Европа бара име на нашата земја да биде - Нова Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата ZOTE
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Македонија треба да го смени името ако сака да добие покана за зачленување во НАТО и ако сака да преговара за во ЕУ, изјави за „Дневник“ висок европски дипломат. Тој тврди дека ова му било отворено кажано на нашиот премиер Никола Груевски во четвртокот вечерта во Брисел.

Дипломатот, кој инсистираше на анонимност, присуствувал на вечерата на претседатели и премиери на земјите-членки и кандидати на ЕУ чии партии се дел од Европската народна партија, на која било споменато дека новото име на нашата земја би можело да биде Нова Македонија.

За мене ова име е прифатливо затоа што ние сме сега нова македонија а стара македонија се античките македонци и таа историја што ја имале. секој град има свој стар дел и нов дел па така ние оваа држава ќе си ја викаме нова македонија а при тоа нема д аизгубиме ништо затоа што пак ќе останеме македонци кои водат потекло со стара македонија. па што мислите вие за предлогот на европа.

преземено од дневник

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=B2B7FC264697254B8AC726CD48D62FCF&arc=1

Не се согласувам со тоа име, може само Република Македонија или во краен случај Македонска Република, како што е и Чешка. Грците нека го сменат името на Егејска Македонија

Кажав на една тема, ќе кажам и на оваа - менување на името значи прифаќање дека се нема национален идентитет и ако не викаат Нова Македонија, Северна Македонија, Разиграна Македонија итн... Сеедно е веќе, нема да вреди да се расправаме со другите ни да ги побиваме - нова земја со измислена историја сме.
Македонија е многу повеќе од смислено име или име дадено поради географскиот регион во кој живееме - тоа е минатото на сите нас кои имаме корења одовде. Стварно нема потреба да дозволиме грчко или какво-и-да-е големоевропско просеравање да ни ја погази историјата...

Не се согласувам со та име може само Република Македонија или во краен случај Македонска Република, како што е и Чешка. Грците нека го сменат името на Егејска Македонија

СО ТЕБЕ СУМ

Не, од името МАКЕДОНИЈА т.е. Република Македонија не треба да отстапиме. Прва причина е тоа што некој пред 100 години гордо се борел за државава, и сите тие што се бореле и до ден денес би сакале да сме Македонија. Јас, не гледам никаква дискусија тука, ние немаме никаков проблем, Грција има. Шо не го смени Грција името на Егејска Македонија (‘‘нивната‘‘ Македонија)? Оти се плашат, после ќе испадни ние сме најстар народ.
Не менам име

Македонија треба да го смени името ако сака да добие покана за зачленување во НАТО и ако сака да преговара за во ЕУ, изјави за „Дневник“ висок европски дипломат. Тој тврди дека ова му било отворено кажано на нашиот премиер Никола Груевски во четвртокот вечерта во Брисел.

A "Dnevnik" pishuva li koj e toj "visok Evropski diplomat"? Da mu napravime javna prozivka.

Sega koga i javno e kazhano po ne znam koj pat na koja pozicija e EU, ne smee da ima nikakvo otstapuvanje i jasno kazhuvanje deka nema da se menuva imeto!

Е да заборајв тоа, во последно време, дневник и другиве весници за сите вакви работи што се актуелни...од АНОНИМЕН ВИСОК ДИПЛОМАТ о.0

Којзнае дали тие прашале...

Се’ освен „Република Македонија“ е неприфатливо за мене. Ако веќе не прекрстат, ич кур не ме боли дали ќе не викаат Нова Македонија, Тошедонија, Свазиленд, или како и да било.

Кои сме ние да го менваме името на оваа земја...ние сите сме минлива појава а Македонија е вечна.....многу луѓе во минатото загинале за да ја одбранат токму од вакви работи а сеа некоја посрана ЕУ да ни го мењава името.....No Shit

Европа можи да се чади.Нашето име е РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. И никако поинаку.

A "Dnevnik" pishuva li koj e toj "visok Evropski diplomat"? Da mu napravime javna prozivka.

Sega koga i javno e kazhano po ne znam koj pat na koja pozicija e EU, ne smee da ima nikakvo otstapuvanje i jasno kazhuvanje deka nema da se menuva imeto!
А бе тоа мене уште од кога ми е чудно...
Скоро сите вакви наслови доаѓаат од Дневник и се се тоа високи АНОНИМНИ дипломати.Нашите весници треба да си најдат асални новинари!Вака само магла сеат...не знам со каква цел!:toe:

Ab e jas mnooooogu se somnevam deka imaat razgovarano so visoka evropski diplomat!!! Pa ni nizok evropski bezdomnik ne ti se nafaka da dava intervju na nasive posrani vesnici. Jas mislam deka ova im e uste eden od naslovite so cel da si ja podignat prodazbata!!! mnogu loso za drzavava sto nemame dobro novinarstvo :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom