Европска Унија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување

neka ne te cudi, random Stipe ako nasledi 30 kvadrati vo Split na 30 god (a 90% nasleduvaat), ke ima net worth od 150.000€ samo od nekretnina, nesto sto prosecen Hans od Frankfurt nema da go ima nikogas bidejki pred 2,3 generacii im e prodaden semejniot imot.

Tuka lezi najgolemata razlika
Vo red ama ovaa analiza i statistika e totalno nerelevantna zosto ova ne ja oformuva kupovnata mokj i tie cigli vo Split osven ako ne gi prodade, tie pari isto kako da gi nema ili da ja iznajmuva i togas mesecno sigurno bi se priblizil do Hansot i negovata plata koj zivee pod kirija.
Po analizava ja vredam 250k zatoa sto vo Severna i po aktuelnive ceni po kvadrat imam nedviznina vo taa vrednost od prilika ama osven ako ne gi prodadam po taa cena, kurac imam, me sfakjas?
Vakvi analizi se najrelevantni so kupovna mokj i koj kako zivee, ne e normalno po nitu eden razum ili logika Hansot i Trpe da plakjaat ista cena na mlecni proizvodi, meso i eden kup ostali produkti za da se prehrani edno semejstvo ili covek, po ova gledaj najvekje. Vo Makedonija i da zimas 40k plata, ke ti idat 300e na hrana kako nisto, isto kako sto mi ide vo Germanija ako pazaram samo za sebe vo Lidl. Ili vo Stokomak, provereno.

Vo red ama ovaa analiza i statistika e totalno nerelevantna zosto ova ne ja oformuva kupovnata mokj i tie cigli vo Split osven ako ne gi prodade, tie pari isto kako da gi nema ili da ja iznajmuva i togas mesecno sigurno bi se priblizil do Hansot i negovata plata koj zivee pod kirija.
Po analizava ja vredam 250k zatoa sto vo Severna i po aktuelnive ceni po kvadrat imam nedviznina vo taa vrednost od prilika ama osven ako ne gi prodadam po taa cena, kurac imam, me sfakjas?
Vakvi analizi se najrelevantni so kupovna mokj i koj kako zivee, ne e normalno po nitu eden razum ili logika Hansot i Trpe da plakjaat ista cena na mlecni proizvodi, meso i eden kup ostali produkti za da se prehrani edno semejstvo ili covek, po ova gledaj najvekje. Vo Makedonija i da zimas 40k plata, ke ti idat 300e na hrana kako nisto, isto kako sto mi ide vo Germanija ako pazaram samo za sebe vo Lidl. Ili vo Stokomak, provereno.
Pa statistikata ne e za kupovna mokj, nego za net worth a vo net worth se presmetuva ne kolku pari trgas na strana i kakva kupovna mokj imas nego se sto poseduvas. I da so tvoite 250.000€ imot si podobar od 60% od germancite koi za ovie pari (osven ako nemaat privaten biznis) treba da rabotat dobri 25,30 godini i da stedat na golemo.

Da ti prevedam, statistikata ti kazuva deka ako nekogas ti zgusni i ti trebaat pari dali za otvoranje biznis, nedaj boze zdravje ili nesto slicno, ti imas starten kapital od 250.000€, pari koi mnogu na zapad ne mozat tuku taka da gi nabavat bez kredit.

Pa statistikata ne e za kupovna mokj, nego za net worth a vo net worth se presmetuva ne kolku pari trgas na strana i kakva kupovna mokj imas nego se sto poseduvas. I da so tvoite 250.000€ imot si podobar od 60% od germancite koi za ovie pari (osven ako nemaat privaten biznis) treba da rabotat dobri 25,30 godini i da stedat na golemo.

Da ti prevedam, statistikata ti kazuva deka ako nekogas ti zgusni i ti trebaat pari dali za otvoranje biznis, nedaj boze zdravje ili nesto slicno, ti imas starten kapital od 250.000€, pari koi mnogu na zapad ne mozat tuku taka da gi nabavat bez kredit.

Уш‘е од мал, многу ја засакав статистиката, оти е полна со лаги...па кој сака да верува во лаги, нека му биде според неговата вера.

Во контекст на муабетов...дека ете, има луѓе кои, статистички, се полни со пари „како брод„. Во тие пари, ете, се вбројува и имотот кој не им е заработен туку наследен, и тој имот има некоја вредност „од толку и толку„.

И сеа шу прајме?...

Еве „шу„....

Власта наша се сети дека данокот на имот не бил „корегиран„ со децении....е-е-еееееее...уште кога станојте биле по 1000Е/м2. И сега, откако урбаната мафија ги „наду„ цените до небо, власта вели дека данокот на имот треба да се зголеми, затоа што цената од „квадратот„ рипнала?!!!!...

Логика у пи*ку матер...а ако мафијата ја покачи цената на 10000Е/м2, и данокот треба да биде пектратно зголемен?!!!...

Да се вратам на вредноста од имотот. Имотот кој ми е наследен од татко ми не е на продажба, туку на мое користење. Колку е неговата вредност штом нејќам да го продадам? Колку Евра/м2 е мојот имот? Зашто данокот се пресметува на квадрат стан кој не е предмет на купопродажба? Зашто мојот имот има „пазарна„ вредност а јас не го продавам? Колку вреди мојот имот кој не е предмет на купопородажба?...

Значи ли тоа дека јас сум „несвесно„ веќе богат само затоа што некој проценил вредност на имот кој не е на продажба, а моите џебови пак се празни?!....

Ne e taka kako sto imas zamisleno ama dobro, nema da navleguvam vo diskusija kaj sto treba da te ubeduvam vo sprotivno, ocigledno si imas kreirano mislenje takvo i teraj, toa e.
Vo praksa e drugo.

Ne e taka kako sto imas zamisleno ama dobro, nema da navleguvam vo diskusija kaj sto treba da te ubeduvam vo sprotivno, ocigledno si imas kreirano mislenje takvo i teraj, toa e.
Vo praksa e drugo.

Net worth е имот што поседуваш, акции, бизниси. Маск вреди 1 трилион но не значи дека има 1 трилион кеш.

Net worth е имот што поседуваш, акции, бизниси. Маск вреди 1 трилион но не значи дека има 1 трилион кеш.
Toa probuvam da mu kazam, on vika deka nashite istocni narodi imale povekje networth zosto imal stan vo Pula ili kaj i da reche i so toa e pobogat.
Dodeka germanecot Hans go boli kur, zivee pod kirija od 1000e i zema 3500e netto minimum, so 2500e cisti posle kirija da gi trosi kako saka.
Koj ke zivee bolje?
Hans ili Hrvoje so 1200e netto plata u Hrvatska?

Toa probuvam da mu kazam, on vika deka nashite istocni narodi imale povekje networth zosto imal stan vo Pula ili kaj i da reche i so toa e pobogat.
Dodeka germanecot Hans go boli kur, zivee pod kirija od 1000e i zema 3500e netto minimum, so 2500e cisti posle kirija da gi trosi kako saka.
Koj ke zivee bolje?
Hans ili Hrvoje so 1200e netto plata u Hrvatska?
За 3500 нето минимум треба да земаш над 6000 брутто.

Такви плати земаат многу мал процент од Германците. Реална нето плата за швабите е од 2000 нето па до 2500-2700. Зависи од години искуство. Аусбилдунг/Факс и тн.

Такви плати од над 6000 бруто земаат ајти сениориве. Супервајзори, менаџери, доктори и тн.

Чисто бројки за плати се ова.

Vo praksa e drugo.
tocno nema so da diskutirame:
1.net worth i kupovna mokj se dve razlicni raboti
2.podole taa plata od 3500€ netto (od 5600 do 6000 brutto zavisi koja steuerklasa) sto ja kaza ja zemaat okolu 25% od rabotnicite vo germanija
3.Statistikata sto ja objaviv e za mladi do 34 godini, a od niv vo germanija taa plata sto ja kaza ja zemaat mozebi 10% do ovaa starosna granica.
4.Kvalitet na zivot e dosta individualna rabota bidejki ima dosta segmenti koi ne se kvantitavno merlivi, kako na primer kapenje vo more posle rabota vo pula vo random vtornik vo april ili vrakjanje vo kumezot od 45 kvadrati posle 45 minuti voznja od na rabota na dozdlivo vreme.

За 3500 нето минимум треба да земаш над 6000 брутто.

Такви плати земаат многу мал процент од Германците. Реална нето плата за швабите е од 2000 нето па до 2500-2700. Зависи од години искуство. Аусбилдунг/Факс и тн.

Такви плати од над 6000 бруто земаат ајти сениориве. Супервајзори, менаџери, доктори и тн.

Чисто бројки за плати се ова.
Mozda generalno, nemam citano statistiki niti pratam situacija sto se deshava vo Germanija, od toa okolu mene site se blizu Hansot sto go spomnav, za germanci zboram. Edna koordinatorka na soferi, tim lead, drugiot e vo operations, tretiot od customer service/marketing isto. Ne veruvam deka postojat germanci sto rabotat za 2000 neto iskreno, ova e pocetna plata za auslenderi kako mene, pred 3 godini i ja so tolku pocnav.

Se viduvav so edna devojka sto raboteshe pflege, toa so cuvanje starci, zimashe 2600 neto i mozda imashe uste 600-700 bakshishi, da teska rabota ama ne e IT inzinjer. Eve i ja sum kancelariska rabota, ne zimam kako Hans ama mu se blizam taka da mislam deka tie doomsday prikaski na X i reddit za Germanija drasticno variraaat so realnosta, barem od toa sto gledam okolu mene.
Автоматски споено мислење:

tocno nema so da diskutirame:
1.net worth i kupovna mokj se dve razlicni raboti
2.podole taa plata od 3500€ netto (od 5600 do 6000 brutto zavisi koja steuerklasa) sto ja kaza ja zemaat okolu 25% od rabotnicite vo germanija
3.Statistikata sto ja objaviv e za mladi do 34 godini, a od niv vo germanija taa plata sto ja kaza ja zemaat mozebi 10% do ovaa starosna granica.
4.Kvalitet na zivot e dosta individualna rabota bidejki ima dosta segmenti koi ne se kvantitavno merlivi, kako na primer kapenje vo more posle rabota vo pula vo random vtornik vo april ili vrakjanje vo kumezot od 45 kvadrati posle 45 minuti voznja od na rabota na dozdlivo vreme.
Isto sto go pishav i na @The xx mislam deka ste mnogu otrueni so X i redditi i forumi i voopsto nemate dopir so realnosta na zivotot ovde ili pa ja ziveam u nekoj bubble, ne vikam ne ama ne bi se slozil so tvoeto.
4toto nema ni da ti go komentiram zosto vekje pocnuvas emotivno da mi diskustiras i toa mrazam vo diskusija, sekako nema sto da diskutirame, prodolzite vie da sanjate za raspadi na Germanija i EU i kako ziveete i ste pobogati od Hansovi, jake priche.

Mozda generalno, nemam citano statistiki niti pratam situacija sto se deshava vo Germanija, od toa okolu mene site se blizu Hansot sto go spomnav, za germanci zboram. Edna koordinatorka na soferi, tim lead, drugiot e vo operations, tretiot od customer service/marketing isto. Ne veruvam deka postojat germanci sto rabotat za 2000 neto iskreno, ova e pocetna plata za auslenderi kako mene, pred 3 godini i ja so tolku pocnav.

Se viduvav so edna devojka sto raboteshe pflege, toa so cuvanje starci, zimashe 2600 neto i mozda imashe uste 600-700 bakshishi, da teska rabota ama ne e IT inzinjer. Eve i ja sum kancelariska rabota, ne zimam kako Hans ama mu se blizam taka da mislam deka tie doomsday prikaski na X i reddit za Germanija drasticno variraaat so realnosta, barem od toa sto gledam okolu mene.

Isto sto go pishav i na @The xx mislam deka ste mnogu otrueni so X i redditi i forumi i voopsto nemate dopir so realnosta na zivotot ovde ili pa ja ziveam u nekoj bubble, ne vikam ne ama ne bi se slozil so tvoeto.
4toto nema ni da ti go komentiram zosto vekje pocnuvas emotivno da mi diskustiras i toa mrazam vo diskusija, sekako nema sto da diskutirame, prodolzite vie da sanjate za raspadi na Germanija i EU i kako ziveete i ste pobogati od Hansovi, jake priche.
Не ми треба мене Х, ниту бабл.Живеев во Германија и работам за DACH компанија. Резидент сум на државата.
Почетна плата нето 2000 евра мало морген, само со над 160ччаса месечно ако шлепаш за ДХЛ. Пон-Саб .
1500-1700 и тоа зависи што работиш.Никој не сонува за распад ама тоа продавањето плати од 3500 нето и тн, на некој 5ти.

Хах после аусбилдинг не земаат децава што идат да работат кај нас 2000 евра нето . Систем администратори. А не пак 3500 :pos:

Kako werkstudent godina i pol rabotev asistent vo finansii i gi gledav mn dobro platite vo Deloitte do 30tina god najgolem del zarabotuvaa izmegju 4.5 i 5.5 brutto, a posle dosta iskustvo i unapreduvanje druga e pricata.

Nitu sanjam nitu sakam da se raspadne germanija a ni eu, bidejki i samiot rabotam za germanska firma kako konsultant i sum zavisen od toj pazar. No ednostavno za nekoi raboti dzabe diskutirame, kako kvalitet na zivot, na primer za mene kako ohrigjanec izrasnat vo kukja pokraj ezero so dvor kvaliteten zivot pretstavuva od maj do septemvri posle rabota da si odam na plaza, da uzivam vo sonceto i vodata, da sum sekoj den blisku do familijata, da mozam da ispijam vo sekoe vreme kafe ili pivo so prijatel, da trcam pokraj ezero, da gi pustam decata na ulica da igraat bez mnogu mnogu da gi mislam. Ednostavno definicija za kvaliteten zivot mi e 365 od 365 dena vo godinata da gi ziveam ispolneto i da uzivam vo sekoj den. Za nekogo e kvaliteten zivot avtomobil od 50000€, za nekogo preskap odmor od 4-5000€ i toa e stvar na izbor i nema kaj nikogo nisto gresno, ni kaj tebe sto ja branis germanija, ni kaj mene sto posle 9 godini ziveenje sto sum ja napustil.

Europol се заинтересирал за пожарите во Хрватска, наводно имало тајни локации со радиоактивен и хемиски отпад, па со пожарите се прикривало ?? Засега само поединци на ФБ пишуваат, ќе видиме дали ќе се разоткрие....
Башка есап е загадување на Јадран од канализација....

Back
На врв Bottom