Европска Унија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Често луѓе не разбираат колку ефтин гас трошеше Германија за да биде моторот на Европа.
Навистина веруваш дека се до толку трупци и не можат да видат (секој знае дека за да работи моторот треба гориво), мислам дека грешиш и тоа е заради тоа што “овие“ се многу гласни и ги повторуваат своите бајки кои на крајот кај масата создаваат перцепција дека е тоа демек вистина.

...уште пред 10 год. на форумов напишав дека Германија и ... плајчаат 240$ за 1000м3, а дека во исто време ние како високоразвиена ... за 1м3 плајчавме 560$, но малку им беше тоа на Германистанците па имаа складови и увезуваа над 90 милиони м3 а трошеа околу 50 за свои потреби остатокот го извезуваа низ Европа па и на разликата во цена заработуваа.
Значи СССР и подоцна Руска Федерација свесно ја створија Германија е па сега нека си ги берат плодовите.

Во тој договор, СССР нуди гас за извоз, ама нема своја технолошка можност за градење гасоводен цевковод, затоа што од СССР не биле способни да произведуваат челични цевки со голем пресек па таа улога (на градители) ја превземаат Германците, кои за возврат добиваат гас за багатела...
Веруваш во такви приказни дека земја која прва испратила сателит и “барки“ во вселената не можела да произведе челични цеви со голем пресек?
Меѓу другото е прва во технологија на материјали (трансмутација на метали и....) и тоа со децении!
Да ти ебу глупите Руси :pos:

Последно уредено:
Веруваш во такви приказни дека земја која прва испратила сателит и “барки“ во вселената не можела да произведе челични цеви со голем пресек?
Меѓу другото е прва во технологија на материјали (трансмутација на метали и....) и тоа со децении!
Да ти ебу глупите Руси :pos:

Не генерализирај...

Ако Советите/Русите не биле способни да „изделкаат„ челични цевки за гасовод со голем пресек, не значи дека не биле способни за било што да произведат.

Еве, ден-денес Русите се предмет за мајтап, оти покрај се‘ што до сега имаат изработено, пак остануваат без тазе автомобил наменет за народ, освен ако тука ја исклучиме историско-легендарната „Лада Нива„, која баш и не е целосно советски производ.

Изведбата на гасовод не значи само просто редење челични цевки една зад друга, туку работи од поширок обем, како и претходни искуства, знаења и технологии од таа област, кои на Советите им недостигале во наведениот период.

Не генерализирај...

Ако Советите/Русите не биле способни да „изделкаат„ челични цевки за гасовод со голем пресек, не значи дека не биле способни за било што да произведат.

Еве, ден-денес Русите се предмет за мајтап, оти покрај се‘ што до сега имаат изработено, пак остануваат без тазе автомобил наменет за народ, освен ако тука ја исклучиме историско-легендарната „Лада Нива„, која баш и не е целосно советски производ.

Изведбата на гасовод не значи само просто редење челични цевки една зад друга, туку работи од поширок обем, како и претходни искуства, знаења и технологии од таа област, кои на Советите им недостигале во наведениот период.
Не сум до толку упатен за да тврдам дека Советите/Русите не биле способни за такво нешто но ако сакаш да веруваш во такви бајки немам ништо против.
Но според тебе Советите/Русите увезувале цеви за транспорт на плин/нафта од некаде таму за да градат продуктоводи на својата територија..., не мислам дека со кофи вршеле транспорт.

Пожар избувна во складиште за муниција на EMCO во Бугарија и се прошири на уште два објекта.

Пожарот се случи во близина на селото Горни Варпишта во Габровскиот регион. Комплексот содржи 11 магацини.
Откако започна пожарот, се случија серија експлозии, а потоа пожарот се прошири на уште два магацини.
Во зградите немаше луѓе; двајца обезбедувачи успеаја да избегаат.
➖„Пожарот се движи од магацин до магацин и се шири меѓу нив.
Последната експлозија се случи кратко пред полноќ“, изјави регионалната гувернерка Кристина Сидорова.
▪️Воени магацини во Бугарија експлодираа и претходно во август.
--------------------------------------------
:D :D
Ајде нека им се множат!!

Па не за џабе фатија магл и ајт во Кина. Мислам дека отворија огромна фабрика таму.

Ама не ликови кои сега молчат на темава тогаш велеа ништо страшно не е ова. Ќе заменеле. Зелена енергија. Тоа ти се луѓе кои овие енормни капацитети не ги видиеле на Германија и мислат дека со оние фурнине на пелети да ги снабдуваш со енергија :D

Enerparc files for insolvency​

08 Sep 2026

Based on currently available information, the insolvency filing affects only Enerparc AG, and not its subsidiaries or project companies. Enerparc employs just under 700 people. In recent years, the company has developed around 500 photovoltaic projects with a combined capacity of approximately 5.5 GW in Germany and other markets. Of this capacity, 3.8 GW is already connected to the grid, with some of the projects held in Enerparc’s own portfolio.

Enerparc secured €1 billion ($1.18 million) in financing this spring to support the further expansion of its photovoltaic and battery energy storage portfolio. The financing package comprised a €500 million junior loan and a long-term project financing facility initially worth €425 million, with the option to increase it to as much as €500 million through an accordion facility.

The court’s insolvency notice did not initially provide details on the reasons for the proceedings.

Later that day, Denkhaus said he and his team were already on site to brief Enerparc employees. He said the immediate priority was to stabilize business operations and the companies concerned.

Denkhaus did not rule out further insolvency filings by sister companies, although he said it was too early to make a definitive assessment.

-----------------------------------

Многу ми е мило што Германија се труди да му покаже на цел свет како треба да се направи зелена транзиција.

Фини луѓе хаха

И јас сум фин човек, ама не сум Финец.
Инаку јазикот им е ептен комплициран со огромна бројка на падежи, мислам дека беа 21 падеж во Финскиот јазик.

Well, бројките се тие. Има голема разлика. Едно е времето, ама искрено таа социјализација каква таква е подобра од бдеење во ѕид
Автоматски споено мислење:

Кај нас сонце, кај нив нафта и ресурси :
Чак па едни бројки на споредба, занемарливи и кај нив и кај нас, а ко што кажа @Lokvan , на другите ставки статистиките се небо земја.
1789310214269.png
А и ако социлијазирањето е да седам со енергетски вампири, да се оговара, теории на заговор да се разглабаат зашто веќе со подкастиве очигледно сите се умни на мама (не знае да го изговори зборот биохемија, ама он знаел како не труеле со сите вакцини, не само ковид вакцините, зашто некој подкастер го вратил неговиот мозок на врапче во темните доба), да давам отчет од кај ми пари за нешто или да зборам цела вечер за политика, пре би го избрал нивното пиење по долна облека сам, а и често сум го правел кога ептен склопот на друштво не ми одговарало, иако сум фул клип екстроверт.

Јас сум веќе во “скандинавска” изолација како ми се родија децава. Многу повеќе проаѓам време со нив него ли со било кој, што не е случај со 99% од луѓето со кои сум израснал. Утре да се преселам било каде низ Европа (Америка не ја сакам), потполно ништо нема да ми смени на социјалниот живот.

Не сум до толку упатен за да тврдам дека Советите/Русите не биле способни за такво нешто но ако сакаш да веруваш во такви бајки немам ништо против.
Но според тебе Советите/Русите увезувале цеви за транспорт на плин/нафта од некаде таму за да градат продуктоводи на својата територија..., не мислам дека со кофи вршеле транспорт.
Не се работи за верување во бајки, туку за основани тврдења за слабостите од СССР во даден историски период, како што наведов, цца 1970-та.

Но ако ти веруваш дека СССР биле чудотворци, тоа е само твое убедување.

На сајтот Russia Beyound на пример, имаш текст (чиј автор сигурно не е лик од ЕУ или САД...) кој посочува дека последните 2 децении од постоењето, СССР ги има поминато во осиромашување, со точно наведени причини за таквата состојба.

Ама добро, според тебе, ќе испадне дека СССР само што не влегле во комунизмот....ама од некоја причина се распаднале пред тој славен влез во „светлата будуќност„.

И јас сум фин човек, ама не сум Финец.
Инаку јазикот им е ептен комплициран со огромна бројка на падежи, мислам дека беа 21 падеж во Финскиот јазик.
А ние немаме ниту еден:( ебати среќата наша!!!
:D

Чак па едни бројки на споредба, занемарливи и кај нив и кај нас, а ко што кажа @Lokvan , на другите ставки статистиките се небо земја.
Прегледај го приврзокот 487109
А и ако социлијазирањето е да седам со енергетски вампири, да се оговара, теории на заговор да се разглабаат зашто веќе со подкастиве очигледно сите се умни на мама (не знае да го изговори зборот биохемија, ама он знаел како не труеле со сите вакцини, не само ковид вакцините, зашто некој подкастер го вратил неговиот мозок на врапче во темните доба), да давам отчет од кај ми пари за нешто или да зборам цела вечер за политика, пре би го избрал нивното пиење по долна облека сам, а и често сум го правел кога ептен склопот на друштво не ми одговарало, иако сум фул клип екстроверт.
Па ова не е баш занемарлива разлика, туку дупло. И никој не ви нуди размена, не знам од каде таа идеа.
Автоматски споено мислење:

Јас сум веќе во “скандинавска” изолација како ми се родија децава. Многу повеќе проаѓам време со нив него ли со било кој, што не е случај со 99% од луѓето со кои сум израснал. Утре да се преселам било каде низ Европа (Америка не ја сакам), потполно ништо нема да ми смени на социјалниот живот.
Тоа и е нормално вајда, имаш фамилија. Проблемот е што они се во таква изолација и кога се сами, без партнер и деца.

Во Шведска, левица и десница изедначени, еден до два пратеника ќе биде разликата помеѓу дцата блока според најновите проекции.

СД исплаши дел од гласачите со најавите дека ќе влезат во влада, иако дел од нивните политики за мигрантите, мораше да ги прифати и левицата.

:pos: :pos: :pos:

Полска брзо би ја победила Русија благодарение на својата воздушна супериорност, вели полскиот министер за надворешни работи

▪️Сикорски изјави дека во случај на директен конфликт, Варшава ќе смета на воздушна супериорност.
▪️Тој ги наведе нападите на Украина врз руските рафинерии за нафта како аргумент.
➖„Ако Украина уништи половина од руските рафинерии за нафта за шест месеци, тогаш Полска би можела да ги уништи преостанатите за шест недели“, изјави Сикорски.
----------------------------------------
А Русија би ја збришала Полска од лицето на земјата за 5 минути.
Некои глупаци никако да разберат дека голем судир помеѓу НАТО и Русија или Кина е термонуклеарен и никаков друг.
Туку ај да ги оставиме во нивните влажни соништа и политички маркетинг. :D

RIP Sverige

Kolku treba da si deformiran vo tikvata, vo 2026ta da glasash za komunistichka crveno zelena koalicija, so glavno izborno vetuvanje da gi napravi stomatoloshkite troshoci "podostapni"???

Aaaaaaaaaaaa :tapp::tapp::tapp::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

De kazhite zemja za zhiveenje kaj sho ne se glasa :facepalm:

Што се секирате, овие 3 грации ќе не спасат кога веќе господата потфрлија пред 80 годин.
Прегледај го приврзокот 486899
Не паѓај и ти на пропагандата на либерал-левичарските платеници. 3те грации немаат врска нит со нацизам нит со фашизам. Камо да има повеќе како нив . Фашисто-исламисти се тие шо си ги уништуваат своите држави со илегална миграција.

Back
На врв Bottom