Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
Абе ако си учиш од каде сакаш дојди, не мора да значи тоа. Битно математика да ти оди, логичар да си. Никој не доаѓа учен :)

Хм,пак не го добијах соодветнио одговор...

А јас да питам,од тоа шо го гледате повеке се снаваѓат студенти шо училе стручно електро или добри се и тие шо дојделе од општата?
Стручњаците ги полагаат стручните предмети полесно - имаат проблем со математика. (голем проблем)
Гимназијалците полагаат математика и физика одма - имаат делумен проблем со стручните (викам делумен пошо зависи до човекот...ако ти фаќа црпката - ќе извадиш и десетки, ако не ти фаќа црпката (за технички ствари) ќе се мачиш троа појќе)

Хм,пак не го добијах соодветнио одговор...

Види, имам во група дете од НОВА дојдено и сите викаат дека приватна гимназија ова она ништо не се учело а детево сите 10ки ги извади само физика 9ка. Имам и од Корчагин математичко во група има едно дете нишо нема положено и со англиски дури се мачи.
Затоа ти викам не мора многу да значи, како што вика статус, ако ти фаќа црпката ќе си немаш проблем. Проблем може да настане ако ти се падне глуп асистент, ко мене електротехника, препишувач.

И одговорете им на Зајче и Картер, поважно е нивново :))))

Стручњаците ги полагаат стручните предмети полесно - имаат проблем со математика. (голем проблем)
Гимназијалците полагаат математика и физика одма - имаат делумен проблем со стручните (викам делумен пошо зависи до човекот...ако ти фаќа црпката - ќе извадиш и десетки, ако не ти фаќа црпката (за технички ствари) ќе се мачиш троа појќе)

Не те разберах,како имат проблеми со математиката?И у стручните се изучува математика,само ние може имаме повеке математики.
А за стручни предмети планирам кога ке имам време да си разгледувам елеткротехника (имам учебник за прва) ама кога ке имам време...
треба сеа да учам општествени науки шо ги нејкам,за да имам добар просек и да немам проблеми со упис.

--- надополнето ---

Види, имам во група дете од НОВА дојдено и сите викаат дека приватна гимназија ова она ништо не се учело а детево сите 10ки ги извади само физика 9ка. Имам и од Корчагин математичко во група има едно дете нишо нема положено и со англиски дури се мачи.
Затоа ти викам не мора многу да значи, како што вика статус, ако ти фаќа црпката ќе си немаш проблем. Проблем може да настане ако ти се падне глуп асистент, ко мене електротехника, препишувач.

И одговорете им на Зајче и Картер, поважно е нивново :))))
Тоа со приватна гимназија зависи
ако земало стипендија-јак ученик е значи
а ако му платиле мама и тато...исто како да нема средно (оценките со пари се)

Не те разберах,како имат проблеми со математиката?И у стручните се изучува математика,само ние може имаме повеке математики.
А за стручни предмети планирам кога ке имам време да си разгледувам елеткротехника (имам учебник за прва) ама кога ке имам време...
треба сеа да учам општествени науки шо ги нејкам,за да имам добар просек и да немам проблеми со упис.
Епа на пример кај нас од ПТТ иако бев на 2 математики (една редовна, една изборна) не доволно не спремија за ФЕИТ.
Сеа професорите си викаат “ова го знаете од средно, ова го знаете“ и си продужува со решавање на задачата.
Додека у Корчагин у Скопје, у четврта учат по учебник/збирка од феит за прва. И се подковани максимално.
А за стручните предмети џабе ти си разгледуваш електротехника. Ќе ви мањкаат основите премногу.
Ја 4 години учев електротехника, а вие за еден семестар ќе треба да ја “смачкате“.

--- надополнето ---

Тоа со приватна гимназија зависи
ако земало стипендија-јак ученик е значи
а ако му платиле мама и тато...исто како да нема средно (оценките со пари се)

Не бил со стипендија ама ај, пак ќе ти кажам, не се секирај уште сеа со електро, искористи си ги деновите во средно максимално :smir: И ти кога ќе дојдеш ќе видиш дека не секогаш игра улога кај си учел.

Епа на пример кај нас од ПТТ иако бев на 2 математики (една редовна, една изборна) не доволно не спремија за ФЕИТ.
Сеа професорите си викаат “ова го знаете од средно, ова го знаете“ и си продужува со решавање на задачата.
Додека у Корчагин у Скопје, у четврта учат по учебник/збирка од феит за прва. И се подковани максимално.
А за стручните предмети џабе ти си разгледуваш електротехника. Ќе ви мањкаат основите премногу.
Ја 4 години учев електротехника, а вие за еден семестар ќе треба да ја “смачкате“.
Епа ок,утешиите ме некак да си седам у гимназијата и ич да не ми чуе.
Јас мислеех оти со стручно се олеснува повеке,оти се учат предмети од феит....

Епа ок,утешиите ме некак да си седам у гимназијата и ич да не ми чуе.
Јас мислеех оти со стручно се олеснува повеке,оти се учат предмети од феит....
Aма не се опуштај :D Знам и гимназијалци шо 0/4 положија на колоквиуми :)
И ко шо рече Џену. Многу е и битно шо асистент/професор ќе ти се падне.

Aма не се опуштај :D Знам и гимназијалци шо 0/4 положија на колоквиуми :)
И ко шо рече Џену. Многу е и битно шо асистент/професор ќе ти се падне.

За професор/асистент секаде има по некој настран,и у гимназијата има настрани (баш по науките шо не ми одат,немам касмет) ама мора да се најде начин да положеш
инаку за приемен мора од сите години да имаш просек 5.0 и матура 5.0?Колку шо разберах конкуренцијата за КТИА е голема...

За професор/асистент секаде има по некој настран,и у гимназијата има настрани (баш по науките шо не ми одат,немам касмет) ама мора да се најде начин да положеш
инаку за приемен мора од сите години да имаш просек 5.0 и матура 5.0?Колку шо разберах конкуренцијата за КТИА е голема...

Неспоредлива е разликата помеѓу чурук-професор у средно и чурук-професор на факултет.
Тој од факултет може и ќе ти го загорчи животот и ќе rage-quit.
Im just sayin ^_^

КТИА не знам кој смер е, може на КСИА мислиш...
За у државна квота (ИКИ) - да, 5.00 + 5.00 матура - приватна се влага со 5.00 и матура 3-4
А јас инфо влегов со 4.7 и матура 2-4, и бев у првите 10...а можев да влезам и ТК и КСИА.
Најјаки се ИКИ и ТК после натака сите по малце...

П.С. Таксени марки рул тхе њорлд :(

Уплати?
Шо заебанција е сеа тоа? Ми стигна маил дека треба за секој лист посебна уплатница што значи дека со се молбата ќе ми требаат колку, 4 посебни уплатници само за таксени марки? бреее со убаво си беше плукни залепи :(

КТИА не знам кој смер е, може на КСИА мислиш...
За у државна квота (ИКИ) - да, 5.00 + 5.00 матура - приватна се влага со 5.00 и матура 3-4
А јас инфо влегов со 4.7 и матура 2-4, и бев у првите 10...а можев да влезам и ТК и КСИА.
Најјаки се ИКИ и ТК после натака сите по малце...

За ИКИ мислеех,не зна дек ми е бил памето...за ики услови?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom