daj kazi bas kade toa taka funkcionira? na balkan u srbija/bosna? posto u germanija, anglija, holandija i red drugi na zapad ne funkcionira bash taka.
aj mkd e mizerija ziva i vo red e da improvizirame pogotovo koga i sme go vodele klubot ama deka vaka bilo na drugi mesta ne e...
pred kakov pad? pojak e od lani ova vreme. ima apsolutna poddrska i od vmro i od OK. se poveke ke ima i od narodot i od navijacite so uspeh na teren. poleka ke se sredi se, veke se nudele nekolku luge od grupata da gi ispeglaat odnosite za direktorska funkcija so plata ko na darko pancev od porano...
slobodno neka lae... klubot neli e i nas. ima nacini kako da se ide kontra toa i tokmu toa treba da se slucuva. milenko apsolutno treba da e transparenten i da kaze kako gi trosi parite... stom lae za ova togas utre treba da go prasame i drugite evriki kako gi troshi...
Не ми мешај западен свет, каде што фудбалот е бизнис и кој си купи сезонска карта, тој ќе си фати место. Ги здоболе нив за навивачките групи, ги распаднаа сите групи кои значеа нешто. Си имаат кои се подобни за на стадион и кои не се. Придобивката која ја имаат е дека картите за нив се поефтини (парите одат во клубот), ама доста често добиваат поволности од типот на пари за големи кореографии и превоз меѓу градовите за битни утакмици. Имам братучед во тифозите на Малме, па јас давам далеку повеќе пари од него на утакмиците, отколку што одвојува он. Таму и да немаш овозможен превоз за гостувања, имаш 400 начини за јавен транспорт меѓу градовите, туку можеш да се сликаш ако немаш кола. За дербијата, секогаш клубот им плаќа дополнителни автобуси.
Зборуваме исклучиво за држави како нашата, на слични финансии кај луѓето. Онаму каде што уште се тера тифо филмот и цели трибини се отстапени на навивачките групи. Цел Балкан и источна Европа. За Балканот, со сигурност самите групи си ги менаџираат трибините, нешто налик на ова од четвртокот. Огромна пара се вложува во нив, нешто што тебе треба да ти биде познато од времето во кое си одел. Си има ликови на трибина кои лапаат грдна пара, за работи на стадион и надвор од стадион, нешто што кај нас е умрено од последната генерација воџи од 90-тите. Тогаш било време каде што навивач било буквално професија. Си имало одреден буџет за групата, никој ништо не плаќал, особено на гостувања во странство. Згора на тоа добиваа вработувања во државни фирми. На Балканов се местат тендери за нивни лични фирми, кај поголем дел екс ју групи.
Кај нас тоа време е одамна умрено. Затоа тие финти на Миленко со ветувања за фан шопови и што ти ја знам, не поминаа во старт. Се е во ред клубот некогаш за прослава да финансира дел од програмата (дали маици, пиро, корео), за битна утакмица да финансира дополнителен превоз, се над тоа е веќе контролирање на групата. Како би се финансирале групите на поинаков начин, освен приходот од влезниците да си пди кај нив? Во некој идеален свет, секој ќе плаќа карта за овој мртов фудбал и плус ќе дава дополнителни пари за групата, ама тоа кај нас е премногу да се бара, кога до пред 15 години не се даваа ни 5 денари. Па 50% од луѓето одат на стадион ради Комити, да не се Комити, нема ќор човек на јужна да дојде, ни тој приход од 3500 влезници ќе го немал клубот. Навивачката група е таа што го прави тимот голем, независно успесите. Сите тие што се бунат, даваат 300 денари за карта еднаш годишно, ама ние даваме пари за членска, за реквизити, за сопствен превоз на гостувања цела година, илјадници денари трошиме за трибината да изгледа како што требам Ама тие што ќе дојдат еднаш, сакаат да видат и корео и пиро и добро навивање.
Вардар без Комити нема да има ни 500 души во публика на првенствени утакмици. Дури и тие што идат се повеќето екс Комити, кои од фамилијарни причини преминале на запад. Ова не се 90-тите па Вардар да привлекува публика од јаката лига и добрите фудбалери. Во овој век ние сме 0 на спортски план, Вардар полни трибини низ Македонија ради постоењето на Комити, никој од новите генерации не ги памти старите успеси на клубот. Без Комити, клубот ниту ќе биде интересен за финансирање, ниту овие душегрижници ќе имаа прилила да дојдат до натпревар каде што ќе дадеа цели 300 денари за клубот. Што не спонзорира некој во КК Вардар? Зошто општините си го форсираат клубот со највеќе навивачи?
Големината и значењето на групите не е во тоа колку пари ќе дадат за карти, туку во поддршката, во верноста, во целото значење кое го имаат врз играчите, останатата публика, привлекувањетп спонзори итн.
Гледам си пишал дека членови на Комити оделе и му барале функции на Свињенко. Сто пати е кажано, како Свињенко, така и ти кој си од тој век на гледачи, уште за Комити ги перцепирате фаците од 90-тите. Или во партиски речник, како да речам дека дпмне ми бара пари, дека ЉуБчо дошол и ме рекетирал. Ко да речам сдс ми бара пари, дека Илинка Митрева ме рекетирала. Не сме веќе 20-ти век.
Ако некој од нив отишол и сакал на грбот на стара слава да добие функција и убава плата, тоа врска нема со сегашната трибина и активните навивачи. Истите ликови во моментов се небитни и никако не влијаат во функционирањето на групата. Не им е забрането да дојдат на Запад, сепак во нивно време и во еден друг навивачки свет биле доста важни ликови, но не решаваат за ништо, само се ЕКС ЧЛЕНОВИ.
Тоа што свињосаурусот и сите што му помагаат да копа информации од личниот живот на некои помлади членови, неможејќи да се фатат за ништо навивачко, па пробуваат да се вадат дека ојле дојле што бил активен во 1999 му барал астрономска плата за да биде во управа е очајнички потег на некој што Комити го гледа баш како што биле во 90-тите.