- Член од
- 5 април 2013
- Мислења
- 3.417
- Поени од реакции
- 7.111
Проблемот е што немаме толку добра ФБ страна или сајт како Металург. Дечкото што ја одржува страната на РК Вардар очигледно нема многу информации, туку повеќе е фан на клубот и споделува вести од други портали.
На ова морате ИТНО да поработите. Самсоненко делува дека сака да вложува доста во Вардар (човекот живее во Скопје подолго, па тие паники дека е русин се малку преувеличени) и според мене еден од најважните чекори за квалитетна работа е да спореведат добар ПР и добар маркетинг. Основа за тоа во денешно време е квалитетна и редовно ажурирана веб страна. Навистина не ми е јасно зошто македонските спортски екипи комплетно го игнорираат веб факторот кој е доминантен кај фановите во денешно време. Да не зборувам што вебот е можеби и најлесен и најевтин начин за добивање на нови фанови. А нови фанови се секогаш потребни и добредојдени.
Металург е веројатно единствениот спортски тим во македонија кој вложува во ова и затоа и ги има оние фанови кои ги има. МЗТ има пристојна веб страна, ама можат и тие многу подобро.
Има еден куп фирми, а и поединци во македонија кои за многу мали пари можат да изработат доста квалитетни веб страни. Да не зборувам што според мене секој сериозен тим треба да си има и вработен кој постојано ќе ја одржува веб страната (во секоја смисла).
Само што влезе Самсоненко, ќе видиме можеби ова му е во плановите. ЖРК Вардар има пристојна веб страна, очигледно вложиле нешто во тоа, ама изгледа доста застарено и може да биде многу подобра. А и не е е сеуште доволно разработена со ангажирање на навивачите да ја посетуваат што е можно повеќе.
П.С. За Вардар конкретно, јас сум сигурен дека може да се најдат и фанови од навивачката група кои можат да им ја изработат веб страната со што би биле и дополнително мотивирани да е квалитетна, а и така ќе може Вардар да има директна помош од навивачите.