ЕУ бара „р'чка” да не ја прими Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
concrete напиша:
...dojdovme na VAS ???:):)!!!

Dojdovme do problemot...: GETOTO ..pottiknuva isseluvanje po sekoja cena.. slobodnoto dvizenje samo e dvizenje natamu navamu i priliv na pari...za sega edinstven nacin da se donesat pari vo MKD...pa i denes , vo ovaa beda , najgolemiot priliv e od doznaki od stranstvo.....uste dolgo prikaznite za investicii , ke si ostanat prikazni, a ako ostanat vo GETO sigurno e deka najmalku 2/3 od denes nevrabotenite i ke umrat ko nevraboteni , ako ne im se ovozmozi slobodno dvizenje....

Интересно е како многумина тука велат подобро да седиш дома и да умреш, него да отидеш таму каде можеш да заработиш нешто.
Па целата таа стигматизација со бугарскиот пасош што му се навртија и го нападнаа АБЦ, човек за глава да се фати.
Значи..
Не сите се студенти и можат врз таа основа да патуваат.
Не сите имаат роднини во странство каде можеш да одиш и да не се вратиш.
Не сите се квалификувани работници.
Да повторам..

Луѓето забораваат дека за да добие виза човек, треба да исполни неколку услови-
или да е студент,или да има работна дозвола, или да оди туристички, па да побегне и живее ко илегалец, или да има потекло од земјата каде оди.
Така некако и доста ги судите луѓето за изборот, не сте виделе мака што е, а мрчите.

Никола напиша:
Интересно е како многумина тука велат подобро да седиш дома и да умреш, него да отидеш таму каде можеш да заработиш нешто.
Па целата таа стигматизација со бугарскиот пасош што му се навртија и го нападнаа АБЦ, човек за глава да се фати.
Значи..
Не сите се студенти и можат врз таа основа да патуваат.
Не сите имаат роднини во странство каде можеш да одиш и да не се вратиш.
Не сите се квалификувани работници.
Да повторам..

Луѓето забораваат дека за да добие виза човек, треба да исполни неколку услови-
или да е студент,или да има работна дозвола, или да оди туристички, па да побегне и живее ко илегалец, или да има потекло од земјата каде оди.
Така некако и доста ги судите луѓето за изборот, не сте виделе мака што е, а мрчите.

ako nemash rabota, neli nekako logichki te tera da mislish deka chovek nema pari? a chim nema pari a bara da ide vo nekoja tugja drzhava, neli pak logichki te tera da mislish deka saka da ide poradi rabota? Kako ti bi se osekjal koga bi ti doshle 300.000 kinezi i bi ti rabotele vo Makedonija, ne bi plakjale danok, bi rabotele na crno, i ti za godina dve bi stanal tehnoloshki vishok? Ete postojat tie "uslovi" za dobivanje viza, ne tuku jadete burek, human rights da barate. Samo deka nekoj ima kozha, ime i koski, ne go pravi toa chovek. Site znaeme, deka site, potenciram SITE, shto se vraboteni, mozhat da si zemaat viza koa kje im tekne. Kraj.

Не. Жалам, али од каде да почнам да те дисецирам.
Прво на Европа и требаат работници. На Македонија не и требаат.
И подобро за Европа да прима кинези кои се културан народ, него муслимани од пакистан, мароко, алжир, албанија и слично, кои прават проблеми, пошто се племе.

-Сите што се вработени може виза да добијат-
Што ти значи тоа?
Знам дека моите за да одат на одмор во Малезија пред еден месец требаше да докажат дека се вработени, али тоа нема врска со добивање на работна виза некаде.

Никола напиша:
На Македонија не и требаат.

nikade ne rekov deka i trebaat, primerot beshe da svatish zashto postojat vizite. Zatoa rekov shto ako ti dojdat tolku lugje da ti zemaat rabota od usta.

Никола напиша:
И подобро за Европа да прима кинези кои се културан народ, него муслимани од пакистан, мароко, алжир, албанија и слично, кои прават проблеми, пошто се племе.
Verata ne gi tera lugjeto da pravat problemi... Pakistanski doktori vo london lekuvaat ministri, Albanski pisatel Ismail Kadare site znaeme koj e, lichnosti od Maroko i alzir ne znam za da ti dadam primeri, ama poentata mi e, ne e verata taa shto gi tera lugjeto da pravat problemi. ali aj, pogreshno si mi go tolkuval prethodniot post

rymz напиша:
nikade ne rekov deka i trebaat, primerot beshe da svatish zashto postojat vizite. Zatoa rekov shto ako ti dojdat tolku lugje da ti zemaat rabota od usta.

Verata ne gi tera lugjeto da pravat problemi... Pakistanski doktori vo london lekuvaat ministri, Albanski pisatel Ismail Kadare site znaeme koj e, lichnosti od Maroko i alzir ne znam za da ti dadam primeri, ama poentata mi e, ne e verata taa shto gi tera lugjeto da pravat problemi. ali aj, pogreshno si mi go tolkuval prethodniot post

Па напиши го саглам, за да не бидеш погрешно толкуван.
Верата може не ги тера луѓето да прават проблеми, но сите запалени коли и конфликти низ европа муслиманите ги прават.
Не се сите муслимани терористи, но сите терористи се муслимани, нешто по таа логика.
Не се сите албанци мафијаши, но 90% од трговијата со дрога и луѓе во европа албанци ја држат.
Тоа се работи кои не можат да се пренебрегнат.
Инаку знам дека има добри луѓе, но нивниот глас не се слуша, некако како да се плашат да кажат нешто?

Струмикс напиша:
Под „работа” мислев на развој на македонската држава од страна на владите од 1991 до денес, не на работливоста на народот, кој е гладен за работа (озбилно го мислам тоа).
Е кога ќе се „работеше” досега ќе беше „изработено” и ќе немаше визи, а и немаше толкава беда да има во државата.
Па Хрватска војна имаше бе луѓе, до 1995 немаше суверенитет на целата територија, а денес имаат просечна плата од 615 евра и далеку помала невработеност отколку ние (и тоа ако ги одземеме сите оние на диво вработени и земјоделците)

You got my point?

Pa Strumiks da te potsetam deka Hrvatska nikogash nemala nametnato vizno GETO kako shto ima Makedonija i kako shto milion pati dosega potencirav deka "slobodata" e osnoven preduslov za razvoj na Makedonija da ti napomenam ushte ednash deka se dodeka ne se reshi problemot so viznata bariera ni edna vlada,ni edna ekonomska programa nema da im pomogne na Makedoncive da se razvijat ni polovicno od toa shto go postigna Hrvatska.Tokmu na toj problem trebashe da se zafati i ovaa vlada itoa najseriozno shto mozeshe dokolku sakashe da ostvari brz ekonomski napredok,vaka so nekakvi prerodbi vo 100 cekori ili so slobodni ekonomski zoni,so voveduvanje na ramni danoci i slicni zaebancii nie nema nikakvo podobruvanje da pocustvuvame vo sopstvenoto GETO,ushte pomalku so predvremeno vrakanje na dolgovite koj za Hrvatska se na nivo od okulu 25 milijardi evra za 4 milioni ziteli i nikoj ne pomisluva predvreme da gi vrati kako kaj nas kade dolgovite se daleku pomalku i iznesuvaat okulu 2 miljardi evra na 2 milioni ziteli.
Najpragmaticno e toa shto i pokraj najavenite "bombasticni" olesnuvanja nema nikakva prerodba ni vo 1 cekor pa kamo li vo 100.
Na krajot bi go citiral Krste Petkov Misirkov vo delot kaj shto ni poracuva:
-Makedonecot treba sekojdnevno da gi odlozi site raboti na koj raboti za svojata licna egzistencijalna potreba i blagosostojba pa da posveti barem malku od svoeto vreme i trud za da gi nasoci kon sozdavanje i iznaoganje reshenie za dobrobit na celiot Makedonski narod i jaknenje na svojata sopstvena "kauza" so vospostavuvanje na svoja sopstvena i prosperitetna drzava.
Shto naprajvte denes vie za sopstveniot Makedonski narod i sopstvenata Makedonija,jas posvetiv golem del od svoeto "slobodno" vreme na internet za da ukazam kade greshi nashata vlada,a sho napraj ti?:)

Никола напиша:
Па напиши го саглам, за да не бидеш погрешно толкуван.

go napishav ja toa taka fino lepo, shto lesno e da svatish...dokolku sakash, "Kako bi ti bilo koga...."

Никола напиша:
Верата може не ги тера луѓето да прават проблеми, но сите запалени коли и конфликти низ европа муслиманите ги прават.
Не се сите муслимани терористи, но сите терористи се муслимани, нешто по таа логика.
Не се сите албанци мафијаши, но 90% од трговијата со дрога и луѓе во европа албанци ја држат.
Тоа се работи кои не можат да се пренебрегнат.
Инаку знам дека има добри луѓе, но нивниот глас не се слуша, некако како да се плашат да кажат нешто?

Site teroristi se muslimani? Zar ti najseriozno taka se zalazhuvash sebesi? IRA, ETA, feta-cheese i shto ne drugo, tie muslimani se?
90% od trgovijata so druga i lugje vo evropa albanci ja drzhat? zatoa chochorovska krshi rekordi? Zatoa rusite vo germanija gi drshat site ebachnici? Garant na toj popis se izjasnile albanci pa se napravila taa brojka od 90% :P

напиши саглам, за да не бидеш погрешно толкуван и ти Никола :)

Имаше од ДПА, Германска агенција таква информација, не измислувам.
Може сега Чеченците превзеле. Тоа е круг, кој има помоќна семејна структура.
На ИРА и помина времето, ЕТА нешто скромно, ќе се јави да предупреди.

Нема во моментов автентична не-муслиманска проблематична терористичка организација во светов.

Никола напиша:
Имаше од ДПА, Германска агенција таква информација, не измислувам.
Може сега Чеченците превзеле. Тоа е круг, кој има помоќна семејна структура.
На ИРА и помина времето, ЕТА нешто скромно, ќе се јави да предупреди.

Нема во моментов автентична не-муслиманска проблематична терористичка организација во светов.

Abe kako da mi zabegavte od temava ili.....vi se cini deka i Albanskata mafija e kako "racka" za koja EU ke se "fati" koga ke se "vadi",za toa shto ne ja prima Makedonija vo svojot sostav kako shto toa denovive go napravi NATO so trojcata Albanci po poteklo od Makedonija za koj podgotvi obvinenie deka se islamski teroristi.

ABC напиша:
Abe kako da mi zabegavte od temava ili.....vi se cini deka i Albanskata mafija e kako "racka" za koja EU ke se "fati" koga ke se "vadi",za toa shto ne ja prima Makedonija vo svojot sostav kako shto toa denovive go napravi NATO so trojcata Albanci po poteklo od Makedonija za koj podgotvi obvinenie deka se islamski teroristi.

Па, не дека ние сме цвеќиња, али Албанците ни се на грб качени одамна.
Мислам ок е да не правиш ништо, ај заебавај се не плаќај даноци, океј толерираме, али да одмагаш, нон стоп, да малтретираш и цела држава во некое заложништво да им е. Е тоа нема смисла.
Не знам како не го гледаат, дека и тие страдаат поради истото.
Досега ќе бевме во Европа, да не беа заебанции ко војни и борби за имагинарни права.
Европјаните не сакаат проблеми во нивни граници.
А ДУИ, нон стоп е на граница на посериозни проблеми правење.
Али тоа е што е да не одиме оф топик, иако, една од причините што Европа не не прима е што имаме проблематично малцинство во границите, на кое кога ќе му текне може нешто безвезе да направи.

Pa tokmu tuka e i nivnata cel,da se "shlepnat" so Makedonija i da vlezat vo EU,pa togash i pomalku ke pravat problemi barem vo Makedonija zoshto ke ja napushtat poveke od nas.

Никола напиша:
Па, не дека ние сме цвеќиња, али Албанците ни се на грб качени одамна.
Мислам ок е да не правиш ништо, ај заебавај се не плаќај даноци, океј толерираме, али да одмагаш, нон стоп, да малтретираш и цела држава во некое заложништво да им е. Е тоа нема смисла.
Не знам како не го гледаат, дека и тие страдаат поради истото.
Досега ќе бевме во Европа, да не беа заебанции ко војни и борби за имагинарни права.
Европјаните не сакаат проблеми во нивни граници.
А ДУИ, нон стоп е на граница на посериозни проблеми правење.
Али тоа е што е да не одиме оф топик, иако, една од причините што Европа не не прима е што имаме проблематично малцинство во границите, на кое кога ќе му текне може нешто безвезе да направи.

kolku si ti samo cvekje za cvetanje, pa albanche ne ti plakjal danoci, a selata okolu berovsko idat vo zaguba samo i samo danoci da plakjaat :):)

Ako ovaa drzava obezbeduva ednakvi prava za site treba i obvrskite na site gragani da bidat podednakvo ispolneti kon drzavata.Znaci ako moze Albanecot od Tetovsko da dobie Makedonski pasosh kako i Berovcanecot,togash vo red e da si plati danok za ona shto go zarabotil ili barem obvrskite za potroshena struja,voda i sl.No dokolku drzavata ne gi ispolni obvrskite kon graganinot barem vo delot kade vetila preku svoite ministri deka ke gi ispolni togash cinam deka e vo red i del od zasegnatite gragani da ne gi ispolnat svoite obvrski kon taa drzava,so ovoj primer sakam da vi posocam edna takva "paradoxalna" sostojba ili primer kade ovaa vlada go lazela del od narodot:

Веќе има гаранција дека за еден и пол месец ќе биде исплатен тутунот за што комбинатот договорил со купувач да го продаде. Јас ќе му пренесам на министерот за се' што разговаравме, но немам ингеренции сам да одлучувам”, изјави Елези. Тој немаше одговор дали државата, односно ресорното министерство ќе му даде заем на комбинатот да ја интензивира исплатата на реколтата. Тутунарите излегоа крајно револтирани од средбата. „Ќе продолжиме со помасовни протести од понеделник. Никаков одговор не добивме од државниот секретар. Го бараме министерот Ацо Спасеновски. Зошто го сменија претходниот директор. Дојдоа вицепремиерот и министерот и рекоа дека има пари за исплата на реколтата. Тоа се само лаги и празни ветувања, каде се парите”, прашуваат кооперантите.

concrete напиша:
...dojdovme na VAS ???:):)!!!

Dojdovme do problemot...: GETOTO ..pottiknuva isseluvanje po sekoja cena.. slobodnoto dvizenje samo e dvizenje natamu navamu i priliv na pari...za sega edinstven nacin da se donesat pari vo MKD...pa i denes , vo ovaa beda , najgolemiot priliv e od doznaki od stranstvo.....uste dolgo prikaznite za investicii , ke si ostanat prikazni, a ako ostanat vo GETO sigurno e deka najmalku 2/3 od denes nevrabotenite i ke umrat ko nevraboteni , ako ne im se ovozmozi slobodno dvizenje....

За тоа вас мислам дека јасно се гледа од контекстот дека се мисли на тутунарите ако не се извинувам на непотполно и непрецизно исзразување.

И не зборам за инвестиции од надвор туку од внтре луѓето амлку поиницијативно само да почнат да создаваат бизниси внатрешно, инвестициите од надвор само нема никогаш да ни помогнат. Секогаш важи она ако сам на себе не си помогнеш никој нема да ти помогне.
А од моја гледан точка причината зошто ти ја идентификуваш македонија како гето ја гледа во немањето пари а не во визните режими, а парите треба сам човек да си ги заработи и да продолжи во живото да се труди да заработи, никој не вика дека е лесно никој не вика дека трудот од почеток ќе биде пропорционален со придобивката ама мора да се почне од некаде а не да се откажува пошто како што викаат само губитниците се откажуваат, дали тоа значи дека ти целип на тоа дека македонскиот народ е губитник во душа па нема желба малку да пркне?

Bacillus gagous напиша:
За тоа вас мислам дека јасно се гледа од контекстот дека се мисли на тутунарите ако не се извинувам на непотполно и непрецизно исзразување.

И не зборам за инвестиции од надвор туку од внтре луѓето амлку поиницијативно само да почнат да создаваат бизниси внатрешно, инвестициите од надвор само нема никогаш да ни помогнат. Секогаш важи она ако сам на себе не си помогнеш никој нема да ти помогне.
А од моја гледан точка причината зошто ти ја идентификуваш македонија како гето ја гледа во немањето пари а не во визните режими, а парите треба сам човек да си ги заработи и да продолжи во живото да се труди да заработи, никој не вика дека е лесно никој не вика дека трудот од почеток ќе биде пропорционален со придобивката ама мора да се почне од некаде а не да се откажува пошто како што викаат само губитниците се откажуваат, дали тоа значи дека ти целип на тоа дека македонскиот народ е губитник во душа па нема желба малку да пркне?

Kako be nemal zelba Makedonecot da "prkne" koga izgore od zelba,kako shto veli concrete na vakov nacin poveke od polovinata nevraboteni ke umrat pred da se vrabotat ako cekaat vladata da obezbedi stranski ili domashni investicii.Reshenieto i definitivno za kolku-tolku ublazuvanje na problemot e vo liberalizacija na vizniot rezim a ne vo nekakvi "bedni" investicii koj ke vrabotat 10 000 nevraboteni dokolku i bidat stimulirani za toa.Pa tolku mozam da vrabotam i jas licno dokolku mozam slobodno da gi iznesam barem privremeno od zemjava.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom