Феноменот гастербајтер/ка

• Креатор на темата Креатор на темата Nostalgia
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би се омажиле со гастербајтер

• Да, за пари или за да емигрирам и јас

Гласови: 21 23,9%
  • Да, од љубов, убајни...

Гласови: 30 34,1%
  • Не

Гласови: 30 34,1%
  • Друго, ќе елаборирам во темата

Гласови: 7 8,0%

• Вкупно гласачи
    88
Малце е посуптилно од директно прашување, ама и те како е фактор, и тоа кај повеќето девојки, па и момци. Дали е пресметливост поради немаштија, комплекс на пониска вредност, погрешни приоритети, незнаење за љубов / сродни души, воспитување, или се` тоа собрано ... едноставно пречеста е појавата за да не се забележи, барем на нашиве македонски простори.
Не реков дека ја нема, но не е толку честа колку што луѓето сакаат да ја забележуваат насекаде околу нив. Сите парови што ги знам (од моја непосредна околина), не се распрашувале, ниту директно, ниту суптилно. Сосема случајно се запознале, излегле и почнале врска. Ама луѓето сакаат да гледаат такви работи и затоа често ги гледаат. Се поголем процент на луѓе се доста огорчени/изгорени од претходно, па полесно им е да мислат дека љубов не постои, дека се е фарса, дека врските не биле од љубов и слично. Одбранбен механизам, I get it.
Има секаков тип на луѓе, има такви кои ги интересираат само материјални работи, има кои ги интересира само надворешна убавина, некои само тоа каков е сексот, некои сакаат пофилозофски пристап, некои бараат романтика и слично.
Секој човек си бара некој тип врз основа на свои критериуми. Повторно ќе кажам, има појави кои се заинтересирани само за материјална состојба, но не се толку чести колку што луѓето го прават тоа.
Можеме да дискутираме дека ја има појавата и тука ќе се сложиме, ама да го земеме неговиот пост како апсолутна вистина, како што тој го претстави, као демек децидно не постоела врска/брак од љубов, тоа мало морген. :)

Mlad sam bio kada resih
na svoj zivot metoh tacku
u tudjinu podjoh radit
baustela u Njemacku

U Minkenu nadjoh posla
zaradio brdo para
sad se vracam kuci bogat
u selu me ceka stara

Само што денес исклучокот се тие што не ги интересира материјалното. Паралелниот универзум е другиот, во кој сите (голем дел де) се фини, паметни, искрени.

И ти оди и муабет и карактер и по некое време оладува, зошто? Дознала дека не си фаца во градот, ниту пак твоите се богати. А за после месец дена да ја видиш со некој вејач на знамиња, а тебе не те ни познава. И баш изгледа просечно, нормално, ама се некако по тие побогатите се фаќаат. Каква случајност нели?

А тие што онака по фаца се познаваат дека се такви и сите ги знаат, повеќе ги поштувам. Ни ме познава, ни ја познавам ни сакам да ја познавам, нема лицемерие. Да видиш како знаат онака случајно првите вемеровци во град да ги фатат. Како што кажав, си имаат цел, си ја исполнуваат. Респект.

А овие другиве гнасниве не газам на мравка типот, во една година 5 пати ќе се премислат. Де сакам љубов, ми се свиѓа на изглед, па и сама ќе му пријдам, де не сакам. Дружење едно друго, па сфаќа дека не може во Грчка на одмор да иде секоја година, дали и еднаш во 5 години ќе отиде, можда ни во Охрид. Не може 3-4 вечери неделно во ресторан да јаде. И тука завршува љубовта, почитта, времето поминато заедно.

Само што денес исклучокот се тие што не ги интересира материјалното. Паралелниот универзум е другиот, во кој сите (голем дел де) се фини, паметни, искрени.

И ти оди и муабет и карактер и по некое време оладува, зошто? Дознала дека не си фаца во градот, ниту пак твоите се богати. А за после месец дена да ја видиш со некој вејач на знамиња, а тебе не те ни познава. И баш изгледа просечно, нормално, ама се некако по тие побогатите се фаќаат. Каква случајност нели?

А тие што онака по фаца се познаваат дека се такви и сите ги знаат, повеќе ги поштувам. Ни ме познава, ни ја познавам ни сакам да ја познавам, нема лицемерие. Да видиш како знаат онака случајно првите вемеровци во град да ги фатат. Како што кажав, си имаат цел, си ја исполнуваат. Респект.

А овие другиве гнасниве не газам на мравка типот, во една година 5 пати ќе се премислат. Де сакам љубов, ми се свиѓа на изглед, па и сама ќе му пријдам, де не сакам. Дружење едно друго, па сфаќа дека не може во Грчка на одмор да иде секоја година, дали и еднаш во 5 години ќе отиде, можда ни во Охрид. Не може 3-4 вечери неделно во ресторан да јаде. И тука завршува љубовта, почитта, времето поминато заедно.

А бе седи, греота, мажите се цвеќиња за мирисање.
Пак ќе кажам, лошо искуство од минатото не значи генерален заклучок дека тоа е генерално правило.
Сега некоја по еден месец се оладила зашто ете ти тоа го опиша, а демек нема мажи кои се оладуваат после месец дена, чисто така?
Не е за оправдување таквото однесување, ама пак ќе кажам, ако сака човек да најде нормална личност ќе ја најде.
Секој имал лоши искуства од секаков тип, не значи дека може и треба да се генерализира.
Зависи и кој во какви кругови се движи.

Не реков дека ја нема, но не е толку честа колку што луѓето сакаат да ја забележуваат насекаде околу нив. Сите парови што ги знам (од моја непосредна околина), не се распрашувале, ниту директно, ниту суптилно. Сосема случајно се запознале, излегле и почнале врска. Ама луѓето сакаат да гледаат такви работи и затоа често ги гледаат. Се поголем процент на луѓе се доста огорчени/изгорени од претходно, па полесно им е да мислат дека љубов не постои, дека се е фарса, дека врските не биле од љубов и слично. Одбранбен механизам, I get it.
Има секаков тип на луѓе, има такви кои ги интересираат само материјални работи, има кои ги интересира само надворешна убавина, некои само тоа каков е сексот, некои сакаат пофилозофски пристап, некои бараат романтика и слично.
Секој човек си бара некој тип врз основа на свои критериуми. Повторно ќе кажам, има појави кои се заинтересирани само за материјална состојба, но не се толку чести колку што луѓето го прават тоа.
Можеме да дискутираме дека ја има појавата и тука ќе се сложиме, ама да го земеме неговиот пост како апсолутна вистина, како што тој го претстави, као демек децидно не постоела врска/брак од љубов, тоа мало морген. :)

Не мора да биде прашување, ни суптилно. Доволно е што ќе јадат хамбургери и пици за на девојката да и` кликне во мозочето. Најчесто девојките си бараат удобен живот. Кратко речено, освен ако типката не е нешто необична и нема некои посебни критериуми, како што најчесто е случајот со мнозинството, тогаш, кај неа може да успее секој убав, добар младич кој може да и` овозможи елементарно удобен живот.

Ако тоа не е така, зошто воопшто не гледаме поекстремни примери во нашето секојдневие, од типот на девојка од скопје која заминала да живее во село со 5 житела заедно со дечко и` кој е невработен и без добиток.

Ако тоа не е така, зошто воопшто не гледаме поекстремни примери во нашето секојдневие, од типот на девојка од скопје која заминала да живее во село со 5 житела заедно со дечко и` кој е невработен и без добиток.

@Луси_Лу :icon_lol:

Јас па глупа, цел живот мислам дека кога ти се допаѓа некој, прво гледаш дали ти оди муабет и останати пропратни карактеристики од типот на дали сте компатибилни со темпераментот и карактерот, кога ете видиш, ти доаѓаш со теоријава да не' просветлиш и да ни кажеш како било.

Ова е најнеточното нешто што сум го прочитала. Можеби било точно пред 100 години, кога имало договорени бракови, а денес, со исклучок на девојки/момци кои само тоа ги интересира, тоа не постои.

Кога станува збор за нормални, просечни луѓе, прво нешто што прават кога им се допаѓа некој е: се распрашуваат за контакт, па стапуваат во контакт, па излегуваат, па ако се најдат во муабет, продолжуваат со излегување, ако им е убаво влегуваат во врска, ако врската им се развива во нагорна линија и веќе станува стабилна продолжуваат со врската и на крааааааааај, после одреден временски период, ако сметаат дека си одговараат стапуваат во брак, ако не, секој си оди по својот пат. Е толку е едноставно.

Јас навистина не знам кои се муабетиве со распрашување за нечија материјална состојба. Или јас живеам на Марс или ти се движиш во некои чудни кругови.

Никогаш до сега не ми се случило да чујам некој да се распрашува за нечија материјална состојба, али како што реков, можеби живеам во паралелен универзум, никад не се знае.

Тоа дека ниедна врска/брак не е од љубов, тоа мало морген. Разбирам дека сите во одреден дел од животот се огорчуваат од погрешни избори и лоши врски, ама тоа не значи дека автоматски значи дека љубов не постои и дека ниедна врска/брак не е од љубов.

Ако ти го правиш тоа, тоа веќе си е твој избор и твој живот, ама не мора да го пишуваш тоа као да е универзално правило, кога апсолутно не е.
Се разбира дека ти оди муабетот кога се запознавате,се прашувате кој каде завршил,каква музика слуша,каде излегува,кој каде живее,кој што работи,колкави му се примањата,каков мобилен има во џеб или на маса,ако ги извади клучевите на маса се гледа по клучот името на автомобилот па се прашува кој модел е,од која година е а кога ќе се исполни очекуваното доаѓа моментот на љубовта и се разбира продолжуваат со излегувањата

Кога јас бев ерген машките трчаа по девојки,сега по децата гледам дека тоа е обратно и вообичаена практика

И сега драги мои на оваа тема една бесмртна нумера....

И баш така е... Колку и да има пари да се помине цел живот со некого ради тоа е чиста глупост. Жално е што ете има такви материјалисти во сиромашните држави (се повеќе и во Македонија) и затоа секој што иде во МКД од надвор со таа намера @Nostalgia треба сериозно да рамисли што и како прави.

Брат ми зеде девојка од Македонија пред неколку години. Имаат ќерка и живеат супер. Девојката со него дојде и во Австралија и во Канада а сега наскоро и во Токио ќе иде. Го прати секаде. Искрена љубов, со која се знаат од деца. Пред да ја земе неколку пати идеше во Македонија, на мирц на времето цели ноќи поминуваа заедно. Дали е вистинска љубов? АБСОЛУТНО. Дали пари имале некаква врска? НЕ. Дали пари им помогнале во животот? ДА. Снаа ми не работи. Не мора. Дали ако не се земеше со брат ми ќе беше сиромашна или ќе и фалеше нешто? НЕ, доволно е образована и има стука со која добро може да заработува било каде...

А бе седи, греота, мажите се цвеќиња за мирисање.
Пак ќе кажам, лошо искуство од минатото не значи генерален заклучок дека тоа е генерално правило.
Сега некоја по еден месец се оладила зашто ете ти тоа го опиша, а демек нема мажи кои се оладуваат после месец дена, чисто така?
Не е за оправдување таквото однесување, ама пак ќе кажам, ако сака човек да најде нормална личност ќе ја најде.
Секој имал лоши искуства од секаков тип, не значи дека може и треба да се генерализира.
Зависи и кој во какви кругови се движи.
Машките најчесто се оладуваат кога ќе добијат тоа што го сакаат.

Се разбира дека ти оди муабетот кога се запознавате,се прашувате кој каде завршил,каква музика слуша,каде излегува,кој каде живее,кој што работи,колкави му се примањата,каков мобилен има во џеб или на маса,ако ги извади клучевите на маса се гледа по клучот името на автомобилот па се прашува кој модел е,од која година е а кога ќе се исполни очекуваното доаѓа моментот на љубовта и се разбира продолжуваат со излегувањата

Кога јас бев ерген машките трчаа по девојки,сега по децата гледам дека тоа е обратно и вообичаена практика

Чекај малку, ти сериозно ја прашуваш девојката со која штотуку се запознаваш за примањата? Ти има некоја врзано шамар досега?

Не мора да биде прашување, ни суптилно. Доволно е што ќе јадат хамбургери и пици за на девојката да и` кликне во мозочето. Најчесто девојките си бараат удобен живот. Кратко речено, освен ако типката не е нешто необична и нема некои посебни критериуми, како што најчесто е случајот со мнозинството, тогаш, кај неа може да успее секој убав, добар младич кој може да и` овозможи елементарно удобен живот.

Со тек на време и тие легнуваат на брашното. Ќе ги начукаат 30 и друга е песната тогаш. Едно е измишљавање на 20, а друго е на 30.
Не сум толку стар ама ми се чини најкасно на 40 легнуваат и на брашното наречено работа па го снемува пополека снобизмот, бидејќи лагоден живот и лежење дома не одат заедно, а и не секогаш им оди на сите добро цел живот.

Удобен живот?
Што ти подразбираш по удобен живот?
Живот во заедница со свекор и свекрва, во двособно станче со мебел купен во 70-тите, спиење во дневна на двоседи и троседи и чекање ред насабајле за во ВЦ?
Затоа што пола, ако не и више од младите македонски парови живеат буквално вака.
Да беше вашите тврдења точни, овие мажи никогаш немаше ни девојка да фатат, а не па да се оженат. А ете сепак се ожениле.

Долниот пример ти е крајно екстремен.
Нормално дека ниедна девојка не би отишла да живее во ненаселена вукојебина без никаква инфракструктура и без основни услови за живот. Тоа не значи дека е спонзоруша, се работи за здрав разум, никој со здрав разум не би отишол да раѓа и одгледува деца
во пустелија без луѓе, без патишта, без амбуланта, без водовод, без училишта, без продавници.
А не ми е јасно и како воопшто би се запознале девојка од Скопје со невработен сточар од село со 5 жители, тоа се два различни света и тие тешко би функционирале заедно без разлика на финансиска состојба.

Ова е стереотипизација. Хамбургер и пици значи дека нема да има удобен живот? Демек ако кога е сингл и јаде пици и хамбургери нема удобен живот?
Поентата на врската, откако таа ќе се стабилизира и ќе прерасне во нешто сериозно е двајцата заеднички да градат живот. Пред 70-80 години кога жените не работеле, мажот бил одговорен за обезбедување на удобен живот, а жената за да се грижи за домот и децата. Денес не е така. Заеднички се гради иднина. Освен оние кои исклучиво сакаат материјална благосостојба и да одат на шопинг по цел ден, останатите просечни, обични девојки самите работат, градат кариери и се грижат за обезбедување на удобен живот.
Не гледам зошто мажот би требало да обезбедува удобен живот во една заедница во време кога жените подеднакво се способни и имаат шанси да придонесуваат за тој удобен живот. И јас не знам која е таа обична, просечна девојка која очекува дека мажот треба било што да и обезбеди. Иднината заеднички се гради. Еве еден куп свадби има во последно, нормални, обични парови каде двајцата подеднакво придонесуваат за домот и живеат релативно нормален живот (за македонски услови).

Просечниот дечко и просечната девојка, бараат некој компатибилен во карактер и со кого ќе се сакаат и ќе градат фамилија ЗАЕДНО. Останатите форми постојат, но тие не се просекот. Има девојки кои до 50 години сакаат да седат по сепариња и да пијат на туѓа сметка. Има мажи кои се удомуваат во богата фамилија и ја користат жената. Има се и сешто, но тоа се отстапки, а не правила.

Кој побогу прашува кој какви примања има?
Да, кога се запознаваш прашуваш основни прашања од типот на кај учеше, каква музика слушаш, некои смешни анегдоти, ама за примања некој да прашува, тоа прв пат слушам. По мобилен? Сериозен си?:pos:Во денешно време мобилен некој гледа? Да, ако некој има 14 години, можеби. Никој не го интересира кој каков мобилен има. Клучеви на маса? Кој става клучеви од кола на маса? КОЈА ДЕВОЈКА БРЕ ПРАШУВА ЗА МОДЕЛ НА КОЛА?:pos:Прв пат слушам за ова, ама тип да извади клучеви од кола на маса за да се покаже као мангЛуп, не ми делува на човек што има два грама мозок и сигурно ќе си најде некоја слична на него. А нормален, просечен дечко, такви глупости не прави, исто ко што нормална девојка не и е гајле каква кола има дечкото.

Пак ќе кажам, јас вакви појави немам во околина, околу мене знам милион парови и ниту еден од нив со вакви глупоштини не се замарал, ниту проаѓал низ тоа.

Првите излегувања и почетоците на врската се за забава, излагаш, убаво ти е и тоа е тоа, никој тогаш не мисли на сериозни работи, ниту се замара со тоа.
Ако врската премине во малку посериозна, тогаш нормален дечко и нормална девојка заедно прават планови и заедно градат иднина. Нема што едниот или другата да прават работи од интерес или да очекуваат само едниот да носи товар на грб коа станува збор за иднината.

Чекај малку, ти сериозно ја прашуваш девојката со која штотуку се запознаваш за примањата? Ти има некоја врзано шамар досега?
По 2-3 излегувања се повеќе се отварате и си кажувате а нормално за доплнителни информации тука се другарите,нејзините другарки,пријателите,комшиите и 1-2 недели додека да видите дали целосно си одговарате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom