Arsenal (from): Almunia, Sagna, Gallas, Toure, Clichy, Nasri, Denilson, Song, Walcott, Van Persie, Eduardo, Fabianski, Djourou, Ramsey, Vela, Bendtner, Diaby, Eboue.
Almunia
Sagna - Toure - Gallas - Clichy
Eboue - Diaby - Denilson - Nasri
Bendtner - Van Persie
Клупа: Fabianski, Djourou, Ramsey, Vela, Song, Walcott, Eduardo.
Кај Арсенал сеуште се повредени Adebayor (hamstring), Mikael Silvestre (calf), Cesc Fabregas (knee) и Tomas Rosicky (hamstring tendon). Andre Arshavin нема право за настап во Лигата на шампионите. Toure се враќа од повреда и е подготвен за игра.
Кај противникот Де Роси е суспендиран, а повредени се Сисињо, Пизаро, а неизвесен е и Менез.
- Рома и Арсенал во Лигата на шампионите имаат играно три пати. Во сезоната 2002/03 Арсенал ја победи Рома на Олимпико со 3-1, а на Хајбери резултатот беше нерешен 1-1. Пред две недели Арсенал на Емирати ја совлада Рома со 1-0.
- Во изминатите три сезони Рома беше елиминирана од англиски клубови (Мидлсборо и двапати Манчестер Јунајтед).
- Рома примала најмалку по еден гол на секој од последните 14 мечеви против англиски клуб.
- Арсенал не загубил на последните 4 гостувања во Италија, победил 3 пати, а нерешено играл 1 пат. Вкупно во последните 6 натпревари Арсенал е непоразен од италијанска екипа (4 победи, 2 нерешени).
- Арсенал има 8 различни стрелци во Лигата на шампионите оваа сезона (само Барселона има повеќе - 9).
- Денилсон е единствениот фудбалер на Арсенал кој се има појавено на сите 7 натпревари од почеток до крај.
- Карлос Вела е другиот единствен фудбалер на Арсенал кој настапувал на сите натпревари во Лигата на шампионите оваа сезона.
- Робин Ван Перси ако добие жолт картон, следниот натпревар ќе го паузира.
Судија ќе биде Мануел Мехито Гонзалез од Шпанија.
Одлучувачки натпревар. Арсенал мора да постигне гол, ако постигне 1 во тој случај Рома ќе мора да постигне 3 ако сака да продолжи понатаму. Арсенал треба да си ја игра својата игра, му одговараат екипи кои играат напаѓачки фудбал. Ако Арсенал ја има потребната доминација на теренот тогаш оди понатаму, ако дозволи на противникот во поголемиот дел од времето да кампува пред шеснаесетникот тогаш само ФА купот ќе преостане.