Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.353
- Поени од реакции
- 12.365
- Локација
- Македонија
- Веб-сајт
- heptagramxi.wordpress.com
"... yes, that's magick, with a K, just so you know..."

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.

Да, „чат пат“ пишувал поезијаИнтересно но Алистер Кроули чат пат пиишувал и поезија. Не особено добро мора да се признае, но сепак.
Една од нив е Ода за Луцифер!
Ware, nor of good nor ill, what aim hath act?
Without its climax, death, what savour hath
Life? an impeccable machine, exact
He paces an inane and pointless path
To glut brute appetites, his sole content
How tedious were he fit to comprehend
Himself! More, this our noble element
Of fire in nature, love in spirit, unkenned
Life hath no spring, no axle, and no end.
His body a bloody-ruby radiant
With noble passion, sun-souled Lucifer
Swept through the dawn colossal, swift aslant
On Eden's imbecile perimeter.
He blessed nonentity with every curse
And spiced with sorrow the dull soul of sense,
Breathed life into the sterile universe,
With Love and Knowledge drove out innocence
The Key of Joy is disobedience.

Да, „чат пат“ пишувал поезија
Колку малку знаете ... ох како и да е, вака се учи - кога се има волја за тоа...
Еве ја и поемата „Пентаграм“!
- Collected works of Aleister Crowley Vol.I
- Collected works of Aleister Crowley Vol.II
- Collected works of Aleister Crowley Vol.III

Не знам колку ви е позната Aфера Сокал, накратко Алан Сокал е проф. по физика на некои од универзитетите во САД и пишува научен труд кој се бави со некое културолошко постмодерно истражување. Трудот му е прифатен и објавен, имено се служи со крајно опскурна/дубиозна терминологија која во суштина не значи ништо, т.е. целосна бесмисла. Целата содржина е бесмислена, а целта е да покаже дека сите постмодерни родови, култоролошки, политички, општествени истражувања се тотална бесмисла замаскирани во нејасна, неразбирлива терминологија и академска помпезност...
Поентата ми е, да се најде некој со доволно слободно време и енергија, да објави под псевдоним некои Загубени ракописи или нешто слично кое би било доволно мистериозно/далечно за да привлече внмание, стилизирајќи го како писанијава погоре О, ти патнику што чекориш по Земјата и ги знаеш тајните и сл. (ова мое е, сега го смислив, да не се збуните...), сигурен сум дека голем број од приврзаниците на езотерија, окултизам итн. ќе го сметаат за уште еден зрак, објава, јавување на Вистинската Вистина....
Не е...

Големата мистерија да имаш слободно време и енергија... колкумина од нас ја имаат? И се дел од општеството и ги исполнуваат нормите на ова општество?Не знам колку ви е позната Aфера Сокал, накратко Алан Сокал е проф. по физика на некои од универзитетите во САД и пишува научен труд кој се бави со некое културолошко постмодерно истражување. Трудот му е прифатен и објавен, имено се служи со крајно опскурна/дубиозна терминологија која во суштина не значи ништо, т.е. целосна бесмисла. Целата содржина е бесмислена, а целта е да покаже дека сите постмодерни родови, култоролошки, политички, општествени истражувања се тотална бесмисла замаскирани во нејасна, неразбирлива терминологија и академска помпезност...
Поентата ми е, да се најде некој со доволно слободно време и енергија, да објави под псевдоним некои Загубени ракописи или нешто слично кое би било доволно мистериозно/далечно за да привлече внмание, стилизирајќи го како писанијава погоре О, ти патнику што чекориш по Земјата и ги знаеш тајните и сл. (ова мое е, сега го смислив, да не се збуните...), сигурен сум дека голем број од приврзаниците на езотерија, окултизам итн. ќе го сметаат за уште еден зрак, објава, јавување на Вистинската Вистина....

Има во друг подфорум поезија, таму може да го расправате Кроули како поет 
И во црквите и манастирите има окултно и езотерија... прошетајте по црквите малку, не само да читате по нет за нештата...Сериозни траги на окултното можат да се забележат и кај Народниот Храм и Соларниот ред, Давидијанците и Рајската порта. Има и други како Аум Шинрикјо.
Пример, иницијација во Соларниот ред се состоела меѓу другото и со своерачно сечење на тестисите! Практикантите се разликувале од профаните по тој што немале муда (материјал за pun lol)

Одиме офтопик...Има во друг подфорум поезија, таму може да го расправате Кроули како поет
Секако не го поднесувате Кроули како ништо... тоа е ваше право, никој не може да ви го одземе тоа...
Никој не може ниту да ве натера да читате книги или да се запознаете со езотеријата и историјата на истата... тоа ти е да ве напне некој да седнете да учите математика, кога вам тоа ниту ве привлекува ниту имате фајде од сето тоа...
Исто е... само ова ви е далечно јер е тајно (така одлучил некој авторитет, да е тајно).
Автоматски споено мислење:
И во црквите и манастирите има окултно и езотерија... прошетајте по црквите малку, не само да читате по нет за нештата...![]()
Одиме офтопик...Има во друг подфорум поезија, таму може да го расправате Кроули како поет
![]()
Имаш теми за поезија... офтопик и Ниче цела книга да постираш тука ќе биде префлена или избришана...Да избришеш пост со поезија од Рембо е злосторство против добриот вкус, дути постот да е во темама за готвење или мотори. Демек го спаси форумот? Дај прибери се, жити кариерата на магионичар.

Никогаш не се навикнав на новото, слушање книги... туѓ глас во умот, како „перење“ на умот ми доаѓа...Ние читаме или слушаме книги. Демек ние кои имаме до некаде спротиставено мислење ги добиваме знаењата од ТВ. Има и такви како нас што читаме книги, секташи сме знам, иницијација е читање на Мартин Идн.

Но што тоа има врска? Ништо... Вие мислите дека ако оцрнувате човек дека со тоа делата ќе му бида оцрнети исто... Тоа ви доаѓа од егзотеријата, од религиите...

Имаш теми за поезија... офтопик и Ниче цела книга да постираш тука ќе биде префлена или избришана...
Бидјеќи ти е copy-paste, лесно може да споделиш повторно во друг подфорум и да развиете дискусија![]()
Имаш теми за поезија... офтопик и Ниче цела книга да постираш тука ќе биде префлена или избришана...
Бидјеќи ти е copy-paste, лесно може да споделиш повторно во друг подфорум и да развиете дискусија
Никогаш не се навикнав на новото, слушање книги... туѓ глас во умот, како „перење“ на умот ми доаѓа...
Сите имате спротивни мислења од ова тука... не знам што барате на тема која ве иритира и никогаш сериозно не сте седнале да прочитате некој автор кој што исто така сериозно се занимавал со овие нешта (колку можел да сподели јавно)...
Зошто сте тука, не ве разбирам... се пингате и собирате во групи да се храбрите и мене да ми кажете колку ова е ау зло, сатанизам, без врска, погрешно, забегано итн итн... мислиш дека некому му е грижа ти што мислиш за Кроули или езотерија?
Тој е мртов, ја заврши својата работа за тоа зошто бил на Земјата...
Дали бил по твој вкус неговиот начин на живот, работа, пишување и слично - тоа само тебе те тангира и никој друг...
Оној што има „повик од внатре“ за да се привлече кон езотерија и се што содржи таа, односно да бара иницијација - не го сопира ниту еден бог, не пак човек на Земјата. Тоа не знам дали го разбирате... изгледа не сте дојдени до тие книги за читање или слушање...
Јас лично не ја ни читам поезијата негова. Не ми се допаѓаНо што тоа има врска? Ништо... Вие мислите дека ако оцрнувате човек дека со тоа делата ќе му бида оцрнети исто... Тоа ви доаѓа од егзотеријата, од религиите...
Ако се оцрнува Мухамед и Исус автоматски мислите дека тие религии не вредат, нема што да понудат.
Избришете го тој мајндсет - не води никаде... небитни се пророците, битно е што е кажано и колку може во пракса да се примени за да се менува човекот кон подобро...
Другото е празно дрдорење и само правите шум, непотребен...
П.С. Има кој да прави „white noise" за да се кријат тајните, не мора и вие... уживајте![]()
Какви се тие суицидни тендецнии и кои се тие организации што се окултни и се такви?Кој кого оцрнува? Тоа што постојат окултни организации со суицидални тенденции е факт. Се она кое не ти се допаѓа е празно дрдорење? Темата е за окултно и езотерија. Соларниот ред е езотериска група која имала своја иницијација, ритуали, магики и што све не.