Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

• Креатор на темата Креатор на темата ASimov
  • Време на започнување Време на започнување
Дали би можело да споделите некоја информација за предметите Интернет технологии, Визуелно програмирање, Географски информациони системи и Учење на далечина? Поточно ме интересира програмата, начинот на полагање и проект. Дали проектот мора да е групна изработка или може индивидуално да се работи?
Автоматски споено мислење:

Јас тие 5 + АОК ги слушав во четврт :confused:

Визуелно и ИТ се донекаде слични.
Првиот windows forms, вториот web forms. Јазикот е исти (С#).
ИТ има теорија, ВП не.

КИ е лесен. Теорија плус bootstrap практично. Тоа се готови CSS класи кои треба само правилно да се искористат.

Проект имаше по сите 3 предмети.
Иако е стар постов би те замолил ако се сеќаваш дали проектите можеа да се прават индивидуално или групно?

Последно уредено:
Некој ако може да сподели инфо за Сервисно ориентирани архитектури и Компјутерска анимација?

Професоре @ajan , со сета почит Ви пишувам, но ме интересира каков е Вашиот став во врска со резултатите?
Дали студентите се тие што не учат доволно, или пак малку претерано очекување имате од нив (во смисла да имаат приближно знаење со Senior-Developer во областа на предметот кој го држите)?

84726513_10215776739628357_2145640514324529152_o.jpg

Дали некој може да ми каже нешто дополнително околу предметиве?
1. Интернет технологии
2. Софтверско инженерство
3. Маркетинг
П.С или да даде совет што да изберам за семестаров? :)

Дали некој може да ми каже нешто дополнително околу предметиве?
1. Интернет технологии
2. Софтверско инженерство
3. Маркетинг
П.С или да даде совет што да изберам за семестаров? :)
Интернет технологии се "учат" корисни работи, посебно вториот колоквиум каде фокусот е ставен на MVC. Меѓутоа, во наводници го ставив -учат- бидејќи целиот втор колоквиум се води по курс на Udemy, па во нивните материјали немаат ништо објаснувано, туку само направен скриншот од udemy курсот (lazy mode на најјако им е ставен).

Зошто да го запишеш?
Ќе те натера да го научиш МВЦ шаблонот, со кој лесно ќе можеш да најдеш работа или пракса.

Зошто да не го запишеш?
Ај материјалите не се толку важни што ти се дадени, ќе го слушаш Udemy курсот. Меѓутоа, има еден друг проблем. Сите сесии (почнувајќи од прв колоквиум се до јануари), многу идиотски се однесуваат и професорите и асистентите бидејќи ти даваат 2 задачи (најчесто огромни) и времетраење од 90-100 минути за решавање на истите. Реално, такви барања поставуваат на задачите, што речиси е невозможно да ги решиш и двете за толку време. Најчесто студентите стигнуваат да решат само една задача (целосно-со сите поени), и едвај да го фатат условот за положување. За да ги решеш 2те задачи за тоа време што ти е дадено, буквално треба да кодираш со брзина на светлината и ни за момент да не направиш некоја грешка (да изгубиш минута-две да ја поправиш). Колегиве што не успеваат да решат скроз точна задача, а не стигнале да ја започнат и втората, најчесто го паѓат испитот.

Мој совет - Ако си спремна психички да трпиш вакви недостатоци, запиши го.
Јас да го вратам времето би постапил вака: Ќе побарам колегиве што го слушале предметот да ми ги пратат лабораториските вежби + испитните за МВЦ. Ќе го ислушам Удеми курсот, ќе ги решам прво лабораториските задачи, па испитните. На крај ќе си изработам еден проект со МВЦ апликација. Битно предметот не би го запишал, а знаењето ќе го имам. :)

Zdravo, jas sum na finki i sakam da se preflram vtora godina od KI na PIT
Vtor semestar na KI, ima predmet kompjuterski arhitekturi a na PIT isto vo vtor semestar ima predmet arhitektura i organizacija na kompjuteri,
Tret semestar na KI, ima predmet Kompjuterski mrezi ali preduslov za da se zeme ovoj predmet e da se ima polozeno kompjuterski arhitekturi,
A na tret semestar na PIT, ima predmet Kompjuterski mrezi i besbednost so preduslov da se ima polozeno arhitektura i organizacija na kompjuteri,
Prasanjeto mi e, koga ke se prefrlam 2ra godina na pit, dali ke treba da go zemam i da go vlecam predmetot arhitektura i organizacija na kompjuteri ili ke mi se racuna kako polozen bidejki vekje go imam polozeno kompjuterski arhitekturi

Професоре @ajan , со сета почит Ви пишувам, но ме интересира каков е Вашиот став во врска со резултатите?
Дали студентите се тие што не учат доволно, или пак малку претерано очекување имате од нив (во смисла да имаат приближно знаење со Senior-Developer во областа на предметот кој го држите)?

Прегледај го приврзокот 232896
Ова е врв на финки

Zdravo, jas sum na finki i sakam da se preflram vtora godina od KI na PIT
Vtor semestar na KI, ima predmet kompjuterski arhitekturi a na PIT isto vo vtor semestar ima predmet arhitektura i organizacija na kompjuteri,
Tret semestar na KI, ima predmet Kompjuterski mrezi ali preduslov za da se zeme ovoj predmet e da se ima polozeno kompjuterski arhitekturi,
A na tret semestar na PIT, ima predmet Kompjuterski mrezi i besbednost so preduslov da se ima polozeno arhitektura i organizacija na kompjuteri,
Prasanjeto mi e, koga ke se prefrlam 2ra godina na pit, dali ke treba da go zemam i da go vlecam predmetot arhitektura i organizacija na kompjuteri ili ke mi se racuna kako polozen bidejki vekje go imam polozeno kompjuterski arhitekturi
Различни предмети се Компјутерски архитектури и Архитектура и организација на компјутери и ако се префрлиш на ПИТ ќе треба да го запишеш АОК, и не е ниеден од нив условен за Компјутерски мрежи, бидејќи КИ и АОК се во летен семестар, а Компјутерски мрежи е во зимски.

Некој да каже збор два за предметите концепти на информатичко општество, медиуми и комуникации, интернет технологии и визуелно програмирање, што се учи, начин на полагање, дали се бара присуство и дали имаат проект(групен или самостоен)?

Ова е врв на финки
Не знам која година си, но во јануари 2017та, од 600 полагани по ДМ2, само еден положи :) Тоа нешто ќе го памтам додека сум жив. 599/600 луѓе поштено го презапишаа предметот :D
А за кај професорот, обично положувале барем 1-2 ца по сесија (до лани), а од друга страна групава нема толку многу студенти (максимално 100). Во секој случај, претеризам е со критериумите и тежината што се наметнува одредени испитни сесии.

Дали некој го има слушано Алгоритми и Сложеност да ми каже дали е корисен предмет, како се полага, тежина на матријал и слично?
Исто така добредојдено е мислење за Неструктурирани Бази на Податоци и XML и Дигитални Библиотеки?

Последно уредено:
Кој е предуслов за Оперативни и Софтверско?
За Софтверско условот беа положени Структурно и Објектно, барем за кај Катерина Здравкова мислам така дека беше, не дозволуваше да се запише без тие двата положени, ако грешам некој нека ме поправи...

За Оперативни, АОК и Објектно или еден од тие двата положени, не ми текнува.

Не знам која година си, но во јануари 2017та, од 600 полагани по ДМ2, само еден положи :) Тоа нешто ќе го памтам додека сум жив. 599/600 луѓе поштено го презапишаа предметот :D
А за кај професорот, обично положувале барем 1-2 ца по сесија (до лани), а од друга страна групава нема толку многу студенти (максимално 100). Во секој случај, претеризам е со критериумите и тежината што се наметнува одредени испитни сесии.
ВиС јануарскиов испит беше топ , ако има повеќе од 10 положени го кинам :D :D

Морам да бирам па ако може помош, Оперативни системи или Анализа на софтверските барања ? Многу ќе си презапишам од втор у четврт семестар па и за полесно да поминам ми е сакам молба за слушање на неположен да пуштам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom