ЕУ бара „р'чка” да не ја прими Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Струмикс напиша:
Швајцарија ја земав како пример за развиена држава, и како пример за држава која е сама по себе фактор заради својата економија.
Суштината на муабетот ми беше, ако сме ние силни, ЕУ ќе не бара нас, а не ние ЕУ како некаква нереална сламка за спас!

Tokmu zatoa jas 1000 pati sum kazal deka nam ne ni treba EU za da staneme silni najprvin treba da se oslobodime od viznoto GETO kako shto Shvajcarcite se slobodni poveke od 100 godini.Zaroben covek vo edno GETO ne moze realno da razmisluva za "expanzija" vo sekoj pogled dokolku najprvin ne se stekne so sloboda na dvizenje,ama nekoi ne go razbiraat toa "ozbilno".

Струмикс напиша:
Швајцарија ја земав како пример за развиена држава, и како пример за држава која е сама по себе фактор заради својата економија.
Суштината на муабетот ми беше, ако сме ние силни, ЕУ ќе не бара нас, а не ние ЕУ како некаква нереална сламка за спас!

Еј, ја одбра државата.
И Швајцарија и Норвешка, не се членки на европската унија.
Швајцарија е полна со банки и насобран капитал оддамна, како и специјалисти за софистицирана технологија.
Во Швајцарија влегуваат вагони суровини, излегуваат куфери скапоцена стока, совршено направена.
Норвешка има нафтени резерви. Секоја година имаат 30 милијарди евра суфицит од тоа.
Имаат формирано фонд од 300 милијарди кои би ги инвестирале во фирми кои етички се однесуваат со вработените и со пазарниот систем.
Споредбата на една заостаната земја, во која менталитетот на повеќето е спротивен со капитализмот, демократијата, слободната трговија и новите технологии, со земји кои се во првите 5-6 по стандард, конкурентност во економијата, слобода на економијата, слобода на медии, права на работници, деца, социјална грижа за сите, е сосема неумесна.

ABC слшај ваму по моја логика е да ако некој што дал стока за која не му било платена да си се буни и тоа треба веднаш да се буни, но мора да има пишано на хартија на што се обврзува продавачот на стоката и тој што ја купува, и ако некој го пречекори тој пишан договор нормално е да другата страна да се буни, а според мое мислење оптетената страна терба тоа што е можно поекспедитивно да го направи и дури и да ги примени сите правни средства за да си ги добие парите, тоа значи одма да се тужу комбинатот ако не ги исполнил условите накои и самите тутнопроизводители се согласиле.
Е сега по мој начин на толкување на работите ако јас би бил ЕУ би го надгледувал целото гледајќи дали тутнарите се способни да си ги искористат сите можни права и сите правни средства за да го го добијат тоа што легално и правнички им следува, а не да гледам дали државата има незадоволни граѓани кои протестираат бидејќи не знаат како на друг начин да си ги добијат средствата кои им следуваат за дадениот тутун. Владата може го става директорот на комбинатот ама директорот и неговата фирма се тие што се криви а не државата. Освен тоа има дел од нашиот менталитет кој ако директотрот им каже дека ќе им бидат исплатени парите ќе се смират и ништо нема да прават додека пак не си го прекрши ветувањето директорот. Разбери АВС и ти колегите твои тутнари дека вие сте тие кои си земате здравје за да ги добиете парите од тутунот и ако тој што ви го откупува го прекрши договорт кој сте го направиле и покрај неговите усмени ветувања ви пак треба да си го терате проблемот правнички дури и ако ви ги исплати парите отпосле пак треба да го тужите бидејќи не ви ги исплатил во рокот дефиниран со договорот, а ако договорот за откуп не е толку прецизен барајте нови договори со кои ќе ви се гарантира исплатата во даден рок од предавањето на тутунот па ќе го имте секое право да го тужите комбинатот и да си ја добиете отштетата, бидејќи ЕУ гледа дали во нашава држава функционира законот и судството и дали субјектите (во случајов тутнарите) знаат да го искористата тоа а не дали комбинатот им дава пари на тутунарите и дали тие протестираат за тоа со затоврање на патишта кои немаат врска со приватниот субјект наречен тутунски комбинат.
Најголема грешка што ја правиш и ти и останататие погодени тутунари е тоа што проблемот со неисплаќањеот на парите го гледаш во државата а не во комбинатот, мој совет е гледајте на комбинатот како приватен субјект и воопшот да не ви е гајле што државата има акции во таа фирма бидејќи премногу ранобеше за социјализмот кој се распадна и мора сега да се живее со суровиот капитализам според кој државата е само бизнис партнер кој поседува акции во тој комбинат и ништо повеќе.
Освен тоа Еу која би ни помагала финансиски не ни треба, туку ни треба ЕУ која ќе можем да ја искористиме како пазар од кој ќе можеме повеќе да профитираме, затоа воопшто не ни ми се допаѓа тоа што ЕУ ги прими Бугарија и Романија како циганчиња на раскрсница кои питаат за пет денари, таква ЕУ што има дава се на просјаци не ни треба. И да не заборавам, исто каок што сите граѓани на Р. Македонија треба да ја оформуваат Држават и да допринесуваат за нејзин развој исто така Македонија ќе треба да допринесува за развој и напредок на ЕУ а не да чека од ЕУ се да и биде кажано и да и се даваат пари исто како што поголемиот дел од нашите граѓани протестираат пред владата и чекаат државата да им даде пари и да им каже како да си го живеат живото и како да работата за живот.

Р.Ѕ. гледам сегдека ги мешаш проблемите со тутнопроизводството во нашава земја што можеби индиректно има врска со темата ама темата е многу поширока , па би те советувал во форумот Економија и бизнис отвори нова тема за тутнопроизводството и пласирањеоти на тутунот како производ, па таму подетално и полесно ќе најдеш решение за тоа што те боли и ти е проблем а тоа е како од тешко одгледаниот тутун да се извадат што е можно повеќе пари, бидејќжи сигурен сум дека тутунскиот комбинат не е единственото решение за тутнот во државава.

Бацилиус, а си слушнал за протекционизам и субвенции?
Нема држава која не дотира да си го заштити сопственото производство, за да го направи поконкурентно.
Тоа не е во ред, ако збориме за слободен пазарен систем, но сите развиени држави го прават, во Европа Франција е со најголеми дотации во земјоделството, користи дури и огромен дел од Европскиот буџет за тоа.
За Америка да не праам муабет, таму се е субвенционирано.

Никола напиша:
Бацилиус, а си слушнал за протекционизам и субвенции?
Нема држава која не дотира да си го заштити сопственото производство, за да го направи поконкурентно.
Тоа не е во ред, ако збориме за слободен пазарен систем, но сите развиени држави го прават, во Европа Франција е со најголеми дотации во земјоделството, користи дури и огромен дел од Европскиот буџет за тоа.
За Америка да не праам муабет, таму се е субвенционирано.

Ако има државата пари може да дава субвенции ама субвенциите не се парите кои треба да им бидат платени на тутунарите со купопордажен договор меѓу нив и приватна фирма туку треба државата да им ги прафри на сметка, а за тие пари приватната фирма во случајов тутунски комбинат не треба ништо заедничко освен да достави потврда за платен данок за купениот тутун.
И нормално Субвенции ќе има ако држават има пари, а парите на државата идат до економската можност која директно зависи од прозводствовот и трговијата, што занчи колку поредовно и и повеќе тутн се произведува и продава според однапред утврдени услови толку повеќе пари ќе зема државата од даноци што значи повеќе пари за субвенционирање на производствоото, тоа ти е затворен круг во кој многу тешко е да се влезе ама кога ќе се влезе веќе треба внимателно да се оддржи тој круг од чие функционирање сите профитираат.

Пријателчета, аз с'м сметководител. От 1 јануари бумаштината много се увеличи. Та за мојата работа сега е по-лошо, отколкото като не бјахме в Еврос'јуза. Единственото хубаво нешто засега е, че цигарите станаха по-евтини, заштото вече протекционизма не играе. Аз започнах да пуша Аssos и LM, заштото струват по-малко от б'лгарското Виктори.

За визите, вјарно, сега се п'тува уж по-лесно - не ми трјабва международен паспорт, та до Гјургево, Букурешт, Солун мога да отида, както мога и до Варна или Бургас. Това е хубаво, но ако реша да отида до Скопие или Истанбул ми трјабва паспорт. Ако поискам да отида до Одеса, Киев или Петербург, тогава ми трјабва паспорт и виза.
За с'жаление това е политиката... нјакој трјабва да пречи на нјакого.

Та сега може да ви прозвучи много грубо и едва ли не провокација, но вие донјак'де сте по-добре. Използвајте да вземете б'лгарски паспорти, както молдовците вземат рум'нски. Така ште можете да п'тувате свободно и в Еврос'јуза и в бившија СССР - Русија, Украјна.
Вјарно, не знам дали при вас е популјарно да се ходи на екскурзија например в Петербург или Киев, дали имате бизнес с руснаци, наистина нјамам представа. Но при нас все оште тези контакти са се запазили. Аз например нјамам ништо против да имам един македонски паспорт (македонско гражданство), за да мога да ходја без проблеми в Русија :-) Всичко си е с'всем човешко. Нјама нужда от приказки за предателство и т.н.

Не знам какви са настроенијата в Македонија, искате ли да сте в Еврос'јуза или не. Но ако решите да не сте, мислја че ште спечелите повече. Правителството ви е добро и както го е подкарало вие заедно с Албанија ште се "борите" за д'ржавата с нај-ниски дан'ци. А к'дето дан'ците са ниски идват и парите.
Вјарно, идват чужденци и правјат фирми, стројат фабрики, хотели, имоти и т.н., но като ги постројат те после нјама да си ги вземат, а си плаштат дан'ците в Македонија. Дали фирмите са им гр'цки, б'лгарски, турски или шведски нјама никакво значение. Парите им не миришат. От това нагоре те нјама да си докарат свои работници, ште вземат македонци да им работјат :-).

Кога ште дојдат б'лгарски пари в Македонија? Нјама да се забавјат много. Просто и ние трјабва да пос'берем малко пари. А ако направите нешто подобно на Свободна зона "Пирот", оште повече ште спечелите, само заради бизнеса с руснаците

Струмикс, ште те помолја да го преведеш това, което пиша, че е сериозно, а стана по-д'лго отколкото мислех...

ABC напиша:
Tokmu zatoa jas 1000 pati sum kazal deka nam ne ni treba EU za da staneme silni najprvin treba da se oslobodime od viznoto GETO kako shto Shvajcarcite se slobodni poveke od 100 godini.Zaroben covek vo edno GETO ne moze realno da razmisluva za "expanzija" vo sekoj pogled dokolku najprvin ne se stekne so sloboda na dvizenje,ama nekoi ne go razbiraat toa "ozbilno".

Значи, доаѓаме до заклучокот дека треба по дома да се работи, а ништо никој не сработи од 1991 па наваму, па да имаме стандард, да живееме како луѓе, па следствено, се укинат визите, (кој ќе се плаши од наплив на луѓе од економски силна земја?) па следи сама по себе покана за влез во ЕУ...

Струмикс напиша:
Значи, доаѓаме до заклучокот дека треба по дома да се работи, а ништо никој не сработи од 1991 па наваму, па да имаме стандард, да живееме како луѓе, па следствено, се укинат визите, (кој ќе се плаши од наплив на луѓе од економски силна земја?) па следи сама по себе покана за влез во ЕУ...

Да, така е. А и вие като нас не сте се засилили да емигрирате :-D всичките. Все пак сте два милиона и половина души, нјама да им се об'рка трудовија пазар. Всичко ште се нареди, в'прос на политика е всичкото. Правителството ви да се стегне да влезете в Шенгенската зона, натат'ка е лесно. Вјарно англичаните са по-неразбрани хора, ама кој се е засилил да ходи по м'глите...

Tutunarite imaa napraveno dogovor so TUT-KOM i parite trebashe da im bidat isplateni najdocna eden mesec po predavanjeto na tutunot.No se sluci toa shto se sluci i parite im gi zakasnija i po 4 meseci so tendencija da im gi zakasnat cela godina.Napomenuvam deka spored akcionerskiot kapital najgolem akcioner vo TUT-KOM Prilep e vladata koja poseduva okulu 35% od akciite,i shodno na toa vladata go sostavuva "menadjerskiot tim" koj pak e odgovoren za tekovnoto rabotenje i isplata na tutunarite.Tokmu zatoa tutunarite si gi baraat teshko zarabotenite pari i od vladata megudrugite,pa nema da mozat da gi iskoristat site pravni normi shto im se na raspolaganje zatoa shto vladata e taa koja gi diktira tie pravni normi.Znaci dali sega tutunarite koj voglavnom se nedovolno educirani gragani treba da pocnat da se zanimavaat so pravni nauki,dokolku sakaat da si gi dobijat parite?Sekako deka ne,zatoa shto veke zapocnuva rasaduvanjeto na novata rekolta pa tie nemaat vreme da go troshat po sudovi itoa na megunaroden plan zatoa shto po logika sekomu e jasno deka "kadijata" ne treba da go tuzish kaj istiot toj "kadija",ili dokolku go tuzish znaesh deka odnapred veke si go izgubil sporot.
EU najverojatno tokmu zatoa se involvira vo vakvite naizgled sitni i marginalni problemi koj vo daden moment moze da gi iskoristi protiv samata vlada koja od moronski i infantilni pricini ne gi isplati tutunarite navreme ili barem so pomalo zakasnuvanje.Znaci spored nastanatata sostojba ovaa vlada ne gi ispolnuva nitu obvrskite kon sopstvenite gragani a pa kamo li kon EU ili MZ kade shto "saka" da aplicira za clenstvo.Ili vo kratki crti onoj shto ne si ja "zadovolil" sopstvenata zena sigurno nema da ja zadovoli nitu ponudenata "prostitutka" toa e pravilo koe go znaat predstavnicite na NATO i EU i tokmu zatoa stignuvaat negativni mislenja upateni kon politikata na Gvujo&Co.

Струмикс напиша:

Jas dosega sum ubeden deka od Makedoncite nema poraboten narod vo Evropa a i poshiroko.Toa go dokazuvame na "site frontovi" i vo sekoja prilika koga sme dovolno stimulirani.Mislish li deka do 91 rabotevme mnogu i sega odednash prestanavme da "rabotime"?Ne,nie rabotime kako i sekogash najdobro shto mozeme i da ti kazam pravo Srbi,Bugari i ostanati sosedi kako po malku da ni zaviduvaat na toa,megutoa sekogash barame da bideme dovolno dobro "stimulirani" za taa rabota.Se razbira deka "stimulacijata" ne ja gledam samo vo pari tuku i vo pravo na izbor,ili baram da izbiram kade sakam,kolku sakam i shto sakam da rabotam.Takvoto pravo na izbor nema nikogash da go imam vo edno GETO kako shto e Makedonija.Jas ti kazav deka dokolku bide urnata shengenskata bariera samo vo Italija ili Germanija ke gi zaposlam polovina Prilepcani bez da baram nadomest za toa,nema da mi se potroshat zborovite za da prasham vo 100tina firmi koj baraat ili "placat" po vredni fasaderi,tutunari,limari ili drugi strucni rabotnici kakvi shto samo vo Prilep gi ima nad 27 000 oficijalno nevraboteni.So toa ke se krene cenata na trudot i kaj nas ke bide razumno "stimuliran" navistina vredniot rabotnik koj denes e degradiran od toa shto mora da ostane vo sopstvenoto GETO.

ABC напиша:
itoa na megunaroden plan zatoa shto po logika sekomu e jasno deka "kadijata" ne treba da go tuzish kaj istiot toj "kadija",ili dokolku go tuzish znaesh deka odnapred veke si go izgubil sporot.
E за ова ти зборам јас, тое проблемот со вас, бидејќи мислиш дека однапред е изгубен спорот а не си ни пробал. Мене јасно ми е дека земјоделците немаат толку време да се бават со правни проблеми ама затоа постојат луѓе како да речеме струмикс кои си имаат време а и најдобро знаат да се занимаваат со тие проблем а можат да работа на процент на добиен спор.

Разберете сега веќе не како порано кадија тужи кадија суди, да знам дека е макотрпно и тешко ама што поскоро почнете со тужење толку се поголеми шансите порано да си ги добиете заслужените пари или барем дел од нив, не заборавај токму поради оваат твоја грешка македонија е земја со намалку тужби во стразбур, ако македонскиот суд ви го негира правото да си ги добиете парите за тоа што сте го сработиле стразбур сигурно нема.

Ајде кај е тој добро познат прилепски бунтовнички дух, неблгодарно е со изреката ама земјоделците немаат време ради новите посеви да се противат на нивното економско искористување.

И немораш да ги иселуваш невработените прилепски занаетчии, туку можеш да ги направиш сезонски работници, нормално се додека не им се создаде можност и по дома да заработуваат пристојно и реално во односна нивната стручна квалификација.

Под „работа” мислев на развој на македонската држава од страна на владите од 1991 до денес, не на работливоста на народот, кој е гладен за работа (озбилно го мислам тоа).
Е кога ќе се „работеше” досега ќе беше „изработено” и ќе немаше визи, а и немаше толкава беда да има во државата.
Па Хрватска војна имаше бе луѓе, до 1995 немаше суверенитет на целата територија, а денес имаат просечна плата од 615 евра и далеку помала невработеност отколку ние (и тоа ако ги одземеме сите оние на диво вработени и земјоделците)

You got my point?

Струмикс напиша:
Под „работа” мислев на развој на македонската држава од страна на владите од 1991 до денес, не на работливоста на народот, кој е гладен за работа (озбилно го мислам тоа).
Е кога ќе се „работеше” досега ќе беше „изработено” и ќе немаше визи, а и немаше толкава беда да има во државата.
Па Хрватска војна имаше бе луѓе, до 1995 немаше суверенитет на целата територија, а денес имаат просечна плата од 615 евра и далеку помала невработеност отколку ние (и тоа ако ги одземеме сите оние на диво вработени и земјоделците)

You got my point?

Забораваш дека Хрватска со таа војна си направи држава, ние немаме национална држава никаков консензус, никаква стабилност, никаква перспектива за инвестирање.
Зарем не ти е чудно што никој не инвестира кај нас?
Тоа не е толку од неспособноста на македонската страна да обезбеди добри услови, туку поради не средените политички прашања околу нас.
Никој не е сигурен како утре ќе биде, и дали Македонија како држава ќе постои.

Македонија никогаш нема да има толкава просечна плата како Хрватска денес, исто како и Албанија или Бугарија или Србија што нема да имаат.
На Хрватска една третина од буџетот и се полни од туризам, плус културен работлив католички народ, не ко нас православно-муслимански, излезен од отоманска империја.
Што по на север одиш тоа поголеми се платите. Грција е исклучок, но само поради дотациите од Европа кои се накај 5 милијарди долари годишно.
Македонија за 10-15 години може максимум да стигне со развој ко сега Хрватска што е, но нема пак да има 600 евра плата. Тоа е глупост да се очекува. За 15 години 350-400.

600-1000 posle 2017.....:) taka mi kazuva rasporedot na kovcinjata sto gi frliv:)!!
Najmnogu pari ke ima od prodazba na nekoj bel prasak od Mariovo...:)!!

Hrvatska e edno od najubavite turisticki mesta na balkanot i tam doagat pobogati turisti ne kako vo Bugarija ili Turcia - mizerni nemci. Imat i mnogu golema dijaspora vo tugina i od tam doagat uste pari, isto taka Hrvatska ima eden od najgolemite nadvorsesni dolgove vo regionot...voopsto Hrvastka e recisi isklucok i nivniot prosperitet ne moze da se povtori.

Bacillus gagous напиша:
E за ова ти зборам јас, тое проблемот со вас....
...dojdovme na VAS ???:):)!!!

И немораш да ги иселуваш невработените прилепски занаетчии, туку можеш да ги направиш сезонски работници, нормално се додека не им се создаде можност и по дома да заработуваат пристојно и реално во односна нивната стручна квалификација.
Dojdovme do problemot...: GETOTO ..pottiknuva isseluvanje po sekoja cena.. slobodnoto dvizenje samo e dvizenje natamu navamu i priliv na pari...za sega edinstven nacin da se donesat pari vo MKD...pa i denes , vo ovaa beda , najgolemiot priliv e od doznaki od stranstvo.....uste dolgo prikaznite za investicii , ke si ostanat prikazni, a ako ostanat vo GETO sigurno e deka najmalku 2/3 od denes nevrabotenite i ke umrat ko nevraboteni , ako ne im se ovozmozi slobodno dvizenje....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom