Философирање - губење време?

• Креатор на темата Креатор на темата Dora
  • Време на започнување Време на започнување
Поентата на филозофијата е да почнеш со нешто толку едноставно што воопшто не вреди да биде спомнато, а да завршиш со нешто толку парадоксално во кој никој нема да верува.
- Бертранд Расел
Лузер :vozbud:, ја утнал поентата !!!
Триумфот е кога ќе се дојде до некоја вистина која од прва неможе да се согледа.

...абе ...само болење глава..хаххаа....а дека се почнува секогаш од нешто наједноставно..најпросто..да...точно..а се завршува со нешто...кое ретко може некој да го свати...

ja se zaebav ama na sopstveno zadovolstvo sto se zapisav i zavrsiv filozofija, u smisla deka mnogu polesno ke mi bese da zavrsev likovna akademija a imav sansa na vremeto, ama filozofijata tolku mnogu ja sakav sto preovladea zadovolstvoto, i sega sedam bez rabota i sve znam samo ne znam kako da napravam pari.

Лузер :vozbud:, ја утнал поентата !!!
Триумфот е кога ќе се дојде до некоја вистина која од прва неможе да се согледа.

Чија вистина?
И каква вистина?
И колкав потенцијал таа вистина да биде разбрана како таква?
Не го вреѓај Расел :)

Може и лош збор одбрав...СОЗНАНИЕ е зборот кој требаше да го употребам , наместо вистина.:wink:
А , зошто парадокс?
Зошто никој да не верува ?
Зошто не корисни сознанија наместо парадокси.
Секако дека понекогаш се доаѓа до парадокс....Ама , дали залудно било целото филозофирање на цивилизациите....дали поентата била да доаѓаат до парадокси??
Јас мислам ,дека поентата на филозофијата е далеку од потрага по парадокси.
Или пак евентуално , нивно наоѓање ,па понатака , потрага по решение на парадоксот.

vidi coveckoto znaenje e ograniceno, prvo znaes deka vo sekoja nauka se poaga od aksiomi, stavovi koi se zemaat za vistiniti bez da se dokazat, bidejki ne mozat da se dokazat a ocigledni se, e pa zatoa se ide vo paradoksi zatoa sto sme ograniceni, kako da zamislime beskonecnost i konecnost???I dvete opcii se nedovolni. Filozofijata otisla najdaleku i zatoa zaklucila deka ne moze da se znae se i zatoa zazema agnosticki stav osven za determinizmot so samoto soznanie deka svetot ne e nasa izmislica tuku nasa pretstava.

vidi coveckoto znaenje e ograniceno, prvo znaes deka vo sekoja nauka se poaga od aksiomi, stavovi koi se zemaat za vistiniti bez da se dokazat, bidejki ne mozat da se dokazat a ocigledni se, e pa zatoa se ide vo paradoksi zatoa sto sme ograniceni, kako da zamislime beskonecnost i konecnost???I dvete opcii se nedovolni. Filozofijata otisla najdaleku i zatoa zaklucila deka ne moze da se znae se i zatoa zazema agnosticki stav osven za determinizmot so samoto soznanie deka svetot ne e nasa izmislica tuku nasa pretstava.
Детерминизам!!! Цврсто стојам на таа страна :) .И мислам дека пред некој ден , ти кликнав зеленко за еден таков муабет.
Иначе познати ми се работиве што го збориш ,
ама еве да си го надополнам мислењето.
Пред повеќе години , прочитав некоја детерминистичка мисла , и некако ме фасцинираше идејата , и така продолжив да размислувам за тоа, при тоа, тупејќи муабети со другарите, и ко увек , другите се против мене и во обид да ми постават сопки на "глупата" детерминистчка теорија се постигна спротивното.Идејата се повеќе се продлабочуваше, за на крај да се стигне до тврдење дека не постои слободна воља (за тоа време не ни знаев дека постоела доктрина во филозофијата наречена Детерминизам). А понатака со години ,голем дел од прашањата ги разгледував преку призмата на детерминизмот.И успеав да дојдам до сознание....Како што еднаш кажа едне професор кај мене на факултет (не студирам филозофија , далеку сум од тоа) цитирам :
Светот може да се сфати како една голема функција со многу променливи.(Што е апсолутно согласно со Детерминизмот)
и јас го имав заклучено тоа претходно , само ми се свиѓаше како професорот успеа тоа така добро да го склопи во една реченица.

Е сега...Ако светот е една голема функција , и ако се изучат , некои нејзини фрагменти , тоа значи , дека ќе бидеме во контрола на истите, или пак ако не повеќе , ќе знаеме што можеме да контролираме , а што не.

Е сега се поставува прашање.
Дали ваквото сознание , е корисно ?? Дали е залудно целото филозофирање кога ќе сфатиш дека добар дел од себе , општеството , природата , можеш да ги ставиш во контрола под сопствените раце....

Почни да размислуваш за фрагментот од таа голема функција , наречен Економија , И почни да размислуваш како да направиш пари , и никогаш во животот нема да напишеш дека се зезнал што си се запишал на филозофија.
Најдобра филозофија е онаа што има практична примена , и затоа филозофијата според мене, не е губење време.
Али за тие што нема никогаш да најдат практична примена....и те како е губење време.

Благодариме , за упорните што го исчитаа постот. поздрав.

slusaj ako ne ve zanima filozofija ne jadete gomna za nesto sto ne ve zanima i mene ne me zanima fudbal ili kosarka pa ne zboram nesto kao ne cini, za toj sto go zanima cini.

Филозофијата е трошење време.

Tesko na ovaa nacija koga se forsiraat povrsnosta, laznite vrednosti, sundot, kvazi licnostite od t.n. djet set, a se zapostavuvaat duhovnosta, sistemot na vrednosti, intelektualnoto nivo i pred se filozofijata i etikata. Nema napredok za takvata drzava koja producira lica koi nemale zasto da gubat vreme so filozofijata, bidejki taa tupela i negativno im vlijaela. Togas, koja e taa prakticna oblast sto moze da im pomogne da se izgradat kako licnosti, da vlozuvaat vo svojata kulturna i duhovna izgradba i da gi prepoznaat sutinskite i trajni vrednosti. Da ne e toa clenuvanjeto vo partija, kade ke im bide ispereno mozoceto ili preku ucenejeto na zakonitostite sto vladeat na ulicata? Filozofijata ovozmozuva da stanete slobodna individua, sposobna da gi iskoristi svoite potencijali, a ne poltronce, bezrbetnik, lazen gospodar ili sabeizbrana zrtva koja e nezainteresirana za vospostavuvanje i sledenje na etickite nacela i za kreiranje na koletivnite dobrodeteli.

Филозофирањето е губење време доколку не се употребува и само се „филозофира“, и тоа нема никаква смисла, а би имало голема важност...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom