Фазли Велиу: Македонија е премала за делба!

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Sindikat напиша:
Македонците можат да си отворат школи на свој јазик во дијаспората. Секкој треба да има право да се школува на свој јазик. И впрочем, никој не спречува Македонец да се запише на нивниот универзитет.

Да, можат Македонците да си отворат школа ама кој ќе ја финансира, и колку ќе биди призната. Дај еве ти пример за универзитет во било која држава кој го финансират граѓаните на таа држава и е признат како сите други во таа држава а се учи на туѓ јазик. Нема таков.
Ама не е проблемот околу тоа кој на кој јазик ќе учи. Има квота на универзитетот во Скопје за предавања на албански јазик таму може да се учи на албански. Проблемот е во тоа што некој албанец ќе си ја купи дипломата со пари а јас ќе учам за неа а ќе биде признаена исто како мојата. Сваќаш?

Па да... Пак се враќаме на истото, или Македнците во дијаспората не можат да си самофинансираат училишта или немаат доволно јако лоби кое би лобирало за да се најдат средства од друго место. А тоа дека нема да им ги признаат е глупост. Ако ги исполнува стандардите за школство во одредената држава, нема зошто да не бидат признаени.

Еден пример: Фламанците се малцинство во Белгија и имаат свои јавни универзитети во кои се учи на Фламански. И сосема нормално си функционираат.

Во цел свет има квоти за етничка припадност, за пол, за раса итн. Па тоа не ги спречило (во примеров) Фламанците да си отворат свој универзитет.

Не сваќам... А не си чул за Македонци кои потплаќаат професори?

А една одредена личност (Македонец) која во Бугарскиот универзитет положи 11 испити во еден ден.

Fazli Veliu po kritikite shto se objavija vo javnosta za negovata kniga vo koja toj opishuva deka vojnata shto ja vodele teroristite bila za teritorii

Гледаш тоа само што сакаш да ти се гледа

Соживот не е сакан, а не не е можен. Има разлика.
Со каква леснотија еј...
Соживот е сакан, но не е можен
Ти не можеш да ми го докажеш спротивното, јас можам. Еве како
Оди деновиве на кафе во Конодво, Арачиново и ресто терористички дувла. Прошетај се малку, направи некоја фотка, за да се увериме дека си била. Ако ЕВЕНТУАЛНО, сосема случајно, таму начекаш и полиција, штракни ги и нив еднаш. Да се израдуваме
Обратно, на кого во Македонија му е страв да пие кафе и да се слика на кеј, во ГТЦ, Лептокарија...
Само ако ми приложиш доказ. Ако не - поубаво премолчи

И немој да се трудиш на се да дадеш одговор. По малку е смешно, ама во секој случај партизански

gerard напиша:
Fazli Veliu po kritikite shto se objavija vo javnosta za negovata kniga vo koja toj opishuva deka vojnata shto ja vodele teroristite bila za teritorii

Со каква леснотија еј...
Оди деновиве на кафе во Конодво, Арачиново и ресто терористички дувла. Прошетај се малку, направи некоја фотка, за да се увериме дека си била. Ако ЕВЕНТУАЛНО, сосема случајно, таму начекаш и полиција, штракни ги и нив еднаш. Да се израдуваме
Обратно, на кого во Македонија му е страв да пие кафе и да се слика на кеј, во ГТЦ, Лептокарија...

И немој да се трудиш на се да дадеш одговор. По малку е смешно, ама во секој случај партизански

Јас не кажав дека само Македонците не сакаат соживот. И кај едните и кај другите има групации кои баш би биле среќни да се сплескаме уште еднаш.

И? Тоа на останатите кои сакаат соживот треба да им даде порака дека не треба да сакаат?

Во цел свет има квоти за етничка припадност, за пол, за раса итн. Па тоа не ги спречило (во примеров) Фламанците да си отворат свој универзитет.
Да, ама во Америка си американец, во Франција си фанцузин и.т.н...
Разлика?

А една одредена личност (Македонец) која во Бугарскиот универзитет положи 11 испити во еден ден.
Сигурно не на македонски јазик

gerard напиша:
Да, ама во Америка си американец, во Франција си фанцузин и.т.н...
Разлика?

Сигурно не на македонски јазик

По државјанство си Американец, но по етничка припадност во САД си (еве за нашите таму) Македонец. Исто како што македонските Албанци се по државјанство Македонци. Но по етничка припадност се Албанци.

Тоа беше во контекст со поткупувањата. Има и Македонци кои поткупуваат и овде во Македонија, а некои успеваат и надвор од неа.

yin yang напиша:
gerard напиша:

Со каква леснотија еј...

Јас не кажав дека само Македонците не сакаат соживот. И кај едните и кај другите има групации кои баш би биле среќни да се сплескаме уште еднаш.

И? Тоа на останатите кои сакаат соживот треба да им даде порака дека не треба да сакаат?

Јас ти го реков ова
И ти го посочив виновникот

Ти не ми го докажа спротивното

gerard напиша:
Јас ти го реков ова

И ти го посочив виновникот

Ти не ми го докажа спротивното

Според мене еднаков виновник е и АБЦ.

И ?

Не се сеќавам дека по АБЦ има потерница, да го гонат за 120962 кривични дела. Нејсе...
Го чекаме АБЦ да ни оговори
Дали лично он некогаш спречил некој албанец слободно да се шета во Скопје да речеме...

Спреми се ако не го одговори она што го очекуваш...

Се чудам
Ти со цел памет ли бараш виновник во македонскиот народ?
Во државнотворниот народ?
Во народот кој 90 % од битисувањето бил под ропство?
Во нардот кој сеуште има окоупирани територии и глас не крева?

И сега подеднакво виновен со албанците за етничките проблеми?

Леле...

Македнците во дијаспората не можат да си самофинансираат училишта или немаат доволно јако лоби кое би лобирало за да се најдат средства од друго место. А тоа дека нема да им ги признаат е глупост. Ако ги исполнува стандардите за школство во одредената држава, нема зошто да не бидат признаени.

Не е проблем самото финансирање, проблем е во тоа што нема шанси никаде Македонците да имаат свој универзитет кој ќе биде финансиран од граѓаните на та држава.

Гледај ја малце реалноста, се знај како се добиват дипломите на тој универзитет. Ништо не ги спречва Албанците да учат на албански има квоти кој се формират на скопскиот универзитет, ама работата е шо таму треба да се учи по друг критериум. Шо мислиш зошто во Битола се протестираше против отворањето на средношколска паралелка. Таму да “учат“ некој шо немат завршено ни 2 одделение и после да имат исто образование со некој кој учел за да заврши.

И не ми споредвај ти сега фламанци со Албанци. Фламанците не се доселени во Белгија тие се староседелци и немат друга држава. Албанците ако сакат да учат на албански нека учат во албанија.

Тебе или не ти се јасни некој работи или сосила нејќиш да видиш.

Шо мислиш зошто толку многу се совпаѓа картата на новата регионална поделба со многуте достапни по интернет карти на голема албанија? Случајно а?

Отворете ги очите слепци македонски.

yin yang напиша:
Misirkov напиша:
"PROUD TO BE Albanec"

Moze li nekoj da go simne ovoj albanski rap???

http://dl4.rapidshare.de/files/3377009/64495529/Etno_Engjujt_-_Albania.asf

Treba da se otvori stranickata, da se odbere "free" najdolu i na slednata stranica da se simne (okolu 8 mb).

Каква врска има ова со темата?

Simni go de, pa kje vidis samiot. Taka i na forum istorija morame da upotrebime graficki pomagala zosto nekoi kasno zagrevaat. Samo da ne bide "slep pri oci, gluv pri ushi"?

Sindikat напиша:
Македнците во дијаспората не можат да си самофинансираат училишта или немаат доволно јако лоби кое би лобирало за да се најдат средства од друго место. А тоа дека нема да им ги признаат е глупост. Ако ги исполнува стандардите за школство во одредената држава, нема зошто да не бидат признаени.

Не е проблем самото финансирање, проблем е во тоа што нема шанси никаде Македонците да имаат свој универзитет кој ќе биде финансиран од граѓаните на та држава.

Гледај ја малце реалноста, се знај како се добиват дипломите на тој универзитет. Ништо не ги спречва Албанците да учат на албански има квоти кој се формират на скопскиот универзитет, ама работата е шо таму треба да се учи по друг критериум. Шо мислиш зошто во Битола се протестираше против отворањето на средношколска паралелка. Таму да “учат“ некој шо немат завршено ни 2 одделение и после да имат исто образование со некој кој учел за да заврши.

И не ми споредвај ти сега фламанци со Албанци. Фламанците не се доселени во Белгија тие се староседелци и немат друга држава. Албанците ако сакат да учат на албански нека учат во албанија.

Тебе или не ти се јасни некој работи или сосила нејќиш да видиш.

Шо мислиш зошто толку многу се совпаѓа картата на новата регионална поделба со многуте достапни по интернет карти на голема албанија? Случајно а?

Отворете ги очите слепци македонски.

Ако се паметни ке приберат средства.

Си ја видел програмата и начинот на предавање во Тетовскиот универзитет па да тврдиш дека таму земаат дипломи на „лепе очи„?

И во западна Македонија од секогаш имало Албанско население.
Малцинство е малцинство.

Мене ми изгледа дека некои работи ТИ не сакаш да ги видиш.

gerard напиша:
Не се сеќавам дека по АБЦ има потерница, да го гонат за 120962 кривични дела. Нејсе...
Го чекаме АБЦ да ни оговори
Дали лично он некогаш спречил некој албанец слободно да се шета во Скопје да речеме...

Спреми се ако не го одговори она што го очекуваш...

АБЦ е виновен затоа што наметнува мислења, а уште повиновни се што другите слепо го прифаќаат неговото толкување на изјавата на Велиу.

Не знам кој дел не ти е јасен?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom