ФЕИТ(ИКИ) или ПМФ(Информациски системи)? Совет?

• Креатор на темата Креатор на темата Petrovski
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
11 септември 2008
Мислења
224
Поени од реакции
6
Ги гледав програмите на ПМФ и на Електро поточно за овие два смера. И заклучив дека уствари се учи исто, само што двата два испити електротехника и двата Физика се заменети со математика на ПМФ.На сајтот на ФЕИТ многу убаво е прикажано што и како се учи, а на сајтот на ИИ не е така. Па прашањата ми се:
Дали е тоа навистина во тоа разликата??
Каде е подобро да се запишам ако се земе како факт тоа што повеќе ми е мерак да решавам математика отколку да учам физика??
Какви се вашите искуства на овие два факултета??
Зошто едниот би бил подобар од другиот??
Дали навистина се дава предност при вработување на оние од ФЕИТ или сепак се гледа просекот и тоа колку навистина знаеш??
Дали навистина ИИ при ПМФ е повеќе опремен од ФЕИТ??

Ако ми текне уште нешто ќе напишам.Фала однапред.

ЕДИТ: Прашањето се однесува за смерот ПРОГРАМСКО ИНЖЕНЕРСТВО, не за Информациски системи. СЕ ИЗВИНУВАМ

За дека предност имаат оние од Феит ... тоа е точно ... а за опремата ... најискрено незнам

+Ако веќе идеш според дипломи (јачина) ... ФЕИТ е во топ 100 факултети .. и единствен чии дипломи се скоро сегде признати

Поз.

За дека предност имаат оние од Феит ... тоа е точно ... а за опремата ... најискрено незнам

+Ако веќе идеш според дипломи (јачина) ... ФЕИТ е во топ 100 факултети .. и единствен чии дипломи се скоро сегде признати

Поз.
Топ 100, да не претера малце?
http://www.ulinks.com/topuniversities.htm

Ако си повеќе миленик на математиката него на физика и електротехника правец ПМФ, физиката од електро прва година е буквално се натрупано и не е комплетно целата програма усмерена баш во информатика и она за што мислиш дека треба да учиш. тоа се случува чак у трета година до тогаш многу теорија а уште помалце пракса.

Ја коа се упишуев така не "лажеле" ондак =)

Може мислеле за топ 100 у таа струка --> Али така ни кажаа . =)

Бар тоа за дипломите не е л'жга ... :smir::smir:

2074 mesto e vo svetski ramki.

Ако си повеќе миленик на математиката него на физика и електротехника правец ПМФ, физиката од електро прва година е буквално се натрупано и не е комплетно целата програма усмерена баш во информатика и она за што мислиш дека треба да учиш. тоа се случува чак у трета година до тогаш многу теорија а уште помалце пракса.

Епа која е тука логиката што е попризнат. Повеќето викаат ако сакаш програмирање иди на ПМФ, зашо таму повеќе се форсирало тоа, а тоа не е признато. Мада неззнам, еве програмериве нека кажат, јас колку што знам, ако те бива, т.е. ако знаеш добро да програмираш и без факултет ќе најдеш работа. СТВАРНО НЕЗНАМ што да правам....:nesvest:

Епа која е тука логиката што е попризнат. Повеќето викаат ако сакаш програмирање иди на ПМФ, зашо таму повеќе се форсирало тоа, а тоа не е признато. Мада неззнам, еве програмериве нека кажат, јас колку што знам, ако те бива, т.е. ако знаеш добро да програмираш и без факултет ќе најдеш работа. СТВАРНО НЕЗНАМ што да правам....:nesvest:

Мој совет, сакаш прифати сакаш не.
Јас лично имав желба за на електро отидов видов и ништо се откажав не гоп бидна. Работата е да не ти биде криво или да се мислиш зашто не си се обидел на електро си се запишал на ПМФ или обратно. Сепак крајниот збор останува на тебе. Иако и мене дома ми трубеа што бараш таму најтежок факс не си нормален(најчесто од пријатели другари) сепак не се каам пробав се обидов видов дека тогаш за мене беше тоа голем залак кој не можев убаво да го соџвакам и го плукнав.
П.С. се останува на тебе друже, мислам дека малце од малце ти ја доловив ситуацијата.:helou:

Можеби треба во одлуката да влијае и кој од двата факултети ти е поблиску до дома.

Оваков онаков.
Факт:
При интервју ќе те тестират. Ако те бива ќе те примат.
Имате наставна програма, што ти се допаѓа избери. Избери што сакаш да учиш а не каде ти велат дека е полесно или нешто друго.

И не се занесувајте со лузерски муабети од стилот и со средно ако си, добар си. Научниот пристап кон ИТ технологиите кој се учи на факултет е и те како потребен.

И, ако некој рангира факултети овде, нека напише просек, лични успеси и лични очекувања па дури после да вели еј не го бива или на тоа место е или глупости.

Оваков онаков.
Факт:
Имате наставна програма, што ти се допаѓа избери. Избери што сакаш да учиш а не каде ти велат дека е полесно или нешто друго.

И не се занесувајте со лузерски муабети од стилот и со средно ако си, добар си. Научниот пристап кон ИТ технологиите кој се учи на факултет е и те како потребен.

И, ако некој рангира факултети овде, нека напише просек, лични успеси и лични очекувања па дури после да вели еј не го бива или на тоа место е или глупости.

Во право си со ова што го збориш само што незнам дали прочита моето прашање беше дали има разлика во тоа што се учи од стручните предмети на ПМФ и ФЕИТ. Значи ме интересира дали се учи исто или не, затоа што наставната програма на ПМФ не е толку добро објаснета како што е таа на ФЕИТ(таму имаш се до најмали детаљи).
Капираш?

Можеби треба во одлуката да влијае и кој од двата факултети ти е поблиску до дома.

ФЕИТ ми е на 10 мин пешки

Во право си со ова што го збориш само што незнам дали прочита моето прашање беше дали има разлика во тоа што се учи од стручните предмети на ПМФ и ФЕИТ. Значи ме интересира дали се учи исто или не, затоа што наставната програма на ПМФ не е толку добро објаснета како што е таа на ФЕИТ(таму имаш се до најмали детаљи).
Капираш?

Ete, sudbina ti e da studiras na FEIT :P

Епа момак во името на штедењето на драгоцено време во животот, ќе си идеш на Феит и ќе си го стегнеш малку гзот повеќе првите две години пред се со електротехника предметот пошто знам од други дека тие од ики секогаш имаат проблеми со елетротехника предметот, и ќе завршиш работа.
Верувај ми се исплати тие неколку испити потешки да ги учиш за цена што факултетот ќе ти е до гз

Оваков онаков.
Факт:

Ми го зеде зборот (од уста :pos2: ). Нема толку врска кој е факултетот, има врска колку си квалитетен. И ИМА врска дали си со факултет или со средно образование, па биди ти спремен колку што сакаш.

Другарчиња, фала за се што ми кажавте:smir:, иако ве немаше многу. Темава не заживеа многу, се надевам дека ќе успеам да донесам правилно решение. Администратори, можете да ја затворите темава.

:salut::salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom