Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Eдно од двете емотивни и пред се прекрасно доловени/режирани и се разбира драми кои имаат голем импакт на гледачот. Се поврзуваш со карактрите многу лесно, истите имаат страшно добро обработена градба и комплексност што ретко се гледа. филмови кои обработуваат една сосема поразлична тематика со оглед на претходните дела на големиот Линч. Ако ти се допадна овој погледни го и The Straight Story.

Ке го видам деновиве.btw Линч ми остави добар впечаток,делува ветувачки.

Знај дека само овие два филма обработуваат вакава тематика т.е. тешкиот и трогатален живот на луѓето. Другите му се многу тешки психолошки/мистерии кои се доста тешки за разбирање и интерпретација. Значи не се за секого, барем не ако немаш слободен став и отворен ум кога ги перцепираш :)

Во Човекот слон најинтересната работа е тоа што додека ликовите во филмот постепено го запознаваат Мерик, така и ние гледачите. Прв пат ко се појави цел на слика (болничарката ко се уплаши) беше за мене...застрашувачки :).
Знај дека само овие два филма обработуваат вакава тематика т.е. тешкиот и трогатален живот на луѓето. Другите му се многу тешки психолошки/мистерии кои се доста тешки за разбирање и интерпретација. Значи не се за секого, барем не ако немаш слободен став и отворен ум кога ги перцепираш :)
Истово сакав да го пишам ама наместо тоа само ќе те цитирам.
Плус, Линч и сам изјавил дека во иднина ќе направи филм кој само тој ќе може да го разбере (некои велат дека Inland Empire е сниман без сценарио), така да ништо чудно :).

А иначе и Dune му е малку различен, битно од секој жанр по нешто снимил.

Ихх тамам работа,ке бидат предизвик во секој случај..Има многу шо чекаат на ред за гледање :) па тогаш ке продолжиме со Линч.Ке те прашам тогаш за предлог,и онака имаш изгледано 1 000 000 филмови :pos2: (dont get me wrong)

Ихх тамам работа,ке бидат предизвик во секој случај..Има многу шо чекаат на ред за гледање :) па тогаш ке продолжиме со Линч.Ке те прашам тогаш за предлог,и онака имаш изгледано 1 000 000 филмови :pos2: (dont get me wrong)

Нема гајле :)

Ти како ги гледаш? Прво третиот, па после вториот, па првиот?

Добар пример им даваш на децата :tapp:

Овој ми беше последен гледан филм ,а нема врска доколку го изгледаат вториот па третиот, приказната може и да ја дознаат и од трејлерот само и ќе им биде се јасно. Акција е филмот нема некоја тешка филозофија...

Линч успева тотално да те ангажира додека му ги гледаш филмовите, влегуваш у неговиот свет и после се чудиш што неколку дена од глава не ти излегува тоа што си го видел:). Многу хипнотизирачки делуваат!Мене ме интересираат мислењата на оние кои не ги сакаат неговите филмови, зошто е тоа така?Ако има некој анти-Линч фан, да каже свое мислење!:)

Мислам дека нема такви, анти-Линч фанови. Има гледачи на филмови кои не можат да ѓи сватат делата од Линч или Хичкок или Аронофски.... (да не набројувам повеќе :) ), и баш вакви ќе ти кажат дека филмот не е интересен или премногу нејасен. Оправдано, кога ја гледаат само површината на филмот, тоа што може да се види и без да се гледа филмот. Зборот ми беше, дека има "филмаџии" кои не знаат да гледат филмови.

(*однапред извинување до некои кои ќе ме читаат и ќе се најдат во претходниот текст). :smir:

анти-Линч фанови. Има гледачи на филмови кои не можат да ѓи сватат делата од Линч или Хичкок или Аронофски.... (да не набројувам повеќе :) ), и баш вакви ќе ти кажат дека филмот не е интересен или премногу нејасен

да има анти линч фанови - јас сум еден од нив , кажувам дека има леб во него ама неможам да го сварам - можеби дека премнгу очекував кога го видов , ама некако од тој миг ми стана ептен антипатиен а сега уште повеќе од проста причина што не е богот на оваа гранка од културата - да беше кјубрик , да беше жане да ама тој е тој линч - шаблонски создава верувај - гледај ги сите и свати ме што кажувам , шаблон повторувам тоа создава човеков

останете поздравени

да има анти линч фанови - јас сум еден од нив , кажувам дека има леб во него ама неможам да го сварам - можеби дека премнгу очекував кога го видов , ама некако од тој миг ми стана ептен антипатиен а сега уште повеќе од проста причина што не е богот на оваа гранка од културата - да беше кјубрик , да беше жане да ама тој е тој линч - шаблонски создава верувај - гледај ги сите и свати ме што кажувам , шаблон повторувам тоа создава човеков

останете поздравени

Рече некој дека се прави споредба помеѓу Кјубрик и Линч? НЕ
Шаблонски? Не би рекол. Кој е шаблонот помеѓу делата на Линч, кај го гледаш шаблонот попрецизно прашање.

Негови дела кои ѓи имам гледано и по повеќе пати:
Eraserhead (1976)
The Elephant Man (1980)
Dune (1984)
Lost Highway (1997)
Mulholland Dr. (2001)
Inland Empire (2006)

sonne, зарем не мислиш дека и големите филмски режисери спроведуваат едни исти правила во сите нивни филмови? Колку од делата во филмографијата на еден режисер се повторуваат во одредени работи? Колку од нивните сопствени филмови се однесуваат на други,на тие што ги гледале, дур го печеле занаетот:).Ај малце дообјасни се, се гледа дека се разбираш ама ни праќаш само трошки од твоите познавања:). Еве у случајов нека бидат филмовите на Линч.

Излезе и официјалниот трејлер на новиот филм на Милчо Манчевски, Мајки.

Мене некако ми личи трејлерот на Сенки. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom