Фиксна протеза

• Креатор на темата Креатор на темата Шмики
  • Време на започнување Време на започнување
Се познаваат ли овие и колку се поскапи од обичната железарија?:)

E вака за ппознавање. Се познаваат многу помалку. Но сепак денес за обичните портези имаш бои и можеш да ги ставиш и да не паѓа металот толку во очи. Исто позитивно е што ако ставиш потемна боја темно плава илит емно црвена ти ги прави забите да изгледаат многу бели.

А за срамеењ и јас сега ќе савам портеза на 23 години и ме боли таквото (нека ме извинат на израз) за тоа дали било срам или не.

Nosam proteza..nakaj 4 meseci.Znam deka eden den kje se isplati :)
na pochetokot mi beshe sram da se nasmeam ali sega gajle mi e.

Се познаваат ли овие и колку се поскапи од обичната железарија?:)

Oбични фиксни - 600 евреи
Од тие што се носат само 7-8 месеци - 950 евреи
Порцелански - 1200 евреи
Лингвални фиксни (одвнатре што се ставаат) - 1500 евреи

За двете вилици се цениве.

Контроли не се плаќаат. Бујрум :icon_lol:

Oбични фиксни - 600 евреи
Од тие што се носат само 7-8 месеци - 950 евреи
Порцелански - 1200 евреи
Лингвални фиксни (одвнатре што се ставаат) - 1500 евреи

За двете вилици се цениве.

Контроли не се плаќаат. Бујрум :icon_lol:
Изгледа јас ќе да сум единствената шо плаќат 1200 денари месечно контрола (за поголеми зафати 1500 )
јооој матичниов стварно скап е.

Ve molam kazete mi dali fiksna proteza e taa sto gi korigira zabite za da ne ostanat iskriveni, ili ako stojat napred. Ima mnogu novi zborovi i poimi vo makedonskiot jazik koi ne mi se poznati. Blagodaram na odgovorot. Pozdrav.:smir:

...Утре идамм да ставамм.:// њањааа само доле:):vozbud:

Пред 5 години требаше да ми стават фиксна ама некако се извлеков со мобилна.Ја носев редовно, дури и повеќе отколку што беше потребно.

Ја мобилна иам носено 5-6 години, и што фајде... ВООПШТО не ми се исправијаа:tapp:

e imam edno prasanje: drugarkami treba da nosi fiksna proteza,no ima nesto nerazjasneto: dali ke moze na polumaturata protezata da se izvadi i naredniot den pak da se stavi?...deka i bilo glupo da nosi proteza na polumatura...aj plss odgovorete

e imam edno prasanje: drugarkami treba da nosi fiksna proteza,no ima nesto nerazjasneto: dali ke moze na polumaturata protezata da se izvadi i naredniot den pak da se stavi?...deka i bilo glupo da nosi proteza na polumatura...aj plss odgovorete
имајте вие надеж дека може да се извади само на еден ден.
не може зошто се фиксира за забите, а процедурата на вадење е долга и затоа нека не става до тогаш отпосле нека стави:helou:

Јас изглеа ќе морам да ставам фиксна и тоа само заради еден заб-горна тројка! :nerv: Сеа ќе треба да ја носам фиксната за четворката да дојде на местото на тројката, петката кај четворката и сите така да се поместат. Кажете ми приближно колку време ќе треба да ја носам и дали има некој искуство со ваков сличен случај. Иначе горната тројка никогаш не ми израсна :S

Јас изглеа ќе морам да ставам фиксна и тоа само заради еден заб-горна тројка! :nerv: Сеа ќе треба да ја носам фиксната за четворката да дојде на местото на тројката, петката кај четворката и сите така да се поместат. Кажете ми приближно колку време ќе треба да ја носам и дали има некој искуство со ваков сличен случај. Иначе горната тројка никогаш не ми израсна :S
Па би требало околу една година,ако не и помалку,толку е од прилика просекот за фиксна, со оглед на тоа што немаш некоја тешка инклинација, само хиподонција. И радувај се олеснето ти е што најверојатно нема да мораш да отстрануваш други заби:) Единствено може да ти се јави проблем у оклузија,па тоа да одолговлече, ама тоа ортодонтот си знае ќе си среди таму.

И луѓе, гледајте да не ви вадат 6ки, ептееен у краен случај тоа, инаку инсистирајте на 4ки, ако има потреба да се вади некој заб.

Si[M]onA;3354285 напиша:

Ја мобилна иам носено 5-6 години, и што фајде... ВООПШТО не ми се исправијаа:tapp:

Јас едно време носев мобилна 5-6 месеци и ми се исправија требаше уште да ја поносам ама ја баталив :)

колку време...неможе да се каже... ама да ти кажам,кога ке ти ја извадат фиксната (окулу 1год би требало...),после тоа ке носиш мобилна... :-) мора и мобилна да се носи...

колку време...неможе да се каже... ама да ти кажам,кога ке ти ја извадат фиксната (окулу 1год би требало...),после тоа ке носиш мобилна... :-) мора и мобилна да се носи...

Јас кога бев помала носев мобилна и памтам дека за еден месец забите се поместуваа за еден милиметар, а не знам зашо сеа со фиксната ќе треба цела година (12 месеци) некако многу ми се глеа :S

Изгледа јас ќе да сум единствената шо плаќат 1200 денари месечно контрола (за поголеми зафати 1500 )
јооој матичниов стварно скап е.

веруј ми не си единствената, протезава ја носам поише од 2 години и секој месец идам на контрола и плаќам по 800-1000-1500 за поголеми зафати како што рече. Ова у клиника иначе, да знаев отпочеток на приватно ќе идев, таму плаќаш барем протезата и после не се замараш со наплата за контроли.

Si[M]onA;3354285 напиша:

јас мобилната ја беех фрлила, и сеа носам фиксна и на двете вилици.Ама ке ми ги извадат у прва ваљда.Ај ке истрпам, после холивуд смајл

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom