Според имињава кои се појавуваат, мене ич не ми е јасно каков тип на средњак бараме.
Монтела во интервјуто рече, напаѓач, крило и тоа таљаните mezz'ala што го викаат. Барем по мој впечаток ниту Ренато Санчес е тоа, ниту алтернативата која се спомна - Дендонкер. Двајцата се перспективни играчи, вториов дури навивам да се собере без разлика дали е тоа што треба или не во тимот, ама појше се средњаци со дефанзивни карактеристики отколку mezz'ala.
Среден ред со Кеси - Биља - Санчес/Дендонкер ми е некако превише на дефанзива и мускули. Дендонкер го гледав неколкупати во ЛЕ лани, класичен задњи везни, силен во дуел, силен во дефанзива, добар додавач и страшен шут од надвор.
Као mezz'ala рачунам играч со поизразени офанзивни карактеристики.
Што знам, од овие сеа што ми паѓаат на памет, Бонавентура во Аталанта и некогаш во Милан беше mezz'ala, Бенаси од Торино е тоа, Зиелински е тоа, Рафиња од Барса можда, Пелегрини исто.
Како засилување во средина сакам играч со слични карактеристики на Бонавентура, ама подобар од него во последниот потег, во последни 20 метри пред гол, во клучни додавања, во шут од надвор. Така го сфатив и Монтела, ама Санчес и Дендонкер мислам дека не се такви играчи.
Би го пробал Локатели на таква позиција, мислам дека во овој период од неговата кариера би бил подобар како mezz'ala отколку као плеј каде има превише притисок, одговорност, па моментално и конкуренција.
Исто така, ако више се игра со 4-3-3 тогаш можда боље да се повлече Чалханоглу во среден ред, отколку да се форсира као крило, зошто ми е страв дека ако го шалтаат по разни позиции може да ја усерат работата со него од старт.
Уствари, јас сум за тоа да се оди на барање играчи за 3-5-2/3-4-1-2 без разлика како е Ромањоли и кога се враќа. Голема е разликата во типот на играчи кои ни требаат и треба да се купат помеѓу тие за 3-5-2 и тие за 4-3-3. Ризикуваме да лутаме со избор на тим и формација, тоа би одзело многу време и енергија следна сезона и би набило непотребен и дополнителен притисок.