Ех колку парите го запустија фудбалот

• Креатор на темата Креатор на темата Tomi_Pompey
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки, бидете реални. Живејте во реалноста. Цел град да оди на стадион, пак ќе заминат парите во ново ауди за газдата, или кој и да е.
Карта за третолигаш? Јас сум го гледал ФК Охрид минимум 100 пати. Се сеќавам дека со татко ми сум го гледал и кога беше прва лига. Откако испадна, продолжив да го гледам, во дерби дуели, со Караорман најчесто :) Ама да ти бараат 50 или 100 денари за да гледаш некој што е само нијанса подобар од тебе во фудбал? Има многу попаметни работи за правење отколку гледање ниско квалитетен фудбал.
Многумина од нас се попалени дека се „незнам ти какви навивачи“ (пример Рибари) па по тоа се палат и гордеат. Самите се свесни дека не го бива фудбалот, ама уфилманоста е јака работа.
Така да ...

Се сложувам дека ако има публика МОЖЕБИ работата ќе тргне на подобро ,ќе влезат спонзори,да скршнам малце од темата,навивач сум на МЗТ цел живот,тренирав и таму ,салата ми е на 10 минути,секоја утакмица салата е полна иако немаме пари ни за дресови,знаете каква е состојбата ,немаме ни еден ебан спонзор иако секоја утакмица е фул,значи немој да ми се фолирате дека ако има публика ќе дојдат спонзори,зборам за комитата и другиот не на тебе,МЗТ има најверна публика во Македонија а нема динар у клубот,за да има спонзори треба да имаат воља тие у клубот да направат нешто,управата ги боли за навивачите они си гледаат само за себе,што видовме од тоа што идеме секоја утакмица,МЗТ нема ни титула пошо не се вложува али тоа е ,таква е реалноста ,сакам да ви кажам дека не е само готово ајде сите на утакмица и ќе се решат проблемите ќе дојдат спонзори,ние чекаме асални спонзори во МЗТ СО ГОДИНИ!!! треба и тие у клубот да имаа амбиции ,луѓе со знаење ,навивачите ли ќе го водат клубот?

и еве за Вардар,како очекувате да влезат спонзори кога управата нема врска што праи,кога имаме каратстрофа федерација со тој лоповот.

Се сложувам дека ако има публика МОЖЕБИ работата ќе тргне на подобро ,ќе влезат спонзори,да скршнам малце од темата,навивач сум на МЗТ цел живот,тренирав и таму ,салата ми е на 10 минути,секоја утакмица салата е полна иако немаме пари ни за дресови,знаете каква е состојбата ,немаме ни еден ебан спонзор иако секоја утакмица е фул,значи немој да ми се фолирате дека ако има публика ќе дојдат спонзори,зборам за комитата и другиот не на тебе,МЗТ има најверна публика во Македонија а нема динар у клубот,за да има спонзори треба да имаат воља тие у клубот да направат нешто,управата ги боли за навивачите они си гледаат само за себе,што видовме од тоа што идеме секоја утакмица,МЗТ нема ни титула пошо не се вложува али тоа е ,таква е реалноста ,сакам да ви кажам дека не е само готово ајде сите на утакмица и ќе се решат проблемите ќе дојдат спонзори,ние чекаме асални спонзори во МЗТ СО ГОДИНИ!!! треба и тие у клубот да имаа амбиции ,луѓе со знаење ,навивачите ли ќе го водат клубот?
Нормално ке е фул салата ви е за 1000 души и од цел аеродром срамота е да не се пуни(а и не се пуни) освен со работнички....Ти што очекуваш 22.000 седишта да се напунат само од комити?Епа ке чекаш за тоа...За состојбата знаеме каква е вашата каква е нашата у поголеми "гомна" сме влезени од вас па неаме ни ние ни вие спонзор...Не е некој будала да инвестира тука а друг да раководи кај ке одат парите(пр. за кај нас беше Орце сеа еве го и овој другиов) а кај вас како иде работата не знам само знам дека на Вардар, Пелистер, Мзт, полека полека згаснуваат а веке Слога, Победа згаснаа кој некогаш значеле нешто во Македонија а другиве маалски клубови не знам ни зашто постојат ама ајде сеа у мода е тоа!

Нормално ке е фул салата ви е за 1000 души и од цел аеродром срамота е да не се пуни(а и не се пуни) освен со работнички....Ти што очекуваш 22.000 седишта да се напунат само од комити?Епа ке чекаш за тоа...За состојбата знаеме каква е вашата каква е нашата у поголеми "гомна" сме влезени од вас па неаме ни ние ни вие спонзор...Не е некој будала да инвестира тука а друг да раководи кај ке одат парите(пр. за кај нас беше Орце сеа еве го и овој другиов) а кај вас како иде работата не знам само знам дека на Вардар, Пелистер, Мзт, полека полека згаснуваат а веке Слога, Победа згаснаа кој некогаш значеле нешто во Македонија а другиве маалски клубови не знам ни зашто постојат ама ајде сеа у мода е тоа!

:) 1000 души е салата али 1000 души не е мала бројка и да има 4000 седишта пак ќе биде пуна,за Аеродром многу значи МЗТ,не ми збори за Фемили дека не се верни навивачи пошто врска немаш со нас,вие ни толку немате на утакмица.

:) 1000 души е салата али 1000 души не е мала бројка и да има 4000 седишта пак ќе биде пуна,за Аеродром многу значи МЗТ,не ми збори за Фемили дека не се верни навивачи пошто врска немаш со нас,вие ни толку немате на утакмица.
Ти препоставувам си оној воџатта нивни со цвикот?И не читаш добро...Кај прочита дека сум рекол дека не сте верни?Иди кај мене последни мислења во неколку наврати вас со војводи ве ставам едини кој парирате за 1 место заедно со нас...Поготово во последните 3-4 години али не се рамњам со вас пред се сме у различни спортови.
пс.Не се сомневам дека ке напуните и 4000.Чим со плејмејкер немаше ни редар во салата освен фемили (200максимум) ке ја наполните и цела сала:kesa:

А на англија шпанија германија италија како им станал фудбалот квалитетен?Сигурно навивачите нивни се палат на странски клубови како ајакс бордо псж и не иделе на домашни утакмици што ке гледаат ниско квалитетен фудбал седеле пред телевизор и си ги гледале галатасарај фенербахче....

ако беше до навивачите,Македонија ќе имаше претставник во ЛШ во групите секоја година-ама гледаш од тоа сме светлосни години назад.....ти одиш навиваш,ама не знаеш за кого....види таму колку успеаа да го заглават твојот сега клуб под стечај и нетуку пафкај за навивање кога некој успеа да ни го уништи тоа задоволство и тоа на наш рачун уште многу одамна....оди на стадион и навивај за на твоја сметка некој да ги полни џебовите од продажба на какви-такви таленти што потпркнуваат,а може многу повеќе,само личните интереси се ставени на прво место.....

1.ако беше до навивачите,Македонија ќе имаше претставник во ЛШ во групите секоја година-ама гледаш од тоа сме светлосни години назад.....2.ти одиш навиваш,ама не знаеш за кого....3.види таму колку успеаа да го заглават твојот сега клуб под стечај и нетуку пафкај за навивање кога некој успеа да ни го уништи тоа задоволство и тоа на наш рачун уште многу одамна....оди на стадион и навивај за на твоја сметка некој да ги полни џебовите од продажба на какви-такви таленти што потпркнуваат,а може многу повеќе,само личните интереси се ставени на прво место.....

1болд - Ај објасни го тоа жити се ?
2 болд -Ти ако отидеш на стадион,и незнаеш за кого навиваш,веруј има некои што знаат :wink:
3болд - Вардар не е под стечај ( се гледа твоето познавање од Мак фудбалот )
4 болд -Талентите за безпари си идат од најголемиот дел од клубовите во Македонија.А парите што јас ги давам за да присуствувам на натпреварот одат за потребите на навивачката група.

И ако збориме веќе за полнење на џебови на моќници. Зар вие со гледањето на Премиер лигата,на а1 не му го полневте џебот на оној скотот Велија ?Али тоа не е исто нели :raz:

ако беше до навивачите,Македонија ќе имаше претставник во ЛШ во групите секоја година-ама гледаш од тоа сме светлосни години назад.....ти одиш навиваш,ама не знаеш за кого....види таму колку успеаа да го заглават твојот сега клуб под стечај и нетуку пафкај за навивање кога некој успеа да ни го уништи тоа задоволство и тоа на наш рачун уште многу одамна....оди на стадион и навивај за на твоја сметка некој да ги полни џебовите од продажба на какви-такви таленти што потпркнуваат,а може многу повеќе,само личните интереси се ставени на прво место.....
Ете колку си запознаен со мак. фудбалот!Ко прво клубот не е под стечај ко второ верувај ти ако незнаеш за кој идеш на стадион јас и многу тука што идеме знаеме за кој идеме за кој пееме и кој клуб го бодриме...А парите идат во навивачката група(од картите) така да нема кој да ги лапа од клубот.А ако некој лапа од клубот попрво него ке му пунам џеб него нај оној Велија Рамковски кој на цела Македонија е дужен!Или па на латас да му ги давам за да си купи некоја цртка да шмркне?Јас сум голем фан на Манчестер и нонстоп го гледам али на прво место ВАРДАР!Пред се македонски тим, цело мое семејство е за ВАРДАР па од 4 години до ден денес сум растел на стаадион!Ама такви навивачи ко тебе и давор што навивале за Челзи а не за гостивар пошто немало македонци колку што знам ни во челзи нема па он пак си навива и не навивал зошто клубот му е во трета лига?Па челзи или некој твој клуб за кој навиваш испадне од 1 лига нема да го бодриш?Лични интереси се ставени на прво место да знаеш кој е мојот личен интерес?ВАРДАР!И сакам да гледам јаки утакмици и да игра квалификации за ЛШ, еврокупови да игра да му нема рамен ама нема некој куртони го испокрадоа!Мислиш нас ни се иде на 100 степени безвода на стадион да пееме 90 минути безпрестан и да урламе на тие жештини на утакмица ВАРДАР-турново?Кој к*рац се тие жити се?Нејкам ја клубот да ми игра со рома бордо манчестер ајакс галатасарај со тие клубови да игра квалификации па дајбоже и да се пласира?Сакаме нормално!А каде се сега сите за тебе незнам ни дали си бил роден тогаш со ЦСКА?Со Легија варшава, бордо, партизан, звезда, рома, андерлехт, Анортозис, слога пелистер?Каде се сите тие навивачи што умирале за ВАРДАР?Што ги пунеа стадионите?Ама не сеа ти дома седат со грч ладно пивце и скара со добро друштво гги гледаат Наполи-Фиорентина...А кога ке се среди фудбалот некогаш пред се ВАРДАР и ако игра квалификации со ливерпул како еа работнички сите ке се нацртате на стадион ке пеете за ВАРДАР а уствари сте дошле да ги гледате џерард и аквилани...Доволно ми е тоа што не си го цените прво она Македонското во себе па после странското!А после се чукате у гради какви патриоти сте биле и колку сте ја сакале Македонија!!!А уствари вие напалени на странски клубови!

1болд - Ај објасни го тоа жити се ?
2 болд -Ти ако отидеш на стадион,и незнаеш за кого навиваш,веруј има некои што знаат :wink:
3болд - Вардар не е под стечај ( се гледа твоето познавање од Мак фудбалот )
4 болд -Талентите за безпари си идат од најголемиот дел од клубовите во Македонија.А парите што јас ги давам за да присуствувам на натпреварот одат за потребите на навивачката група.

И ако збориме веќе за полнење на џебови на моќници. Зар вие со гледањето на Премиер лигата,на а1 не му го полневте џебот на оној скотот Велија ?Али тоа не е исто нели :raz:
е за ОВА зборувам
,ова излезе пред некое време,ама некој не е запознаен или само премижува,така им овозможува на некои си нови газди и спонзори да перат пари преку нивниот миленик,а талентите да им заминуваат за смешни суми кои нормално-завршуваат под рака,ама некој не е запознаен за ситуацијата во Мак фудбалот.....нееееее бе
за примерот со Велија и Премиер лигата и тука не си во право---мене не ме интересира кој ќе ги откупи правата,јас сакам да гледам квалитетен фудбал,ако Велија успее да менаџира со ТВ правата,нека повели,тој бизнис не зависи од него,туку од понудувачот на правата....кој е винивен што МРТВ од гигант падна толку ниско не може да си доволи ни Македонско првенство да пренесува

е за ОВА зборувам
,ова излезе пред некое време,ама некој не е запознаен или само премижува,така им овозможува на некои си нови газди и спонзори да перат пари преку нивниот миленик,а талентите да им заминуваат за смешни суми кои нормално-завршуваат под рака,ама некој не е запознаен за ситуацијата во Мак фудбалот.....нееееее бе
за примерот со Велија и Премиер лигата и тука не си во право---мене не ме интересира кој ќе ги откупи правата,јас сакам да гледам квалитетен фудбал,ако Велија успее да менаџира со ТВ правата,нека повели,тој бизнис не зависи од него,туку од понудувачот на правата....кој е винивен што МРТВ од гигант падна толку ниско не може да си доволи ни Македонско првенство да пренесува
Епа и нас не не интересира кој пере пари зошто во сите клубови го има тоа и сакаме да гледаме квалитетен фудбал ако Брацо, Камчев ако менаџираат како што треба нека повелат е ова го велевме ние па ете што бидна со еден македонски бренд кој падна на најниско ниво!Исото е и в ослучајот со велија!

Ете колку си запознаен со мак. фудбалот!Ко прво клубот не е под стечај ко второ верувај ти ако незнаеш за кој идеш на стадион јас и многу тука што идеме знаеме за кој идеме за кој пееме и кој клуб го бодриме...А парите идат во навивачката група(од картите) така да нема кој да ги лапа од клубот.А ако некој лапа од клубот попрво него ке му пунам џеб него нај оној Велија Рамковски кој на цела Македонија е дужен!Или па на латас да му ги давам за да си купи некоја цртка да шмркне?Јас сум голем фан на Манчестер и нонстоп го гледам али на прво место ВАРДАР!Пред се македонски тим, цело мое семејство е за ВАРДАР па од 4 години до ден денес сум растел на стаадион!Ама такви навивачи ко тебе и давор што навивале за Челзи а не за гостивар пошто немало македонци колку што знам ни во челзи нема па он пак си навива и не навивал зошто клубот му е во трета лига?Па челзи или некој твој клуб за кој навиваш испадне од 1 лига нема да го бодриш?Лични интереси се ставени на прво место да знаеш кој е мојот личен интерес?ВАРДАР!И сакам да гледам јаки утакмици и да игра квалификации за ЛШ, еврокупови да игра да му нема рамен ама нема некој куртони го испокрадоа!Мислиш нас ни се иде на 100 степени безвода на стадион да пееме 90 минути безпрестан и да урламе на тие жештини на утакмица ВАРДАР-турново?Кој к*рац се тие жити се?Нејкам ја клубот да ми игра со рома бордо манчестер ајакс галатасарај со тие клубови да игра квалификации па дајбоже и да се пласира?Сакаме нормално!А каде се сега сите за тебе незнам ни дали си бил роден тогаш со ЦСКА?Со Легија варшава, бордо, партизан, звезда, рома, андерлехт, Анортозис, слога пелистер?Каде се сите тие навивачи што умирале за ВАРДАР?Што ги пунеа стадионите?Ама не сеа ти дома седат со грч ладно пивце и скара со добро друштво гги гледаат Наполи-Фиорентина...А кога ке се среди фудбалот некогаш пред се ВАРДАР и ако игра квалификации со ливерпул како еа работнички сите ке се нацртате на стадион ке пеете за ВАРДАР а уствари сте дошле да ги гледате џерард и аквилани...Доволно ми е тоа што не си го цените прво она Македонското во себе па после странското!А после се чукате у гради какви патриоти сте биле и колку сте ја сакале Македонија!!!А уствари вие напалени на странски клубови!
респект за тоа што преферираш да навиваш за НАШ клуб попрво од странски,треба на сите да ни е јасно од каде сме и што треба да правиме,меѓутоа некој си бараби успеаа да го растурат тоа задоволство на наша сметка....примери како Вардар кој е заглавен до гуша,а функционира со други сметки и подсметки бидејќи главната е блокирана заради побарувања од над 2 милиони евра има доста во земјава-скоро сите дамнешни или сегашни прволигаши....инспекцијата треба да ги затвори овие друштва уште веднаш,меѓутоа некој ја премижува ситуацијата за да не пропадни првенството што би било голем срам за државата и исфрлање од сите меѓународни натпреварувања-ниту му се поможува ниту му се одможува на македонскиот фудбал,а секое поталентирано дете бара да ја напушти државата и да замини во странство,а последно време е тренд да заминуваат во Албанија,Косово,Унгарија,Чешка,Словачка,дури и во вториот ранг на натпреварување во овие ниски лиги !!! и тоа за смешни суми дадени на некој си под рака,ееееееејјјјјјјј......ама ние пошто неаме друга работа-ќе одиме да навиваме

--- надополнето ---

Епа и нас не не интересира кој пере пари зошто во сите клубови го има тоа и сакаме да гледаме квалитетен фудбал ако Брацо, Камчев ако менаџираат како што треба нека повелат е ова го велевме ние па ете што бидна со еден македонски бренд кој падна на најниско ниво!Исото е и в ослучајот со велија!

тоа перње се случува веќе 20 тина години и ете до кај се стигнати нашите фудбалски миленици-не поминуваат 2ра фаза од европските купови,а ти тврдиш дека треба да го дозволиме тоа??? да не имаш случајно и ти директен удел во сето тоа па пропагираш овде што чини,а што не чини?

респект за тоа што преферираш да навиваш за НАШ клуб попрво од странски,треба на сите да ни е јасно од каде сме и што треба да правиме,меѓутоа некој си бараби успеаа да го растурат тоа задоволство на наша сметка....примери како Вардар кој е заглавен до гуша,а функционира со други сметки и подсметки бидејќи главната е блокирана заради побарувања од над 2 милиони евра има доста во земјава-скоро сите дамнешни или сегашни прволигаши....инспекцијата треба да ги затвори овие друштва уште веднаш,меѓутоа некој ја премижува ситуацијата за да не пропадни првенството што би било голем срам за државата и исфрлање од сите меѓународни натпреварувања-ниту му се поможува ниту му се одможува на македонскиот фудбал,а секое поталентирано дете бара да ја напушти државата и да замини во странство,а последно време е тренд да заминуваат во Албанија,Косово,Унгарија,Чешка,Словачка,дури и во вториот ранг на натпреварување во овие ниски лиги !!! и тоа за смешни суми дадени на некој си под рака,ееееееејјјјјјјј......ама ние пошто неаме друга работа-ќе одиме да навиваме

--- надополнето ---

тоа перње се случува веќе 20 тина години и ете до кај се стигнати нашите фудбалски миленици-не поминуваат 2ра фаза од европските купови,а ти тврдиш дека треба да го дозволиме тоа??? да не имаш случајно и ти директен удел во сето тоа па пропагираш овде што чини,а што не чини?
Ти грешно си разбрал нешто ја немам удел али брацо и камчев ко што викаш ти за велија ако ги менаџира добро тв правата и ние го велевме тоа за нив дојдоа што се деси?ПРОПАЃА КЛУБОТ!!И сега сите сакаат да го уништат а ујп очигледно е подкупена колку што знам јас ти со од бт и ако се сеќаваш сеа скоро пред некое време во спорт имаше ВАРДАР и ПЕЛИСТЕР ПОД СТЕЧАЈ е ова беше насловот и тука ујп кажаа дека ке пратат инспекции и го пишуваше тоа и во наредните 4-5 броја еве сеа пак и никако да го направат тоа зошто очигледно ако се направи тоа ке излезат на виделина кој се виновниците а се знае Орце а негов е и весникот спорт па само не заплашува па и ке не тужел што не сме користеле негова опрема??Па тој не е арен!Истото се случува и со пелистер само не знам како државата малце не се разбуди и не инвестира во спортот!па 300 милиони ке дадат за едно скопје 2014 кое ке го изградат до пола и ке ги остават така работте и за 3 дена на нив да има графити нацртано?Па само со 5 милиони цела МФЛ ке се спаси од пропаст од сите долгови и ке функционираме како што треба..

Ти грешно си разбрал нешто ја немам удел али брацо и камчев ко што викаш ти за велија ако ги менаџира добро тв правата и ние го велевме тоа за нив дојдоа што се деси?ПРОПАЃА КЛУБОТ!!И сега сите сакаат да го уништат а ујп очигледно е подкупена колку што знам јас ти со од бт и ако се сеќаваш сеа скоро пред некое време во спорт имаше ВАРДАР и ПЕЛИСТЕР ПОД СТЕЧАЈ е ова беше насловот и тука ујп кажаа дека ке пратат инспекции и го пишуваше тоа и во наредните 4-5 броја еве сеа пак и никако да го направат тоа зошто очигледно ако се направи тоа ке излезат на виделина кој се виновниците а се знае Орце а негов е и весникот спорт па само не заплашува па и ке не тужел што не сме користеле негова опрема??Па тој не е арен!Истото се случува и со пелистер само не знам како државата малце не се разбуди и не инвестира во спортот!па 300 милиони ке дадат за едно скопје 2014 кое ке го изградат до пола и ке ги остават така работте и за 3 дена на нив да има графити нацртано?Па само со 5 милиони цела МФЛ ке се спаси од пропаст од сите долгови и ке функционираме како што треба..
за жал,така е,клубовите се оставени во раце на арамии кои ги гледаат само нивните лични интереси од наштие миленици и сето тоа поддржано или преќутено од власта,не само сегашнава туку ид од минатите кои дозволија вакви работи и да ги доведат клубовите и лигите во незавидна позиција од која ќе нема спас по се изгледа,клубовите се заглавени до гуша,сите овие 20тина години само се кради од нив,кој стигна однесол....затоа и ги нема луѓето на трибините
пред некоја година кога во Пелистер избори настап во еврокуповите и кога се најдоа повеќе спонзори,меѓу нив имаше и грчки бизнисмен кој работеше во Битола се донесоа неколку квалитетни фудбалери и Пелистер победуваше,публиката се врати масовно,а коментаторите имаа забележано дека повеќе публика има пред стадионот отколку внатре за време на натпреварот !!! штета што нема слики од сето тоа....сакам да кажам,ние имаме публика и луѓе кои САКААТ да одат на фудбал,меѓутоа моментално НЕ САКААТ заради разно-разни причини кои се случуваат,а лошо се одвиваат врз фудбалот кај нас......конечно решение е единствено закон за спорт,како што имаат сите европски држави и приватизација на клубовите,тоа е можно и како акционерско друштво,како што сте пробале вие,меѓутоа немате таква финансиска моќ и луѓе кои би го раководеле клубот,клуб со огромен долг кој успеале да го направат некои несовесни овие 20тина години

конечно решение е единствено закон за спорт,како што имаат сите европски држави и приватизација на клубовите,тоа е можно и како акционерско друштво,како што сте пробале вие,меѓутоа немате таква финансиска моќ и луѓе кои би го раководеле клубот,клуб со огромен долг кој успеале да го направат некои несовесни овие 20тина години

Саглам закон за спорт е нешто за кое плачат сите што се занимаваат со спорт на било кое ниво во државава. Ама што се однесува до фудбалот, тоа ќе помогне малку, да не речам нема да се осети. Фудбалот ќе ни излезе од кома и ќе биде полумртов, нешто како зомби. Колку да стои на нозе, да не колабира тотално.

Зошто го велам ова? Погледнете по многу источни земји, побогати од нас и повеќето со посредени закони: Хрватска, Србија, Чешка, Словачка, Полска, Унгарија, Романија, Бугарија итн... знам, прво што ви паѓа на памет е: па овие имаат клубови кои се многу подобри од нашите! Точно, подобри се. Ама повеќето од вас не знаат колку добри беа порано! И не знаат дека и ние бевме многу, многу подобри порано. Што се случи?

Се случија парите. Источниот блок се распадна а западот се наполни со пари. После се случи алчноста. За повеќе пари, се донесоа правила на игра кои немаа за цел да го подобрат фудбалот, туку да го подобрат фудбалот во западните лиги на сметка источните, кои од 90-тите наваму паѓаат со вртоглава брзина.

Едно од клучните правила кои ја држеа фудбалската рамнотежа во светот беше правилото секоја екипа да има најмногу по тројца странци. Во такви околности, само екстра квалитетните играчи можеа да направат трансфер, затоа што едноставно немаше доволно место за сите. Па така, повеќето остануваа дома. Резултат: домашните првенства беа посилни, публиката ги полнеше стадионите, имаше повеќе спонзори, фудбалерите во првите лиги добиваа станови, добри плати и премии. Заработуваа колку што заработуваа и не беа незадоволни, затоа што не постоеја фудбалери кои заработуваа по 10 милиони евра годишно. Имаше рамнотежа. Екипите од истокот беа конкурентни, екипи како Стеауа и Црвена Звезда станаа прваци на Европа. И помали екипи од западните држави победуваа, затоа што разликата со големите не беше огромна.

Покрај ова правило, имаше уште едно дополнително правило во некои земји: фудбалерот да не може да си замине додека не наполни толку и толку години. Звучи како неправда, ама овие фудбалери баш и не штрајкуваа за плати.

Овие правила не биле измислени туку така: долго време го држеа светот во фудбалска рамнотежа и им даваа еднакви шанси на сите да успеат. Судиите претежнуваа често на побогатата страна ама тоа и денес го прават.

Откако се сруши тоа, некогаш големите клубови од истокот не можат да задржат екстра талент повеќе од 1-2 години. Во такви услови, невозможно е да се создаде екипа која би направила успех, затоа што за истото се потребни години и години работа и градење на екипата. На овие клубови не им преостана ништо освен да земат што може да се земе од играчите и да работат што понапорно со младите категории, за некој друг да ги собира плодовите од таа работа.

Во македонската лига за несреќа има и други фактори покрај овие од кои страдаат сите. Фудбалската организација не е предводена од фудбалски работници туку од фудбалски апаши и арамии. Имаат систем со повеќе делегати одколку што има пратеници во парламентот, 2/3 корумпирани кои се спремни да го „поддржуваат“ ова брилијантно раководство се додека еден ден не го закопаат фудбалот со пригодна церемонија. Тие за фудбал се секираат колку јас за Бадминтон. Државата е само декларативно заинтересирана за спортот и не знае (не сака) да донесе еден саглам закон што ќе и овозможи на било која фирма да спонзорира некого. Така да, не вреди да се зборува и да се нервира човек. Знам дека на помладите им е тешко што не можат да отидат на место кое има лице да се нарече стадион и да изгледаат една фер утакмица. На нас повозрасните кои сме гледале комшиски дерби пред преполни трибини, во секакви лиги, дури и регионални... на нас кои сме гледале фудбалски мајстори кои играле со срце за малку пари и работа во некоја општинска фирма... нас ни е многу потешко.

Не е проблемот во навивачите што фудбалот во Македонија е на најниско ниво. Проблемот е многу поголем. Попрво би навивал за Челзи од пред телевизор , или пред компјутер ќе гледам натпревар преку стрим кој кочи на секои 2 секунди , отколку да навивам за клуб кој однапред знае како ќе заврши натпреварот.

И поради тоа што клубовите се во големи долгови , а никој не сака да воведе ред пошто така само ќе го расипат бизнисот , во клубовите игра кој ќе стигне. И нормално дека секој талент ќе отиде во странство , кога во Македонија не постои начин да успее.

Точно е дека целата ситуација може да се подобри доколку се зголеми бројот на навивачите , ама навивачи нема , пошто како што кажа некој погоре , зошто да одам на стадион да гледам некој кој игра само малку подобро од мене?

Навистина респект за оние навивачи кои го бодрат клубот и во добро и во лошо , ама такви ги има малку. Сакале тоа да го видите или не , тоа е вистината. На натпревар на кој што игра Вардар на стадион ќе дојдат нивните навивачи „Комити“. Ама покрај верните навивачи , има многу такви кои доаѓаат за да бидат видени , демек Јас сум комита , јас сум фаца , и што си живеат во филмот „ Мафијаши“. Е токму тие се оние „навивачи“ кои кога ќе искочат од стадион не знаат колку завршил натпреварот , ниту пак кој игра за неговиот клуб , пошто доаѓаат на натпревар само за да се рчнат со навивачите на противникот , како што пред тоа кажа некој.

Вардар е даден како пример , инаку зборам општо , а не конкретно за Вардар и Комитите.

И како после да навивам за Македонски клуб кога не знам дали ќе излезам жив од стадион. И пред некој ден имаше инцидент во кој беше вмешана и полицијата.

А за тоа колку ги сакаме странските клубови за кои навиваме , можеме да знаеме само ние. Да сакаш еден клуб не значи да одиш на натпревар.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom