде и овде и види дали ќе ти извади запис филоСофија, или ќе ти извади запис филоЗофија.
После врати се тука и попрај се.

Се вратиф ама не се поправам некако ми се не веродостојни ( на он.нет да бараш збор некој стандард збор на Англиски не ќе ти дај ништо, а пак на другиов твој извор на информации - маџар телеком не ни сум отишол ни па мислам да проверувам нешто) ...... СОФИЈА = МУДРОСТ..... што по трпета од свирипичино ти е ЗОФИЈА ???

Filozofija...... Jas koga nekogas mnogu bambam gluposti i nekoj da mi rece aj ne filozofiraj mnogu:)

Filozofija...... Jas koga nekogas mnogu bambam gluposti i nekoj da mi rece aj ne filozofiraj mnogu:)

Убаво ти рекле, што туку бамбаш глупости?? А и тие што така ти рекле се некој неписмени како тебе.

Paaa sigurna sum deka e filosofija,od starogrcki φιλοσοφία- philosophia sto znaci ljubov kon mudrosta.Drug argument deka e filosofija e deka na site drugi jazici e taka,samo kaj nas ne:
germanski -Philosophie
angliski-Philosophy
italijanski-Filosofia
holandski-Filosofie
ruski-Философија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom