Филозофија или Философија?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Acid напиша:
затоа што ако продолжиме вака - ќе имаме едне куп зборови за исправување.

Па и редно време е, нели :icon_roll :wink:

Acid напиша:
Добро, а зошто тогаш велиме „фудбал” кога зборот потекнува од зборовите Foot (нога) и Ball (топка) (ко божем не знаете...)?

Зошто не се вели „Футбал”, туку фудбал?
:oftopic: А си размислил ли дека можеби се вика Foot Ball затоа што американците мерат во Foot's (као стапки),и дека во нивниот фудбал (рагби) должината на топката е токму една стапка (foot).A нашиот фудбал се вика- сокер.:lud: :lud:

Дали треба да биде филоСофија или филоЗофија не е работа на филозофите, туку на јазичарите. Ако тоа беше работа на филозофите, тогаш ќе требаше некој шумарски инженер да консултираме дали „дрвено дрво” е тавтологија или не.

Факт е дека во основата на оваа сложенка се наоѓаат старогрчките љубов (филиа = сакање, афинитет, посветеност, пријателство, радост од себевложувањето) и мудрост (софиа = умност, интелектуална задлабоченост; длабоко, возвишено, вистинско, оправдано сознание), но македонскиот правопис е во основата фонетски, а „с“ помеѓу два вокала звучи како „з“. Според македонскиот правопис, дозволено е и пишувањето со „с“ (в. стр. 79, „Правопис на македонскиот литаратурен (стандарден) јазик“, но секако, пишуваме Сизиф (не: Сисиф), муза (не: муса), а се работи за сигма како консонант во старогрчкиот.

Најубаво би било филозофијата да си ја нарекуваме „мудрословие“ или „мудрољубие“ - термини добиени со превод на старогрчката сложенка. ;)

Тиф, не го дроби сега и ти, ај. Мудрословие, мудрољубие, а мудроафинитетирање, мудропријателување, мудрошија. :):):):)

Признај дека убаво звучат термините преведени. ;)
И дај ми зелено, не биди скржав. :)

Види, интернационализам е филозофија и затоа треба да го задржиме, најмногу зашто со тек на времето се развила како наука (иако тоа „наука“ може да биде не баш соодветен термин за филозофијата), како цел комплекс, а не се задржала само на мудроста и „мудромрчењето“, што би рекол Офчарот. :)

Се зезав за зеленкото, ама веќе кога даваш - благодарам. :)

Garfield напиша:
Ти дадов. Звучат, ама не се најсоодветни, признај.

A be kako ne ucea vo sredno....cekaj kako bese toa...ednacenje na soglaskite po zvucnost?!...:O))) da da toa e...

Thief напиша:
Дали треба да биде филоСофија или филоЗофија не е работа на филозофите, туку на јазичарите.

Mnogu tocno, sepak mislam deka i filosofite se direktno zasegnati od istoto prasawe-se raboti za nivnata nauka, ne?:wink:
inaku, i samiot si kaza deka vo makedonskiot jazik iako imame pravilo za ednacewe na soglaskite po zvucnost, od sekoe pravilo ima isklucoci i vo momentov ne mi teknuvaat koi se, ama gi ima eden kup zborovi kade nasproti praviloto si stoi istata samoglaska;
internacionalno prifateniot termin na zborot vo pisuvaweto e so "s" a ne so "z" pr. filosophy -eng. ili pak filosophie-fran. i filosofia-ital., so toa sto pri izgovorot kaj fran. i ital. se slusa "z" od prosta pricina sto s megju samoglaski tie (ovie narodi) po pravilo go izgovaraat z;
i sekako, za korenot na zborot - site ste spomnale od koi zborovi e kovanica terminot (philos-ljubov i sophia-mudrost) no ne znaete deka zborot zophus vo grckiot jazik znaci mrak sto e sosema sprotivno od mudrosta i znaeweto, pa ottuka filozofija bi znacelo ljubov kon mrakot ne?
znaci mislam deka bi mozelo da se napravi isklucok i za ova edno zborce kade so sledewe na pravilata celosno se menuva negovoto primarno znacewe.znaci mojot glas za FILOSOFIJA.:icon_lol:
p.s. znam deka e stara temava, ama ne mozev da odoleam da iskomentiram kako nov clan mafije :kajg:

Како е правилно, зепелин или цепелин?
Зигмунд Фројд или Сигмунд Фројд?

aman be luge isto e od mravka slon napravivte dali e filozofija ili filosofija isti zbor e

FiloZofija e ljubov kon znaenjeto i znaci e so z
dodeka pak filoSofite se so s
bidejki: filo od file sto znaci prijatel
sofija= mudros
znaci filosofte se prijateli na mudrosta

bas i me mrzi da ja baram filozofijata ali toa e toa u globala

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom