Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
Значи правоаголник со плоштина „а на квадрат“. Мене колку што ме учеле во основно, тоа е квадрат, а на квадратот сите страни му се исти. Ако некој знае што е финтата со задачата, нека не просветли.

Тоа е всушност тоа што треба да се докаже, дека правоаголникот чиј однос на страните е 1(квадратот) има најмал периметар.
пр.
P=a*b P=4*4=8*2
L=2(a+b) L=2*(4+4) != 2*(8+2)

Задачата се решава со наоѓање на мин. на функцијата за периметарот така што едната страна ке ја изразиш преку плоштината.

Да не има некој од Б паралелка што ја реши третата задача??

Втор дел електротехника (важи за сите ова):
1. Услов за максимална моќност (ел коло, изведување, график)
2. Тевененова или Нортонова (со доказ)
3. Дадени се три равенки со три непознати, да се наведе од која формула е изведен бројот на равенките, да се каже секој член што претставува, што значат плусовите, а што минусите.

Кацарска кажа дека ќе има само: Услов за развивање макс. моќност во приемникот и доказ на тевененова теорема. Ова со равенкиве не го спомна. Од која паралелка си?

Кацарска кажа дека ќе има само: Услов за развивање макс. моќност во приемникот и доказ на тевененова теорема. Ова со равенкиве не го спомна. Од која паралелка си?
Ја сум 2ра год. Лани Кацарска ми предаваше, и истото го спомна како што викаш ти, а равенките ги имаше. Секако треба да ги знаеш равенките за да можеш да решаваш такви кола.

Ееее таа! Која е, што е?

Асистентка ми е мене по математика. Фина е се` само што лесно се збунува на табла кога ќе почнат да и довикуваат од позади е вака е е не е така е вака е онака е -.- Иначе многу знае :):):)

Не бе, нигде ја нема на ФБ :)

Леле бе Сања омилена ми беше:D Најмногу од сите ја сакав хаха, стално беше таква насмеана и се трудеше да не научи и за некоја глупост што немаше да ја разбереме по 100 пати ни објаснуваше:)
И на консултации стално и идевме и стално бевме не повеќе од 4-5 студенти, кажуваше хинтови за на колоквиум што и како може да има, а што ќе нема:D

Денес само она ни вика здраво во ходник од сите асистенти што ми биле во прва година :pos: Нормално со исклучок на тие што ни предаваат и во втора:)

Што е со 3тава задача???

photo0090wx.jpg

Еј па лесен колоквиум ви се паднало, не сте за жалење. Оваа третава по некој шаблон се решаваше, се праеше некоја зависнот меѓу површината и периметарот преку една променлива, па на неа се бараше извод... Иста задача во средно решававме, ама во секој случај ви ја ставиле за да ве зафркнет...

--- надополнето ---

Мислам дека прашањето од 15 поени е доказ на Тевененова теорема, така да обрнете му посебно внимание...

Ако го има некој распоредов за јануарска сесија тој предлогот нека сподели да видиме што како не чека за ‘‘распустов‘‘.

Леле бе Сања омилена ми беше:D Најмногу од сите ја сакав хаха, стално беше таква насмеана и се трудеше да не научи и за некоја глупост што немаше да ја разбереме по 100 пати ни објаснуваше:)
И на консултации стално и идевме и стално бевме не повеќе од 4-5 студенти, кажуваше хинтови за на колоквиум што и како може да има, а што ќе нема:D

Денес само она ни вика здраво во ходник од сите асистенти што ми биле во прва година :pos: Нормално со исклучок на тие што ни предаваат и во втора:)

Да бе стварно, еднаш еден обичен лимес пола саат ни го објаснуваше, да беше некој друг ќе ни ги скинеше документите со кои сме се упишале :pos:

Еј па лесен колоквиум ви се паднало, не сте за жалење. Оваа третава по некој шаблон се решаваше, се праеше некоја зависнот меѓу површината и периметарот преку една променлива, па на неа се бараше извод... Иста задача во средно решававме, ама во секој случај ви ја ставиле за да ве зафркнет...
Па освен 3тата, другото не беше којзнае колку тешко. Само ниедна асистентка не дојде да ни објасни што се бара, пошо стварно е збунувачки. Многу ме нервира тоа шо не не' чуваат математичарки. Па на скоро сите други предмети те чуваат соодветни асистентки, најчесто тие што ти држеле вежби. Пр. лани кај што полагав стално чуваше Тања по физика, Тројачанец по СП и Кацарска по електротехника. Ја не знам што прават тие асистентките по математика за време на колоквиум?!

Ме интересира дали можам втор семестар да се префрлам вонредно? и колку ке плаќам? иначе сеа сум со кофинансирање..

Незнам дали има за електро вонредно... Всушност ти работи си, никој не ти брани. Сакаш полагај на колоквиуму, сакаш иди директно на испит:) Само за лабораториските ќе си се договориш со асистентите да те планираат. Барем со сите што сум бил до сега, имале разбирање за такви ситуации.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom