Фан Клуб: Вардар

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Уште незнам какви амбиции ќе имаме во новата сезона,не ги пратам воопшто другите тимови што како се засилуваат,дали имаме можност за борба да излеземе во Европа први три места ,или пак ќе гњуриме во долниот дел на табелата.Преодниот рок сеуште трае барем една класична деветка да донесат да има кои да стрела,ако останеме на Омерагич не ја бива работата.И средината да ја ојачаме малку.
Искра по се изгледа прв фаворит за титула,во сенка Силекс и Струга

Битката за титула со сигурност ќе се води меѓу Вардар и свињите потурчени од Тетово.
Е сеа не верувам меѓусебните дуели дека нешто ќе одлучат него мислам дека исходот на табелата ќе зависи од тоа како ќе сакаат да одиграат другите тимови у втора полусезона, т.е. шиптаpските клубови колку ќе му наштетат на Вардар у трка за титулата, а не верувам дека таков случај ќе биде и со “македонските” тимови против свињите со оглед на тоа што се потурчи цела лига и плус сите знаеме какви кодоши и лесно подмитливи сме како нација.

Не гледам друг тим што може да вмеша прсти за титула затоа што сите останати не само што не се појачаа (не зборам квантитативно, него квалитативно), него и им заминаа најдобрите играчи, едино според мене Тиквеш, Струга и до негде Силекс/Ѓорче може имаат онака солидни тимови, другото ќе се бори за опстанок со оглед на тоа што годинава отпаѓаат три тимови, а два бараж ќе играат.

Исто МНОГУ БИТЕН факт е дека оваа година третата најслаба лига у Европа (македонската) изгуби едно место у Европа и така по автоматизам од годинава само првиот, вториот и куп победникот ќе излезат у Европа што значи и другите екипи што немаат шампионски амбиции ќе пробаат да нагазат за тоа второ место или евентуално купот.

И дај еднаш затворете ја дискусијава за напаѓач.
Се додека е Омерагиќ у клубот, научна фантастика е тоа дека некој ќе игра место него.

daj kazi bas kade toa taka funkcionira? na balkan u srbija/bosna? posto u germanija, anglija, holandija i red drugi na zapad ne funkcionira bash taka.

aj mkd e mizerija ziva i vo red e da improvizirame pogotovo koga i sme go vodele klubot ama deka vaka bilo na drugi mesta ne e...

pred kakov pad? pojak e od lani ova vreme. ima apsolutna poddrska i od vmro i od OK. se poveke ke ima i od narodot i od navijacite so uspeh na teren. poleka ke se sredi se, veke se nudele nekolku luge od grupata da gi ispeglaat odnosite za direktorska funkcija so plata ko na darko pancev od porano...

slobodno neka lae... klubot neli e i nas. ima nacini kako da se ide kontra toa i tokmu toa treba da se slucuva. milenko apsolutno treba da e transparenten i da kaze kako gi trosi parite... stom lae za ova togas utre treba da go prasame i drugite evriki kako gi troshi...

Не ми мешај западен свет, каде што фудбалот е бизнис и кој си купи сезонска карта, тој ќе си фати место. Ги здоболе нив за навивачките групи, ги распаднаа сите групи кои значеа нешто. Си имаат кои се подобни за на стадион и кои не се. Придобивката која ја имаат е дека картите за нив се поефтини (парите одат во клубот), ама доста често добиваат поволности од типот на пари за големи кореографии и превоз меѓу градовите за битни утакмици. Имам братучед во тифозите на Малме, па јас давам далеку повеќе пари од него на утакмиците, отколку што одвојува он. Таму и да немаш овозможен превоз за гостувања, имаш 400 начини за јавен транспорт меѓу градовите, туку можеш да се сликаш ако немаш кола. За дербијата, секогаш клубот им плаќа дополнителни автобуси.

Зборуваме исклучиво за држави како нашата, на слични финансии кај луѓето. Онаму каде што уште се тера тифо филмот и цели трибини се отстапени на навивачките групи. Цел Балкан и источна Европа. За Балканот, со сигурност самите групи си ги менаџираат трибините, нешто налик на ова од четвртокот. Огромна пара се вложува во нив, нешто што тебе треба да ти биде познато од времето во кое си одел. Си има ликови на трибина кои лапаат грдна пара, за работи на стадион и надвор од стадион, нешто што кај нас е умрено од последната генерација воџи од 90-тите. Тогаш било време каде што навивач било буквално професија. Си имало одреден буџет за групата, никој ништо не плаќал, особено на гостувања во странство. Згора на тоа добиваа вработувања во државни фирми. На Балканов се местат тендери за нивни лични фирми, кај поголем дел екс ју групи.

Кај нас тоа време е одамна умрено. Затоа тие финти на Миленко со ветувања за фан шопови и што ти ја знам, не поминаа во старт. Се е во ред клубот некогаш за прослава да финансира дел од програмата (дали маици, пиро, корео), за битна утакмица да финансира дополнителен превоз, се над тоа е веќе контролирање на групата. Како би се финансирале групите на поинаков начин, освен приходот од влезниците да си пди кај нив? Во некој идеален свет, секој ќе плаќа карта за овој мртов фудбал и плус ќе дава дополнителни пари за групата, ама тоа кај нас е премногу да се бара, кога до пред 15 години не се даваа ни 5 денари. Па 50% од луѓето одат на стадион ради Комити, да не се Комити, нема ќор човек на јужна да дојде, ни тој приход од 3500 влезници ќе го немал клубот. Навивачката група е таа што го прави тимот голем, независно успесите. Сите тие што се бунат, даваат 300 денари за карта еднаш годишно, ама ние даваме пари за членска, за реквизити, за сопствен превоз на гостувања цела година, илјадници денари трошиме за трибината да изгледа како што требам Ама тие што ќе дојдат еднаш, сакаат да видат и корео и пиро и добро навивање.
Вардар без Комити нема да има ни 500 души во публика на првенствени утакмици. Дури и тие што идат се повеќето екс Комити, кои од фамилијарни причини преминале на запад. Ова не се 90-тите па Вардар да привлекува публика од јаката лига и добрите фудбалери. Во овој век ние сме 0 на спортски план, Вардар полни трибини низ Македонија ради постоењето на Комити, никој од новите генерации не ги памти старите успеси на клубот. Без Комити, клубот ниту ќе биде интересен за финансирање, ниту овие душегрижници ќе имаа прилила да дојдат до натпревар каде што ќе дадеа цели 300 денари за клубот. Што не спонзорира некој во КК Вардар? Зошто општините си го форсираат клубот со највеќе навивачи?
Големината и значењето на групите не е во тоа колку пари ќе дадат за карти, туку во поддршката, во верноста, во целото значење кое го имаат врз играчите, останатата публика, привлекувањетп спонзори итн.

Гледам си пишал дека членови на Комити оделе и му барале функции на Свињенко. Сто пати е кажано, како Свињенко, така и ти кој си од тој век на гледачи, уште за Комити ги перцепирате фаците од 90-тите. Или во партиски речник, како да речам дека дпмне ми бара пари, дека ЉуБчо дошол и ме рекетирал. Ко да речам сдс ми бара пари, дека Илинка Митрева ме рекетирала. Не сме веќе 20-ти век.
Ако некој од нив отишол и сакал на грбот на стара слава да добие функција и убава плата, тоа врска нема со сегашната трибина и активните навивачи. Истите ликови во моментов се небитни и никако не влијаат во функционирањето на групата. Не им е забрането да дојдат на Запад, сепак во нивно време и во еден друг навивачки свет биле доста важни ликови, но не решаваат за ништо, само се ЕКС ЧЛЕНОВИ.
Тоа што свињосаурусот и сите што му помагаат да копа информации од личниот живот на некои помлади членови, неможејќи да се фатат за ништо навивачко, па пробуваат да се вадат дека ојле дојле што бил активен во 1999 му барал астрономска плата за да биде во управа е очајнички потег на некој што Комити го гледа баш како што биле во 90-тите.

Не ми мешај западен свет, каде што фудбалот е бизнис и кој си купи сезонска карта, тој ќе си фати место. Ги здоболе нив за навивачките групи, ги распаднаа сите групи кои значеа нешто. Си имаат кои се подобни за на стадион и кои не се. Придобивката која ја имаат е дека картите за нив се поефтини (парите одат во клубот), ама доста често добиваат поволности од типот на пари за големи кореографии и превоз меѓу градовите за битни утакмици. Имам братучед во тифозите на Малме, па јас давам далеку повеќе пари од него на утакмиците, отколку што одвојува он. Таму и да немаш овозможен превоз за гостувања, имаш 400 начини за јавен транспорт меѓу градовите, туку можеш да се сликаш ако немаш кола. За дербијата, секогаш клубот им плаќа дополнителни автобуси.

Зборуваме исклучиво за држави како нашата, на слични финансии кај луѓето. Онаму каде што уште се тера тифо филмот и цели трибини се отстапени на навивачките групи. Цел Балкан и источна Европа. За Балканот, со сигурност самите групи си ги менаџираат трибините, нешто налик на ова од четвртокот. Огромна пара се вложува во нив, нешто што тебе треба да ти биде познато од времето во кое си одел. Си има ликови на трибина кои лапаат грдна пара, за работи на стадион и надвор од стадион, нешто што кај нас е умрено од последната генерација воџи од 90-тите. Тогаш било време каде што навивач било буквално професија. Си имало одреден буџет за групата, никој ништо не плаќал, особено на гостувања во странство. Згора на тоа добиваа вработувања во државни фирми. На Балканов се местат тендери за нивни лични фирми, кај поголем дел екс ју групи.

Кај нас тоа време е одамна умрено. Затоа тие финти на Миленко со ветувања за фан шопови и што ти ја знам, не поминаа во старт. Се е во ред клубот некогаш за прослава да финансира дел од програмата (дали маици, пиро, корео), за битна утакмица да финансира дополнителен превоз, се над тоа е веќе контролирање на групата. Како би се финансирале групите на поинаков начин, освен приходот од влезниците да си пди кај нив? Во некој идеален свет, секој ќе плаќа карта за овој мртов фудбал и плус ќе дава дополнителни пари за групата, ама тоа кај нас е премногу да се бара, кога до пред 15 години не се даваа ни 5 денари. Па 50% од луѓето одат на стадион ради Комити, да не се Комити, нема ќор човек на јужна да дојде, ни тој приход од 3500 влезници ќе го немал клубот. Навивачката група е таа што го прави тимот голем, независно успесите. Сите тие што се бунат, даваат 300 денари за карта еднаш годишно, ама ние даваме пари за членска, за реквизити, за сопствен превоз на гостувања цела година, илјадници денари трошиме за трибината да изгледа како што требам Ама тие што ќе дојдат еднаш, сакаат да видат и корео и пиро и добро навивање.
Вардар без Комити нема да има ни 500 души во публика на првенствени утакмици. Дури и тие што идат се повеќето екс Комити, кои од фамилијарни причини преминале на запад. Ова не се 90-тите па Вардар да привлекува публика од јаката лига и добрите фудбалери. Во овој век ние сме 0 на спортски план, Вардар полни трибини низ Македонија ради постоењето на Комити, никој од новите генерации не ги памти старите успеси на клубот. Без Комити, клубот ниту ќе биде интересен за финансирање, ниту овие душегрижници ќе имаа прилила да дојдат до натпревар каде што ќе дадеа цели 300 денари за клубот. Што не спонзорира некој во КК Вардар? Зошто општините си го форсираат клубот со највеќе навивачи?
Големината и значењето на групите не е во тоа колку пари ќе дадат за карти, туку во поддршката, во верноста, во целото значење кое го имаат врз играчите, останатата публика, привлекувањетп спонзори итн.

Гледам си пишал дека членови на Комити оделе и му барале функции на Свињенко. Сто пати е кажано, како Свињенко, така и ти кој си од тој век на гледачи, уште за Комити ги перцепирате фаците од 90-тите. Или во партиски речник, како да речам дека дпмне ми бара пари, дека ЉуБчо дошол и ме рекетирал. Ко да речам сдс ми бара пари, дека Илинка Митрева ме рекетирала. Не сме веќе 20-ти век.
Ако некој од нив отишол и сакал на грбот на стара слава да добие функција и убава плата, тоа врска нема со сегашната трибина и активните навивачи. Истите ликови во моментов се небитни и никако не влијаат во функционирањето на групата. Не им е забрането да дојдат на Запад, сепак во нивно време и во еден друг навивачки свет биле доста важни ликови, но не решаваат за ништо, само се ЕКС ЧЛЕНОВИ.
Тоа што свињосаурусот и сите што му помагаат да копа информации од личниот живот на некои помлади членови, неможејќи да се фатат за ништо навивачко, па пробуваат да се вадат дека ојле дојле што бил активен во 1999 му барал астрономска плата за да биде во управа е очајнички потег на некој што Комити го гледа баш како што биле во 90-тите.
Сваќаш дека ова што го објаснуваш е се криминал до криминал и не му е местото во 2025 година.Тоа да се финансираат навивачи да се вработуваат да се даваат тендери и сл глупости одамна треба да е изумрено.Да се обезбедат пр 100 карти за гостување па по лотарија да се делат на членство да можи ама да се дава кеш е нон сенс.А тоа муабетите дека прав навивач кој го сака спортот и клубот иде пред се да види добра утакмица а не дали некој ќе пукнел некоја петарда или ќе вееле знамина или ќе пееле навредувачки песни (кој како сака можи да навива).Поентата ми е доколку некој сака да си прави кореографија тапани или незнам што ок е тоа само нека си бараат финансии на др места не од клубовите кои и така одвај врзуваат крај со крај.

Сваќаш дека ова што го објаснуваш е се криминал до криминал и не му е местото во 2025 година.Тоа да се финансираат навивачи да се вработуваат да се даваат тендери и сл глупости одамна треба да е изумрено.Да се обезбедат пр 100 карти за гостување па по лотарија да се делат на членство да можи ама да се дава кеш е нон сенс.А тоа муабетите дека прав навивач кој го сака спортот и клубот иде пред се да види добра утакмица а не дали некој ќе пукнел некоја петарда или ќе вееле знамина или ќе пееле навредувачки песни (кој како сака можи да навива).Поентата ми е доколку некој сака да си прави кореографија тапани или незнам што ок е тоа само нека си бараат финансии на др места не од клубовите кои и така одвај врзуваат крај со крај.
Па да читаше поубаво, ќе сфатеше дека зборувам за голем дел од групите во соседството и како што напишав, тоа ГО НЕМА кај Комити во последниве 10-15 години, откако нови генерации ја преземаа групата. Ниту има мафијаши на трибината како секаде низ Балканот, па и пошироко (најактиелно во Италија), ниту има некои партиски активисти и рекетари, кои дополнително цицаат пари од клубот.

За другото немам што да коментирам, затоа што ти гледаш од гледна точка на навивач на тим од Премиер лига. И тука да ми игра Сака во клубот и да потрошиме 200 милиони евра за засилување, нема да гледам како се веат знамиња. Ти кажав, не си гледал македонско првенство, не знаеш што е очобол, затоа и не можам да ти објаснам некои работи.

Овие лиги имаат посебна убавина, не во фудбалот, туку во верноста на навивачите и ретката публика, играњето со срце, а не за пари, (кое се помалку го има), креативноста на навивачите, начинот на бодрење итн. Оваа навивачка култура, директен импакт има на животот во градот, во создавањето критичка маса меѓу младите. Ама пак ќе кажам, за некој што не го живее тој филм, џабе е да објаснувам.

Другарчето е малку наивно, или така му одговара.
Нити светот на ултрасот знае како функционира нити па државата во која живееме.
Али ајде се случуваат некои моменти што доста ќе значат за во иднина, па да видиме.

До кога така ќе функционираме кога гледаме дека не оди пола младина ни замина од тие работи др половина чека на некоја паразитска работа а дрзавава константно ни тони.Туку забегав со муабетов не за овде генерално мк клубовиве треба да се финансираат од произведување на млади таленти кои нормално не можат од мк лига да се продадат за големи пари ама можат да бараат процент од следна продажба пр 10,15,20% што ако го биде ќе добијат далеку повеќе од првичниот трансфер ама и тука многу назадуваме не знам кој последен талент има излезено од Вардар кој навистина вреди не само од Вардар и од др мк клубови Динамо генерално од продажба на играчи се финансира а мк клубовиве се молат на партииве да пуштат некој денар додека е така ќе стагнира фудбалов кај нас како и се друго.

До кога така ќе функционираме кога гледаме дека не оди пола младина ни замина од тие работи др половина чека на некоја паразитска работа а дрзавава константно ни тони.Туку забегав со муабетов не за овде генерално мк клубовиве треба да се финансираат од произведување на млади таленти кои нормално не можат од мк лига да се продадат за големи пари ама можат да бараат процент од следна продажба пр 10,15,20% што ако го биде ќе добијат далеку повеќе од првичниот трансфер ама и тука многу назадуваме не знам кој последен талент има излезено од Вардар кој навистина вреди не само од Вардар и од др мк клубови Динамо генерално од продажба на играчи се финансира а мк клубовиве се молат на партииве да пуштат некој денар додека е така ќе стагнира фудбалов кај нас како и се друго.
Пријателе а каде беше да коментираш на темева додека вардар играше 2ра лига,додека немаше свој терен,превоз итн. Научи кој го спаси Вардар кој беа единствени присутни на секој натпревар без разлика на какво време и која нива се игра. Комити од тоа само финансирање го вратија клубот во прва лига и му ,,овозможија" на миленко да биде сега тука. Лесно е да се каже сето тоа ама во стварноста поинаку функционираат работите.

od edna strana kopirame kodeksi od zapad, nivna ultras i kesual kultura, grafiti, probuvame da gi prafime tie zapadeni trendovi sto ovaa generacija na navivaci gi fura i se demek "napredni" a od druga sme balkanci i ne cinel sistemot, drzavata, transportot, navivackata kultura i poredok porano ama sepak dobro ja vodele tribinata ili sto zmam... krajot ne vi se naoga :lolzz: ne me sfakaj gresno vo red e kako sto si e sega, mislam maks se vadi od ona malku sto go imame u sporedba so zapad ama valjda sfakas deka licemerno gledas na mnogu raboti...

zosto se sramite togas od ona sto go pisuva milenko? taka e nema sto da filuvame, zosto tolku pri srce si go zimas toa sto gi pisuva faktite? od edna strana vo sekoja prilika go spomnuvame faktot deka go odrzuvavme i spasivme klubot koga bese najtesko a sega koga nekoj drug toa go pravi i svesno mu gi kratis prihodite na klubot nesmee da go spomne toa? slobodno be neka kaze tolku izdvoil klubot, tie vleznici ne se vlea vo klubska kasa i toa e... nase e dali sakame da objasnime ili celosno da go ignorirame sigurno nema da se pravdame.

se dodeka pri srce zemas se sto milenko pisuva i pluka nema da ima mir. ako nema mir koga togas ke eskaliraat rabotite a pri takva eskalacija sigurno gubi vardar, sigurno gubat nekolku istaknati likovi vo komiti, sigurno gubi i samata grupa... eve i da izgubi mesto milenko (sto nema) ama da receme eve pretrpi celosen poraz i go smenat sto pravime koga ke ti stavat nekoj kako bosko ludi/zuti ili nekoj tret i mu dadat nalog da ja resi tribinata...

prestani da pottiknuvas bunt i vojna sto ne moze i nema potreba da se dobie pogotovo koga ocigledno klubot ide vo nagorna linija.

ps. zborev za luge od segasnata tribina ne za faci od pred 2-3 godini ili predhodna era.

Последно уредено:
Поентата ти е дека немаш поента.

Пред неколку децении, на Шулинчевски и Муто им се носеа ученички книшки и свидетелства на тренинг, баш за да не дојде до вакви ситуации, односно некој да напише 1000 зборови, а помеѓу нив да нема точка и запирка.
Автоматски споено мислење:

Очигледно си некое дете, а ако си возрасен тогаш алал вера за размислувањево. Кого ќе продадеш за да финансираш клуб? Најдобриот играч во лигава вреди колку маички за тренинг на петлиња на Динамо Зг или ЦЗ…

Последно уредено:
Лозана 0:1 Винтертур на полувреме.

Губат од условно најслабиот тим у лига според трансфермаркт.
Играат со истиот тим што им беше против Вардар, со само една измена на штопер.

Ајде Вардар биди само Винтертур у четврток. :)

Лозана 0:1 Винтертур на полувреме.

Губат од условно најслабиот тим у лига според трансфермаркт.
Играат со истиот тим што им беше против Вардар, со само една измена на штопер.

Ајде Вардар биди само Винтертур у четврток. :)
Свртеа ја...3:2

• Тажно
Reactions: Hoy
Поентата ти е дека немаш поента.

Пред неколку децении, на Шулинчевски и Муто им се носеа ученички книшки и свидетелства на тренинг, баш за да не дојде до вакви ситуации, односно некој да напише 1000 зборови, а помеѓу нив да нема точка и запирка.
Автоматски споено мислење:

Очигледно си некое дете, а ако си возрасен тогаш алал вера за размислувањево. Кого ќе продадеш за да финансираш клуб? Најдобриот играч во лигава вреди колку маички за тренинг на петлиња на Динамо Зг или ЦЗ…
Кој младинец го има извадено Вардар што вредел ?Исто и да продадеш некој играч за 50к во Динамо пр додека имаш процент од 10% од следна продажба а тој се продаде за 5 милиони имаш плус 500 000.Небитно убаво е вака како што е моментално зошто да се менува нешто, публика продава влезници за да си се шета што има тука лошо зини земјо голтниме и зошто после државава ни е ваква каква што е.

Кој младинец го има извадено Вардар што вредел ?Исто и да продадеш некој играч за 50к во Динамо пр додека имаш процент од 10% од следна продажба а тој се продаде за 5 милиони имаш плус 500 000.Небитно убаво е вака како што е моментално зошто да се менува нешто, публика продава влезници за да си се шета што има тука лошо зини земјо голтниме и зошто после државава ни е ваква каква што е.
Очигледно со сила се правиш мутав… Па што напишав јас погоре?

Државата е таква од многу работи, вклучувајќи го и она твоето дека сам плаќаш за патувања на фудбалскиот клуб каде што настапуваш.

Наместо да пишуваш глупости без врска земи прати малку што се случува во клубот и околу него.

Ај кажи каде отиде навивачката група да се шета?

Ако некој одите да се шета на клубска сметка тоа беа новинарите пред некоја недела во Словенија на припреми, ги начукаа во автобус, добија фул пансион јадење, пиење, спиење, плус нешто парички за дома кога ќе се вратат да си купат по едно чоколадо, за возврат сега пишуваат нарачани текстови по своите портали, каде луѓето како тебе што гледаат 3 утакмици во 5 години ќе читаат и ќе мислат дека во клубот се функционира беспрекорно.

Ова претпоставувам дека не ти смета? Во модерниот фудбал што го спомнуваш си слушнал за вакви примери?

А државата до ова дереџе не ја донесоа навивачите, туку оние дотераните што ги гледаш на вести секој ден, тие што зборат културно и се облечени убаво по одела, со шпиц кондура, кравати, возат скапи коли и имаат саати кои коштаат колку годишниот буџет што Комити ќе го соберат со продавање на карти.
Нечии синчиња на кои тато им купил диплома и сега станале политичари.
Е баш тие и ебаа матер на државата и воедно на Вардар, од таквите сега за директор ни беше поставен и овој што го критикуваме цело време.

Веројатно и тие не ти сметаат?
Битно навивачите што го спасија клубот од целосно згаснување сега продаваат карти за самофинансирање како што прават и сите останати навивачки групи, тоа е најголемиот проблем.

Ke bide tesko so Lozana tamo. Igraat na posed I znaat pritisok da napraat. Kebima golovi taa utakmica I mora da se odi na gol vise. Ako se povleceme ke ne skinat od start. Sekoja sansa ke mora da se iskoristi. Mato ke ni e glaven adut za gol. Klucno ke bide sredniot red dali ke im dozvoli protok na topka do napagjacite. Ako igra Kante ko prviot mec dosta topki ke moze da otvori za kontra po strana

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom