факултет за музичка уметност!!

• Креатор на темата Креатор на темата snow girl
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 декември 2010
Мислења
15
Поени од реакции
0
ме интересира кои се условите за да те примат на факултетот за музичка уметност,кои предмети се учат,дали е многу тешко и тн.... доколку некој учи на овој факултет ве замолувам да ми помогнете

ако не си завршила музичко средно - боље не иди на овој факс (мислам и дека немоеш ако не знаеш мин 2-3 инструменти, или солфеш, појма неам као иде)
Ако си завршила - ондак би требало да знаеш одприлика како е.

Сто посто ке те тестираат пред да те примат како и на сите уметности факултети шо се, така да треба да ја разбираш музиката до негде за да влезеш е сеа ако ептен сакаш и да не разбираш ке научиш

Види им го и сајтот сигурно пишуе нешо поише таму

Ако немаш учено средно и основно музичко и ако немаш малку музичка подлога (солфеж, инструменти) не си играј играчки. Ако се работи само за пуста желба, ќе те разочарам дека шансите ти се сведени на минимум. Тажно е што нема оддел отворен за оние кои сакаат онака како хоби да се бават со музика но тоа е.

jas imam samo izuceno solo peenje osnovno muzicko, i neznam da sviram ni eden instrument, a sredno sega ce zavrsam a ucam kozmeticko....

И да успееш да се запишеш на академијата, работа после многу тешко, и да ја најдеш највероватно ќе биде ептен слабо платена.

Ти препорачувам некој факултет кој ќе ти носи поголема шанса за вработување и поголема плата, мада со нашава држава за било кој факултет е тешко да се најде работа.

Струката од средно ти е убава, можеш полесно да најдеш работа како козметичар, него како академски музичар.

Јас лично би ти препорачал стоматолошки, медицински, фармацевтски, хемиско инженерство, електро и слично. Односно нешто што на пазарот за работа фали.

Моја препорака ти е медицински факултет, средно козметичко има медицински предмети, така да нема све непознато да ти биде. Имаш 3 годишни смерови за радиолози, логопеди, физиотерапевти, со кои што можеш одма да најдеш работа после завршување. А ако си поминувала скроз одлична можеш и на општа медицина.

Поздрав и со среќа со изборот на факултет.

vo sekoj fala za informaciite. no neznam mene neme privlekuva tolku mnogu medicinata ....

Во секој случај, со високо музичко образование кај нас немаш леб. Поготово ако земеш пиано како инструмент. За во странство треба баеги да се стегнеш (I mean about 8-10 hours of exercise). Озбилно ти викам, ако е за пуста желба, подобро мани ја и фати нешо друго.

jas imam samo izuceno solo peenje osnovno muzicko, i neznam da sviram ni eden instrument, a sredno sega ce zavrsam a ucam kozmeticko....

Мислиш нижо музичко?
Како и да е,треба да полагаш приемен испит во зависност од тоа што ќе одбереш.
Али не примаат многу луѓе.

http://www.fmu.ukim.edu.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=69&lang=mk

Еве ги правилата за упис и кој е се може да се запише на академија.....значи прв начин е да имаш завршено средно музичко....втор начин е да те прогласат за специјално музички нарадена личност...и третиот начин е да си полагаш приемен испит со предходна подготовка нели...

Од искуство на другар шо учеше во Карев значи гимназија се запиша на Гитара....се спремаше скоро година дена значи...читање ноти, основи на класична музика за гитара и солфеж....приемниот бил во 3 дела...прво нели свириш 2-3 дела шо ги имаш спремно, после ти даваат петолиние ти свират мелодија на клавир и ти треба да ја напишеш...и солфеж значи држење такт со рака и правилно пеење...се на се не е така страшно ко шо мислат луѓево...е сеа погоре прочитав дека не свириш инструмент, така да прошетај по страната и разгледај ги катедрите па види шо имаат да понудат....

озбилно сите велат дека нема леб во државава од ова струка,а кога ќе размислиш повеќе,и така е
јас сум средно музичко и мали се шансите да одам на овој факултет,планирам на одам на арт и дизајн или на музичка академија,надвор од државата :)
ама рано е имам време да мислам на то сега :)

Јас имам две другарчиња кои завршија музичка академија и си седат сега по дома, чат пат по некоја свирка и то е то. И двајцата се страшилишта од музичари али ете, кај нас не поминува нештото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom