Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Ја нема да разберам фрлање пари за слушалки шо имаат начкртано нешо на нив, сите "гејмери" ги користат а за кур не ги бива.

Колку само ми е смешно она - 7.1 surround, these headphones are one freaking masterpiece! И сите се палат на напишаното 5.1/7.1. :pos:

Иначе, за тие слушалки од 150 евра па нагоре, ви треба и асална звучна, а за поскапите (и подобри, нормално) препорачливо е и појачало, да се извади максимумот од нив т.е. да се прикажат во вистинско светло, иначе може и нема да има значителна разлика во споредба со буџетарски слушалици. Мада ја би земал и асална звучна во комбинација со некои слушалици од 70-80 евра, што и ми е во план, џабе фрлиш 200-300 евра на аудиофилски слушалки ако ги возиш на онборд звучна :icon_lol:

Колку само ми е смешно она - 7.1 surround, these headphones are one freaking masterpiece! И сите се палат на напишаното 5.1/7.1. :pos:

Иначе, за тие слушалки од 150 евра па нагоре, ви треба и асална звучна, а за поскапите (и подобри, нормално) препорачливо е и појачало, да се извади максимумот од нив т.е. да се прикажат во вистинско светло, иначе може и нема да има значителна разлика во споредба со буџетарски слушалици. Мада ја би земал и асална звучна во комбинација со некои слушалици од 70-80 евра, што и ми е во план, џабе фрлиш 200-300 евра на аудиофилски слушалки ако ги возиш на онборд звучна :icon_lol:
Пак не гледам поента давање 300 евра за да осетиш некоја мала разлика.

Не е мала верувај, како што кажав ти треба добра звучна/појачало за тие поквалитетни аудиофилски слушалки, а исто така игра улога и квалитетот на траките, т.е. форматот. Многу полесно ќе осетиш разлика во квалитет на звук кај една иста трака, меѓу 128kbps mp3-ка и ~1mbps flac формат на пример со поквалитетни звучна и слушалки/звучници, него ли со обични слушалки и онбоард звучна, мада и така се осеќа разлика.

Пак не гледам поента давање 300 евра за да осетиш некоја мала разлика.

Добро, само едно прашање, дали мислиш дека едно 10% од популацијата (да речеме) се луди што даваат толку пари за аудио опрема и дека разликата е мала, ама вака искрено, што мислиш? толакв дел од популацијата фрлаат пари у ветер, значи да не веруваш колку глупаци имало! :D

П.С. Дали е мала разликата од 5670 и 5850? :D

Си имам саундбластер (CT4760, од постарите) и верувај вреди да фрлиш пари за поквалитетни.Моментално имам вакви, и не е баш најбоље.

Не е мала верувај, како што кажав ти треба добра звучна/појачало за тие поквалитетни аудиофилски слушалки, а исто така игра улога и квалитетот на траките, т.е. форматот. Многу полесно ќе осетиш разлика во квалитет на звук кај една иста трака, меѓу 128kbps mp3-ка и ~1mbps flac формат на пример со поквалитетни звучна и слушалки/звучници, него ли со обични слушалки и онбоард звучна, мада и така се осеќа разлика.
Како прво, нема никаква разлика меѓу 320 kbps и flac. Еднаш на времето читав една статија напишана од тип што имаше опрема од незнам многу пари, и самиот вика дека не можел да направи никаква разлика меѓу тие 2 (а ми текнува 4 песни ги имаше преслушано по 30 пати на 2та формата).
Што значи тоа околу квалитетот на песните паѓа во вода.

Добро, само едно прашање, дали мислиш дека едно 10% од популацијата (да речеме) се луди што даваат толку пари за аудио опрема и дека разликата е мала, ама вака искрено, што мислиш? толакв дел од популацијата фрлаат пари у ветер, значи да не веруваш колку глупаци имало! :D

П.С. Дали е мала разликата од 5670 и 5850? :D
Веќе реков дека немам слушнато звук на такви профи слушалки и профи звучна, ама моја претпоставка е дека нема да биде којзнае што. Разликата би била мала.

И каква врска има графичка карта со звучна?

Како прво, нема никаква разлика меѓу 320 kbps и flac. Еднаш на времето читав една статија напишана од тип што имаше опрема од незнам колку не знам колку многу пари, и самиот вика дека не можел да направи никаква разлика меѓу тие 2 (а ми текнува 4 песни ги имаше преслушано по 30 пати на 2та формата).
Што значи тоа околу квалитетот на песните паѓа во вода

Незнам за тој тип кој и да е, али чим ја на Phillips SHM1900 и онборд звучна осетив разлика помеѓу 320kbps MP3 и 1.1mbps FLAC, кога ја слушав Watercolour од Pendulum, сигурно дека веднаш ќе се осети таа разлика на поквалитетни слушалки/звучна карта.

Незнам за тој тип кој и да е, али чим ја на Phillips SHM1900 и онборд звучна осетив разлика помеѓу 320kbps MP3 и 1.1mbps FLAC, кога ја слушав Watercolour од Pendulum, сигурно дека веднаш ќе се осети таа разлика на поквалитетни слушалки/звучна карта.
Јас гарантирам дека ќе осетиш разлика се осеќа на на обична звучна па дури и на телефон со стерео а камо ли на некој звучки вакви али освен оваа разлика јас мислам дека нема потреба за такви кога може и со обични ;)

Јас гарантирам дека ќе осетиш разлика се осеќа на на обична звучна па дури и на телефон со стерео а камо ли на некој звучки вакви али освен оваа разлика јас мислам дека нема потреба за такви кога може и со обични ;)

??? Ова сарказам или? :icon_lol:

Знам, али сепак, не верувам дека на обично телефонче, би се осетило разлика :D Како прво повеќето не ни поддржуваат flac формат, и ти треба плеер. Е сега незнам дали на таков плеер, како на пр. SanDisk Sansa би се осетила таа разлика, сеуште не сум пробал.

Еве ја статијата...
Типот користи Shure SE530 кои колку што најдов коштаат преку 350 долари. А всушност се earbuds. Мајкоооо.....

Еве ја статијата...
Типот користи Shure SE530 кои колку што најдов коштаат преку 350 долари. А всушност се earbuds. Мајкоооо.....

For equipment, I was simply using my Shure SE530's connected to the headphone jack on my computer.

Чекај чекај, на онборд звучна тестирал овој или на солидна дискретна? Ако е на онборд, ондак затоа би било толку тешко да се направи разлика помеѓу 320kbps mp3 и 800kbps/1mbps flac.
А да кладиш слушалици од 350 долари на онборд звучна, е epic fail :)

For equipment, I was simply using my Shure SE530's connected to the headphone jack on my computer.

Чекај чекај, на онборд звучна тестирал овој или на солидна дискретна? Ако е на онборд, ондак затоа би било толку тешко да се направи разлика помеѓу 320kbps mp3 и 800kbps/1mbps flac.
А да кладиш слушалици од 350 долари на онборд звучна, е epic fail :)
Далеку е од epic fail затоа што денешните on-board звучни карти се подобри од повеќето дискретни од пред 5 години затоа што вградуваат прилично добри кодеци во нив, така да џабе би било купување на посебна звучна кога и таа што ја имаш на рс ќе ти врши солидна работа.

Далеку е од epic fail затоа што денешните on-board звучни карти се подобри од повеќето дискретни од пред 5 години затоа што вградуваат прилично добри кодеци во нив, така да џабе би било купување на посебна звучна кога и таа што ја имаш на рс ќе ти врши солидна работа.

Ова ти се празни муабети само да знаеш, не можеш Realtek HD што ја има на поновиве матични да ја споредиш со Xi-Fi Fatality или некоја Asus Xonar. Night and day е разликата. Има причина зошто се прават посебни звучни картички и тоа најдобро го знаат аудио ентузијастите. Како што рече и самиот немаш воопшто слушнато некои high-end слушалки или звучници така да не можеш воопшто ни да правиш споредба. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom