Со една победа и со два пораза, ракометарките на Кометал Ѓорче Петров го освоија третото место на 7. Меморијал „Винко Кандија“, кој во петокот и во саботата се одржа во Љубљана во чест на еден од најтрофејните тренери во историјата. Единствената победа ѓорчепетровки ја забележаа над хрватскиот вицешампион Локомотива од Загреб, славејќи со 31:24 (16:14), а претходно во ист ден прво беа декласирани од победникот на турнирот Подравка Вегета со 38:29 (21:16), а потоа и од домаќинот Крим Меркатор со 30:29 (12:17).
Драгица Кресоја со пет гола беше најефикасна во редовите на Кометал во стартниот дебакл против тимот од Копривница, а по четири погодока постигнаа Ана Каролина Аморим, Јулија Портјанко и Драгана Пецевска. Кај Хрватките се издвоија Пасичник со шест гола и Шериќ со пет, а македонската репрезентативка Наталија Тодоровска постигна четири.
Против Крим, пак, единствениот првак на Македонија по осамостојувањето на самиот почеток од второто полувреме имаше предност од седум гола, која во продолжението ја прокоцка, продолжувајќи ја серијата порази во меѓусебните дуели со Словенките на Меморијалот. Пецевска со девет гола беше најдобар стрелец на средбата, Јелена Поповиќ постигна шест, а за Крим Лекиќ даде шест, Бодниева четири итн.
Во директниот дуел за трофејот Подравка го декласира Крим со 43:28 (17:15).
Следната проверка тимот на Владимир Глигоров ќе ја има претстојниов викенд на традиционалниот „Зика куп“ во германскиот град Бад Урах, кој годинава е со исклучително силна листа учесници. Кометалки в петок од 17,40 ч. стартуваат против шпанскиот претставник во Купот на ЕХФ во новата сезона Акаба Бера Бера од Сан Себастијан, а од 19,50 ч. ќе се сретнат и со финалистот во Купот на ЕХФ, романски Рулментул од Брашов. В сабота од 12,15 ч. е мечот со новиот германски бундеслигаш Фриш од Гепинген, потоа од 15 ч. следува натпреварот со 12-кратниот германски првак Баер од Леверкузен, па од 17,45 ч. е дуелот со освојувачот на Купот на ЕХФ, норвешки Бјасен од Трондхајм, и на крајот од 20,15 ч. со европскиот вицешампион Хипо Нидерестерајх. За в недела од 9 ч. е закажан „судирот“ со европскиот првак Звезда од Звенигород, со која Кометал ќе игра и во групата од Лигата на шампионите.
Inaku novo zasiluvanje za Kometal e Sandra Bosnjak piker od Hrvatska igrase za Juniorskata selekcija na Hrvatska na svetskoto ovde ja odbraa vo all star timot kako najdobar piker na svetskoto,se ocekuva uste eden golman od hrvatska stanuva zbor za Marta Zderic isto nastapuvase za Hrvatska na svetskoto tuka,toj sto gi gledal natprevarite znae za koja rakometarka stanuva zbor,vo plan e i nekoe zasiluvanje od ukraina toa najverojatno ke bide zvucno zasiluvanje!!Sto ke bide ostanuva da videme!!!