Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Абе сине, сега ти ми местиш пенал...

Насилството врз жени не е „единствен проблем што некој го признава“, туку дел од поширока слика каде што постојат различни форми на насилство и различни социјални ризици кај различни групи. Тоа што се зборува за една форма не значи дека другите се игнорираат или оправдуваат.
Феминизмот не е „само жените се важни“ или „насилството врз мажи не постои“. Тоа е твоја интерпретација, не факт. Тоа што се зборува за еден проблем не значи дека другите се игнорираат или оправдуваат.
Феминизмот анализира како родовите улоги и општествените структури влијаат на различни форми на насилство. Насилството врз жени се издвојува затоа што во многу општества има специфични модели, ризици и статистики кои бараат посебен фокус.

Каква врска има насилството врз жените со феминизам? o_O Ти, дете, да не се дрогираш?
Сакам кажам, не знам речам ти е постот.

Јас одамна престанав да се расправам со жените за феминацизмот, дека не ги гледаат реално работите.
Не знаат ни кој го формира, ни кога, ни како, ни зошто... Мислат дека се работи за "женски права"...
Ајде уште еднаш: Секоја форма на насилство треба да се казни, не да се осуди, туку да се казни. А знаеме дека мажите скоро секогаш се насилниците, во 99 % од случаите и ова нема врска со никакви права за кои "се борите", а ги добивте на тацна дека на некој така му одговара. И низ други теми е дискутирано милион пати. Ама џабе е. Штетата е направена и назад нема.

Поздрав

Jas ko sho znam odbegnuvaat maski/zenski pol zosto imaat kuce I smetaat deka drug ne im e potreben.
Samo se menuva definicijava aman.Toa
Definicijata voopsto ne e smeneta tuku Ti si procitala, ne si docitala ili ne si razbrala :toe:
Bukvalno vo prviot post e osnovata, i na istata strana nadopolneta i nadgradena, da ne recam dodefinirana. Tolku, toa e.

Cisto se somnevam tuku aj, ne e za toa temata.
Автоматски споено мислење:

Има врска со тоа што и за двете работи луѓето имаат застарени стереотипи во главата.
Zastareni stereotipi ?
Timot sto pobeduva ne se menuva.
Stara neolitska.
I ne mora da me drzis za zbor. Daj da gi vidime zemjite kade feminizmot e siroko rasprostranet nasproti zemjite kade ajde ke recime ziveat taka potradicionalno.
Ednite se pred demografski kolaps, bukvalno pred demografski kolaps. Drugite voopsto go nemaat toj problem. Ete od tamu pocni.
I da sme nacisto, zenite ne se izborija za bukvalno nisto, nikogas, nikade vo pisanata istorija koga se raboti za tamu nekoj zenski prava. Nemalo nikakva revolucija, vostanie ili bilo sto. Ednostavno pravata koi gi imate ne vi se izboreni tuku podareni. Kako vi se dale, eden den mozi da vi se odzemat i pak nisto ne ke mozite da napravite okolu toa, kako sto i ne ste mozele ni prethodno i vo mnogu drzavi vo svetot i den denes. Da bilo poinaku, dosega ke videvme vo tie zemji nekoe vostanie, revolucija, makar i neuspesna ama bitno ke videvme. Nisto stama :toe:
Najdaleku sto stignavte e so nekoja moralna poddrska od doma, od na sigurno oti jbg ako se kurcite tamu mozat da vi napakostat, pa vaka so si e sigurno, sigurno si e.
Kolku za ilustracija kako toa se pravi , si slusnala za internacionalnite brigadi vo spanskata gragjanska vojna. Si gi spakovale kuferite i trgnale da se borat tamu vo nekoja zemja za koja povekjeto ne ni znaele kaj e, samo za toa sto smetale deka e ispravno da se borat za toa. Bukvalno si ja stavile glata vtorba so se veli, mnogu i ja izgubile.
Vie tuka, aaa ne, tamu ako odime ke ne naslakat. E vo Spanija so si mislite, so im pravele fasistite na Franko, gi ceslale. Gi precekale so pocesti, crven kilim im poslale.

Последно уредено:
Cisto se somnevam tuku aj, ne e za toa temata.
Автоматски споено мислење:

Zastareni stereotipi ?
Timot sto pobeduva ne se menuva.
Stara neolitska.
I ne mora da me drzis za zbor. Daj da gi vidime zemjite kade feminizmot e siroko rasprostranet nasproti zemjite kade ajde ke recime ziveat taka potradicionalno.
Ednite se pred demografski kolaps, bukvalno pred demografski kolaps. Drugite voopsto go nemaat toj problem. Ete od tamu pocni.
I da sme nacisto, zenite ne se izborija za bukvalno nisto, nikogas, nikade vo pisanata istorija koga se raboti za tamu nekoj zenski prava. Nemalo nikakva revolucija, vostanie ili bilo sto. Ednostavno pravata koi gi imate ne vi se izboreni tuku podareni. Kako vi se dale, eden den mozi da vi se odzemat i pak nisto ne ke mozite da napravite okolu toa, kako sto i ne ste mozele ni prethodno i vo mnogu drzavi vo svetot i den denes. Da bilo poinaku, dosega ke videvme vo tie zemji nekoe vostanie, revolucija, makar i neuspesna ama bitno ke videvme. Nisto stama :toe:
Najdaleku sto stignavte e so nekoja moralna poddrska od doma, od na sigurno oti jbg ako se kurcite tamu mozat da vi napakostat, pa vaka so si e sigurno, sigurno si e.
Kolku za ilustracija kako toa se pravi , si slusnala za internacionalnite brigadi vo spanskata gragjanska vojna. Si gi spakovale kuferite i trgnale da se borat tamu vo nekoja zemja za koja povekjeto ne ni znaele kaj e, samo za toa sto smetale deka e ispravno da se borat za toa. Bukvalno si ja stavile glata vtorba so se veli, mnogu i ja izgubile.
Vie tuka, aaa ne, tamu ako odime ke ne naslakat. E vo Spanija so si mislite, so im pravele fasistite na Franko, gi ceslale. Gi precekale so pocesti, crven kilim im poslale.
Се што кажа си е на место и по статистики, особено за демографијата, тоа пробав да го објаснам малку поназад. А за изборување на права, и самата @Darling си признава, отидат ли негде кај што мажот не ги прифаќа нивните глупости, или на клоци назад или на бесилка, борба немало и никогаш нема да има. Има пасивно-агресивно лоби и се надеваат дека мажот ќе им поклони, а и тоа што им е поклонето до сеа не е баш поклон, туку некои газди се сетиле да им дадат права и да си удвојат работна рака и да намалат плати за дупло додека они по брза постапка си дуплираат богатство, ама еј, сега барем не зависеле од мажите видиш ли. Што да се каже на изјавите на @Darling, прашала како се стига до Иран и Авганистан, по копнен, воздушен или воден пат :facepalm: за откако и даде еден член директна рута сама да си каже дека не и бега бесење на плоштад, тоа е нивото, никаква жртва и борбеност, само од позиција на веќе подарена моќ може да се збори.
Значи, жени на форумот и подалеку, не дека некој се сомнева во вашите права, тие што не ги почитуваат и ние не ги сакаме/поштуваме, ама нели сте осетиле и дека некаде спорите само поради спорот, поради тоа што мислите дека сте т.н. нападнати дека сте жени, а не затоа што навистина сте во право?

Back
На врв Bottom