Епилепсија

Да, инаку ова мајка ми го пробуваше тоа кога имаше некаде околу 30/40 години (ми зборуваа они мене). Бидејќи тогаш не беше толку лошо, они као брачен пар беа исплашени и отидоа кај доктор.
Докторот убаво им кажал да користи една тревка која ќе ја пали користејќи лажица и упаљач одоздола и тоа да го внесува или преку пиење или преку шприц...
И Guess what?
Ништо не помогна, ја влоши состојбата...
Зборував со мајка ми - она го имала ова уште од 16 години, но тогаш на село мислеле дека ќе и помине и никогаш не ја однеле на доктор...а нападите продолжувале ли продолжувале :(
Таква администрација не познавам кај марихуаната. Ако грешам нека ме поправи некој, но на мајка ти најверојатно не и дале марихуана. Шприц и лажица со марихуаната не ми одат некако. Амфетамин да не бил?
Башка во МК кој доктор ти препишува канабис? Тоа во Холандија, Португалија, САД и сл. кадешто е декриминализиран канабисот за медицински потреби...

Осигурај се дома што точно било и пиши. ;)

Поздрав.

Јас ја цитирав мајка ми... Битно знам дека и она и татко ми дознале дека тоа е дрога и мајка ми вика никогаш повеќе такво чудо немала да проба...

А нема такви центри за епилепсија тука?

Јас ја цитирав мајка ми... Битно знам дека и она и татко ми дознале дека тоа е дрога и мајка ми вика никогаш повеќе такво чудо немала да проба...

Друже и кафето ти е дрога, и виното, и пивото, и тутунот, вијаграта, опиумот, дијазепамот....

Ако навистина сакаш да и помогнеш на мајка ти, тогаш информирај се убаво што точно (каква дрога) примала. Доколку не било марихуана=коноп=канабис (а 99,9% верувам дека не било) тогаш на претходната страна ги имаш линковите кои ќе ти помогнат да го преземеш следниот чекор. Во спротивно побарај помош од пријатели, доктори, форуми и сл. и доколку постојат центри за епилепсија во МК (па и балканот), тогаш барајте го чарето таму.

Поздрав.

Не знам на какви центри мислиш, ама има многу јаки доктори. Ако си од Скопје (а читам дека си) тогаш распрашај се за доктор Софијанов, работи приватно, има ординација негде кај државната болница (значи не се сеќавам мал бев ко одев). Оди таму барај чаре, а тој сигурно има.

А таткоти и мајкати според кој основ "утврдиле" дека е епилепсија?
Како прво - нема да се сеќаваш на ништо.
Како второ - ќе почнеше да се лигавиш, често ќе ти течеше бела пена во устата.
И како ти помина тоа? И колку време траеше нападот?

Гледај не седи во компјутерници, а уште помалку да седиш пред компјутер а да ги изгасниш сите светла. Гледај да имаш светлина доколку седиш подолго на компјутер.
И кажи колку години имаш, битно е.

Немора да значи тоа. Има стотици видови на елипепсија, така да може да бидеш и целосно свесен за време на нападот. Може да трае 30сек а може и со минути...навистина е сложена оваа болест. Единствен начин за да се постави дијагноза е да се оди на невролог. Специјалиста за оваа гранка, се прават посебни испитувања како ЕЕГ(снимање на имплуси на нервните клетки) ако е потребно и некои дополнителни испитувања. Инаку многу луѓе живеаат со оваа болест а не се свесни дека ја имаат.

Немора да значи тоа. Има стотици видови на елипепсија, така да може да бидеш и целосно свесен за време на нападот. Може да трае 30сек а може и со минути...навистина е сложена оваа болест. Единствен начин за да се постави дијагноза е да се оди на невролог. Специјалиста за оваа гранка, се прават посебни испитувања како ЕЕГ(снимање на имплуси на нервните клетки) ако е потребно и некои дополнителни испитувања. Инаку многу луѓе живеаат со оваа болест а не се свесни дека ја имаат.
Можеби е така, не знам. Јас го напишав тоа затоа што моја блиска личност имаше таква дијагноза и поради тоа незгодно искуство сумирав. За среќа одамна се излекува.

Не знам на какви центри мислиш, ама има многу јаки доктори. Ако си од Скопје (а читам дека си) тогаш распрашај се за доктор Софијанов, работи приватно, има ординација негде кај државната болница (значи не се сеќавам мал бев ко одев). Оди таму барај чаре, а тој сигурно има.

Единствен сигурен начин е клиника за неврологија. Висок стручен кадар и специјалци има по оваа болес. Додека не се оди на доктор овој проблем нема да се реши никогаш и ќе биде само полошо.
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:35 AM ---
Можеби е така, не знам. Јас го напишав тоа затоа што моја блиска личност имаше таква дијагноза и поради тоа незгодно искуство сумирав. За среќа одамна се излекува.

Имам учено за овие работи сум го поминал тој материјал и навистина е многу опширен.

Единствен сигурен начин е клиника за неврологија. Висок стручен кадар и специјалци има по оваа болес. Додека не се оди на доктор овој проблем нема да се реши никогаш и ќе биде само полошо.
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:35 AM ---

Имам учено за овие работи сум го поминал тој материјал и навистина е многу опширен.
Невролог сте или ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom